ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΒΑΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

IMG_6224

Στις 21 Μαρτίου 2017 ομάδα μαθητών και καθηγητών του Γυμνασίου Γαβαλούς διεξήγαγαν το πείραμα του Ερατοσθένη στο προαύλιο του σχολείου τους και στη συνέχεια αντάλλαξαν τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους με το Nicolae Balcescu High School στην περιοχή Flaminzi, στη Ρουμανία.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε με εγγραφή του σχολείου μας στην ιστοσελίδα www.eratosthenes.ea.gr του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου Ελληνογερμανική Αγωγή. Μελετήσαμε το επιστημονικό υλικό, οι μαθητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια πριν και μετά το πείραμα, ήρθαμε σε επαφή με σχολεία της Σερβίας, Ρουμανίας και Φινλανδίας που βρίσκονταν στο ίδιο περίπου γεωγραφικό μήκος με το δικό μας σχολείο. Το μεσημέρι της 21ης Μαρτίου βγήκαμε στο προαύλιο του γυμνασίου και μετρήσαμε το μήκος της σκιάς μιας ράβδου μήκους ενός μέτρου. Υπολογίζοντας τη γωνία που σχηματίζει η ράβδος με την ακτίνα του ήλιου( που αντιστοιχεί στο γεωγραφικό πλάτος του σχολείου μας) και γνωρίζοντας και τη γωνιακή απόσταση της Γαβαλούς από την περιοχή Flaminzi της Ρουμανίας καταφέραμε να υπολογίσουμε την περιφέρεια της γης (γνωρίζοντας την απόσταση του σχολείου μας από τον ισημερινό και από το σχολείο στη Ρουμανία). Τέλος, υποβάλαμε τα δεδομένα μας και τις φωτογραφίες μας στην παραπάνω ιστοσελίδα.

Στο πείραμα συμμετείχαν εννιά μαθητές από όλες τις τάξεις του γυμνασίου. Στην ομάδα των καθηγητών συμμετείχαν οι: Πελέκη Ελένη (καθηγήτρια Πληροφορικής), Κατσακιώρη Βασιλική (καθηγήτρια Γεωλογίας-Βιολογίας), Μαυρογιάννης Αδαμάντιος (καθηγητής Τεχνολογίας) και Παπούτση Ευδοκία (καθηγήτρια Αγγλικών). Βοήθησαν με τις συμβουλές και τις υποδείξεις τους οι καθηγήτριες Ραφτοπούλου Αναστασία (καθηγήτρια φυσικής) και η Ζορκάδη Αφροδίτη (καθηγήτρια μαθηματικών).
IMG_6264

IMG_6255

IMG_6251

IMG_6250

IMG_6249

IMG_6243

IMG_6237

IMG_6234

IMG_6233

IMG_6226

IMG_6224

IMG_6222

IMG_6221

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις-Προγράμματα-Εκδρομές. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *