Ευρωπαικά Προγράμματα

 eT_logo                                                                                                                                                                                                                                           Δεκέμβριος 2014

Ένα E-twinning  Project  (Έργο)

στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου

Με αφορμή τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και με την έγκριση του Δ/ντή του σχολείου κ.Τόλιου Χρήστου, η χορωδία του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου με  πρωτοβουλία της καθηγήτριας Πουλιάνα Λουίζας, ΠΕ06, καθώς και με την αρωγή των καθηγητριών Τριμίντζιου Αναστασίας, ΠΕ16 και Σέτζη Ελένης, ΠΕ01, συμμετείχε σε E-twinning έργο με τίτλο “Silent Night Project” διάρκειας τριών (3) περίπου εβδομάδων. Η χορωδία αλλά και το σύνολο του σχολείου είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να συνεργαστεί με δέκα (10) χορωδίες και τα αντίστοιχα σχολεία τους από όλη την Ευρώπη. Μέσω των έντεκα (11) συνεργαζόμενων εκπαιδευτικών, κάθε χορωδία τραγούδησε και βιντεοσκόπησε το Χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Άγια Νύχτα» στην εθνική της γλώσσα και το αποτέλεσμα ήταν ένα συνολικό βίντεο με όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία και η ανάρτησή του στο YOU TUBE. Οι συνεργαζόμενες χώρες ήταν οι εξής: Πολωνία, Γαλλία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ιταλία, Κροατία, Εσθονία, Τουρκία, Λετονία, Γερμανία και Ελλάδα (2 σχολεία).

1

Παρακολουθώντας το βίντεο, οι μαθητές διαπίστωσαν ομοιότητες αλλά και διαφορές τόσο σε γλωσσικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο και όχι μόνο. Άλλωστε ο καθένας μπορεί να κάνει τη δική του ανάγνωση και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα από ένα βίντεο, όπου έντεκα (11) χορωδίες, έντεκα (11) σχολεία, έντεκα (11) εκπαιδευτικοί μέσα από τη μουσική και τη γλώσσα και την ορθή χρήση της τεχνολογίας εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για ένα κοινό αποτέλεσμα, και έλαβαν πιστοποιητικό- ετικέτα ποιότητας (e-twinning label) για το έργο τους.

20141212_101049

1

Video: Silent Night Project

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο

 

Λίγα λόγια για την πλατφόρμα του Etwinning…

Τι είναι το eTwinning;

Το eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης. Αποτελεί μια ελεύθερη και ασφαλή πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς και σχολεία για να συνδεθούν, να αναπτύξουν συνεργατικά έργα, να μοιραστούν ιδέες και, με λίγα λόγια, να αισθάνονται και να αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής κοινότητας εκμάθησης της Ευρώπης.

Η δράση eTwinning προωθεί τη σχολική συνεργασία στην Ευρώπη, μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), παρέχοντας υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες για τα σχολεία.

Η Δικτυακή Πύλη του eTwinning (www.etwinning.net) είναι το βασικό σημείο συνάντησης και χώρος εργασίας της δράσης. Στη Δικτυακή Πύλη του eTwinning, που διατίθεται σε 26 γλώσσες, συμμετέχουν περίπου 230.277 μεμονωμένα μέλη και περισσότερα από 5462 έργα* μεταξύ δύο ή περισσότερων σχολείων από ολόκληρη την Ευρώπη. Η Δικτυακή Πύλη παρέχει online εργαλεία στους καθηγητές για να βρουν συνεργάτες, να δημιουργήσουν έργα, να μοιραστούν ιδέες, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να ξεκινήσουν μία άμεση συνεργασία χρησιμοποιώντας διάφορα προσαρμοσμένα εργαλεία που διατίθενται στην πλατφόρμα του eTwinning.

Ξεκινώντας από το 2005 ως η κύρια δράση του eLearning Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το eTwinning έχει ενσωματωθεί σταθερά στο Erasmus+, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, από το 2014. Η Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης λειτουργεί υπό το European Schoolnet, μία διεθνή συνεργασία 30 Ευρωπαϊκών Υπουργείων Παιδείας, το οποίο αναπτύσσει μάθηση για σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το eTwinning υποστηρίζεται και σε εθνικό επίπεδο από 36 Εθνικές Υπηρεσίες Στήριξης.

* στοιχεία από στατιστικές του Ιανουαρίου 2014

Αφήστε μια απάντηση