Εκδρομή με το Χρυσοπράσινο Φύλλο

Εκδρομή στο ΚΠΕ Μουζακίου και σε αξιοθέατα του Νομού Τρικάλων με το Χρυσοπράσινο Φύλλο.

 Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Χρυσοπράσινο Φύλλο» το σχολείο μας από τις 1-12 ως τις 4-12-2016 είχε τη χαρά να φιλοξενήσει 12 μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Έγκωμης Λευκωσίας.

Την επομένη της άφιξης της κυπριακής αποστολής (2-2-2014) τα παιδιά και των δύο σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναχώρησαν για εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Μουζακίου και εκδρομή σε αξιοθέατα του νομού Τρικάλων.

Πρώτος σταθμός ο βυζαντινός ναός της Πόρτας Παναγιάς (1263). Οι μαθητές, αφού απόλαυσαν το φυσικό τοπίο και περπάτησαν τις όχθες του Πορταϊκού ποταμού, ξεναγήθηκαν στον περικαλλή ναό με τον προσεγμένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τα πλούσια κεραμοπλαστικά κοσμήματα και τις μοναδικές ψηφιδωτές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας .

Επόμενη στάση το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Πύλης (1514), το οποίο εντυπωσίασε τα παιδιά τόσο με το μεγάλο του άνοιγμα, όσο και με άγριο φυσικό τοπίο που το περιβάλλει. Μετά από μια συζήτηση για τη θέση του γεφυριού πάνω στον αρχαίο δρόμο που ένωνε την Θεσσαλία με την Ήπειρο και τις απαραίτητες διευκρινήσεις για τον τρόπο κατασκευής του, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να απολαύσουν νόστιμα κεράσματα από το αρτοποιείο Τζάνης και δροσερά αναψυκτικά, προσφορά της εταιρίας Κλιάφα.

Αμέσως μετά σειρά είχε το ΚΠΕ Μουζακίου, όπου την  ομάδα του Χρυσοπράσινου Φύλλου υποδέχτηκαν θερμά ο υπεύθυνος του ΚΠΕ, κος Αντώνης Ντάνης και ο εκπαιδευτικός, κος Κώστας Γραμμένος. Ακολούθησε ενημέρωση για την ιστορία του ΚΠΕ και για ποικίλα περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με την αειφορία, την ορθή διαχείριση του νερού και την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Στη συνέχεια μαθητές και εκπαιδευτικοί μεταφέρθηκαν στις όχθες του Παμίσου για επιτόπιες παρατηρήσεις και βιωματικό παιχνίδι. Ένα θέμα που απασχόλησε την περιβαλλοντική ομάδα υπήρξε η εκτροπή του Αχελώου, δεδομένου ότι στο Μουζάκι καταλήγει η σήραγγα για τη μεταφορά του νερού από την Ήπειρο στη Θεσσαλία. Συζητήθηκαν τα υπέρ και τα κατά ενός τόσο μεγάλου έργου και υπήρξε έντονος προβληματισμός για τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Η επίσκεψη έκλεισε με ένα νόστιμο γεύμα, προσφορά του ΚΠΕ Μουζακίου προς την ομάδα του Χρυσοπράσινου Φύλλου, που αποτέλεσε ευκαιρία για ξεκούραση και σύσφιξη των σχέσεων.

Αμέσως μετά το φαγητό η ομάδα αναχώρησε για τα Μετέωρα. Η διαδρομή στάθηκε αφορμή για κουβέντα, αστεία και πειράγματα. Όλα αυτά σταμάτησαν όμως μόλις τα παιδιά αντίκρισαν τους τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους των Μετεώρων. Οι μαθητές ενθουσιασμένοι με την πανοραμική θέα προς το θεσσαλικό κάμπο και τα επιβλητικά μοναστήρια φωτογραφήθηκαν σε χαρακτηριστικά σημεία, έμαθαν για τη γεωλογική ιστορία των βράχων και τη μακραίωνη παρουσία του μοναχισμού στην περιοχή και αποχώρησαν γεμάτοι θαυμασμό για τα έργα της φύσης και του ανθρώπου.

Στην εκδρομή συνόδευσαν τους μαθητές από το Γυμνάσιο Έγκωμης η συντονίστρια του Χρυσοπράσινου Φύλλου, κα Σκεύη Χατζηκωστή, και η εκπαιδευτικός κα Ρούλα Νεοκλέους και από το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου οι εκπαιδευτικοί κος Δημήτρης Γκούμας και κα Άννα Σταπάτσα, ο Διευθυντής κος Σωτήρης Τσαντίλας και η συντονίστρια του προγράμματος, κα Κωνσταντίνα Πλεσιώτη, που ανέλαβε και την ξενάγηση στα αξιοθέατα της περιοχής.

DSC8100 DSC8113 DSC8127 DSC8134 DSC8153 DSC8179 DSC8182 DSC8217 DSC8223 DSC8247 DSC8259 DSC8272 DSC8307

Αφήστε μια απάντηση