Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου σε Πρέβεζα, Ναύπακτο και Πάτρα

 

Την Παρασκευή 16  και το Σάββατο 17 Μαρτίου τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου πραγματοποιήσαμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πρέβεζα και την Πάτρα. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του Προγράμματος Περιβολοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούμε στο σχολείο μας κατά το τρέχον σχολικό έτος υπό τον τίτλο: «Το Φρούριο και οι γειτονιές του. Ιστορία και περιβάλλον μέσα και γύρω από το βυζαντινό κάστρο της πόλης μας». Στόχος μας ήταν να δούμε από κοντά όσο το δυνατόν περισσότερα κάστρα ή οχυρωματικά έργα διαφόρων εποχών, να γνωρίσουμε το περιβάλλον στο οποίο κτίστηκαν, τον τρόπο και τα υλικά δομής, αλλά και να φανταστούμε την καθημερινότητα και τις ανάγκες των ανθρώπων που τα δημιούργησαν.

Η περιήγηση μας ξεκίνησε από τα ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά τείχη της αρχαίας Νικόπολης, της πόλης που ίδρυσε ο Οκταβιανός, ο μετέπειτα ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος, σε ανάμνηση της νίκης του ενάντια στο Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα της Αιγύπτου (Άκτιο, 31 π.Χ.). Εκτός από τα τείχη, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές με τα όμορφα ψηφιδωτά τους, αλλά και τα πλούσια εκθέματα  του παρακείμενου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Φεύγοντας από τη Νικόπολη κατευθυνθήκαμε προς το κάστρο του Παντοκράτορα, ένα από τα τρία κάστρα της Πρέβεζας. Κτίστηκε από τον Αλή Πασά  για να ελέγχει την είσοδο του Αμβρακικού και προσφέρει πανοραμική θέα της περιοχής. Από εκεί καταλήξαμε στην παραλία και το λιμάνι της Πρέβεζας, για φαγητό και περίπατο δίπλα στη θάλασσα.

Επόμενος προορισμός μας το ενετικό κάστρο της Ναυπάκτου, ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι οι δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους, κατεβαίνουν από την κορυφή του λόφου και κλείνουν την είσοδο του λιμανιού.

Η ημέρα μας ολοκληρώθηκε με το πέρασμα της εντυπωσιακής γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και την άφιξή μας στην πόλη της Πάτρας. Επισκεφθήκαμε τον περικαλλή ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου  ακούσαμε να ψάλλονται οι Χαιρετισμοί και  απολαύσαμε το φαγητό και τον βραδινό  περίπατο στο κέντρο και το λιμάνι της πόλης.

Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε με μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Κάστρο της Πάτρας, που ανάγεται στην εποχή του Ιουστινιανού (6ος αι.) και στην πορεία των χρόνων γνώρισε πολλές προσθήκες και  επισκευές. Τάφροι, πύργοι και προμαχώνες ενισχύουν τα ισχυρά τείχη του, ενώ στο εσωτερικό του ελιές, πορτοκαλιές και αγριολούλουδα δημιουργούν μια όαση πρασίνου. Η ξενάγηση συνεχίστηκε και σε άλλα  σημεία της πόλης, όπως το Ρωμαϊκό Ωδείο και τον Ιππόδρομο, το ναό του Παντοκράτορα, τα σκαλιά της Γεροδημοπούλου, την πλατεία του Αγίου Γεωργίου και το θέατρο Απόλλων.

Αποχαιρετήσαμε την Πάτρα προς το μεσημέρι και συνεχίσαμε την περιήγησή μας στο Κάστρο –Οινοποιείο της Αχάια Κλάους, που χρονολογείται από το 1861. Εκεί δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η περίφημη «Μαυροδάφνη», ενώ  στα βαρέλια του κελαριού φυλάσσεται κρασί από το 1873.

Κατά την επιστροφή μας πραγματοποιήσαμε μια σύντομη στάση στο κάστρο του Ρίο, οχυρωματικό έργο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄. Κτίστηκε πάνω σε ερείπια ρωμαϊκών οχυρώσεων, απέναντι από το κάστρο του Αντιρρίου, ώστε έτσι να ελέγχεται το θαλάσσιο πέρασμα από το Ιόνιο Πέλαγος στον Κορινθιακό Κόλπο. Τελευταία σύντομη στάση μας, το ιστορικό Γαλαξίδι με το γραφικό λιμανάκι του.

Η επιστροφή  μας βρήκε πλούσιους σε εικόνες και γνώσεις. Είδαμε κάστρα, μάθαμε τοπική ιστορία,  φτάσαμε σε μέρη της Ελλάδας που δεν είχαμε ξαναεπισκεφθεί. Ζήσαμε μια πολύ όμορφη εμπειρία και συνδυάσαμε την μάθηση με την αναψυχή.

Συνοδοί και συνοδοιπόροι στην επίσκεψή μας ήταν οι εκπαιδευτικοί Πλεσιώτη Κωνσταντίνα, Γκούμας Δημήτρης, και Τσαντίλας Σωτήρης, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου

 

Κατηγορίες: Σχολικό έτος 2017-2018 | Γράψτε σχόλιο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Κατηγορίες: Γενικά | Γράψτε σχόλιο

ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Κατηγορίες: Γενικά | Γράψτε σχόλιο

Προσφορες για την εκδρομη στην Πατρα

Κατηγορίες: Γενικά | Γράψτε σχόλιο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ Δ.Σ. ΓΟΝΕΩΝ-ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ   ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ   ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ   ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Αγαπητοί Γονείς-Κηδεμόνες,

      Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι μετά τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων του Σχολείου μας ,που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 09-02-2018, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων που είναι το εξής:

Πρόεδρος: ΚΑΡΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Αντιπρόεδρος: ΓΙΩΤΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, Γραμματέας: ΤΖΙΩΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Ταμίας: ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΘΗ, Μέλος: ΚΑΪΝΑΝΑ ΕΛΕΝΗ, Μέλος: ΚΑΤΣΙΟΥΛΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ και Μέλος: ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ.

 

                                                                                                        Μεγαλοχώρι, Φεβρουάριος 2018

                                                                                                                     Ο Διευθυντής

                                                                                                                ΚΩΝ/ΝΟΣ   ΓΟΥΛΑΣ

Κατηγορίες: Γενικά | Γράψτε σχόλιο

Επίσκεψη του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.

Την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018, οι μαθητές της Α΄ Τάξης του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαψαταία ειμί: Από το Κιέριον στην Μητρόπολη».

Η επιλογή του συγκεκριμένου Μουσείου δεν είναι τυχαία. Παρά το μικρό σχετικά μέγεθός του, περιέχει πολύ σημαντικά ευρήματα, αντιπροσωπευτικά όλων των χρονικών περιόδων από την Εποχή του Λίθου ως και τα Ελληνιστικά Χρόνια. Έτσι τα παιδιά μπορούν και οπτικοποιούν όσα διδάσκονται στο μάθημα της Ιστορίας, βλέπουν από κοντά αντικείμενα που περιγράφονται στην Οδύσσεια του Ομήρου και έρχονται σε επαφή με επαγγέλματα και συνήθειες που έχουν μελετήσει στα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. Παράλληλα, αποκτούν πολύτιμα βιώματα που είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν στην παραγωγή γραπτού λόγου, όπως προβλέπεται στην 6η ενότητα του σχολικού εγχειριδίου της Νεοελληνικής Γλώσσας με θέμα τα Μουσεία. Πρόκειται λοιπόν για μια καθόλα χρήσιμη διδακτική επίσκεψη, που συνδέεται άμεσα με  το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της Α΄ Γυμνασίου, προσφέροντας υλικό για  ανατροφοδότηση. Επιπλέον, κατά την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαψαταία ειμί» θίγονται θέματα τοπικής ιστορίας, που δεν καλύπτονται από τα σχολικά εγχειρίδια. Συγκεκριμένα, μέσα από την φανταστική ιστορία του Μαψαταία, ενός αθηναίου εμπόρου που ταξιδεύει στην δυτική Θεσσαλία του 4ου αι. π.Χ., ξεδιπλώνεται η ιστορία και η πολιτική οργάνωση της αρχαίας Θεσσαλίας και δίνεται μια ανάγλυφη εικόνα της καθημερινής ζωής, της θρησκείας και της οικονομίας της.

Σημειώνεται ότι είναι η πέμπτη συνεχής χρονιά που μαθητές της Α΄ Τάξης του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου επισκέπτονται το Μουσείο Καρδίτσας και επωφελούνται από τις δράσεις του. Φέτος, τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Πλεσιώτη Κων/να, Στεφοπούλου Ευαγγελία και Γκούμας Δημήτριος. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποίησε η κα Φωτεινή Τσιούκα, αρχαιολόγος της ΕΦΑ Καρδίτσας, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Κατηγορίες: Σχολικό έτος 2017-2018 | Γράψτε σχόλιο

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ταξιδιωτικών γραφείων για πραγματοποίηση σχολικής εκδρομής του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου στην Πάτρα

Πρόσκληση

Κατηγορίες: Γενικά | Γράψτε σχόλιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (ΕΠΙΔΟΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ενημερώνουμε τους γονείς-κηδεμόνες του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου Τρικάλων, ότι την: ΠΑΡΑΚΕΥΗ 09/02/2018 και ώρα: 12.05΄μ.μ.

στο σχολείο θα πραγματοποιηθούν τα εξής:

  1. Ενημέρωσή σας από τον κ. Διευθυντή για διάφορα σχολικά θέματα.
  2. Επίδοση των Ατομικών Ελέγχων Προόδου (Βαθμολογία) των μαθητριών/μαθητών του πρώτου (1ου) Τετραμήνου [έληξε στις: 20/01/2018].
  3. Ενημέρωσή σας από τις διδάσκουσες Καθηγήτριες/τους διδάσκοντες Καθηγητές όσον αφορά την επίδοση, την επιμέλεια, τη συμπεριφορά και γενικότερα τη φοίτηση των μαθητριών/μαθητών.

Ο Διευθυντής

                                                                                                                                                                                                                                                          Κ. ΓΟΥΛΑΣ

Κατηγορίες: Γενικά | Γράψτε σχόλιο

ΙΓ’ ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ 2018 – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΙΓ’ ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ 2018 – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. 220387/Δ2/14-12-17 πρόκειται να διεξαχθεί και φέτος στην Πρώτη Σερρών του Δήμου Αμφίπολης η «IΓ’ Μαθητιάδα» από 18 έως 22 Μαΐου 2018.

Από το 2001 η Μαθητιάδα έχει χτίσει μία διαχρονική παρουσία έχοντας εξελιχτεί στη μεγαλύτερη βιωματική εκπαιδευτική διοργάνωση αθλητισμού και πολιτισμού, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς απ’ όλη την Ελλάδα κι από άλλες χώρες του κόσμου να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία ζωής!  Ήδη στη 16χρονη πορεία της Μαθητιάδας έχουν συμμετάσχει περίπου 10.000 μαθητές από 600 Γυμνάσια από όλους τους νομούς της Ελλάδας και από 45 χώρες του εξωτερικού.

Η εκδήλωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια «Μαθητική Ολυμπιάδα» καθώς περιλαμβάνει τη διεξαγωγή όλων των Ολυμπιακών αθλημάτων ενώ παράλληλα διοργανώνονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και δράσεις των Παραολυμπιακών αγώνων. Δίνεται επίσης η δυνατότητα βιωματικής εμπειρίας στα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα σε επισκέπτες και θεατές (περισσότερες πληροφορίες www.mathitiada.gr).

Στη Μαθητιάδα συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίων όλων των τύπων από όλους τους νομούς της Ελλάδας και από σχολεία της ομογένειας, καθώς και από Τμήματα Μητρικής Γλώσσας και Ελληνικές Κοινότητες.

Ένα σχολείο μπορεί να συμμετέχει χωρίς όριο μαθητών, από ένα μαθητή μέχρι όλο το σχολείο και ακολουθείται η διαδικασία των πολυήμερων εκδρομών. Η Μαθητιάδα είναι μια μορφή μαθητικής εκδρομής (η οποία μπορεί να γίνει αντί της τριήμερης ή και επιπλέον της τριήμερης εκδρομής) όπου σκοπός δεν είναι μόνο η διασκέδαση αλλά κυρίως η εκπαίδευση, η συμμετοχή και η συναναστροφή και αποδοχή του διαφορετικού μέσα σε ένα κλίμα συναδέλφωσης και αλληλεγγύης.

Συνημμένα 1. Προκήρυξη με το έντυπο συμμετοχής 2. Μία παρουσίαση της Μαθητιάδας 3. Μία παρουσίαση με τίτλο «Θέλω κι εγώ να συμμετέχω».

2018 ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ

2018 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

2018_MATHITIADA

Κατηγορίες: Γενικά | Γράψτε σχόλιο

Επίσκεψη Κύπριας εκπαιδευτικού στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου συμμετέχει στο «Χρυσοπράσινο Φύλλο», ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με διετείς συμπράξεις σχολείων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί από το 1994 και θέτει ως στόχους την καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμμετοχικών συμπεριφορών σε οικολογικά ζητήματα, την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν και την ενδυνάμωση των ιστορικών, εθνικών και πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Για την τρέχουσα διετία ο νομός μας έχει την τιμή να εκπροσωπείται στο πρόγραμμα με τέσσερα σχολεία, καθώς εκτός από το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου, στο «Χρυσοπράσινο Φύλλο» συμμετέχουν το 1ο Δημοτικό, το 4ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Τρικάλων.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο «Χρυσοπράσινο Φύλλο», το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου είχε τη χαρά να φιλοξενήσει μια ξεχωριστή καλεσμένη, την κα Μαρία Λεβέντη, εκπαιδευτικό του Γυμνασίου Λιβαδιών Λάρνακας. Συγκεκριμένα, η κα Λεβέντη πραγματοποίησε τετραήμερη προπαρασκευαστική επίσκεψη από τις 30 Νοεμβρίου ως και τις 3 Δεκεμβρίου 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεναγήθηκε σε μνημεία της πόλης των Τρικάλων και επισκέφθηκε διάφορα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό και ιστορικό ενδιαφέρον, όπως το δάσος του Περτουλίου, τον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς, το ναός της Πόρτα-Παναγιάς, το τοξωτό γεφύρι της Πύλης και την ευρύτερη περιοχή της  λίμνης Πλαστήρα.

Παράλληλα, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίουh κα Λεβέντη επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου, ξεναγήθηκε στους χώρους του, γνώρισε τον Διευθυντή, κ. Κων/νο Γούλα  και τον Σύλλογο Διδασκόντων Καθηγητριών/Καθηγητών και συνομίλησε με τις μαθήτριες και τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Τάξης, ενημερώνοντάς τους για τη λειτουργία και τους στόχους του «Χρυσοπράσινου Φύλλου». Σε εκδήλωση που ακολούθησε παρουσία όλου του σχολείου, η κα Λεβέντη έκανε μια σύντομη αναφορά στην κυπριακή ιστορία και την τουρκική εισβολή που διχοτόμησε βίαια το νησί, μίλησε στα παιδιά για το Γυμνάσιο Λιβαδιών Λάρνακας και, γενικά, για τη σχολική ζωή στην Κύπρο και παρουσίασε ευσύνοπτα τις φετινές δράσεις της περιβαλλοντικής ομάδας που συντονίζει, κερδίζοντας το χειροκρότημα μαθητών και εκπαιδευτικών. Σε επόμενες συναντήσεις με τον Σύλλογο Διδασκόντων Καθηγητριών και Καθηγητών τέθηκαν οι βάσεις για μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στα δύο σχολεία.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Τρικκαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την πολύτιμη αρωγή τους στη φιλοξενία της κύπριας εκπαιδευτικού, καθώς και το ΚΠΕ Αργυρούπολης που επί χρόνια συντονίζει ακούραστα και με επιτυχία το «Χρυσοπράσινο Φύλλο».

Η παιδαγωγική ομάδα του Χρυσοπράσινου Φύλλου:

Πλεσιώτη Κων/να, Γκούμας Δημήτριος και Τσαντίλας Σωτήριος

Κατηγορίες: Χρυσοπράσινο φύλλο | Γράψτε σχόλιο