ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ
5 Οκτ 2012

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ Κείμενα Ν. Λογοτεχνίας Β΄γυμν.σελ. 48

Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β' Γυμνασίου, Σχολικά Μαθήματα

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

 

Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί στην Άννα ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα πουν έγραψε σ’ αυτό, την 1η Αυγούστου 1944. Γραμμένο στα ολλανδικά, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. Διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και για την όπερα. Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής· μέσω των γραπτών της, η Άννα Φρανκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.

Έγινε bestseller και ακολούθησαν μεταφράσεις στη γερμανική γλώσσα, την ιταλική, την ισπανική, τη ρωσική, την ιαπωνική και την ελληνική.

Επί του παρόντος αναμένεται να εκδοθούν άλλες πέντε σελίδες που μεταβίβασε ο Όττο Φρανκ στην κατοχή υπαλλήλου του Οίκου Άννα Φρανκ και οι οποίες είχαν αφαιρεθεί πιθανώς εξαιτίας της ωμής κριτικής που ασκούσε η Άννα Φρανκ στον γάμο των γονέων της[2]
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου, το συγκεκριμένο βιβλίο σημάδεψε το τέλος του Ολοκαυτώματος[3].

Μεταφορά του ημερολογίου

Το βιβλίο που βασίστηκε στο ημερολόγιο κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1955, και η ταινία που ακολούθησε απέδωσε στη Σέλλευ Γουίντερς βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της. Η Γουίντερς δώρισε το Όσκαρ στον Οίκο Άννα Φρανκ, στο Άμστερνταμ.Το ημερολόγιο της Άννας εκδόθηκε πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα το Μάρτιο του 1997. Ακουλούθησαν οι ανατυπώσεις Νοέμβριου 1999, Οκτωβρίου 2000, Μαίου 2001, Ιουνίου 2002, Φεβρουαρίου 2003, Δεκεμβρίου 2003, Νοεμβρίου 2004, Νοεμβρίου 2005, Ιουλίου 2006, Ιανουαρίου 2007, Οκτωβρίου 2007, Ιουνίου 2008, Δεκεμβρίου 2008, Δεκεμβρίου 2010 και η τελευταία μέχρι στιγμής έκδοση Δεκέμβριο 2010.

Η Άννα Φράνκ


Η Άννα Φράνκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Ήταν Γερμανίδα και στη θρησκεία Εβραία. Η Άννα έγγραφε ένα ημερολόγιο όταν ήταν κρυμμένη με την οικογένεια της στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, Άμστερνταμ, όταν τη χώρα είχαν κατακτήσει οι Γερμανοί.


Η μετακόμηση της οικογένειας της σε μια σοφίτα, προκάλεσε μεγάλο σοκ στην Άννα. Το 1944 οι γερμανοί τους βρήκαν και τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ύστερα η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα ρίχνοντας στο πάτωμα περιοδικά μαζί και το ημερολόγιο της Άννας.


Η Άννα και η αδερφή της πέθαναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αφού τελείωσε ο πόλεμος ο πατέρας της Άννας που είχε σωθεί επέστρεψε στο διαμέρισμά, βρήκε το ημερολόγιο και το εξέδωσε με τον τίτλο The Diary of a Young Girl (Το Ημερολόγιο μιας Νεαρής Κοπέλας).


Στο ημερολόγιο η Άννα περιγράφει τη ζωή της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την 1η Αυγούστου 1944. Είναι γραμμένο στα Ολλανδικά.

“Τετάρτη 3 Μαρτίου 1944”
“Είναι μια φοβερή εποχή. Γύρω λυσσομανάει ο πόλεμος και κανένας δεν ξέρει αν είναι ζωντανός την άλλη μέρα. Θυμάμαι που ζούσαμε όλοι μαζί στην πόλη και περιμέναμε απο στιγμή σε στιγμή να την αδειάσουν για να φύγουμε. Οι μέρες μας ήταν γεμάτες κανονιές και πυροβολισμούς και τις νύχτες μυστηριώδεις ήχοι έρχονταν από τα βάθη. Αυτό συνεχίστηκε έτσι καμιά βδομάδα, ώσπου ένα βράδυ μας σκέπασε μια νύχτα που κρατάει ακόμη και σήμερα.”
Από το Blog Δημιουργίες
Η Ιστοσελίδα του Μουσείου της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ εδώ
https://youtu.be/_YkUFOoWdVA

Το ηλεκτρονικό βιβλίο εμπλουτισμένο

Κι ένα διάγραμμα του μαθήματος με την εφαρμογή Gliffy
Animation of Anne Frank, the graphic biography
Official Anne Frank Channel

Φωτογραφικό Υλικό:

Ντοκουμέντο της εποχής με την Άννα Φρανκ…

Από την ταινία του 2001:

Comme Toi – Tina Arena
Video : scenes from »Anne Frank – The Whole Story» (2001

 

Ο πατέρας της Άννας μιλά για το ημερολόγιο:

Οι τελευταίες μέρες της Άννας Φρανκ:

Μια μικρή περιγραφή του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους Ναζί:

Βιβλίο με ημερολογιακό χαρακτήρα: Λάθος, κύριε Νόιγκερ, Πατάκης 1993

της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Παράλληλο κείμενο: Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Οι Κυριακές στη θάλασσα

από το βιβλίο Τα ψάθινα καπέλα, Καστανιώτης 1997

11 Σχόλια προς “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ Κείμενα Ν. Λογοτεχνίας Β΄γυμν.σελ. 48”

 1. Τσαχτσιρα Αννα είπε:

  Είναι ένα πολύ ωραίο κείμενο, ένα από τα ωραιότερα κείμενα που κάναμε μέχρι στιγμής στο σχολικό μάθημα της Λογοτεχνίας. Εμένα με άγγιξαν όλα αυτά που αφηγήθηκε η Άννα Φρανκ στο ημερολόγιό της. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σημείο που να μου αρέσει περισσότερο.. Όλα μου άρεσαν πολύ… 🙂

 2. ΣΑΒΟΥΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ είπε:

  Είναι μια πολύ συγκινητική αληθινή ιστορία που δείχνει την φρίκη του πολέμου και μέσα από τις φωτογραφίες γνωρίζουμε καλύτερα την Άννα Φρανκ

 3. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ είπε:

  Μπράβο, παιδιά!! Χαίρομαι με τα σχόλιά σας!!!
  Έλα και οι άλλοι….

 4. Σιούρμπα Χριστίνα είπε:

  Είναι το ωραιότερο κείμενο που έχουμε κάνει στην λογοτεχνία μέχρι τώρα! και τα βιντεάκια που έχετε ανεβάσει, κυρία. ΣΚΙΖΟΥΝΕ!!!!

 5. Βασίλης Κωνσταντινίδης είπε:

  Αγαπητή Άννα,

  τα προβλήματα που έχεις πρέπει να τα λύσεις, δηλαδή πρέπει να πιάσεις τον πατέρα σου και την μητέρα σου και να τους πεις ότι κι εσύ είσαι κόρη τους και πρέπει να υποστηρίζουν και τις δύο και εσένα και την Μαργκότ, για να ζήσεις και εσύ μια χαρούμενη ζωή.

  Με αγάπη Βασίλης

 6. Αλέξανδρος Νικολαΐδης είπε:

  Αγαπητή Άννα,
  τι κάνεις; Σου γράφω αυτό το γράμμα, γιατί διάβασα το ημερολόγιο σου.
  Λυπάμαι που η σχέση σου με την οικογένειά σου δεν είναι τόσο καλή. Πιστεύω ότι σε κάθε οικογένεια υπάρχουν διαμάχες ανάμεσα στα αδέρφια και στους γονείς. Και εγώ με την αδερφή μου μαλώνουμε συνέχεια. Αν θέλεις τη συμβουλή μου, την επόμενη φορά που θα αισθανθείς ότι αδικείσαι, πες τους πώς αισθάνεσαι και ίσως την επόμενη φορά θα σου φερθούν καλύτερα.
  Μην ανησυχείς, δεν είσαι η μοναδική που περνάς έτσι. Κάνε υπομονή.
  Με αγάπη
  Αλέξανδρος

 7. Γεωργία Γουγούση είπε:

  Αγαπητή Άννα,

  σου γράφω αυτό το γράμμα, γιατί διάβασα το κείμενο σου και ήθελα να σου πω ότι συμφωνώ μαζί σου. Καταλαβαίνω πόσο άσχημα νιώθεις, επειδή δεν σου δίνουν σημασία οι γονείς σου. Πιστεύω ότι, αν προσπαθήσεις και τους μιλήσεις για το πώς νιώθεις, τι θέλεις και τι σου λείπει από αυτούς, ίσως να αλλάξουν στάση απέναντι σου και να σου δίνουν περισσότερη σημασία.

  Με αγάπη Γεωργία

 8. Fanis Tremopoulos είπε:

  Αγαπητή Άννα,
  μόλις διάβασα μια από τις επιστολές σου και αυτό που έχω να πω είναι πως δεν πρέπει να στενοχωριέσαι που οι γονείς δεν σου δίνουν τόσο σημασία όσο στη Μαργκότ ή τέλος πάντων έτσι νομίζεις. Υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις για αυτό το θέμα, όπως, να μιλήσεις στους γονείς σου και ιδιαίτερα στον πατέρα σου να του πεις το παράπονο σου, για να το λάβει υπόψιν. Άλλωστε μπορείς να το πεις στη Μαργκότ και να τους μιλήσει αυτή. Μιας και την έχουν ως πιο συνετή θα δώσουν βάση στα λόγια της. Ή μπορείς και να το πεις, όταν παρευρίσκονται όλοι εκεί π.χ. την ώρα του φαγητού.
  Με αγάπη, Φάνης

 9. Κωνσταντίνος βελλιδης είπε:

  Αγαπητή Άννα, σε λυπάμαι και πιστεύω πως είσαι αδικημένη σε σχέση με την αδερφή σου. Οι γονείς σου σου φέρονται πολύ άσχημα. Ζεις δύσκολα χρόνια, το καταλαβαίνω, αλλά μη λυγίζεις. Κάνε υπομονή και τα πράγματα θα αλλάξουν.

  Με αγάπη Κωνσταντίνος

 10. Κέλλυ Λαδιά είπε:

  Αγαπητή Άννα,
  Ξέρω ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για συμβουλές…Αλλά τι καλύτερο από το να είσαι ενωμένη με την οικογένειά σου τέτοιες μέρες;
  Σου προτείνω να μιλήσεις στους γονείς σου και στην αδερφή σου. Να τους πεις ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν είσαι ευχαριστημένη. Να τους πεις ότι δεν σου αρέσει ο διαχωρισμός που κάνουν οι γονείς σου ανάμεσα σε εσένα και στην αδερφή σου. Γιατί σημασία έχει μια οικογένεια να είναι ευτυχισμένη και ενωμένη σε καθε δυσκολία που θα συναντήσει, να υπάρχει σεβασμός και κατανόηση, αλλά δεν γίνεται να μην υπάρχουν εντάσεις. Εξάλλου αυτό είναι το αλατοπίπερο στη ζωή. Δεν γίνεται όλα να ειναι ομαλά!!!
  Πιστεύω να τους πείσεις!

  Με αγάπη,
  Κέλλυ

 11. Δήμητρα Καραγιάννη είπε:

  Αγαπητή Άννα,

  καταλαβαίνω, περνάς δύσκολα. Μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Δεν σου λέω να κάνεις όλα τα χατίρια στην αδερφή σου. Απλώς μίλα… Μίλα στους γονείς σου και πες τους ότι σε ενοχλεί αυτό που κάνουν. Σε ενοχλεί ότι δίνουν πάντα δίκιο στην αδερφή σου. Σε ενοχλεί που, όταν όταν η μαμά σου είναι νευριασμένη, ρίχνει το φταίξιμο σ’εσένα. Απλώς ΜΙΛΑ!!! Μετά θα δεις, θα νιώσεις πολύ καλύτερα!

  Με αγάπη,
  Δήμητρα

Αφήστε μια απάντηση