ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΒΑΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

Πρόγραμμα Erasmus+

 

Αφίσα Erasmus ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

 

 

«Σχολικό Έτος 2016-2017″

images (1)

 

images

 

 

Τέλος οι διακοπές και η ανεμελιά για όλους.

Γεμάτοι προσδοκίες και όνειρα ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε το ωραίο ταξίδι στη γνώση και τη ζωή!

Καλή σχολική χρονιά από το διδακτικό προσωπικό και τη διεύθυνση του σχολείου.

«Αντίο σχολείο, καλώς ήρθες καλοκαίρι!»

xorodia

xorodia2

ergo


δημιουργίες μαθητών

χοροί 2

Με μια υπέροχη εκδήλωση τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, έκλεισε το τρέχον σχολικό έτος στο Γυμνάσιο Χαβαρίου. Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:

Παρουσίαση προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής:“Αισθητική Ανάπλαση Αύλειου Σχολικού Χώρου” (Περιβαλλοντική ομάδα του Σχολείου).  Παρουσίαση Πολιτιστικού προγράμματος: “Μετανάστευση-Προσφυγιά” (Μαθητές/τριες Γ΄ τάξης) και Παρουσίαση Εργασίας της Γ΄ τάξης στο μάθημα της Τεχνολογίας με θέμα: “Βιοκλιματικό σπίτι”.

Ακολούθησε η απονομή αναμνηστικών στους μαθητές της Γ΄ τάξης από το σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου. Στη συνέχεια ομάδα μαθητριών/τών τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια με τη συνοδεία μουσικών οργάνων και την καθοδήγηση του κ. Μέγκλη Χρ. καθηγητή Φυσικής του σχολείου και η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς που χόρεψαν άψογα  μαθήτριες και μαθητές από τις τρεις τάξεις του σχολείου. Το κοινό ενθουσιάστηκε και καταχειροκρότησε τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στη διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης. Στο χώρο είχε στηθεί έκθεση με κατασκευές των μαθητών και των τριών τάξεων στο μάθημα της Τεχνολογίας υπό την επιμέλεια της κ. Αποστολοπούλου Ι. καθηγήτριας Τεχνολογίας.

Τα πλούσια και εύγευστα εδέσματα που προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και τα αναμνηστικά δωράκια στους μαθητές συνέβαλαν στο να μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μας αυτή η βραδιά και συνηγορούν στο ότι μέσα από συλλογικές και άοκνες προσπάθειες σίγουρα το σχολείο αποτελεί ένα πολυδιάστατο και πολυδύναμο κύτταρο, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες.                                                                                         Καλό Καλοκαίρι σε όλους!

 

«Ευχαριστήρια επιστολή Γυμνασίου Χαβαρίου για δωρεά εξοπλισμού»

Η  Διευθύντρια και ο Σύλλογος των Καθηγητών του Γυμνασίου Χαβαρίου εκφράζουν θερμές ευχαριστίες, στον Χαβαραίο  καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ευάγγελο Αντωνίου Μαραζιώτη και τη σύζυγό του Γεωργία, για την δωρεά ενός Βιολογικού εκπαιδευτικού Μικροσκοπίου. Επίσης εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους, στους αείμνηστους Σταύρο Νικολάου Πετρόπουλο, Χαβαραίο δάσκαλο, και τη σύζυγό του Μαρία, για την εν ζωή προσφορά τους προς αγορά δύο εκπαιδευτικών μικροσκοπίων.

Η παρούσα επιστολή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης έναντι της αξιόλογης και αξιέπαινης πράξης τους. Θεωρούμε χρέος μας να γίνει γνωστό ότι η πράξη αυτή συμβάλλει τα μέγιστα, ώστε οι μαθητές μας να μπορούν να μορφώνονται σε ένα κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον, το οποίο θα τους δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον τους ως άξιους και ικανούς πολίτες αυτής της χώρας.

Στις μέρες μας η ενέργεια αυτή αποτελεί πρότυπο μεγαλοψυχίας και προσφοράς, συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας στον συνάνθρωπο.

Θεωρούμε ότι, τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να αναδεικνύονται ως μέσο στήριξης στο μέλλον αυτής της χώρας, τα ΠΑΙΔΙΑ μας, και ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου που γίνεται στο χώρο του δημόσιου σχολείου.

Τους ευχαριστούμε θερμά!

