Αρχική » Εκπαιδευτικές δράσεις » Διδακτική επίσκεψη του Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς στο μουσείο της Βεργίνας (9 / 4 / 2014)

European Radio Logo

Διδακτική επίσκεψη του Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς στο μουσείο της Βεργίνας (9 / 4 / 2014)

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014  οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Τάξης του Γυμνασίου μας πραγματοποίησαν  διδακτική επίσκεψη  στο Μουσείο της Βεργίνας. Η Βεργίνα είναι μικρή κωμόπολη του  Νομού  Ημαθίας, που απέχει  13 χλμ. από τη  Βέροια, πρωτεύουσα του νομού και 80 χλμ. περίπου από τη Θεσσαλονίκη.

Η  Βεργίνα  βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας, και έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν ο καθηγητής αρχαιολογίας Μανόλης Ανδρόνικος και οι συνεργάτες του, έφεραν  στο φως τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, ανάμεσα στους οποίους σημαντικότερος ήταν εκείνος του Φιλίππου Β΄ (359-336 π.Χ.),  μία ανακάλυψη που θεωρήθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα του αιώνα μας. Από τότε η ανασκαφή συνεχίζεται και έχει αποκαλύψει σειρά σημαντικών αντικειμένων.

Όλα τα ευρήματα βρίσκονται μέσα στο μουσείο, το οποίο εγκαινιάσθηκε το 1993. Το εντυπωσιακό με το Μουσείο της Βεργίνας είναι η κατασκευή του.

Εξωτερικά δεν βλέπεις κάποιο κτίριο, όπως θα ήταν αναμενόμενο. Έχει κατασκευαστεί το μουσείο με τέτοιο τρόπο, όπως εξήγησε η ξεναγός στους μαθητές,  ώστε να εγκιβωτίσει τα ταφικά κτίσματα προστατεύοντάς τα, να αναδεικνύει τα εκθέματα και να δείχνει την επανεπιχωματωμένη Τούμπα, όπως ήταν πριν από τις ανασκαφές.

Προχωρώντας μέσα στο μουσείο είδαν οι μαθητές τους μεγαλοπρεπείς βασιλικούς τάφους του Φιλίππου Β΄ και της συζύγου του, τον τάφο του Πρίγκιπα, όπου θεωρείται ότι έχει ταφεί ο γιος του Μ. Αλεξάνδρου, ο Αλέξανδρος Δ΄, και  τον τάφο της Περσεφόνης με τις πλούσιες τοιχογραφίες, όπου παριστάνεται με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη, η μητέρα της Δήμητρα και οι τρεις Μοίρες.

Οι  σπουδαιότεροι από αυτούς είναι οι τάφοι  του Φιλίππου Β΄ και του Αλεξάνδρου Δ΄, γιατί δεν ήταν συλημένοι και περιείχαν τους κύριους θησαυρούς του μουσείου.

Οι δύο αυτοί τάφοι κοσμούνται με λαμπρές τοιχογραφίες, έργα μεγάλων επώνυμων καλλιτεχνών. Στο χώρο του Τάφου του Φιλίππου είδαν  τα μοναδικής αξίας ευρήματα : όπως τη χρυσή λάρνακα ( με τα αποτεφρωμένα απομεινάρια του Φιλίππου Β΄, που φέρει τον δεκαεξάκτινο ήλιο ή αστέρι, σύμβολο της μακεδονικής δυναστείας), τη μικρότερη λάρνακα με το δωδεκάκτινο αστέρι και τα στεφάνια από φύλλα και καρπούς βαλανιδιάς, την ασπίδα , την πανοπλία του Φιλίππου και την πολεμική του εξάρτυση   (περικνημίδες, περιλαίμια, περικεφαλαία),  την υδρία, τα στεφάνια κ.ά, που αποτελούν στοιχεία παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Είδαν επίσης τα εκατοντάδες μοναδικά αντικείμενα τα οποία περιλαμβάνουν: μικρογραφικές σκαλισμένες φιγούρες διαφόρων προσώπων από ελεφαντόδοντο, περίτεχνες χρυσές δημιουργίες, πολυτελή κοσμήματα, πολύχρωμες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, αλλά και αργυρά σκεύη συμποσίου και άλλα ταφικά πολυτελή κτερίσματα.

Η επίσκεψη  αυτή  στο Μουσείο της Βεργίνας  θα  μείνει αξέχαστη στους μαθητές, γιατί συνειδητοποίησαν τη σπουδαιότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και αποκόμισαν  καινούριες γνώσεις και εικόνες για την περιοχή στην οποία ζουν. Ένιωσαν, επίσης,  θαυμασμό και υπερηφάνεια για την ιστορία του τόπου τους ,για την ιστορία της Μακεδονίας , που, μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο,  αποδεικνύεται  η ελληνικότητά της.

5

4

3

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς