Διαγωνισμός «Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό»

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Συμμετοχή σε Διαγωνισμό»

Στα μέσα Νοεμβρίου 2015 η Γ’ τάξη του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου ενημερωθήκαμε ότι το Βρετανικό Συμβούλιο και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα: Ένα πρόγραμμα κατά της ενδοσχολικής βίας 2015-2016» υλοποιούν τον 3ο Πανελλήνιο Ψηφιακό Διαγωνισμό«Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό/ Say no to bullying».  Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές ηλικίας 12-15 ετών και όσοι αποφάσιζαν να συμμετάσχουν έπρεπε να δημιουργήσουν ομάδες 2-5 ατόμων και να επιλέξουν ένα θέμα από τις κάτωθι ενότητες:

  • Σέβομαι τη Διαφορετικότητα
  • Ισότητα Ευκαιριών
  • Κοινωνική Ένταξη
  • Επίλυση Διαφορών.

 Στη συνέχεια έπρεπε να αναρτήσουν ένα βίντεο διάρκειας 3 έως 5 λεπτών ή μια παρουσίαση Powerpoint στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά στην ιστοσελίδαhttp:/www.respectdiversity.org.

Έπειτα από σκέψη και συνεννοήσεις αποφασίσαμε ότι η ιδέα της συμμετοχής και εκπροσώπησης του σχολείου μας σε ένα διαγωνισμό με το συγκεκριμένο και επίκαιρο θέμα του σχολικού εκφοβισμού ήταν τουλάχιστον ενδιαφέρουσα και ελκυστική.

Με την υποστήριξη του Διευθυντή του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου κου Σωτήρη Τσαντίλα και την καθοδήγηση και εμψύχωση της καθηγήτριας κας Λουίζας Πουλιάνα, ΠΕ06 Αγγλικής, οι μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια 5μελή ομάδα αποτελούμενη από τους/τις : Δεληλίγκα Ηλία (Γ1), Καρά Αλέξανδρο (Γ1), Κοζιανίτη Σωτηρία (Γ1), Πάτρα Ευθυμία (Γ2) και Τζέλη Φανή (Γ2). Τα μέλη βαφτίσαμε την ομάδα Hollywood5”, μιας και κοινά μας ενδιαφέροντα είναι ο κινηματογράφος, το θέατρο, η μουσική, καθώς και η συμμετοχή μας σε θεατρικές παραστάσεις του σχολείου μας. Επιπλέον,  αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό με ένα 5λεπτο βίντεο με θέμα παρμένο από την ενότητα «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα», καθώς μέχρι τότε δεν είχε τύχει να ασχοληθούμε με τη δημιουργία βίντεο και αποτέλεσε για μας μια νέα πρόκληση. Πολλές ιδέες «έπεσαν στο τραπέζι», άλλες τις απορρίψαμε, άλλες τις εγκρίναμε και τις επεξεργαστήκαμε πάντα μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και επικοινωνίας. Ασχοληθήκαμε με το σενάριο, τους ρόλους και τη διανομή τους, τον τόπο και το χρόνο των γυρισμάτων, τη σκηνοθεσία. Προς τα τέλη Νοεμβρίου ολοκληρώσαμε το βίντεό μας με τίτλο «Ένα Παρτέρι Χρώματα» και το αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού http:/www.respectdiversity.org,όπως έκαναν και πολλά άλλα σχολεία διαφόρων βαθμίδων από όλη την Ελλάδα.

Δείτε το βίντεό μας εδώ:  (Βίντεο)

Στις αρχές Δεκεμβρίου η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, μετά τις απαραίτητες αξιολογήσεις, δημοσίευσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού  στην ιστοσελίδα του British Council (www.britishcouncil.gr) και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας (www.olympictruce.org).

Περιμέναμε με αγωνία να δούμε αν η συμμετοχή μας  θα βραβευόταν με ένα από τα αξιόλογα έπαθλα του διαγωνισμού. Επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα του διαγωνισμού και διαπιστώσαμε ότι η ομάδα μας δεν ήταν μέσα σε αυτές που βραβεύτηκαν. Στην αρχή απογοητευτήκαμε λίγο, αλλά σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι το σημαντικό στη δράση αυτή ήταν η συμμετοχή, η καλή και δημιουργική διάθεση, ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων, ο σεβασμός, η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ μας, η ενίσχυση της φιλίας μας,  καθώς και η προσπάθεια για ένα κοινό στόχο, δηλαδή βιώσαμε και εμπνευστήκαμε από τα ιδανικά και τις αξίες του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, όπως:

  • Αναγνώριση της Διαφορετικότητας: Ο εκφοβισμός αναπτύσσεται όταν δεν προσπαθούμε να καταλάβουμε και να δεχτούμε ότι είμαστε διαφορετικοί.
  • Όλοι έχουμε το δικαίωμα να μας φέρονται με σεβασμό και ευγένεια.
    • Ισότητα Ευκαιριών: Όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα συμμετοχής.
  • Κοινωνική Ένταξη: Αποδέξου με έτσι, όπως είμαι.
  • Όλοι έχουμε το δικαίωμα να αναγνωριζόμαστε γι’αυτό που είμαστε. Μπορούμε να είμαστε όλοι φίλοι μεταξύ μας.
  • Επίλυση διαφορών: Μπορώ να λύσω τα προβλήματά μου συζητώντας με τους άλλους.
  • Όλοι έχουμε το δικαίωμα να λύνουμε τα προβλήματά μας ειρηνικά.

Μπορεί να μην πήραμε το έπαθλο, αλλά κερδίσαμε γνώση και εμπειρίες, μάθαμε και εκτιμήσαμε ο ένας τον άλλον καλύτερα, απολαύσαμε τη διαδικασία με την ίση συμμετοχή όλων των μελών προς ένα κοινό αποτέλεσμα.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ταξίδι έχει σημασία, και όχι ο προορισμός, όπως σοφά γράφει ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης στο ποίημά του «Ιθάκη»:

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,

να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,

γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,

τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,

τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,

αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή

συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει. (…)

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.
Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

Εξάλλου, η αξία της συμμετοχής και της προσπάθειας επιβεβαιώνεται και από την οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία απένειμε στο σχολείο μας Πιστοποιητικό Συμμετοχής, αναγνωρίζοντας και υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία του εγχειρήματός μας.

Πιστοποιητικό Συμμετοχής

ΠΙΣΤΟΠΟΙΤΙΚΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ_Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου

Τέλος, ευχαριστούμε πολύ το Φυτώριο «Βοτανικός Κήπος» (Λιούλιος-Παπαευθυμίου Ο.Ε., 4ο χλμ Ε.Ο. Τρικάλων – Λaρίσης) για τη διάθεση των φυτών για τις ανάγκες του βίντεο.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση για να δείτε τις βραβεύσεις.

https://respectdiversity.org/index.php/el/rd2015-mnuel/64-finalresults3-el

Δείτε εδώ το Βίντεο με τα make-off από τα γυρίσματα: (Βίντεο)

Αφήστε μια απάντηση