Η Διευθύντρια

Μπαϊλού Μαρία

«Ευχαριστήρια επιστολή στο Σύλλογο Γυναικών Χαβαρίου»

 

                                                                                                                                      Χάβαρι, 07/05/2016

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος των Διδασκόντων του Γυμνασίου Χαβαρίου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε δημόσια το Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Χαβαρίου για την ευγενική προσφορά της δωρεάς ενός (1) φορητού Η/Υ για τον περαιτέρω εξοπλισμό του σχολικού εργαστηρίου Η/Υ και χρήση από τους μαθητές του σχολείου. Η προσφορά αυτή είναι τιμητική για το σχολείο μας, αποτελεί αναγνώριση του έργου που γίνεται στο χώρο του σχολείου και συμβάλλει στη γνώση, έρευνα και “παιδεία” των μαθητών μας.

Η Διευθύντρια

Μπαϊλού Μαρία

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

prosklisi

Το Γυμνάσιο Χαβαρίου συμμετέχει στο Erasmus+. Συγχαρητήρια!

Ευχάριστα ήταν τα νέα από το ΙΚΥ για τη συμμετοχή του σχολείου μας στο Πρόγραμμα Erasmus+ το σχ. έτος 2016-2017 . Το σχέδιο που είχαμε υποβάλει είναι στο πλαίσιο της Δράσης ΚΑ1-Μαθησιακή Κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης και προβλέπει τη μετακίνηση έξι (06) εκπαιδευτικών του σχολείου σε Ευρωπαϊκή χώρα για επίσκεψη μελέτης και επιμόρφωση. Ο τίτλος του σχεδίου μας είναι: «Broadening Our School Horizons: Focus on
Teachers” Competences and Professionalism» Περισσότερα στο μέλλον.

«Επίσκεψη στις Μυκήνες – Επίδαυρο – Ναύπλιο»

3410

3420

3418

3411

3417

 Την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου Χαβαρίου πραγματοποίησαν ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή συνοδεία καθηγητών του σχολείου στην Επίδαυρο, στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στο Ναύπλιο. Μοναδικές εικόνες από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και του χώρου των Μυκηνών όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να αντιληφθούν το μέγεθος του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και την αίγλη του θαυμαστού θεάτρου της Επιδαύρου. Η σύντομη περιήγηση στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, εμβάθυνε τις γνώσεις των μαθητών/τριών και σίγουρα θα παραμείνουν ανεξίτηλες εικόνες στη μνήμη τους.

 

«Φύση & Άσκηση» στο Φαράγγι των Κενταύρων στη Φολόη!

 

4

 

20160419-0003

 

2

 

 

6
7

 

8

 

 

10

 

20160419-0002

 

20160419-0001

 

Μια μοναδική εμπειρία βίωσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί  του Γυμνασίου Χαβαρίου κατά τη φυσιολατρική δράση- διάβαση στο Φαράγγι των Κενταύρων – στο Δάσος της Φολόης, την Τρίτη 19 Απριλίου 2016. Η δράση αυτή εντάσσεται στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και Βιωματικές Δράσεις «Φύση & Άσκηση» του προγράμματος σπουδών του Γυμνασίου. Την ομάδα της σχολικής κοινότητας υποστήριξε με τη συμμετοχή της αντιπροσωπευτική ομάδα από το Σύλλογο Ορειβατών Αμαλιάδας τα μέλη της οποίας δημόσια ευχαριστούμε.

Το δάσος της Φολόης, μόλις 25 χλμ από την Αρχαία Ολυμπία, είναι ένα από τα σημαντικότερα δάση βελανιδιών. Καλύπτει μια έκταση 42 χιλιάδων στρεμμάτων και είναι από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή στην Ευρώπη. Το δασικό σύμπλεγμα Κάπελης-Φολόης με μέσο ύψος 600 μέτρα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Στο δάσος κυριαρχούν οι ψηλές ευθύκορμες βελανιδιές. Στο παρελθόν χαρακτηριζόταν από πλούσια πανίδα, καθώς μπορούσε να συναντήσει κανείς ζαρκάδια, ελάφια και αγριογούρουνα. Στις μέρες μας συναντάμε αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια, σκαντζόχοιρους, χελώνες, και πολλά πτηνά  όπως, πέρδικες, τρυγόνια, κορυδαλλούς, δρυοκολάπτες, κουκουβάγιες και άλλα.

Στην αρχαιότητα, η βελανιδιά, επειδή ήταν το μεγαλοπρεπέστερο δένδρο, ήταν αφιερωμένη στον Δία και είχε τις προστάτιδές της, τις νύμφες Δρυάδες. Τα δάση της βελανιδιάς ήταν ιερά και προστατεύονταν με κάθε τρόπο. Τα βελανίδια παλαιότερα είχαν μεγάλη αξία, όχι τόσο ως κτηνοτροφή, που ήταν μία από τις χρήσεις τους, όσο στην υφαντουργία ως χρωστική και στη βυρσοδεψία.

