ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΒΑΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

«Επίσκεψη στις Μυκήνες – Επίδαυρο – Ναύπλιο»

3410

3420

3418

3411

3417

 Την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου Χαβαρίου πραγματοποίησαν ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή συνοδεία καθηγητών του σχολείου στην Επίδαυρο, στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στο Ναύπλιο. Μοναδικές εικόνες από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και του χώρου των Μυκηνών όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να αντιληφθούν το μέγεθος του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και την αίγλη του θαυμαστού θεάτρου της Επιδαύρου. Η σύντομη περιήγηση στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, εμβάθυνε τις γνώσεις των μαθητών/τριών και σίγουρα θα παραμείνουν ανεξίτηλες εικόνες στη μνήμη τους.

 

«Φύση & Άσκηση» στο Φαράγγι των Κενταύρων στη Φολόη!

 

4

 

20160419-0003

 

2

 

 

6
7

 

8

 

 

10

 

20160419-0002

 

20160419-0001

 

Μια μοναδική εμπειρία βίωσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί  του Γυμνασίου Χαβαρίου κατά τη φυσιολατρική δράση- διάβαση στο Φαράγγι των Κενταύρων – στο Δάσος της Φολόης, την Τρίτη 19 Απριλίου 2016. Η δράση αυτή εντάσσεται στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και Βιωματικές Δράσεις «Φύση & Άσκηση» του προγράμματος σπουδών του Γυμνασίου. Την ομάδα της σχολικής κοινότητας υποστήριξε με τη συμμετοχή της αντιπροσωπευτική ομάδα από το Σύλλογο Ορειβατών Αμαλιάδας τα μέλη της οποίας δημόσια ευχαριστούμε.

Το δάσος της Φολόης, μόλις 25 χλμ από την Αρχαία Ολυμπία, είναι ένα από τα σημαντικότερα δάση βελανιδιών. Καλύπτει μια έκταση 42 χιλιάδων στρεμμάτων και είναι από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή στην Ευρώπη. Το δασικό σύμπλεγμα Κάπελης-Φολόης με μέσο ύψος 600 μέτρα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Στο δάσος κυριαρχούν οι ψηλές ευθύκορμες βελανιδιές. Στο παρελθόν χαρακτηριζόταν από πλούσια πανίδα, καθώς μπορούσε να συναντήσει κανείς ζαρκάδια, ελάφια και αγριογούρουνα. Στις μέρες μας συναντάμε αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια, σκαντζόχοιρους, χελώνες, και πολλά πτηνά  όπως, πέρδικες, τρυγόνια, κορυδαλλούς, δρυοκολάπτες, κουκουβάγιες και άλλα.

Στην αρχαιότητα, η βελανιδιά, επειδή ήταν το μεγαλοπρεπέστερο δένδρο, ήταν αφιερωμένη στον Δία και είχε τις προστάτιδές της, τις νύμφες Δρυάδες. Τα δάση της βελανιδιάς ήταν ιερά και προστατεύονταν με κάθε τρόπο. Τα βελανίδια παλαιότερα είχαν μεγάλη αξία, όχι τόσο ως κτηνοτροφή, που ήταν μία από τις χρήσεις τους, όσο στην υφαντουργία ως χρωστική και στη βυρσοδεψία.

Λόγω της μορφολογίας του, το δάσος της Φολόης είναι ιδανικό για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία και ιππασία και θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη που θα το επισκεφθεί.

 Οι Κένταυροι

Η Φολόη σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν τόπος κατοικίας των Κενταύρων. Η φαντασία των αρχαίων Ελλήνων ήθελε τους Κενταύρους να έχουν σώμα αλόγου και από τον τράχηλο και πάνω στήθος, χέρια και κεφάλι ανθρώπου. Ο Διόδωρος αναφέρει πως όταν οι Κένταυροι νίκησαν τους Λάπιθες, κατέβηκαν στην Ηλεία και κατέλαβαν την Φολόη. Από εκεί λήστευαν και φόνευαν τους διερχομένους και τους κατοίκους της περιοχής. Οι κάτοικοι, φοβισμένοι και τρομαγμένοι που πρώτη φορά έβλεπαν από μακριά άλογα, το πάνω μέρος των οποίων ήταν ανθρώπινο, να χάνονται στο δάσος και στα ρέματα, τους απεικόνιζαν στη φαντασία τους σαν τέρατα με αλογίσιο σώμα.

Ένας από τους Κενταύρους ήταν και ο Φόλος, γιος του Σειληνού και της Νύμφης Μελίας και φίλος του Ηρακλή. Εκ διαδοχής από τον προπάππου του ήταν φύλακας του υπερμεγέθους πιθαριού με το κρασί των Κενταύρων, το οποίο τους είχε προσφέρει ο Διόνυσος, με εντολή να το φυλάξουν και να το ανοίξουν μόνο όταν εμφανιστεί ο Ηρακλής.

Ο Ηρακλής πήρε την εντολή από τον Ευρυσθέα να κάνει τον τέταρτο άθλο του, να συλλάβει δηλαδή ζωντανό τον Ερυμάνθιο κάπρο, που ζούσε στο όρος της Λαμπείας, Ερύμανθος και προκειμένου να πάρει πληροφορίες σχετικά με το ζώο πέρασε πρώτα από τη σπηλιά του Κένταυρου Φόλου. Ο Φόλος έτρωγε κρέατα ωμά όπως όλοι οι Κένταυροι, αλλά για να ευχαριστήσει τον Ηρακλή του προσέφερε ψητά. Ο Ηρακλής ζήτησε κρασί, αλλά όταν ο Φόλος θυμήθηκε την επιθυμία του Διόνυσου, δίστασε να ανοίξει το πιθάρι φοβούμενος τους άλλους Κενταύρους. Κατόπιν προτροπής του Ηρακλή άνοιξε το βαγένι με το χιλιόχρονο κρασί και του έδωσε να πιεί σε ασημένιο κύπελο. Η ευωδιά του παλιού δυνατού κρασιού απλώθηκε γρήγορα στις ρεματιές και στο δάσος, με αποτέλεσμα οι Κένταυροι να καταφθάσουν στη σπηλιά για να αρπάξουν το κρασί.

Ακολούθησε τρομερή μάχη ανάμεσα στον Ηρακλή και τους Κενταύρους. Ο Ηρακλής χρησιμοποιώντας τα φαρμακερά βέλη που είχε βάψει από το αίμα της Λερναίας Ύδρας κατάφερε να εξοντώσει τους περισσότερους Κενταύρους και να καταδιώξει τους εναπομείναντες μέχρι το ακρωτήριο Μαλέα. Κατόπιν, ο Ηρακλής επανήλθε στη Φολόη, όπου βρήκε το φίλο του Φόλο να πεθαίνει, μιας και στην προσπάθεια του να θάψει τους συγγενείς Κενταύρους επιχείρησε να περιεργαστεί ένα βέλος που προηγουμένως θαύμαζε. Αυτό του διέφυγε και τον τραυμάτισε στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού ποδιού του και έτσι από το δηλητήριό του πέθανε. Τότε, λοιπόν, ο Ηρακλής τον έθαψε μεγαλοπρεπώς στην περιοχή που σκοτώθηκε και για να τον τιμήσει έδωσε στο δάσος και στην περιοχή το όνομα Φολόη.

«Διάκριση για Μαθήτρια!»

Απουσιοκτονία Χαρά Γκρίλλα

Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η μαθήτρια Γκρίλλα Χαρίκλεια του Αναστασίου, της Β΄τάξης απέσπασε το 2ο Βραβείο σε διαγωνισμό Αφίσας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Απουσιοκτονία» με δίκτυο σχολείων από διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας. Συγχαρητήρια στη μαθήτρια από τον Σύλλογο των Διδασκόντων του σχολείου και πάντα να έχει διακρίσεις κατά τη σχολική της πορεία.

«Ολυμπιακή φλόγα: 80 χρόνια Αφή, χιλιάδες χρόνια μήνυμα Ειρήνης» Συγχαρητήρια σε μαθήτρια!

Story Slug in Upper and Lower Case

Η Διευθύντρια & ο Σύλλογος των καθηγητών του Γυμνασίου εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια στη μαθήτρια Πετροπούλου Γεωργία του Ευάγγελου, της Β΄τάξης η οποία απέσπασε το 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό Ποίησης και Ζωγραφικής για τα 80 χρόνια Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με το ποίημα «Η φλόγα των ονείρων» και βραβεύθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο Αρχ. Ολυμπίας. Καλή πρόοδο και πάντα διακρίσεις.

 

Ανάπλαση Αύλειου Χώρου

 

Διαφάνεια12

Διαφάνεια5

Διαφάνεια14

Διαφάνεια8

Διαφάνεια7

 

Μια αξέχαστη και δημιουργική εμπειρία βίωσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας με την πρωτοβουλία των μαθητών της Περιβαλλοντικής ομάδας, φυτεύοντας τα πρώτα φυτά στην αυλή μας. Με το πέρας των μαθημάτων την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου παίρνοντας τα εργαλεία στα χέρια και το πλατύ χαμόγελο της ικανοποίησης μέσα από τη δημιουργία, φύτεψαν τα πρώτα αρωματικά φυτά(θυμάρι, λεμονοθύμαρο, ρίγανη, δεντρολίβανο, λεβάντα) και κάποια θαμνώδη (πιξό, μπέλα, μυρτιά, τεξάνουμ, ευγενία, φοινικάκι) αφού πρώτα εμπλούτισαν το χώμα με λίγη τίρφη. Η πρωτοβουλία αυτή θα έχει σίγουρα συνέχεια.

«Όλοι μαζί μπορούμε…»

 

fafcc61b8b0a93ea6a8b171ac2b00300

 

Συλλέγουμε καπάκια στο σχολείο μας και στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας!

«ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ»

Η Δ/ντρια & ο Σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας εύχεται

«Καλή & Δημιουργική Χρονιά.

  Αγάπη & Ειρήνη σε όλους!»  

                                                                    1316

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ»

12064027_399100416955179_391042595_n

12076971_399100043621883_600308532_n

12083818_399100006955220_1544387601_n

12071823_399100543621833_56573644_n

 

Μια υπέροχη εκδήλωση διοργανώθηκε από τους μαθητές & εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Χαβαρίου στο πλαίσιο της 2ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ: «ΑΠΟΥΣΙΟΚΤΟΝΙΑ»

Το τρέχον σχολικό έτος 2015-2016, το σχολείο μας συμμετέχει σε πρόγραμμα δράσης με τον τίτλο: «ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΝΟΩΡΩΝ ΑΠΟΥΣΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ» σε συνεργασία με ομάδα σχολείων από διάφορες περιοχές της χώρας. Σχολείο «συντονιστής» είναι το Γυμνάσιο Καράτουλα στο Νομό Ηλείας.

ΣΤΟΧΟΙ του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

 1. Η τροποποίηση της μαθητικής συμπεριφοράς με τον περιορισμό (ή ακόμη και την εξάλειψη) του φαινόμενου της μονόωρης απουσίας.

2. Η πρόσκτηση ευρύτερης παιδαγωγικής εμπειρίας.

3. Η ανάδειξη και η προβολή της δυναμικής που έχει η συλλογικότητα κατά την άσκηση του παιδαγωγικού έργου και η καλλιέργεια του θετικού κλίματος που γενικά χαρακτηρίζεται  ως «κουλτούρα συνεργασίας»

«Ζούμε κοντά στη Φύση»

1165straight

1184 - Αντιγραφή

0865

0852

0848

0948

0794 - Αντιγραφή - Αντιγραφή

0793


Top
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων