ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ
21 Οκτ 2012

Δημήτρης Ψαθάς: Οι πιτσιρίκοι Κείμενα Ν. Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου σελ. 82

Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α' Γυμνασίου

Δημήτρης Ψαθάς: Οι πιτσιρίκοι

Κείμενα Ν. Λογοτεχνίας

  Α΄Γυμνασίου σελ. 82

Το εμπλουτισμένο ηλεκτρονικό βιβλίο

Ανάλυση του κειμένου

Δείτε το στο slideshare.net

Για εμπέδωση του μαθήματος, απολαυστικό:

Δείτε το στο slideshare.net

Βίντεο της Γεωργίας Κωνσταντίνου

Ιστορικό Πλαίσιο (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού)

Μιχάλη Γενίτσαρη, «Σαλταδόρος (Θα σαλτάρω)»

Ζηλεύουνε δεν θέλουνε ντυμένο να με δούνε
μπατίρη θέλουν να με δουν για να φχαριστηθούνε.

Θα σαλτάρω, θα σαλτάρω,
τη ρεζέρβα να τους πάρω.

Μα ‘γω πάντα βολεύομαι γιατί τήνε σαλτάρω
σε καν’ αμάξι Γερμανού και πάντα τη ρεφάρω.

Θα σαλτάρω, θα σαλτάρω,
τη ρεζέρβα να τους πάρω.

Μπενζίνες και πετρέλαια εμείς τα κυνηγάμε
γιατ’ έχουνε πολλά λεφτά και μόρτικα περνάμε.

Σάλτα ρίξε τη ρεζέρβα
κάνε ντου και σήκω φεύγα.

Οι Γερμανοί μας κυνηγούν, μα ‘μεις δεν τους ακούμε
εμείς θα τη σαλτάρουμε ώσπου να σκοτωθούμε.

Θα σαλτάρω, θα σαλτάρω,
τη ρεζέρβα να τους πάρω

ΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΙ (Μονόπρακτο)

Διασκευή από το διήγημα του Δ. Ψαθά «Οι πιτσιρίκοι»

 

(Μπαίνει στη σκηνή ένας Γερμανός στρατιώτης βηματίζοντας στρατιωτικά)

Γερμανός στρατ. : Χάι Χίτλερ! Χάι Χίτλερ! Γκερμανία κατακτήσει όλο τον κόσμο, γίνουν όλοι σκλάβοι δικοί μας. Εγώ εντώ κέρβερος! Φυλάω ψωμί, φάνε Γερμανοί στρατιώτες. Αλίμονο σε Έλληνος που θέλει κλέψει ψωμί. Χάι Χίτλερ! Χάι Χίτλερ!
(Εμφανίζεται ένας Έλληνας πιτσιρίκος. Μπαίνει στη σκηνή περπατώντας μάγκικα κρατώντας ένα τσιγάρο και πλησιάζει το Γερμανό στρατιώτη)
Γερμανός στρατ. : Ε, ψιτ, τι κάνει εδώ Έλληνος πιτσιρίκος; Τι θέλει τέτοια ώρα έξω; Νύχτα, κρύο … ξεπαγιάσεις.
Πιτσιρίκος : Καμαράτ, θέλω ανάψει τσιγαρέτ από φακό σου. Τσιγαρέτ θέλω ανάψει.
Γερμανός στρατ. : Τσιγαρέτ ανάψεις από φακό μου; Χαχαχά!
Πιτσιρίκος : Για, βρε Γερμαναρά, ανάψω τσιγαρέτ από φακό σου. Εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε πολλά κόλπα και το τσιγαρέτ ανάβουμε από ηλεκτρικό φακό.
Γερμανός στρατ. : Χαχαχα! Τι κουτός Έλληνος πιτσιρίκος! Ανάψει τσιγαρέτ από φακό μου! Χαχαχα!
Πιτσιρίκος : Εγώ καταφέρει ανάψει τσιγαρέτ και μη χασκογελάς, βρε Γερμαναρά.
Γερμανός στρατ. : Ανάψει;
Πιτσιρίκος : Ανάψει, καμαράτ.
Γερμανός στρατ. : Νιξ ανάψει.
Πιτσιρίκος : Για, για … εγώ ανάψει. Βάζουμε στοίχημα;
Γερμανός στρατ. : Στοίκημα; Τι στοίκημα;
Πιτσιρίκος : Το λοιπόν άκου να δεις μάγκα. Αν εγώ νιξ ανάψει τσιγαρέτ από φακό σου, εσύ εμένα «κλαπ!» καρπαζιά. Αν εγώ ανάψει από φακό σου, εγώ εσένα «κλαπ!» καρπαζιά.
Γερμανός στρατ. : Ντεν καταλαβαίνει.
Πιτσιρίκος : Ντεν καταλαβαίνει; Είσαι μάπας!
Γερμανός στρατ. : Έλα, άντε, ανάψει τσιγαρέτ από αναπτήρα μου.
(Πλησιάζει ο πιτσιρίκος και σβήνει δύο φορές τον αναπτήρα του Γερμανού)
Γερμανός στρατ. : Χαχαχα! Χοχοχο! Παιχνιδιάρης που είναι πιτσιρίκοι στο Ελλάντα. Χοχοχο! Εντάξει; Άναψες τσιγαρέτ;
Πιτσιρίκος : Εντάξει, βρε χιτλερία. Άντε γεια σου τώρα γερμανικό κουτορνίθι!
Γερμανός στρατ. : Αφίντερζεν. Χαχαχα! … Βλάκας Έλληνος πιτσιρίκος…
(Γυρίζει ο Γερμανός και βλέπει ότι του έχουν κλέψει τα ψωμιά που φύλαγε και αρχίζει να ουρλιάζει από το θυμό του)Αχ, παλιοέλληνος, ντιάβολο πίκουλο … Άχτεν μούχτεν … Τι φάνε τώρα Γερμανοί στρατιώτες; … Αχ, πιάσει σκοτώσει … Αχ, ντιάβολο πιτσιρίκο πιάσει σκοτώσει.
Σκηνικές παρατηρήσεις Ο Γερμανός στρατιώτης κρατά ένα ηλεκτρικό φακό. Πίσω του, μόλις βγει στη σκηνή, βάζουμε ένα μεγάλο καλάθι γεμάτο ψωμιά. Την ώρα που συζητούν ο πιτσιρίκος και ο Γερμανός δύο άλλοι πιτσιρίκοι κλέβουν το ψωμί και το καλάθι)

Πηγή: http://old.alfavita.gr/artro.php?id=3515

Το ξυπόλυτο Τάγμα-Μια αληθινή ιστορία της Κατοχής που έγινε ταινία

to-ksypolito-tagma«Αν είχες γυρίσει αυτή την ταινία προτού γυρίσω εγώ τον “Κλέφτη των ποδηλάτων” τότε σήμερα θα ήσουν εσύ ο Ντε Σίκα!».
Βιτόριο Ντε Σίκα (προς τον Γκρεγκ Τάλλας, όταν είδε το 1955 το «Ξυπόλητο Τάγμα» στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου)

Το «Ξυπόλητο Τάγμα» είναι η αληθινή ιστορία 160 παιδιών, που η δράση τους πήρε διαστάσεις μύθου όταν διώχτηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στα χρόνια της κατοχής του Bʼ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Γερμανοί αδειάζουν τα δημόσια κτίρια και τα επιτάσσουν. Ανάμεσα σε αυτά τα κτίρια είναι και αρκετά ορφανοτροφεία. Τα ορφανά πετάγονται στο δρόμο. Μια ομάδα, απ’ αυτά τα ορφανά, για να επιβιώσουν, παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Οργανώνονται σαν μυστικός «στρατός», με ιεραρχία και πειθαρχία. Μόνα τους συγκροτούν ομάδες κρούσης και βοήθειας. Πηγή για την τροφοδοσία τους είναι τα γερμανικά καμιόνια που κουβαλάνε ψωμί και τρόφιμα και οι μαυραγορίτες. Τα κλεμμένα μοιράζονται στα ορφανά, αλλά και σε άλλους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που είχαν ανάγκες.

Τα παιδιά του «Ξυπόλυτου Τάγματος» έμειναν στην ιστορία σαν «σαλταδόροι». Ο θρύλος λέει, πως πέρα από την αρωγή που παρείχαν στο κόσμο, κατάφερναν με την εξυπνάδα και το κουράγιο τους να βοηθούν την Αντίσταση, βρίσκοντας τρόπους να φυγαδεύουν στη Μέση Ανατολή Έλληνες, Αμερικάνους και Εγγλέζους αξιωματικούς, με σκοπό να ενωθούν με τους εκεί συμμαχικούς στρατούς.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄40, βρισκόταν στην Αμερική ο ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Νίκος Κατσιώτης, ο οποίος συζητώντας με τον Γκρεγκ Τάλλας (Γρηγόρης Θαλασσινός) του διηγήθηκε πως την ημέρα που η Θεσσαλονίκη γιόρταζε την απελευθέρωσή της, τον Νοέμβριο του 1944, στο τέλος της διαδήλωσης ακολουθούσε ένα τσούρμο από κουρελήδες πιτσιρικάδες οι οποίοι κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «Ξυπόλητο Τάγμα». Η διήγηση του Νίκου Κατσιώτη, συγκλόνισε τον Τάλλας κι αποφάσισε να κάνει το «Ξυπόλητο Τάγμα» ταινία. Το 1952, ο Γκρεγκ Τάλλας έρχεται στην Ελλάδα και με την περιορισμένη οικονομική υποστήριξη ενός άλλου Ελληνοαμερικανού, ξενοδόχου στο Λος Άντζελες, του Πέτρου Μπουντούρη, άρχισε να γυρίζει την ταινία « Το Ξυπόλητο Τάγμα». Ο Νίκος Κατσιώτης έγραψε το σενάριο, ενώ την μουσική έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης (η πρώτη του για κινηματογραφική ταινία), με εκτέλεση από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (υπό την διεύθυνση τού ιδίου). Η θαυμάσια φωτογραφία ήταν του Μιχάλη Γαζιάδη.

Ο Γκρεγκ Τάλλας αποθαρρημένος από την υποτυπώδη κινηματογραφία της Ελλάδας της εποχής, σκέφτηκε αρχικά να γυρίσει την ταινία στη Νάπολη, πόλη που θεωρούσε πως είχε μια περίεργη ομοιότητα, το ίδιο άρωμα, με τη Θεσσαλονίκη. Αλλά πάλι κάτι τον έτρωγε.

Κι έτσι ήρθε στην Ελλάδα και γύρισε την ταινία στη Θεσσαλονίκη σε φυσικούς χώρους. Μόνο τη σκηνή της «μαύρης αγοράς» γύρισε για καθαρά πρακτικούς λόγους στην Αθήνα, στην περιοχή των Φυλακών Αβέρωφ, όπου και λειτουργούσε πραγματικά η μαύρη αγορά στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής.

Χρησιμοποίησε μόνο δύο επαγγελματίες ηθοποιούς, τον Νίκο Φέρμα και τη Μαρία Κωστή. Όλοι οι άλλοι που έπαιξαν στην ταινία ήσαν ερασιτέχνες. Τα 63 από τα 66 παιδιά που πήραν μέρος στα γυρίσματα, ο Γκρεγκ Τάλλας τα πήρε από αναμορφωτήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η μηχανή λήψης ήταν του 1924 και χρησιμοποιήθηκαν μόνο 6 προβολείς για τον φωτισμό. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της ταινίας -σε συνδυασμό με τις συνθήκες παραγωγής- ήταν μια μεγάλη έκπληξη στην Αμερική. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι αυτή η ταινία γυρίστηκε με τόσο λίγα τεχνικά μέσα. Για παράδειγμα, ο φωνολήπτης της Κολούμπια ήταν αδύνατο να πιστέψει πως αυτή η ταινία γυρίστηκε βουβή και πως είχαν επιτευχθεί τόσο άψογοι συγχρονισμοί στο ντουμπλάρισμα της ηχητικής μπάντας στην Ελλάδα!

Το αρνητικό της ταινίας είχε χαθεί και χάρη στις προσπάθειες του διευθυντή της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, Θόδωρου Αδαμόπουλου που εντόπισε δύο κόπιες προβολής σε καλή κατάσταση, δημιουργήθηκε, μετά από χρονοβόρες και πολυδάπανες διαδικασίες, ένα καινούργιο αρνητικό της ταινίας.

Το «Ξυπόλυτο Τάγμα» ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που κατόρθωσε να βραβευτεί σε διεθνές φεστιβάλ. Πήρε το 1955 το πρώτο βραβείο («Χρυσή Δάφνη»), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου.

Διαβάστε περισσότερα: Το Ξυπόλυτο Τάγμα – Μια αληθινή ιστορία της Κατοχής που έγινε ταινία | Πάρε-Δώσε http://www.pare-dose.net/3394#ixzz2jWTnQlOH

 

Ο Μικρός ΗΡΩΣ: Το θρυλικό περιοδικό του Στέλιου Ανεμοδουρά που δημιούργησε δύο γεννιές φανατικών και πιστών αναγνωστών, στα 16 χρόνια της συνεχούς κυκλοφορίας του (1953-1968).

Το Site του Μικρού Ήρωα

Αφιέρωμα “Χάρτινοι Ήρωες”

Τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη «Μικρός Ήρως»

Και στο You Tube:

Παράλληλα Κείμενα:

Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου, Άλκη Ζέη, Μεταίχμιο, 2012

Τσόκο Μπλόκ, Ελένη Πριοβόλου, Καστανιώτης, 2010

 

Η πολυβραβευμένη ταινία-ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ
Φιλιά εις τα παιδιά
8 Βραβεία σε Φεστιβάλ Κινηματογράφου
http://youtu.be/QfRWVjtQMGs
Σύνοψη της ταινίας
Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής. Η παιδική ηλικία ήταν ο παράδεισός τους. Ακόμα κι αν την έζησαν κρυμμένα στην αγκαλιά των ξένων, ακόμα κι αν την έχασαν στη σκιά του Ολοκαυτώματος.
Το Φιλιά εις τα παιδιά δεν είναι μια ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα, είναι μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος.
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας.
Προβλήθηκε επί πολλές εβδομάδες σε κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ειδικές προβολές σε άλλες πόλεις, σε πολλά σχολεία, τιμήθηκε με 8 βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και είχε πολλές δημοσιεύσεις και κριτικές.
Η ταινία προβάλλεται τώρα σε Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας και συνεχίζει την διεθνή της πορεία σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις στις ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Βέλγιο, κ.α.
Διάρκεια ταινίας: 115 λεπτά
Μαρτυρίες-Αφήγηση: Ροζίνα Ασσέρ-Πάρδο, Σήφης Βεντούρας, Ευτυχία Νάχμαν-Ναχμία, Σέλλυ Κούνιο-Κοέν, Μάριος Σούσης.
Σκηνοθεσία–Σενάριο: Βασίλης Λουλές
Έρευνα: Βασίλης Λουλές / Ρέα Αποστολίδη με τη συνεργασίατου Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Παραγωγή: Massive Productions, Βασίλης Λουλές, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου &, ΕΡΤ.

35 σχόλια προς “Δημήτρης Ψαθάς: Οι πιτσιρίκοι Κείμενα Ν. Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου σελ. 82”

  1. Αποστόλης Στυλιάδης είπε:

    Με χιούμορ και πονηριά τα πιτσιρίκια του 1941 προσπαθούν να σαμποτάρουν το Γερμανικό φορτηγό. Με τον τρόπο αυτό αντιστέκονται οι μικροί ήρωες.

  2. Βόλτσης Μάριος είπε:

    πολύ ωραία βίντεο!!!!!!!!

    • Ιωάννης Κωνσταντινίδης είπε:

      Μου έκανε εντύπωση πώς ο πιτσιρίκος ξεγέλασε τον Γερμανό με ένα τσιγάρο, για να του κλέψει τα ψωμιά. Ο Γερμανός έκανε πολύ ώρα, για να ανάψει το τσιγάρο και τότε οι Έλληνες πρόλαβαν να πάρουν όλα τα ψωμιά.

  3. Βαγγελης Πνευμονίδης (ΑΕΚ) είπε:

    καταπληκτικά είναι όλα!!!!!!!!

  4. Γιάννης Μπλιούκας είπε:

    Ενθουσιάστηκα με όλη την περιήγηση της ανάρτησης και του blog.

  5. Ταγάρας Παναγιώτης είπε:

    Με εντυπωσίασε η αισιοδοξία των παιδιών,αλλά κυρίως το θάρρος και το χιούμορ τους απέναντι στους Γερμανούς.Γενικά όλα είχαν ενδιαφέρον να τα διαβάσεις.

  6. Γιάννης Τσόπρας είπε:

    Πολύ συγκινητικό το βίντεο όπου βλέπουμε τη φτώχεια και την πείνα των παιδιών εκείνης της εποχής και τον αγώνα τους για την ελευθερία της πατρίδας.

  7. Θεοδότα Βόλτση είπε:

    Τα παιδιά έχουν το θάρρος και το χιούμορ απέναντι στους Γερμανούς. Εντυπωσιάστηκα με την πονηριά και το χιούμορ των μικρών ηρώων!!!!!!!!

  8. Γιάννης Παπα'ι'ωαννίδης είπε:

    Τέλειο! Καλά τους έκαναν τους Γερμανούς και τους χάλασαν το φορτηγό. Μπράβο τα πιτσιρίκια.

  9. Παναγιωτα Κασιολα είπε:

    Πολύ καλή δουλειά!!

  10. Γιώργος Μποντζίδης είπε:

    Μπράβο στους πιτσιρίκους!
    Καλή δουλειά! LOL!

  11. Νίκος Ρίμπας είπε:

    Ήταν πολύ ωραία όλα !

  12. π.κ.ν.καλλιανος είπε:

    Θαυμάσια ανάρτηση…Κι εκείνος ο Μικρός Ήρωας πού συντρόφεψε τόσες και τόσες στιγμές της εφηβείας μας..Τι μου θυμήσατε στ’ αλήθεια. Να ΄σαστε καλά. Πάντα επιτυχίες.

  13. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ είπε:

    ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ.

  14. Μάριος Βόλτσις είπε:

    πολύ ωραία όλα!!!!!!

  15. souenta spaxiou είπε:

    Ένα κείμενο γεμάτο από ρεαλιστικές εικόνες εκείνης της ζωής! Ένα κείμενο που συγκλονίζει τους πάντες ακούγοντας για την εξυπνάδα των παιδιών εκείνης της εποχής! Ένα κείμενο που μας ευαισθητοποιεί όλους, που τραβάει το ενδιαφέρον και την προσοχή μας!

  16. ειρήνη είπε:

    Πω, πω! Οι Πιτσιρίκοι ήταν τέλειοι!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μπράβο!

  17. ειρήνη είπε:

    Οι πιτσιρικοι τελειοι! <>!

  18. ΜΑΝΟΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ είπε:

    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΚΕΙΜΕΝΟ!!!!

  19. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ είπε:

    Το κείμενο μας μεταφέρει στην εποχή του πολέμου, μας δείχνει ότι τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά. Τέλειο κείμενο που μας δείχνει τη πραγματικότητα!!!!

  20. Κωνσταντίνος Σαλτσογλίδης είπε:

    Τα βίντεο ήταν τέλεια!!!
    Το καλύτερο ήταν εκεί που μιλούσε ο Έλληνας πιτσιρικάς γερμανικά. Ήταν πολύ αστείο!!!
    Επίσης, μου άρεσε εκεί που έλεγε ο Γερμανός ότι οι Έλληνες είναι κουτοί. Αλλά μόλις είδε από την πίσω μεριά το αμάξι εξοργίστηκε πολύ. Χαχαχαχαχαχα!!!

  21. ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΔΙΑ είπε:

    Τα πιτσιρίκια της εποχής με έκαναν να νιώσω γενναιοδωρία, διότι με κάθε τρόπο προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους. Διασκέδαζαν και περνούσαν καλά, είχαν θάρρος, τόλμη και χιούμορ με τους Γερμανούς όπως μας πληροφορεί το κείμενο “Οι πιτσιρίκοι”. Λάτρεψα αυτά τα παιδιά !!!

  22. Χαρά Φίτζιου είπε:

    Το κείμενο του Δημήτρη Ψαθά μου δημιούργησε δυσάρεστα συναισθήματα επειδή πεινούσαν τα παιδιά, γύριζαν στους δρόμους, δεν είχαν ρούχα. Είχε άσχημες καιρικές συνθήκες και ο φόβος του πολέμου τους περιτριγύριζε συνέχεια. Είχαμε κατοχή. Ήταν δύσκολη εποχή για τους Έλληνες…

  23. Φανη Γουγουση είπε:

    Διαβάζοντας το κείμενο κατάλαβα ότι οι πιτσιρίκοι μας υπενθυμίζουν τον πόλεμο που έκαναν μερικοί άνθρωποι, για να είμαστε εμείς τώρα ελεύθεροι. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με μια γιορτή αφιερωμένη σε αυτούς. Από αυτά που διάβασα και από αυτά που είδα κατάλαβα ότι προσπαθούν να κλέψουν με κάποιο τρόπο το ψωμί από τους Γερμανούς, για να επιβιώσουν.

  24. ΓΑΚΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ είπε:

    Με εντυπωσιάζει το θάρρος και η συνεργασία που είχαν μεταξύ τους τα πιτσιρίκια, για να ξεγελάσουν τους Γερμανούς και να πάρουν αυτό που ήθελαν. Ο πόλεμος και η πείνα τους έκανε γενναίους και τολμηρούς!

  25. Χρήστος Φίτζιος είπε:

    Τα παιδιά τριγυρίζουν στους δρόμους φωνάζοντας και κοροϊδεύοντας τους Γερμανούς. Τα παιδιά ήταν τότε πολύ γενναία. Δεν φοβόντουσαν ούτε τη φυλακή ούτε τον θάνατο από τους Γερμανούς.
    Ελπίζω ότι αν γίνει πόλεμος και σήμερα και οι εχθροί είναι πιο ισχυροί από μας, τα ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ να είναι τόσο γενναία όσο παλαιότερα,για να μπορέσουμε και πάλι να νικήσουμε τον εχθρό μας!!!!!!!!

  26. Ειρήνη Ρίμπα είπε:

    Περισσότερο με εντυπωσίασε το θάρρος των πιτσιρίκων απέναντι στους Γερμανούς και που έκαναν σαμποτάζ στο γερμανικό φορτηγό. Επίσης γέλασα την στιγμή που ο πιτσιρίκος μιλούσε Γερμανικά. Ήταν πάρα πολύ αστείο. Ταυτόχρονα όμως ένιωσα ενθουσιασμό, γιατί προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, αλλά και τους ανθρώπους γύρω τους. Ήταν πραγματικά μικροί ήρωες!!!

  27. Αρετή Κάρκου είπε:

    Μάρκος Βελλίδης
    Η οικονομική κρίση στην δεκαετία του ’30 σε Αμερική και Ευρώπη οδηγεί τον κόσμο σε κοινωνική εξαθλίωση. Η μανία του Χίτλερ καταφέρνει να επικρατήσει. Στις 4 Αυγούστου 1936 ο Μεταξάς σε συμφωνία με τον βασιλιά Γεώργιο Β΄ επιβάλλει δικτατορία στην Ελλάδα. Οι νίκες του Χίτλερ και του Μουσολίνι είχαν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία Φασιστικών κομμάτων σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης.

  28. Αρετή Κάρκου είπε:

    Αναστασία Κωνσταντινίδου
    Ανάμεικτα συναισθήματα περιπλέκονται από την παρακολούθηση του βίντεο. Πρώτον η εξυπνάδα και η άψογη συνεργασία των παιδιών μου δημιούργησαν θαυμασμό τόσο για το έξυπνο σχέδιο, αλλά και για την χιουμοριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της επιβίωσης σε καιρό πολέμου. Η σκηνή του διαλόγου όπου ο πιτσιρίκος σκόπιμα καθυστερεί τον Γερμανό στρατιώτη με γεμίζει άγχος, αλλά και αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουν.

  29. Παππας Νικος είπε:

    Το κείμενο “οι πιτσιρίκοι” περιγράφει με χιούμορ τον τρόπο που ο ελληνικός λαός από τον πιο μεγάλο μέχρι τα παιδιά – πιτσιρίκια- αγωνίστηκε με γέλιο, εξυπνάδα και χωρίς φόβο στην διάρκεια του πολέμου του 1940. Τα πιτσιρίκια απέδειξαν στους Γερμανούς ποιος ήταν τελικά ο κουτός λαός .

  30. Βλιώρα Χριστίνα είπε:

    Είναι εντυπωσιακό που σε μια περίοδο πολέμου και πείνας οι πιτσιρικάδες είχαν την τόλμη να ενεργήσουν τόσο δραστικά απέναντι στον εχθρό!!

  31. Γιώργος Παπαθανασίου είπε:

    Το κείμενο είναι εντυπωσιακό και πολύ ωραίο διότι τα πιτσιρίκια αντιστέκονται στους Γερμανούς και γίνονται ήρωες του 1940 σε αυτό το κείμενο!!!

  32. Αρετή Κάρκου είπε:

    Λευτέρης Μπλιούκας
    Τα συναισθήματά μου είναι λύπη, γιατί ο κόσμος είναι φτωχός και είναι σε κοινωνική εξαθλίωση.
    Επίσης ο Μουσολίνι στην Ιταλία καταφέρνει την άνοδο του στην εξουσία.

  33. Γακια Γεωργια είπε:

    Είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό, το θάρρος και η ευρηματικότητα που είχαν οι πιτσιρίκοι απέναντι στους Γερμανούς. Ακόμη, έμεινα έκπληκτη με την αντίσταση των Ελλήνων κατά των κατακτητών, παρόλο που υπήρχε μεγάλη πείνα και φτώχεια. Τέλος, είμαι περήφανη που είμαι απόγονος των Ελλήνων.