Λόγω της μορφολογίας του, το δάσος της Φολόης είναι ιδανικό για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία και ιππασία και θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη που θα το επισκεφθεί.

 Οι Κένταυροι

Η Φολόη σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν τόπος κατοικίας των Κενταύρων. Η φαντασία των αρχαίων Ελλήνων ήθελε τους Κενταύρους να έχουν σώμα αλόγου και από τον τράχηλο και πάνω στήθος, χέρια και κεφάλι ανθρώπου. Ο Διόδωρος αναφέρει πως όταν οι Κένταυροι νίκησαν τους Λάπιθες, κατέβηκαν στην Ηλεία και κατέλαβαν την Φολόη. Από εκεί λήστευαν και φόνευαν τους διερχομένους και τους κατοίκους της περιοχής. Οι κάτοικοι, φοβισμένοι και τρομαγμένοι που πρώτη φορά έβλεπαν από μακριά άλογα, το πάνω μέρος των οποίων ήταν ανθρώπινο, να χάνονται στο δάσος και στα ρέματα, τους απεικόνιζαν στη φαντασία τους σαν τέρατα με αλογίσιο σώμα.

Ένας από τους Κενταύρους ήταν και ο Φόλος, γιος του Σειληνού και της Νύμφης Μελίας και φίλος του Ηρακλή. Εκ διαδοχής από τον προπάππου του ήταν φύλακας του υπερμεγέθους πιθαριού με το κρασί των Κενταύρων, το οποίο τους είχε προσφέρει ο Διόνυσος, με εντολή να το φυλάξουν και να το ανοίξουν μόνο όταν εμφανιστεί ο Ηρακλής.

Ο Ηρακλής πήρε την εντολή από τον Ευρυσθέα να κάνει τον τέταρτο άθλο του, να συλλάβει δηλαδή ζωντανό τον Ερυμάνθιο κάπρο, που ζούσε στο όρος της Λαμπείας, Ερύμανθος και προκειμένου να πάρει πληροφορίες σχετικά με το ζώο πέρασε πρώτα από τη σπηλιά του Κένταυρου Φόλου. Ο Φόλος έτρωγε κρέατα ωμά όπως όλοι οι Κένταυροι, αλλά για να ευχαριστήσει τον Ηρακλή του προσέφερε ψητά. Ο Ηρακλής ζήτησε κρασί, αλλά όταν ο Φόλος θυμήθηκε την επιθυμία του Διόνυσου, δίστασε να ανοίξει το πιθάρι φοβούμενος τους άλλους Κενταύρους. Κατόπιν προτροπής του Ηρακλή άνοιξε το βαγένι με το χιλιόχρονο κρασί και του έδωσε να πιεί σε ασημένιο κύπελο. Η ευωδιά του παλιού δυνατού κρασιού απλώθηκε γρήγορα στις ρεματιές και στο δάσος, με αποτέλεσμα οι Κένταυροι να καταφθάσουν στη σπηλιά για να αρπάξουν το κρασί.

Ακολούθησε τρομερή μάχη ανάμεσα στον Ηρακλή και τους Κενταύρους. Ο Ηρακλής χρησιμοποιώντας τα φαρμακερά βέλη που είχε βάψει από το αίμα της Λερναίας Ύδρας κατάφερε να εξοντώσει τους περισσότερους Κενταύρους και να καταδιώξει τους εναπομείναντες μέχρι το ακρωτήριο Μαλέα. Κατόπιν, ο Ηρακλής επανήλθε στη Φολόη, όπου βρήκε το φίλο του Φόλο να πεθαίνει, μιας και στην προσπάθεια του να θάψει τους συγγενείς Κενταύρους επιχείρησε να περιεργαστεί ένα βέλος που προηγουμένως θαύμαζε. Αυτό του διέφυγε και τον τραυμάτισε στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού ποδιού του και έτσι από το δηλητήριό του πέθανε. Τότε, λοιπόν, ο Ηρακλής τον έθαψε μεγαλοπρεπώς στην περιοχή που σκοτώθηκε και για να τον τιμήσει έδωσε στο δάσος και στην περιοχή το όνομα Φολόη.

«Διάκριση για Μαθήτρια!»

Απουσιοκτονία Χαρά Γκρίλλα

Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η μαθήτρια Γκρίλλα Χαρίκλεια του Αναστασίου, της Β΄τάξης απέσπασε το 2ο Βραβείο σε διαγωνισμό Αφίσας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Απουσιοκτονία» με δίκτυο σχολείων από διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας. Συγχαρητήρια στη μαθήτρια από τον Σύλλογο των Διδασκόντων του σχολείου και πάντα να έχει διακρίσεις κατά τη σχολική της πορεία.


Top
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων