gymkamch's blog

Το ιστολόγιο του Γυμνασίου Κάμπου Χίου

Ετοιμάζοντας τα έργα για το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία εύκολα  και  εύχρηστα, μέσω των οποίων επιχειρούμε να αναδείξουμε την ομορφιά αλλά  και την αξία της μαγειρικής για τα μικρά αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά!

Το λογισμικό και τα Web 2.0 εργαλεία με τα οποία δουλέψαμε είναι:

Κειμενογράφος ( Word, Writer)
Λογισμικό παρουσιάσεων  (Powerpoint)
Windows Movie Maker
Prezi
Animoto
Toondoo
Wallwisher

και φυσικά το Διαδίκτυο

Τα διατροφικά οφέλη του πορτοκαλιού…

Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε θρεπτική αξία, είναι το πιο δημοφιλές από τα εσπεριδοειδή και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γκρέιπφρουτ και το μανταρίνι.

Το πορτοκάλι είναι προικισμένο με πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο για τη διατήρηση της υγείας. Ένα μεγάλο ποτήρι χυμός πορτοκαλιού  μπορεί να δώσει σε μικρούς και μεγάλους έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη.

Επιπλέον το πορτοκάλι :

  • Προλαμβάνει τον καρκίνο
  • Μειώνει τη χοληστερόλη
  • Μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος
  • Προσφέρει καρδιαγγειακά οφέλη
  • Αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα
  • Συντελεί στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Εμποδίζει τις πέτρες στα νεφρά
  • Βοηθάει στην απώλεια βάρους
  • Διατηρεί υγιές το δέρμα
  • Προστατεύει από μολύνσεις
  • Ανακουφίζει από  τη δυσκοιλιότητα
  • Συντελεί στην υγεία των οστών και των δοντιών
  • Αποτρέπει τα έλκη

Χρειάζεται να αναφέρουμε κι άλλα για να εκτιμήσουμε την διατροφική αξία αυτού του χειμωνιάτικου και αρωματικού φρούτου; Εδώ στη Χίο που τα περιβόλια του Κάμπου είναι γεμάτα απο πορτοκαλιές, ας προτιμήσουμε  την υπέροχη γεύση ενός χιώτικου πορτοκαλιού ακόμα και σε ένα διάλειμμα στο σχολείο ή στη δουλειά.

Τα Ε στην διατροφή μας

Κάτω από: Μαγειρική με άρωμα μαστίχας και κάμπου | ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 10:16 μμ |

Η παρουσίαση του Νίκου Κ. με θέμα τα Ε στην διατροφή μας.

Δείτε το στο slideshare.net

Βραχάκια με άρωμα Μαστίχας!

Φτιάξαμε σπιτικά σοκολατένια βραχάκια και τα αρωματίσαμε με μαστίχα Χίου!

Η συνταγή απλή και το αποτέλεσμα σίγουρα υπέροχο!

Υλικά :

1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια

1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα

1 1/2φλιτζάνι τσαγιού φουντούκια

1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη ή ελαιόλαδο

400 γραμμάρια κουβερτούρα

400 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος

1 φακελάκι σκόνη μαστίχα-βανίλια

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι, και σε ένα άλλο τα φουντούκια τα καβουρδίζουμε  στο φούρνο για 20-30 λεπτά  στους 120-150 βαθμούς και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Κόβουμε  τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Τη βάζουμε  σε ένα κατσαρολάκι  και τη λιώνουμε σε μπεν-μαρί. Ανακατεύουμε  μέχρι να λιώσει καλά. (Σε άλλο κατσαρολάκι η κουβερτούρα και σε άλλο η γάλακτος)

Στην λιωμένη κουβερτούρα προσθέτουμε τη σκόνη μαστίχας.
Πρσθετουμε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε  καλά. (αντίστοιχα τα καρύδια και τα φουντούκια ή και ανάμικτα)

Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και σχηματίζουμε  τα σοκολατένια βραχάκια χρησιμοποιώντας 1 κουταλάκι του γλυκού.

Απολαύστε……

Σωστή διατροφή και άσκηση

Η Ειρήνη Κ. παρουσιάζει την εργασία της για τη σωστή διατροφή και άσκηση.

Δείτε το στο slideshare.net

Γλυκές συνταγές ….

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να δείτε το βιβλίο συνταγών μας.

Πορτοκαλόπιτα Κάμπου!

Ξέρετε πόσο πολύ μας αρέσει το πορτοκάλι γι’ αυτό κι επιλέξαμε να φτιάξουμε μια γλυκιά πορτοκαλόπιτα, με πορτοκάλια απο τον Κάμπο κοντά στο σχολειό μας.

Πορτοκαλόπιτα με ψημένα φύλλα (της Αργυρώς)

Υλικά

  • 1 πακέτο (450 γραµµ.) φύλλο κρούστας
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωµένο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1½ φλ. τσαγιού σπορέλαιο
  • 1½ κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • 2 κ.γλ. µπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα μαύρη

· Για το σιρόπι

· 1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη

· 1½ φλ. τσαγιού νερό

· 2 ζουµερά πορτοκάλια (χυμός)

· 1 πορτοκάλι (ξύσμα)

Εκτέλεση

Ανακατεύουµε σε µπολ την κανέλα και τις 2 κ.σ. ζάχαρη. Αλείφουμε µε βούτυρο ένα μακρόστενο πυράντοχο σκεύος. Βουτυρώνουμε ένα ένα τα 6 φύλλα, τα πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη, τα σουρώνουμε πλισέ και τα στρώνουμε πλάι πλάι στο σκεύος. Τα ψήνουμε για 10΄ στους 180°C, να ροδίσουν.

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά µε τη ζάχαρη µε σύρµα ή µε µίξερ χειρός, να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι, τη βανίλια, το µπέικιν πάουντερ, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά µε το σύρμα.  Λίγο λίγο προσθέτουμε το λάδι ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτουµε το κονιάκ και τις σταφίδες. Κοµµατιάζουµε σε μικρά κοµµάτια µε τα χέρια τα υπόλοιπα φύλλα. Τα ρίχνουμε στο μείγμα και τα ανακατεύουμε, να βραχούν καλά.

Περιχύνουµε τα ψημένα φύλλα στο πυράντοχο σκεύος µε το µείγµα και ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα στους 180°C, στον αέρα, για 30΄, να σταθεροποιηθεί το γλυκό. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιµάζουµε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά 7΄-8΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Περιχύνουμε το κρύο γλυκό µε το ζεστό σιρόπι.

Extra tips επιτυχίας:

  • Το καραμέλωμα και το ψήσιμο των φύλλων κάνει τη διαφορά στη γεύση.
  • Αφήνουμε τα υλικά να ποτίσουν με τη γέμιση για να γίνει αφράτη.
  • Ή το σιρόπι ή το γλυκό πρέπει να είναι κρύο όταν σιροπιάζουμε.
  • Όταν φτιάχνουμε σιρόπι ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.

Πηγή: http://www.argiro.gr/recipes

Ακούστε μας ξανά!!!

Κάτω από: Καμποράδιο | ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 7:08 μμ |
Για όσους   δεν κατάφεραν να ακούσουν την πρώτη εκπομπή του Καμποράδιο, αλλά και για αυτούς που ενθουσιάστηκαν και θέλουν να απολαύσουν τα παιδιά και τα τραγούδια τους για ακόμη μια φορά,  συντονιστείτε  στις 21.30!

Πρώτη Εκπομπή!!!

Κάτω από: Καμποράδιο | ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 4:36 μμ |

Αφιερωμένη στη γιορτή του έρωτα η πρώτη εκπομπή του Καμποράδιο!

Συντονιστείτε τώρα!

Επίσκεψη χοροδιδάσκαλου στο τμήμα παραδοσιακών χορών του σχολείου μας

Κάτω από: Γυμνάσιο Κάμπου | ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 10:29 πμ |

Επόμενη Σελίδα: »