ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ
5 Οκτ 2012

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ Κείμενα Ν. Λογοτεχνίας Β΄γυμν.σελ. 48

Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β' Γυμνασίου, Σχολικά Μαθήματα

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

 

Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί στην Άννα ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα πουν έγραψε σ” αυτό, την 1η Αυγούστου 1944. Γραμμένο στα ολλανδικά, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. Διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και για την όπερα. Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής· μέσω των γραπτών της, η Άννα Φρανκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.

Έγινε bestseller και ακολούθησαν μεταφράσεις στη γερμανική γλώσσα, την ιταλική, την ισπανική, τη ρωσική, την ιαπωνική και την ελληνική.

Επί του παρόντος αναμένεται να εκδοθούν άλλες πέντε σελίδες που μεταβίβασε ο Όττο Φρανκ στην κατοχή υπαλλήλου του Οίκου Άννα Φρανκ και οι οποίες είχαν αφαιρεθεί πιθανώς εξαιτίας της ωμής κριτικής που ασκούσε η Άννα Φρανκ στον γάμο των γονέων της[2]
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου, το συγκεκριμένο βιβλίο σημάδεψε το τέλος του Ολοκαυτώματος[3].

Μεταφορά του ημερολογίου

Το βιβλίο που βασίστηκε στο ημερολόγιο κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1955, και η ταινία που ακολούθησε απέδωσε στη Σέλλευ Γουίντερς βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της. Η Γουίντερς δώρισε το Όσκαρ στον Οίκο Άννα Φρανκ, στο Άμστερνταμ.Το ημερολόγιο της Άννας εκδόθηκε πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα το Μάρτιο του 1997. Ακουλούθησαν οι ανατυπώσεις Νοέμβριου 1999, Οκτωβρίου 2000, Μαίου 2001, Ιουνίου 2002, Φεβρουαρίου 2003, Δεκεμβρίου 2003, Νοεμβρίου 2004, Νοεμβρίου 2005, Ιουλίου 2006, Ιανουαρίου 2007, Οκτωβρίου 2007, Ιουνίου 2008, Δεκεμβρίου 2008, Δεκεμβρίου 2010 και η τελευταία μέχρι στιγμής έκδοση Δεκέμβριο 2010.

Η Άννα Φράνκ


Η Άννα Φράνκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Ήταν Γερμανίδα και στη θρησκεία Εβραία. Η Άννα έγγραφε ένα ημερολόγιο όταν ήταν κρυμμένη με την οικογένεια της στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, Άμστερνταμ, όταν τη χώρα είχαν κατακτήσει οι Γερμανοί.


Η μετακόμηση της οικογένειας της σε μια σοφίτα, προκάλεσε μεγάλο σοκ στην Άννα. Το 1944 οι γερμανοί τους βρήκαν και τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ύστερα η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα ρίχνοντας στο πάτωμα περιοδικά μαζί και το ημερολόγιο της Άννας.


Η Άννα και η αδερφή της πέθαναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αφού τελείωσε ο πόλεμος ο πατέρας της Άννας που είχε σωθεί επέστρεψε στο διαμέρισμά, βρήκε το ημερολόγιο και το εξέδωσε με τον τίτλο The Diary of a Young Girl (Το Ημερολόγιο μιας Νεαρής Κοπέλας).


Στο ημερολόγιο η Άννα περιγράφει τη ζωή της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την 1η Αυγούστου 1944. Είναι γραμμένο στα Ολλανδικά.

“Τετάρτη 3 Μαρτίου 1944”
“Είναι μια φοβερή εποχή. Γύρω λυσσομανάει ο πόλεμος και κανένας δεν ξέρει αν είναι ζωντανός την άλλη μέρα. Θυμάμαι που ζούσαμε όλοι μαζί στην πόλη και περιμέναμε απο στιγμή σε στιγμή να την αδειάσουν για να φύγουμε. Οι μέρες μας ήταν γεμάτες κανονιές και πυροβολισμούς και τις νύχτες μυστηριώδεις ήχοι έρχονταν από τα βάθη. Αυτό συνεχίστηκε έτσι καμιά βδομάδα, ώσπου ένα βράδυ μας σκέπασε μια νύχτα που κρατάει ακόμη και σήμερα.”
Από το Blog Δημιουργίες
Η Ιστοσελίδα του Μουσείου της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ εδώ
https://youtu.be/_YkUFOoWdVA

Το ηλεκτρονικό βιβλίο εμπλουτισμένο

Κι ένα διάγραμμα του μαθήματος με την εφαρμογή Gliffy
Animation of Anne Frank, the graphic biography
Official Anne Frank Channel

Φωτογραφικό Υλικό:

Ντοκουμέντο της εποχής με την Άννα Φρανκ…

Από την ταινία του 2001:

Comme Toi – Tina Arena
Video : scenes from »Anne Frank – The Whole Story» (2001

 

Ο πατέρας της Άννας μιλά για το ημερολόγιο:

Οι τελευταίες μέρες της Άννας Φρανκ:

Μια μικρή περιγραφή του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους Ναζί:

Βιβλίο με ημερολογιακό χαρακτήρα: Λάθος, κύριε Νόιγκερ, Πατάκης 1993

της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Παράλληλο κείμενο: Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Οι Κυριακές στη θάλασσα

από το βιβλίο Τα ψάθινα καπέλα, Καστανιώτης 1997

4 σχόλια προς “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ Κείμενα Ν. Λογοτεχνίας Β΄γυμν.σελ. 48”

 1. Τσαχτσιρα Αννα είπε:

  Είναι ένα πολύ ωραίο κείμενο, ένα από τα ωραιότερα κείμενα που κάναμε μέχρι στιγμής στο σχολικό μάθημα της Λογοτεχνίας. Εμένα με άγγιξαν όλα αυτά που αφηγήθηκε η Άννα Φρανκ στο ημερολόγιό της. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σημείο που να μου αρέσει περισσότερο.. Όλα μου άρεσαν πολύ… :)

 2. ΣΑΒΟΥΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ είπε:

  Είναι μια πολύ συγκινητική αληθινή ιστορία που δείχνει την φρίκη του πολέμου και μέσα από τις φωτογραφίες γνωρίζουμε καλύτερα την Άννα Φρανκ

 3. Φωτογραφία του/της ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ είπε:

  Μπράβο, παιδιά!! Χαίρομαι με τα σχόλιά σας!!!
  Έλα και οι άλλοι….

 4. Σιούρμπα Χριστίνα είπε:

  Είναι το ωραιότερο κείμενο που έχουμε κάνει στην λογοτεχνία μέχρι τώρα! και τα βιντεάκια που έχετε ανεβάσει, κυρία. ΣΚΙΖΟΥΝΕ!!!!

Σχολιάστε