Τα νέα από το πρόγραμμα “Νοιάζομαι και δρω”

  Για 2η συνεχή χρονιά το ”Νοιάζομαι και δρω” στο σχολείο μας (ένα πρόγραμμα εθελοντισμού, αλληλεγγύης και ενεργού πολιτειότητας) με τη συνεργασία της υπεύθυνης πολιτιστικών προγραμμάτων Αν. Αττικής κ. Αικ. Αλεξιάδη.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

 

Τίτλος : ” Τρεις αποχρώσεις χαράς, τέσσερις θλίψης”

Σχολείο : 1ο Γυμνάσιο Μαρκόπουλου

Τάξεις : Α΄, Β΄, Γ΄

Διευθύντρια: Δανοχρήστου Μαριλένα

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Βλαχαντώνη Ίρις, Δέδε Στυλιανή, Δογάνη Βασιλική, Κοντονίκα Πανωραία, Κορκολή Μαρία, Κυπριωτάκης Νικόλαος, Κωστοπούλου Ευαγγελία, Λαγγούση Αλεξάνδρα, Μίχα Γεωργία, Παγώνη Τριανταφυλλιά, Σηφάκη Ελένη, Σχίζα Ελένη, Τζωρτζάκης Ιωάννης

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Δέδε Στυλιανή                                                                                              

Θεματικοί άξονες: Ανθρώπινος πόνος/Ανθρώπινα δικαιώματα/Αποδοχή της διαφορετικότητας/Περιβάλλον και ανακύκλωση/Αδέσποτα ζώα

Συνοπτική περιγραφή

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο σχολείο μας για δεύτερη συνεχή χρονιά. Την περσινή χρονιά ασχοληθήκαμε με τον ανθρώπινο πόνο, τα αδέσποτα ζώα και σε επιμέρους δράσεις με την αισθητική και το περιβάλλον.  

Φέτος, με αυξημένο αριθμό συμμετεχόντων (εκπαιδευτικών και μαθητών), αντικείμενο  μελέτης και δραστηριοποίησής μας θα αποτελέσει και πάλι ο ανθρώπινος πόνος και τα αδέσποτα ζώα. Επιπλέον, θα ασχοληθούμε διεξοδικότερα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, το περιβάλλον και την ανακύκλωση. 

Στόχος δεν είναι μόνο η ευαισθητοποίηση των μαθητών στα προαναφερθέντα θέματα αλλά και η έμπρακτη συμμετοχή τους σε δράσεις  που προάγουν την ενεργό πολιτειότητα. Παράλληλα, η κινητοποίηση της ευρύτερης σχολικής και τοπικής κοινότητας, η επικοινωνία μας με φορείς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους καθώς και η εμπλοκή των γονέων στο όλο εγχείρημα κρίνεται  ως μείζονος σημασίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η παιδαγωγική ομάδα θα συνεργαστεί  σε μία ή περισσότερες δράσεις με την περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου και την ομάδα etwinning. Θα υπάρξει πιθανότατα και συνεργασία με σχολείο της Γερμανίας στο οποίο φοιτά μεγάλος αριθμός μεταναστών. Έχει ήδη ξεκινήσει μια πρώτη επαφή μεταξύ μαθητών των δύο σχολείων.

Τέλος, θα συσταθούν ανοικτές ομάδες συνάντησης(encounter groups) εθελοντών μαθητών με θεματικούς άξονες θέματα που απασχολούν τους μαθητές και την ευρύτερη μαθητική κοινότητα. 

Τα ΤΠΕ και η τέχνη στις διάφορες εκφάνσεις της θα μεταφέρουν τις ομάδες στους εν δυνάμει προορισμούς τους.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση