ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ
10 Ιαν 2018

Η κυρά της Ρω…

Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α' Γυμνασίου

Αφορμή το κείμενο της Ευγενίας Φακίνου, Ταξίδι στη Σύμη από το βιβλίο Αστραδενή στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄Γυμνασίου σελ. 100

Η Κυρά της Ρω (1890-1982) που το πραγματικό της όνομα ήταν Δέσποινα Αχλαδιώτη, υπήρξε μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο της κατοχής και επί 40 χρόνια (από το 1943 ως το θάνατό της) ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω κάθε πρωί και τη κατέβαζε με τη Δύση του ήλιου. Στη Ρω είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της και την τυφλή μητέρα της από το 1924.

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1975), το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Ρόδου, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελόριζο όπου, στις 23 Νοεμβρίου 1975, της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της», όπως ανέφερε η απόφαση του Υπουργού Άμυνας.

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου του 1982.[1] Η κηδεία της έγινε δημοσία δαπάνη στο Καστελλόριζο, παρουσία του τότε υφυπουργού Άμυνας Αντώνη Δροσογιάννη, και η σορός της μεταφέρθηκε στην Ρω και ετάφη κάτω από τον ιστό όπου ύψωνε τη σημαία.

Πηγή: Βικιπαίδεια

 

11 σχόλια προς “Η κυρά της Ρω…”

  1. Γεωργία Λαδιά είπε:

    Η κυρά της Ρω (Δέσποινα Αχλαδιώτη) η οποία υπήρξε μέλος της Αντίστασης, είναι μια από τις πιο γενναίες και θαρραλέες γυναίκες που έχω ακούσει. Ήθελε να προστατεύσει και να δείξει την αγάπη της για την Ελλάδα υψώνοντας την ελληνική σημαία. Συγκινήθηκα από την “ανδρεία” και την καλοσύνη της κυράς. Θα είναι ωραίο να βλέπαμε αυτό τον ατσάλινο χαρακτήρα σε κάθε άνθρωπο της εποχής μας!!!!

  2. Φανη Γουγουση είπε:

    Η κυρά της Ρω όλοι τη ζωή της την αφιέρωσε στην Ελλάδα. Ήταν αγωνίστρια, δεν έχασε ποτέ το κουράγιο της και επί 40 χρόνια ύψωνε την σημαία και την κατέβαζε την Δύση. Νιώθω περήφανη, γιατί αγωνίστηκε σκληρά και αυτό δείχνει ότι αγαπούσε την πατρίδα της και ότι δεν θα την πρόδιδε ποτέ. Μακάρι να ήταν όλοι σαν κι αυτή.

  3. Κωνσταντίνος Σαλτσογλίδης είπε:

    Η κυρά της Ρω(Δέσποινα Αχλαδιώτη), η οποία απεβίωσε στα 92 ετών στις 13 Μαΐου 1982, σήκωνε την σημαία για 40 χρόνια, ενώ οι συμπατριώτες την είχαν εγκαταλείψει. Το πρωί, την σήκωνε, το βράδυ, την κατέβαζε. Βραβεύτηκε από πολλούς φορείς και η κηδεία της έγινε στο Καστελλόριζο και η σωρός της μεταφέρθηκε στην Ρω. Εκεί τη θάψανε στο μέρος, όπου σήκωνε την σημαία. Επίσης, μου έκανε εντύπωση ότι ζήτησε να υπάρχει και η ελληνική σημαία στον τάφο της.

  4. Χαρά Φίτζιου είπε:

    H Κυρά της Ρω είναι η πιο γενναία και η πιο ”δυνατή” επείδή υπήρξε μέλος της αντίστασης κατά την περίοδο της κατοχής. Μας έδειξε ότι αγαπούσε την Ελλάδα, γιατί κάθε βράδυ ύψωνε την ελληνική σημαία και κάθε πρωί την κατέβαζε με την δύση του ήλιου. Πέθανε σε ηλικία 92 ετών …μας απέδειξε ότι ήταν γενναία, γιατί στις 23 Νοέμβρη 1975 βραβεύτηκε με μετάλλιο για την επιβίωσή της κατά την περίοδο της κατοχής…

  5. Χρήστος Φίτζιος είπε:

    Η κυρά της ΡΩ είναι μια γυναίκα που αγαπά την Ελλάδα και είναι περήφανη για αυτήν. Εμένα προσωπικά μου άρεσε που βρισκόταν σε ένα μακρινό νησί και πρωί βράδυ ύψωνε την ελληνική σημαία σε μια άκρη του νησιού. Ήταν μια πολύ γενναία γυναίκα με πολλά προσόντα. Πέθανε σε ηλικία 92 ετών και μας απέδειξε ότι η Ελλάδα δεν θα πέσει ΠΟΤΕ κάτω!!!!!!!

  6. ΓΑΚΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ είπε:

    Η Κυρά της Ρω που το πραγματικό της όνομα είναι Δέσποινα Αχλαδιώτη ήταν μια ευθαρσής γυναίκα. Με εντυπωσίασε το κουράγιο και το θάρρος της που ύψωνε την ελληνική σημαία κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη Δύση του ήλιου μέχρι τον θάνατό της. Μακάρι να υπάρξουμε κάποτε κι εμείς στη ζωή μας τόσο γενναίοι όσο κι αυτή!!!

  7. Λευτέρης Μπλουκας είπε:

    Είναι μια πολύ καλή ιστορία με την κυρά τη Ρω και μου άρεσε γιατί είχε πολύ θάρρος

  8. Βλιώρα Χριστίνα είπε:

    Η κυρά της Ρω, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ψυχική ανάταση των Ελλήνων ήταν μια πολύ θαρραλέα αγωνίστρια!!Μου κάνει εντύπωση η γενναιότητά της προκειμένου να σωθεί η πατρίδα!Είναι μια γυναίκα άξια σεβασμού!!

  9. Ευανθία Βελλίδου είπε:

    Την Κυρά της Ρω την θαυμάζω για έναν και μόνο λόγο : ότι δεν σταμάτησε να υψώνει την ελληνική σημαία κάθε μέρα που ανέτειλε ο ήλιος και το βράδυ που έδυε την κατέβαζε. Δεν σταμάτησε στιγμή να είναι περήφανη για την ελληνική σημαία. Αυτή η γυναίκα έδωσε τη ζωή της για το νησί αυτό και την Ελλάδα γενικότερα χωρίς να φοβάται κανέναν και τίποτα.

  10. Ειρήνη Ρίμπα είπε:

    Η κυρά της Ρω ήταν μια γυναίκα που ύψωνε την ελληνική σημαία το πρωί και την κατέβαζε με την δύση του ήλιου. Το κανονικό όνομα της ήταν Δέσποινα Αχλαδιώτη και εμένε μαζί με την τυφλή μητέρα της. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι ότι δεν φοβόταν τους Τούρκους, αν και ήταν πολύ κοντά το νησί της με την Τουρκία.

  11. Νικος Παππας είπε:

    Δυτικά του Καστελόριζου στέκει το νησάκι Ρω στο οποίο για δεκαετίες η Δέσποινα Αχλαδώτου 1898-1982 η μοναδική κάτοικος του νησιού κάθε μέρα μόλις ανέτειλε ο ήλιος ύψωνε την ελληνική σημαία και την κατέβαζε όταν ο ήλιος έδυε.