“Στοιχεία δυτικής τεχνοτροπίας στο ναό του Αγ. Νικολάου”. Ενα Project της Β΄Γυμνασίου.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΓια τη βυζαντινή και τη δυτική τεχνοτροπία και αρχιτεκτονική, σ΄ έναν ιερό ναό που συνδυάζει αρμονικά τα στοιχεία της ορθόδοξης και ρωμαιοκαθολικής χριστιανικής παράδοσης και συγκεκριμένα τον περίφημο και πανέμορφο ναό του Αγίου Νικολάου Γαλαξιδίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου μας,  στο πλαίσιο του προγράμματος βιωματικής δράσης («Project») που υλοποιείται φέτος στο σχολείο στο θεματικό πεδίο του «Πολιτισμού και της Δραστηριοτήτων Τέχνης».

Επιχειρώντας τον  εντοπισμό των στοιχείων της δυτικής τεχνοτροπίας στο ναό του Αγ. Νικολάου, η Β’ τάξη Γυμνασίου, συνοδευόμενη από τον υπεύθυνο του “Project” θεολόγο καθηγητή του σχολείου Χάρη Ανδρεόπουλο επισκέφθηκε την Πέμπτη 14.12.2016 τον ναό, προκειμένου, παράλληλα με την εξελισσόμενη έρευνα σε αρχειακό υλικό, να βιώσουν εκ του σύνεγγυς οι μαθητές της τάξης τα στοιχεία του λατρευτικού πλούτου του ναού που τον κάνουν ξεχωριστό σε πανελλήνιο επίπεδο.

Για την ιστορία του ναού – τρίκλιτη βασιλική μετά τρούλου – που αποτελεί την “ιερή κορωνίδα” του Γαλαξιδίου από το 1900, υψώνεται μεγαλόπρεπος στη κορυφή της πόλης Γαλαξιδίου και είναι ορατός από στεριά και θάλασσα μίλησε ο θεολόγος κ. Χάρης Ανδρεόπουλος, εστιάζοντας στο τέμπλο που ανήκει στα αριστουργήματα της ξυλογλυπτικής τέχνης του 19ου αιώνα. Κατασκευάσθηκε τη δεκαετία 1840 – 1850 από ομάδα Ηπειρωτών ξυλογλυπτών, σε ξύλο οξειάς που το έφερναν Γαλαξιδιώτες ναυτικοί και είναι τεχνοτροπίας “μπαρόκ” (baroque). Kυριαρχείται από παραστάσεις και γεγονότα τα Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης πραγματικά θεόπνευστες στη σύλληψη και ασυναγώνιστες στη τεχνική τους εκτέλεση. Στην ιστορία της κατασκευής του τέμπλου αναφέρθηκε και ο επίτροπος και ιεροψάλτης του ναού κ. Ηρακλής Κουτρούμπας, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να υποδεχθεί την σχολική (Β΄) τάξη του Γυμνασίου και να διευκολύνει τη διεξαγωγή του βιωματικού μαθήματος.

O υπεύθυνος του προγράμματος αναφέρθηκε, επίσης, στις διαφορές της αγιογραφικής τεχνοτροπίας των εικόνων που υπάρχουν στο ναό, τονίζοντας τον μυστικό και ασκητικό χαρακτήρα της ορθόδοξης και τον “νατουραλιστικό” της δυτικής. Το θέμα του προγράμματος («Στοιχεία δυτικής τεχνοτροπίας στο ναό του Αγ. Νικολάου Γαλαξιδίου») επελέγη προκειμένου οι μαθητές, παράλληλα με τη διδασκαλία των θεματικών ενοτήτων  περί  βυζαντινής και δυτικής εκκλησιαστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής στο ιστορικό μάθημα της τάξεώς τους, να προσεγγίζουν βιωματικά τα δύο διαφορετικά αυτά είδη εικαστικής τέχνης στο διάκοσμο του ναού, ως στοιχεία διαφορετικών εκκλησιαστικών και ευρύτερα πολιτιστικών  παραδόσεων τα οποία στη προκειμένη περίπτωση συνυπάρχουν αρμονικά, σ΄ επίπεδο τόσο εικαστικό όσο και λειτουργικό,  «γεφυρώνοντας » Δύση μ΄ Ανατολή.

* Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Γαλαξιδίου κ. Σπυρίδων Παπαλουκάς και ο θεολόγος  καθηγητής του σχολείου κ. Χάρης Ανδρεόπουλος ευχαριστούν τον προϊστάμενο του ναού πρωτ. π. Κων/νο Ζαφείρη  για την πολύπλευρη συνεργασία στη διεξαγωγή του μαθήματος στο ναό, ενός μαθήματος το οποίο οι μαθητές ιδιαίτερα το χάρηκαν μέσα από την εμπειρία της βιωματικής μάθησης. Επίσης, ευχαριστούν τον καθηγητή Μαθηματικών και συγγραφέα κ. Αναστάσιο Σκιαδά για την προσφορά πέντε αντιτύπων των βιβλίων του α) Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Γαλαξείδι. Η ιστορία του τόπου και του ναού – Το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Αθήναι, 1982 και β) Το Γαλαξείδι. Μια πανάρχαια πολιτεία, Αθήνα 1999, τα οποία, με την άδειά του, χρησιμοποιήθηκαν και ως διδακτικό υλικό για τις ανάγκες του μαθήματος (Project).

;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright © Γυμνάσιο Γαλαξιδίου Ν. Φωκίδας          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση