Δεν έχει οριστεί χαρακτηριστική εικόνα για το άρθρο.
Δεν έχει οριστεί χαρακτηριστική εικόνα για το άρθρο.
Δεν έχει οριστεί χαρακτηριστική εικόνα για το άρθρο.
Δεν έχει οριστεί χαρακτηριστική εικόνα για το άρθρο.

Μαθηματικά στην αυλή

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 μαθητές και μαθήτριες της Β τάξης του 1ου Γυμνασίου
Καρπενησίου μέτρησαν το ύψος του σχολείου, χρησιμοποιώντας μια μετροταινία και
έναν αυτοσχέδιο εξάντα και αξιοποιώντας τις γνώσεις τους στην τριγωνομετρία.
Η δράση πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις.
Αρχικά οι μαθητές αναζήτησαν στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικά με τον εξάντα
καθώς και την ιστορία του σχολείου.
Στη συνέχεια αξιοποιώντας τα διαθέσιμα όργανα έκαναν τις απαραίτητες μετρήσεις
στην αυλή του σχολείου και συμπλήρωσαν κατάλληλο φύλλο εργασίας.
Τέλος, στην τάξη μοντελοποίησαν αλγεβρικά το πρόβλημα εύρεσης του ζητούμενου
ύψους και αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ελεύθερου λογισμικού geogebra το
υπολόγισαν και βρήκαν και το σφάλμα της μέτρησής τους.

20240402 084615 20240402 084603 2024 04 02 172441

 

 

 

 

 

“Το Πείραμα του Ερατοσθένη – 2024”

Αφίσα 2024

Την Τετάρτη 20-03-2024 μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Β3 του 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου συμμετείχαν στην δράση της ΠΑΝΕΚΦΕ “Το Πείραμα του Ερατοσθένη – 2024” για την μέτρηση της ακτίνας της Γης.

1οΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ20240320 12530020240320 125240

15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

15ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ: 12:00 π.μ.

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας παιδικού καρκίνου ο Σύλλογος Αγώνας Ζωής σε συνεργασία με την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Msc Βασιλική Κατσούδα διοργανώνουν ενημερωτική ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου για τους μαθητές του Γυμνασίου με θέμα ”Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή στην εφηβεία: θέτοντας τις σωστές βάσεις για το μέλλον.”

Το αυγό “μπαλάκι” του πινγκ – πονγκ! Αντίδραση οξέων με ανθρακικά άλατα – 1ο Γυμνάσιο Καρπενησίου σχολ. έτος 2023-24.

  Το οξικό οξύ που περιέχεται στο ξίδι αντιδρά με το ανθρακικό ασβέστιο από το οποίο είναι φτιαγμένο το τσόφλι/ κέλυφος του αυγού, απελευθερώνοντας αέριο διοξείδιο του άνθρακα το οποίο και παρατηρούμε με τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια του αυγού.

            Όταν αντιδράσει ολόκληρη η ποσότητα του ανθρακικού ασβεστίου τότε τα συστατικά του αυγού (το ασπράδι και ο κρόκος) παραμένουν εγκλωβισμένα στο εσωτερικό των δύο μεμβρανών που καλύπτουν εσωτερικά το κέλυφος του αυγού, δίνοντας έτσι μια «διασκεδαστική» ελαστική μορφή στο αυγό!

            Το βίντεο – πείραμα από τον μαθητή της Γ΄ τάξης Καραντάνα Γιώργο στο πλαίσιο του μαθήματος της Χημείας.

 

Κατασκευή «Έξυπνου» μπαστουνιού για τυφλούς με χρήση Arduino από μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου

Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου στο πλαίσιο των project STEM στο μάθημα της Φυσικής, κατασκεύασαν ένα «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς χρησιμοποιώντας τον μικροελεγκτή ενός Arduino, έναν αισθητήρα απόστασης υπερήχων και ένα bazzer το οποίο ειδοποιεί ηχητικά τον χρήστη του μπαστουνιού, όταν ο αισθητήρας εντοπίσει την ύπαρξη κάποιου εμποδίου κατά μήκος της διαδρομής του.

                Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές της Γ΄ τάξης Καραντάνας Γιώργος, Λακιώτης Αντώνης και Μουρτογιάννης Βασίλης εφαρμόζοντας τις θεωρητικές γνώσεις τους πάνω στον υπολογιστικό μοντελισμό και αξιοποιώντας την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών όπως η πλατφόρμα Arduino κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πλήρως λειτουργικό «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς.

                Η παραπάνω εργασία των μαθητών καταδεικνύει το γεγονός ότι τα project STEM στη Φυσική συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μάθησης που ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή, την εφαρμογή των γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που είναι σημαντικές για την επιστημονική κατανόηση και την επιτυχία στο μάθημα της Φυσικής.

Smart Blind Stick project with Arduino 2023-24

Επιμορφωτική Ημερίδα για τους γονείς και τους κηδεμόνες Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Καρπενησίου

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κ. Βασίλειος Σταυρόπουλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κ. Γεώργιος Γιάννακας, ο Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης Αιτ/νίας, Ευρυτανίας και Λευκάδας κ. Αθανάσιος Ρισβάς, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης της Δ.Ε. κ. Γεώργιος Σωτηρόπουλος, η Προϊσταμένη του ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Ευρυτανίας κ. Αντιγόνη Λυκοκάπη σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχολικών μονάδων Καρπενησίου συνδιοργανώνουν ημερίδα ενημέρωσης με θέμα:

Ο ρόλος των γονέων στην κατανόηση και την προσαρμογή των παιδιών και των εφήβων στην εποχή μας”

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 17:30′. Θα παρουσιαστούν τα εξής Θέματα:

”Μαθησιακές δυσκολίες”: Η Ιθάκη της Οικογένειας”, με ομιλητή τον Δρ. Αθανάσιο Ρισβά, Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης.

”ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ.-Σχολείο-Οικογένεια, Όρια στην Συνεργασία”, με ομιλήτρια την κ. Αντιγόνη Λυκοκάπη, Κοινωνική Λειτουργό, Κοινωνιολόγος, Med.

”Προβλήματα Συμπεριφοράς στην προσχολική και σχολική ηλικία”, με ομιλήτρια την κ. Αλίκη Κοσμά, Ψυχολόγος ΜΑ, ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Ευρυτανίας.

”Αναπτυξιακά Ορόσημα στο λόγο και την Επικοινωνία”, με ομιλήτρια την κ. Πηνελόπη Τζιμίκου, Λογοπεδικός  ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Ευρυτανίας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος με τίτλο ” Παραδοσιακά Τραγούδια” που υλοποιεί στο σχολείο μας η κ. Μισιάκα, με τη βοήθεια της κ. Κεφαλά  και του κ. Μαργαρίτη, θα παρουσιαστούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βασικής Βιβλιοθήκης την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023, στις 11:00 π.μ., Βυζαντινοί Ύμνοι Χριστουγέννων, Παραδοσιακά Κάλαντα, Λογοτεχνικά Κείμενα, Ποιήματα και Δοκίμια, επί της εορτής των Χριστουγέννων από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου. Στο τέλος, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας θα προσφέρει κεράσματα!

17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, οι μαθητές θα προσέλθουν κανονικά στο σχολείο στις 08:20 π.μ. Στη συνέχεια, η Γ’ τάξη θα παρακολουθήσει την σχολική γιορτή του Γενικού Λυκείου στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου και η Α’ και Β’ τάξη θα μεταβούν στη Βασική Βιβλιοθήκη για να παρακολουθήσουν ένα δρώμενο από τους μαθητές του ΕΠΑΛ.