Επίσκεψη στο Αθλητικό Μουσείο και στον Μύλο των Ξωτικών.

Την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018, το σχολείο μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο Αθλητικό Μουσείου Τρικάλων και τον Μύλο Ματσόπουλου, που εκείνες τις ημέρες λειτουργούσε ως «Μύλος των Ξωτικών».

Το Αθλητικό Μουσείο λειτουργεί  υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων και στεγάζεται στο Καστρακίδειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης & Σταγών. Εκεί, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την αθλητική ιστορία του τόπου μας, ξεναγήθηκαν και θαύμασαν τα εκθέματα. Η έκθεση, αντλώντας στοιχεία από ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και μια πλούσια συλλογή τεκμηρίων, αναπτύσσεται σε δυο ορόφους  και η δομή της είναι θεματική. Στο ισόγειο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Πρωτεργάτες του αθλητισμού των Τρικάλων», «Παλιοί και νέοι τρικαλινοί αθλητές», όπως ο Χρήστος Παπανικολάου, η Σοφία Σακοράφα, οι αείμνηστοι Γιώργος Τσιάντας και Βαγγέλης Σκούρας κ.α., «Ορειβασία – Χιονοδρομία». Στον α΄ όροφο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες», «Παγκόσμιος αθλητισμός – Έλληνες και Ξένοι πρωταθλητές», «Αίθουσα Τροπαίων του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων», «Αίθουσα Πελίγκου», «Αίθουσα Μπονώτη» και «Αίθουσα Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού».

Επόμενος σταθμός μας ο Μύλος των Ξωτικών, που φέτος είχε ως θέμα του «Χριστούγεννα του Κόσμου».  Μικροί και μεγάλοι περιηγήθηκαν στα κτίρια του Μύλου Ματσόπουλου, συμμετείχαν σε μια σειρά από δωρεάν δραστηριότητες και πέρασαν όμορφες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς στο λούνα παρκ.

Με αυτές τις ενδιαφέρουσες δράσεις  περάσαμε όμορφα όλοι μαζί την τελευταία σχολική ημέρα του 2018 και αφού ευχηθήκαμε «Χρόνια Πολλά» ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το 2019.

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2018-2019 | Σχολιάστε

Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη 8 Ιανουαρίου, όλα τα σχολεία λόγω καιρικών συνθηκών

Απόφαση για ΜΗ λειτουργία των σχολείων λόγω καιρικών συνθηκών

Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη 8 Ιανουαρίου, όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων, με απόφαση των 4 αρμοδίων δημάρχων των δήμων Τρικκαίων, Μετεώρων, Πύλης και  Φαρκαδόνας, λόγω καιρικών συνθηκών.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Επίσκεψη στον Μύλο των Ξωτικών-Αναχώρηση Κυπριακής Αποστολής

Το απόγευμα της Παρασκευής, 30 Νοεμβρίου 2018, οι μαθητές που συμμετείχαν στο Χρυσοπράσινο Φύλλο και οι οικογένειές τους, ξανασυναντηθήκαν όλοι στον Μύλο των Ξωτικών. Εκεί, μικροί και μεγάλοι περπάτησαν για ώρες μέσα στον Μύλο και αφέθηκαν στη μαγεία των Χριστουγέννων, φωτογραφήθηκαν με τον Αϊ Βασίλη και τα Ξωτικά και απόλαυσαν τις δωρεάν δράσεις αλλά και τα παιχνίδια του Λούνα-Παρκ.

Την επόμενη μέρα οι φιλοξενούμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Λιβαδιών έπρεπε να αναχωρήσουν για την Κύπρο. Έτσι λοιπόν, νωρίς το πρωί του Σαββάτου (1 Δεκεμβρίου) εκπαιδευτικοί, μαθητές αλλά και γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα συγκεντρώθηκαν στο σχολείο για να αποχαιρετήσουν τους φιλοξενούμενούς τους. Παρόν ήταν και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, που πρόσφερε  στους φιλοξενούμενους ένα μικρό αναμνηστικό δωράκι.

Η αναχώρηση του λεωφορείου έγινε μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα. Μέσα σε λίγο χρόνο αναπτύχθηκαν στενοί δεσμοί και όμορφες φιλίες, που έκαναν δύσκολη την ώρα του αποχωρισμού. Παρηγοριά για όλους, η επόμενη συνάντηση στη Κύπρο, στα μέσα του Απρίλη!

Δημοσιεύθηκε στη Χρυσοπράσινο φύλλο | Σχολιάστε

Εκδρομή στο ΚΠΕ Περτουλίου και σε αξιοθέατα του Νομού Τρικάλων με το Χρυσοπράσινο Φύλλο

Την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018, η αποστολή του Γυμνασίου Λιβαδιών Λάρνακας και οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Περτουλίου και σε αξιοθέατα του νομού Τρικάλων.

Πρώτος σταθμός, το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Πύλης (16ος αι.), που εντυπωσίασε τα παιδιά με την περίτεχνη κατασκευή του και το όμορφο φυσικό τοπίο που το περιβάλλει. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την ιστορία του μνημείου, τον τρόπο δόμησης και τη σημασία της θέσης του πάνω στον αρχαίο δρόμο που ένωνε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Πριν φύγουν απόλαυσαν νόστιμα κεράσματα από το αρτοποιείο Τζάνης και δροσερά αναψυκτικά από την εταιρία Κλιάφα.

Ακολούθησε μια σύντομη στάση στον περικαλλή βυζαντινό ναό της Πόρτας Παναγιάς (13ος αι.), όπου έγινε αναφορά στον προσεγμένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τα πλούσια κεραμοπλαστικά κοσμήματα και την ιδιαίτερη προσωπικότητα του κτήτορα.

Αμέσως μετά η αποστολή αναχώρησε για την Ελάτη, το όμορφο ορεινό χωριό που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά μέσα στα έλατα, στις πλαγιές του Κόζιακα,. Τα παιδιά έκαναν ένα σύντομο περίπατο μέσα στον παραδοσιακό οικισμό και απόλαυσαν ζεστά ροφήματα δίπλα στο τζάκι.

Λίγο αργότερα φτάσαμε στα Λιβάδια Περτουλίου, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα του ΚΠΕ Περτουλίου «Αειφόρο ελατόδασος Περτουλίου». Αρχικά οι υπεύθυνοι ανέλυσαν και παρουσίασαν το θεωρητικό τμήμα του προγράμματος, και στη συνέχεια τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά σε ποικίλες δραστηριότητες πεδίου μέσα σε ένα παραμυθένιο, χιονισμένο τοπίο.

 

Μετά τη λήξη του προγράμματος, η ομάδα ξεκουράστηκε για λίγο στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου και στην συνέχεια αναχώρησε για την Καλαμπάκα, και από εκεί, μετά από μια σύντομη στάση για μεσημεριανό, για τα Μετέωρα. Κατά τη διαδρομή ανάμεσα στους βράχους των Μετεώρων, οι μαθητές θαύμασαν από μακριά τα περισσότερα σημαντικά μοναστήρια και επισκέφθηκαν τον Άγιο Στέφανο. Εκεί ενημερώθηκαν για την ιστορία της μονής και του μετεωρίτικου μοναχισμού γενικότερα και συζήτησαν για τις ιδιαιτερότητες του μοναχικού βίου. Ενθουσιάστηκαν με την πανοραμική θέα προς το θεσσαλικό κάμπο, φωτογραφήθηκαν σε χαρακτηριστικά σημεία των βράχων και αποχώρησαν γεμάτοι θαυμασμό για τα έργα της φύσης και του ανθρώπου.

Στην εκδρομή συνόδευσαν τους μαθητές από το Γυμνάσιο Λιβαδιών Λάρνακας ο συντονιστής του Χρυσοπράσινου Φύλλου, κος Κουμής Φιλίππου, και ο εκπαιδευτικός, κος Σάββας Βορκάς και από το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου ο εκπαιδευτικός, κος Δημήτρης Γκούμας,  ο Διευθυντής, κος Σωτήρης Τσαντίλας και η συντονίστρια του προγράμματος, κα Κωνσταντίνα Πλεσιώτη, που ανέλαβε και την ξενάγηση στα αξιοθέατα του νομού.

Δημοσιεύθηκε στη Χρυσοπράσινο φύλλο | Σχολιάστε

Άφιξη κυπριακής αποστολής- Επίσκεψη στο σχολείο και σε αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων

Στο πλαίσιο του διακρατικού περιβαλλοντικού προγράμματος «Χρυσοπράσινο Φύλλο» το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου είχε τη χαρά να φιλοξενήσει από τις 28-11 ως την 1-12-2018 δεκατρείς μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Λιβαδιών Λάρνακας.

Η κυπριακή αποστολή έφτασε στο χώρο του σχολείου αργά το βράδυ της Τετάρτης (28-11) και έτυχε θερμής υποδοχής από μαθητές, γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου.

Την επομένη της άφιξής της (Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου), η κυπριακή αποστολή επισκέφτηκε νωρίς το πρωί το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου και ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου. Ακολούθησε παρουσίαση των προγραμμάτων και των δράσεων των δύο σχολείων. Κατόπιν, τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετέβησαν στην πόλη των Τρικάλων και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Τσιτσάνη, στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και το Κουρσούμ-Τζαμί. Από εκεί περιπλανήθηκαν για λίγο στο κέντρο της πόλης και περπατώντας τον πεζόδρομο της Ασκληπιού, περάσαν τον Ληθαίο και την παλιά μεταλλική γέφυρα, συνέχισαν μέσα από την κεντρική πλατεία και τα Μανάβικα, είδαν τα ερείπια του αρχαίου Ασκληπιείου και περπάτησαν τα στενά πλακόστρωτα μέσα στο Βαρούσι. Τελευταίος σταθμός για την ομάδα αποτέλεσε το βυζαντινό Φρούριο και το Ρολόι, το σύμβολο της πόλης μας. Χρέη  ξεναγού σε αυτή την ενδιαφέρουσα διαδρομή ανέλαβε η φιλόλογος του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου και συντονίστρια του προγράμματος, κα Κων/να Πλεσιώτη, που παρουσίασε με ενάργεια τις ιδιαίτερες πτυχές της τοπικής ιστορίας των Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής. Τους μαθητές συνόδευσαν επίσης οι εκπαιδευτικοί Κουμής Φιλίππου, Σάββας Βορκάς (Γυμνάσιο Λιβαδιών), Δημήτρης Γκούμας και Σωτήρης Τσαντίλας (Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου).

Το απόγευμα της ίδια ημέρας οι μαθητές το πέρασαν με τις οικογένειες φιλοξενίας και το βράδυ, όλοι μαζί, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, έφαγαν και διασκέδασαν με ζωντανή μουσική σε  γνωστή ταβέρνα στα Μανάβικα.

Δημοσιεύθηκε στη Χρυσοπράσινο φύλλο | Σχολιάστε

Ευχαριστήριο

        Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν στη φιλοξενία της Κυπριακής αποστολής του Γυμνασίου Λιβαδίων Λάρνακας από το σχολείο μας: τον Δήμο Τρικκαίων, τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, κ. Χρήστο Μιχαλάκη, το αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων και το Ταξιδιωτικό Γραφείο ΥΠΕΡ TOURS, το ΚΠΕ Περτουλίου-Τρικάλων, το αρτοποιείο Τζάνης, το ζαχαροπλαστείο Μπουλογιώργος, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου και φυσικά του μαθητές και τις οικογένειές τους, για τη ζεστή και άψογη φιλοξενία των Κύπριων μαθητών.

 

Η παιδαγωγική ομάδα του «Χρυσοπράσινου φύλλου» :

Πλεσιώτη Κ., Τσαντίλας Σ. και Γκούμας Δ

Δημοσιεύθηκε στη Χρυσοπράσινο φύλλο | Σχολιάστε

Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου Τρικάλων συμμετείχε στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Τρικάλων το οποίο διεξήχθη Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕ.Λ . Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων  μέσω  του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Τρικάλων (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.). Πρόκειται  για έναν μη διαγωνιστικό θεσμό που  έχει ως στόχο να ενισχύσει τη δημιουργικότητα των μαθητών, να αναδείξει τις ψηφιακές, προγραμματιστικές και κατασκευαστικές τους δεξιότητες και να προβάλλει τις καινοτόμες ιδέες τους στην ευρύτερη κοινωνία.

Με την καθοδήγηση του Υπευθύνου ΚΕ.ΠΛΗΝΕ.Τ. Τρικάλων κου Λεωνίδα Μποντίλα, ο οποίος επισκέφτηκε το σχολείο μας, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη χρήση του εκπαιδευτικού πακέτου ρομποτικής LEGO MindStorms EV3. Αρχικά συναρμολογήθηκε το ρομποτικό όχημα και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η διαδικασία προγραμματισμού του στην αντίστοιχη πλατφόρμα, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το έργο που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ, ήταν η κατασκευή «Κατευθυνόμενη κίνηση οχήματος με τον αισθητήρα γυροσκοπίου» που δημιούργησαν οι μαθητές της Β‘ τάξης, Κουτής Θωμάς και Μοσχόπουλος Δημήτριος. Τους μαθητές συνόδευσαν ο διευθυντής του σχολείου, κος Τσαντίλας Σωτήριος και ο καθηγητής τους στην Πληροφορική, κος Γκούμας Δημήτριος.

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2018-2019 | Σχολιάστε

Ενσυναίσθηση: πρέπει να μάθεις τι σημαίνει αυτή η λέξη!

H ενσυναίσθηση λειτουργεί ως αντίδοτο στο μίσος. «Θέλει» να καταλάβει τον άλλον τόσο βαθιά, σαν να ήταν μέσα του, αποτελεί  λοιπόν, έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην συναισθηματική ανάπτυξη.  Έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά από την προσχολική κιόλας, ηλικία είναι ικανά να δείξουν ευαισθησία απέναντι στους άλλους.

Για «να βιώσεις τα συναισθήματα του άλλου», δεν χρειάζονται πολλά. Με ένα απλό άγγιγμα, με μία κίνηση του κεφαλιού, ή ακόμη, και με την απόλυτη σιωπή μπορεί να επιτευχθεί η ενσυναίσθηση. Το ρήμα «συν-αισθάνομαι» περιγράφει πιο εύκολα την ουσία της ενσυναίσθησης. «Αισθάνομαι μαζί σου» σημαίνει ότι δεν περιορίζομαι σε μία απλή κατανόηση του προβλήματος σου, αλλά ότι αφήνω τη χαρά ή τη λύπη σου να γίνει δική μου.

«Η αρμονική συμβίωση είναι το ζητούμενο» και η empathy στα αγγλικά / Empathie στα γερμανικά, αυτή η αξιοζήλευτη λέξη, φαίνεται πως πολλές φορές, εκπληρώνει τον σκοπό να μπεις πρώτα στη θέση του άλλου και μετά να τον κρίνεις.  Ή ακόμη καλύτερα να μην κρίνεις, απλώς να γνέψεις πως είσαι εκεί για να ακούσεις και να καταλάβεις.

Το νόημα και την σημασία αυτής της έννοιας προσπάθησαν να εξηγήσουν και να αισθανθούν οι μαθήτριες και οι μαθητές  τριών Γυμνασίων του νομού Τρικάλων, του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου, του Γυμνασίου Μεγάλων Καλυβίων και του Γυμνασίου Βαλτινού.

Με αφορμή την γερμανική γιορτή του Αγίου Μαρτίνου οι μαθητές  της  Α΄τάξης  των τριών Γυμνασίων με την βοήθεια της καθηγήτριάς τους, Ρίτας Ρουσιαμάνη, και με την υποστήριξη των διευθυντών των γυμνασίων, κυρίου Σωτηρίου Τσαντίλα,, κυρίου Θωμά Ροκκά και κυρίου Νικολάου Κοσβύρα, έμαθαν μέσα από βίντεο, κείμενα και τραγούδια την ιστορία του Αγίου της Συμπόνιας.  Έφτιαξαν οι ίδιοι  γλυκύσματα , τα οποία μοιράστηκαν και πρόσφεραν σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές  τους  και τραγούδησαν τραγούδια για τον Άγιο κάνοντας  προς τιμήν του μια πομπή με φαναράκια δικής τους κατασκευής.

Δημοσιεύθηκε στη Σχολικό έτος 2018-2019 | Σχολιάστε

ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ:ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ – ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ  «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ – ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ»

ΙΚΑ: Τα βιβλιάρια του Ι.Κ.Α-Ο.Π.Α.Δ.-Τ.Υ.Δ.Κ.Υ-Ν.Π.Δ.Δ. θα τα πάει ο διευθυντής στο ΙΚΑ. Απαραίτητα έγγραφα  βιβλιάριο και ταυτότητα παιδιού.

ΟΓΑ: Τα βιβλιάρια του ΟΓΑ θα τα πάνε οι γονείς-κηδεμόνες στο ΚΕΠ Μεγαλοχωρίου. Απαραίτητα έγγραφα:

1.Φωτοτυπία ταυτότητας γονέα-κηδεμόνα,

  1. Φωτοτυπία ταυτότητας μαθητή
  2. Αν υπάρχει ασφαλιστική ικανότητα (αυτό θα διαπιστωθεί από τους γονείς στο ΚΕΠ)

Ο.Α.Ε.Ε (πρώην Τ.Ε.Β.Ε): θα πρέπει πρώτα να γίνει θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας για το έτος 2019 και μετά θα κλείσουν οι γονείς ραντεβού στο τηλέφωνο 2431075133 (πρέπει να υπάρχει και ταυτότητα του παιδιού)

 

*Παρακαλούμε μέχρι την Παρασκευή 23/11/2018 να μας ενημερώσετε πόσα άτομα (μαζί με το παιδί που φιλοξενείται)  θα παρευρεθείτε στην ταβέρνα «Μπαρμπανικόλας» την Πέμπτη 29/11/2018.

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ

ΤΣΑΝΤΊΛΑΣ ΣΩΤΉΡΙΟΣ

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά, Σχολικό έτος 2018-2019, Χρυσοπράσινο φύλλο | Σχολιάστε

Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου Τρικάλων μπορεί! (Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Μάιος 2018)

          

“Τα αγαθά κόποις κτώνται.ˮ

Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

Στο 100% έφθασε και φέτος η επιτυχία των μαθητών Γερμανικής Γλώσσας του σχολείου μας που προετοιμάστηκαν  για τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας  Μαΐου 2018. Συγκεκριμένα, οι μαθητές Ανδρέου Ραφαηλία, Ανδρέου Εβελίνα, Καράς Κωνσταντίνος και Τζέλη Φανή που παρακολούθησαν τα μαθήματα Γερμανικών στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας πήραν το πτυχίο Α2.

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου κύριος Σωτήρης Τσαντίλας, η καθηγήτρια Γερμανικών Ρίτα Ρουσιαμάνη και ο σύλλογος διδασκόντων εύχονται θερμά συγχαρητήρια σε όλα αυτά τα παιδιά, που με ιδιαίτερο ζήλο και προσωπική δουλειά απέδειξαν, ότι η ορθή  διαχείριση αυτών που προσφέρει το  Δημόσιο Σχολείο οδηγεί στην επιτυχία.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε