Σχολικές Γιορτές Και Εκδηλώσεις

Δελτίο τύπου

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2014

στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου Τρικάλων

«Κάθε γλώσσα βλέπει τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο»
Φρεντερίκο Φελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης

«Κύρια πρόκληση για τους πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης, η πιο χαρακτηριστική, η πιο πνευματική και ηθικά η πιο ανιδιοτελής, είναι η πρόκληση της πολυγλωσσίας: η πρόκληση, τα κίνητρα και η δημιουργία δυνατοτήτων να μάθουν οι πολίτες της Ευρώπης περισσότερες γλώσσες, ώστε να γνωρίσουν, να καταλάβουν και να εκτιμήσουν βαθύτερα και ουσιαστικά, μαθαίνοντας τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό, τη νοοτροπία και την ανθρώπινη διάσταση των λαών με τους οποίους ζουν μαζί, συνεργάζονται και συναποφασίζουν για ποικίλα θέματα. Δεν υπάρχει πιο άμεσος, πιο ουσιαστικός και πιο σύντομος δρόμος να γνωρίσεις έναν λαό από το να μάθεις τη γλώσσα του. Γιατί η γλώσσα κάθε λαού είναι ο τρόπος που βλέπει, συλλαμβάνει, ταξινομεί και δηλώνει τον κόσμο. Κάθε εθνική γλώσσα είναι και μια άλλη ταξινομία τού κόσμου, μια άλλη προσέγγιση, ένα σύνολο επιλογών, που δίνει ξεχωριστή αξία σε κάθε γλώσσα, την αξία που έχει καθ’ αυτήν η συλλογική έκφραση ενός λαού, η εθνική του λαλιά. Κάθε εθνική γλώσσα είναι μια αυταξία, αντικείμενο μελέτης και σεβασμού από τους άλλους λαούς. Και, όπως λέμε οι γλωσσολόγοι, δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες γλώσσες· υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι που εκφράζονται διαφορετικά μέσα από τις δυνατότητες που δίνει στον άνθρωπο το κυριότερο βιολογικό του γνώρισμα: η νόηση και η έκφραση της νόησης, η γλώσσα.»

Απόσπασμα από το άρθρο “Η πρόκληση της πολυγλωσσίας”

του Γ. Μπαμπινιώτη

 Ο συναρπαστικός κόσμος των γλωσσών έρχεται πάλι στο επίκεντρο με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2014.

Η Πανευρωπαϊκή αυτή εκστρατεία για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη που εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης δε θα μπορούσε παρά να γιορταστεί με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο και στο σχολείο μας, το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου Τρικάλων .

Ο στόχος του εορτασμού που είναι η προώθηση της πλούσιας γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλίας στην Ευρώπη και η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για τα οφέλη που προσφέρει η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, επιτεύχθηκε και φέτος μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, όπως τραγούδια, σκετς, χειροτεχνίες και άλλα.

Οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης με την υποστήριξη του διευθυντή του Γυμνασίου, κου Χρήστου Τόλιου και την υποστήριξη των καθηγητριών ξένων γλωσσών, κας Λουίζας Πουλιάνα, ΠΕ06 Αγγλικής και κας Ρίτας Ρουσιαμάνη, ΠΕ07 Γερμανικής, έδειξαν με τις δραστηριότητές τους στους συμμαθητές τους ότι η πολυγλωσσία είναι αυτό που κάνει την Ευρώπη μοναδική και συμβάλλει στον εξαιρετικό της πλούτο και ότι κατανοώντας τον διπλανό σου μαθαίνεις να εκτιμάς και να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους συνανθρώπους σου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΟΡΤΗΣ_pdf.

ΠΡΟΒΟΛΗ_ΕΥΡΩΠ ΜΕΡΑ ΓΛΩΣ_26-9-2014

Φωτογραφίες Γιορτής

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

6/10/2014

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014
Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου

 Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και με την υποστήριξη του Διευθυντή του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου κου Τόλιου Χρήστου, οι μαθήτριες και οι  μαθητές του σχολείου, με την καθοδήγηση των καθηγητών: Πουλιάνα Λουίζα, ΠΕ06, Τριμίντζιου Αναστασία ΠΕ16, Φωτιάδου Μαρίκα ΠΕ02, Πλεσιώτη Κων/να ΠΕ02, Ρουσιαμάνη Ρίτα ΠΕ07,  Αντωνοπούλου Βιργινία ΠΕ02,  Τζιντζιλώνη Αγάπη ΠΕ04.02,  Στεφοπούλου Ευαγγελή, ΠΕ01, Τσαντίλας Σωτήρης, ΠΕ11, καθώς και με τη συμβολή όλου του συλλόγου διδασκόντων, διοργάνωσαν μια ιδιαίτερη εκδήλωση με θεματικούς άξονες:  «Ολυμπιακοί  Αγώνες … Τότε …και… Τώρα» και «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»,  για να αναδείξουν τη σπουδαιότητα του Αθλητισμού καθώς και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης.

Αρχικά, ακούστηκε από τη χορωδία του σχολείου ο «Ολυμπιακός Ύμνος» και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα εξής επιμέρους θέματα:

  • «Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες- Απόδοση τιμών- Ολυμπιακή εκεχειρία», με μαθητές του τμ.Β2.  
  • «Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες- Απόδοση τιμών- Ολυμπιακή εκεχειρία σήμερα», με μαθητές του τμ.Γ1.  
  • «Αρχαία και Σύγχρονα Ολυμπιακά Αθλήματα», με μαθητές του τμ.Β1.  
  • «Παραολυμπιακοί Αγώνες- Διαφορετικότητα-Ρατσισμός-Ξενοφοβία», με μαθητές του τμ.Α2.    
  • «Διατροφικές Συνήθειες- Αναβολικά», με μαθητές του τμ.Α1.  
  • «Αθήνα 2004», με μαθητές του τμ.Γ2.  

 Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένοι «Ενδοσχολικοί Αγώνες Αθλοπαιδιάς». Οι μαθητές παρακολούθησαν την ταινία “Billy Elliot: Γεννημένος χορευτής”, η οποία πραγματεύεται το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αποδοχή του άλλου ανθρώπου.

 Η σημερινή εκδήλωση για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στάθηκε αφορμή να κατανοήσουν οι μαθητές ότι πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε αλλά και να ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, μια χώρα που συμβιώνουν αρμονικά Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών.

     Τα παιδιά χρειάζονται ένα σχολείο ενεργητικό, συνεργατικό, κριτικό και δημιουργικό. Και για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού θα πρέπει να εργαστούμε όλοι σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

«Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο, Κάθε Λαός»

«Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ.pdf.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ_ ΟΚΤ_2014_pdf

billyelliot_photo

Φωτογραφίες Εκδήλωσης:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το αγωνιστικό μέρος, που αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα αργότερα στις 13/10/20014.

DSC09053 DSC08922 DSC08923 DSC08930 DSC08939 DSC08942 DSC08944 DSC08947 DSC08952 DSC08955 DSC08957 DSC08963 DSC08973 DSC08978 DSC08981 DSC08995 DSC08997 DSC09005 DSC09023 DSC09027 DSC09029

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

                   Στις 24 Οκτωβρίου 2014, ημέρα Παρασκευή στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα την παχυσαρκία.

         Όλοι οι μαθητές των τμημάτων, στο μάθημα των καλλιτεχνικών, έκαναν ζωγραφιές με μηνύματα κατά της παχυσαρκίας και δημιούργησαν χάρτινες ολόσωμες φιγούρες, με τις οποίες διακόσμησαν την αίθουσα των εκδηλώσεων.

                   Στη συνέχεια μαθητές της Γ ΄τάξης ενημέρωσαν τους μαθητές και καθηγητές με μια παρουσίαση για θέματα που αφορούν την παχυσαρκία. Αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας του 21ου αιώνα. Ανέλυσαν τους παράγοντες  που ευθύνονται για την αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας, όπως: η κληρονομικότητα, ο σύγχρονος  τρόπος ζωής, η οικογένεια, ο θηλασμός, η κακή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, το Σχολικό περιβάλλον. Επισήμαναν τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας και τις διάφορες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό και τέλος πρότειναν λύσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης, της σημαντικής αυτής «επιδημίας».

            Η εκδήλωση τελείωσε με την προβολή ενός βίντεο με θέμα «Παιδική παχυσαρκία». Οι μαθητές της Α΄ & Β΄ Τάξης είχαν επίσης τη δυνατότητα να ενημερωθούν και στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας και να απαντήσουν στα αντίστοιχα Φύλλα Εργασίας, με τη βοήθεια της καθηγήτριάς τους.

                   Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που δούλεψαν, συνεργάστηκαν και πρότειναν λύσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, με Υγιεινή Διατροφή και Φυσική Δραστηριότητα.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες της εκδήλωσης: Αργυρίου Μαρία Π.Ε.10

Ζέρβα Βασιλική  Π.Ε.15

Σπάθη Κατερίνα  Π.Ε.08

POWERPOINT ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

17/11/2014

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ο εορτασμός της 41ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου. 

          Με αφορμή την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και με την υποστήριξη του Διευθυντή του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου κου Τόλιου Χρήστου, οι μαθήτριες και μαθητές του σχολείου, με την καθοδήγηση των καθηγητριών Αργυρίου Μαρίας-Χρυσάνθης,  ΠΕ10 (Κοινωνιολόγος) και Πουλιάνα Λουΐζας, ΠΕ06 (Αγγλικής Γλώσσας), την αρωγή των καθηγητριών Τριμίντζιου Αναστασίας, ΠΕ16 (Μουσικής) και Σπάθη Αικατερίνης, Π.Ε.08 (Καλλιτεχνικών), καθώς και με τη συμβολή του συλλόγου των διδασκόντων, διοργάνωσαν μια ιδιαίτερη γιορτή για να τονίσουν τη σπουδαιότητα και τη σημειολογία της αντίστασης της νεολαίας εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος του ‘73.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου παρουσίασαν το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μέσα από αφηγηματικά αποσπάσματα, απαγγελία ποιημάτων μεγάλων Ελλήνων ποιητών, προβολή βίντεο  και χρονογραφήματα εκείνης της εποχής. Η χορωδία του σχολείου παρουσίασε επίσης χορογραφημένα τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, υπενθυμίζοντας ότι τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ήταν η συμπυκνωμένη έκφραση του Πανελλήνιου πόθου για Δημοκρατία, Λαϊκή Κυριαρχία και Ελευθερία.

Το Πολυτεχνείο χάραξε δρόμους. Δρόμους δύσκολους, αλλά ανοιχτούς σήμερα. Ας τους πάρουμε. Οι νεκροί του Πολυτεχνείου θέλουν αγώνα και ένα δάκρυ. Ο αγώνας τους και η θυσία τους, εμάς τα νέα παιδιά μας εμπνέουν, όπως και όλο το λαό μας, ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται γι’αυτά για τα οποία εκείνοι σκοτώθηκαν.

«Πάντα να πολεμάς και ν’ αντιστέκεσαι,

κι ας μένεις μόνος.

Μονάχος, έρημος, γαλήνιος,

να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΟΡΤΗΣ_2014-2015_4

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

«21Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ»

«Το σχολείο μας τιμά την ελληνική γλώσσα»

Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.

            Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας, οι μαθητές της Γ΄ Τάξης, με την καθοδήγηση της φιλολόγου Φωτιάδου Μαρίας, οργάνωσαν και παρουσίασαν ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην Ελληνική Γλώσσα.

Σκοπός  της εκδήλωσης ήταν να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαφύλαξη της Ελληνικής μας Γλώσσας είναι εθνική υπόθεση που αφορά όλους μας. Σήμερα, η διαφύλαξη  αυτή είναι περισσότερο επιτακτική, λόγω της πολύπλευρης κρίσης.

Χαρακτηριστική είναι και η ρήση του Γ. Σεφέρη:

«ο Θεός μας χάρισε μια γλώσσα ζωντανή, εύρωστη, πεισματάρα, χαριτωμένη που αντέχει, μολονότι έχουμε εξαπολύσει όλα τα θεριά να τη φάνε».

Η γλώσσα μας, όπως είπε ο Καζαντζάκης, είναι η αληθινή πατρίδα μας!

Αν η γλώσσα μας χαθεί, χάνεται και ο λαός μαζί της!

Θεματικές ενότητες του αφιερώματος

  • 21η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας.
  • Συνοπτική ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας.
  • Ι. Κακριδής: Γιατί διδάσκουμε Αρχαία Ελληνικά στα παιδιά.
  • Μιλάμε με λέξεις του Ομήρου.
  • Τι είπαν οι ποιητές μας για την Ελληνική Γλώσσα.
  • Οδ. Ελύτης: τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
  • Τι είπαν διανοούμενοι του κόσμου για την Ελληνική Γλώσσα.
  • Η παγκόσμια διάσταση της Ελληνικής Γλώσσας.

Παρουσίαση (Powerpoint):  2015 ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου .

Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία!

«Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς αγωνιστές, στην ηρωική γενιά του 1821, η οποία οδήγησε στην Ελευθερία του σκλαβωμένου Ελληνισμού».

Με μεγάλη επιτυχία και σε μια εξαιρετικά συγκινητική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η γιορτή περιλάμβανε ύμνους, χορούς, ποιήματα, αφηγήσεις και θεατρικά δρώμενα, βασισμένα στη σπουδαία θεατρική παράσταση του Ιάκωβου Καμπανέλη «Το μεγάλο μας τσίρκο», στέλνοντας επίκαιρα μηνύματα που άγγιξαν τις ψυχές των μαθητών αλλά και όλων των παρευρισκομένων.

Οι μαθητές μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, Φωτιάδου Μαρία, Στεφοπούλου Ευαγγελία, Τριμίντζιου Νατάσσα και Τσαντίλα Σωτήρη, συνεργάστηκαν με διάθεση και όραμα για την πραγματοποίηση της γιορτής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Κάκλα Βασιλική, διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης Ν.Τρικάλων, εκπρόσωποι τοπικών φορέων,  πολλοί γονείς- κηδεμόνες και παππούδες των μαθητών μας.

Στο τέλος της γιορτής, η κ.Κάκλα συγχάρηκε με θερμά και συγκινητικά λόγια τους μαθητές και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από τη ζωντάνια, την αμεσότητα και την άρτια παρουσίαση όλης της γιορτής.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά το Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο Τρικάλων “Ασκληπιός” και το θεατρικό εργαστήρι του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων για την ευγενική παραχώρησή τους, των στολών και κουστουμιών

DSC02005 DSC02026 DSC02032 DSC02037 DSC02048 DSC02149 DSC02157      DSC02162

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την γιορτή

Αφήστε μια απάντηση