Επίσκεψη της Α΄ Τάξης του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας

Την περασμένη Τρίτη, 25 Απριλίου 2017, οι μαθητές της Α΄ τάξης του Γυμνασίου  Μεγαλοχωρίου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρδίτσας. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των μαθημάτων της Αρχαίας Ιστορίας και της Νεοελληνικής Γλώσσας. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Στεφοπούλου Ευαγγελία, Πλεσιώτη Κων/να και ο δ/ντής του σχολείου, Τσαντίλας Σωτήρης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά και πολύ σημαντικά ευρήματα του γειτονικού νομού, καλύπτοντας χρονικά όλες τις περιόδους από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα. Οι εκθέσεις του είναι δομημένες κατά χρονολογική σειρά και με θεματικές ενότητες, εστιάζοντας σε ανθρωποκεντρικά θέματα του παρελθόντος, όπως η καθημερινή ζωή των ανθρώπων, το εμπόριο, η οικονομία, η αισθητική, η λατρεία και ο θάνατος.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα εκθέματα από την κα Θεογιάννη Λευκή, αρχαιολόγο της ΛΔ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία με παραστατικό και βιωματικό τρόπο τους μύησε στο αρχαιολογικό παρελθόν του τόπου μας. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στην ξενάγηση με τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις τους και ενθουσιάστηκαν από τα πλούσια ευρήματα της προϊστορικής περιόδου, αλλά και από τα ενδιαφέροντα θρησκευτικά μνημεία των ιστορικών χρόνων, όπως τον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα στη Μητρόπολη και το Ομοσπονδιακό Θεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς.

Η παραπάνω επίσκεψη αποτέλεσε μια ευχάριστη εμπειρία εξερεύνησης για τους μαθητές, οι οποίοι μέσα από την αφήγηση και το διάλογο ανέπτυξαν την παρατηρητικότητα και την κριτική ικανότητά τους και κινητοποίησαν τη φαντασία τους. Παράλληλα, απέκτησαν νέες γνώσεις και ερεθίσματα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δεν πρέπει να περιορίζεται στα στενά πλαίσια της σχολικής αίθουσας.

DSC161 DSC1604 DSC1610 DSC1621 DSC16314

Κατηγορίες: Σχολικό έτος 2016-2017. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση