ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΒΑΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014  και ώρα 12:45 στο χώρο του σχολείου θα γίνει παρουσίαση συζήτηση με θέμα:

το κάπνισμα και οι επιπτώσεις του στην υγεία του ατόμου” με ομιλητή τον κ. Τσίρο Γεώργιο, Ιατρό  του Περιφερειακού Ιατρείου Χαβαρίου. cigarette-smoking

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

DSC_8977DSC_8884

 

Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014 η ομάδα των κοριτσιών και των αγοριών του Γυμνασίου Χαβαρίου με προπονητή τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Καστανά Νικόλαο & συνοδό τον κ. Ανδρεανίδη Αντώνη εκπ/κό Αγγλικής Γλώσσας, συμμετείχαν σε σχολικούς αγώνες πετοσφαίρισης στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης της Αμαλιάδας. Στην αθλητική αυτή γιορτή οι μαθητές μας επέδειξαν πειθαρχία και επιμονή για τη νίκη απέναντι σε συμμαθητές τους από το Γυμνάσιο Σιμόπουλου και το Γυμνάσιο Βαρθολομιού. Αξίζουν συγχαρητήρια για τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους

.

DSC_8978

 

DSC_8887

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Διδακτικό Προσωπικό σχολικού έτους 2014-2015

ΜΠΑΪΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ06 Αγγλικής  Γλώσσας (Διευθύντρια)

ΑΝΔΡΕΑΝΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΕ06 Αγγλικής  Γλώσσας (Οργανική Θέση)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕ17 Τεχνολόγος (Με Διάθεση)

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ01 Θεολόγος (Οργανική Θέση)

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ03 Μαθηματικός (Απόσπαση)

ΚΑΡΑΚΑΛΠΑΚΗ ΜΑΡΙΑ  ΠΕ16 Μουσικός (Με Διάθεση)

ΚΑΣΤΑΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής (Οργανική Θέση)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ02 (Απόσπαση)

ΜΕΓΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕ04.01 Φυσικός (Απόσπαση)

ΜΠΙΛΙΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΕ02 Φιλόλογος (Οργανική Θέση)

ΡΑΜΠΑΒΙΛΑ ΑΝΤΩΝΙΑ ΠΕ05 Γαλλικής Γλώσσας (Απόσπαση)

ΧΟΥΡΧΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΠΕ08 Εικαστικά (Με Διάθεση)

 

 

1η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

                                                                                      Η 6η Οκτωβρίου 2014, ημέρα Δευτέρα, έχει οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  ως

«Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων του «Κοινωνικού Σχολείου».

Οι δράσεις της ημέρας αυτής αναδεικνύουν, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, την κοινωνική διάσταση, τη φιλοσοφία και τη δυναμική του σχολικού αθλητισμού στο πλαίσιο του σύγχρονου «Κοινωνικού Σχολείου».
Ο θεματικός άξονας για το σχολικό έτος 2014-2015 είναι «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι».

Το σχολείο μας συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της σημερινής ημέρας πραγματοποίησε τις παρακάτω δραστηριότητες:

 •  κινητικές δράσεις που συνδυάζονται με ΠΡΟΒΟΛΗ VIDEOS συναφούς θεματολογίας και διαδραστική συζήτηση-αναστοχασμός που εστίαζε στις έννοιες της βίας, του ρατσισμού, του κοινωνικού αποκλεισμού.
 • καλλιτεχνική-εικαστική δημιουργία (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΛΑΖ) με συναφή θεματολογία.
 • ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΤΥΦΛΟΣ & ΣΥΝΟΔΟΣ» (ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ). Οι μαθητές σε ζευγάρια ενσαρκώνουν τους ρόλους του τυφλού και του συνοδού και εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
 • Αμέσως μετά οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν ΑΘΛΗΜΑΤΑ – BASKETBALL, VOLLEYBALL & ποδόσφαιρο με συντονιστή τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας κ. Καστανά Νικόλαο.
 • Ακολούθησαν ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ (Kids” Athletics)από κοινού με το Δημοτικό Σχολείο Χαβαρίου.
 • Η διεξαγωγή ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ από κοινού με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου ήταν η αποκορύφωση της ημέρας παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και η ΑΠΟΝΟΜΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ έκλεισε την εποικοδομητική αυτή ημέρα.

Η διάχυση των δράσεων της ημέρας επετεύχθη με παρουσίαση αφίσας σε ευδιάκριτα σημεία της σχολικής εγκατάστασης και σε άλλα σημεία της τοπικής κοινότητας.

 

DSC_0283

DSC_0281

DSC_0285

DSC_0284DSC_0281

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

prosklisi ok

Τι πιο ωραίο να τελειώσει μια ακόμα σχολική χρονιά παρέα με …τα άστρα!
Σας περιμένουμε!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καλό καλοκαίρι με …ένα βιβλίο!

 Χάβαρι, 26 Ιουνίου 2014

 

Μια πολύ ωραία εκδήλωση οργανώθηκε από τους καθηγητές, τους μαθητές και το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου Χαβαρίου για να αποχαιρετήσουν τα παιδιά της Γ΄ τάξης. Η γιορτή άρχισε με την ομιλία της Διευθύντριας του σχολείου κας Μπαϊλού Μαρίας και χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κος Μπερούκας Δημήτρης. Στη συνέχεια μια ομάδα μαθητών παρουσίασαν ένα βιβλίο «Το Αλφαβητάρι των Άστρων» που επιμελήθηκαν μαθητές της Β΄& Γ΄ τάξης με την καθοδήγηση του καθηγητή Μέγκλη Χρίστου στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής. Ακόμη στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ)Φυσικός κος Καλογήρου Ηλίας , ο οποίος μίλησε για τη λειτουργία του Τηλεσκοπίου και την Αστροπαρατήρηση. Στη συνέχεια ακολούθησε απονομή αναμνηστικών στους μαθητές της Γ΄ τάξης από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Σχολείου. Υπήρχε πλούσιος μπουφές με γλυκά, αναψυκτικά και σουβλάκια. Η όμορφη αποχαιρετιστήρια βραδιά έκλεισε με ζωντανή μουσική την οποία αποτελούσαν καθηγητές του σχολείου και συνάδελφοί τους. Φεύγοντας όλοι κρατούσαν από ένα βιβλίο «Το Αλφαβητάρι των Άστρων» δώρο του σχολείου στους παρευρισκόμενους και όλοι ευχήθηκαν «Καλό Καλοκαίρι».
Συγχαρητήρια στους καθηγητές, στους μαθητές, στο Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων και τέλος στους καθηγητές !!!!!!!!!!!!!μουσικούς!!!!!!!!

 

 

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ:«Άνθρωπος & Θρησκευτική Λατρεία: Διαβαίνοντας τα καστρομοναστήρια και τις Φράγκικες εκκλησιές στην περιοχή»

 

Με μια όμορφη παρουσίαση της εργασίας της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου, έκλεισε το τρέχον διδακτικό έτος την Τετάρτη 21 Μαϊου 2014. Παρευρέθησαν η κ.  Σπυριδούλα Σκλαβενίτη, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ04, ο κ. Γιώργος Γοροζίδης Υπεύθυνος Υλοποίησης Σχολικών Δραστηριοτήτων του Ν. Ηλείας, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ι. Μ. Ηλείας κ. Φιλάρετος Σπανόπουλος, ο π. Διονύσιος Ράλλης και οι γονείς των μαθητών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι μαθητές προσπάθησαν με αυτή τους την εργασία  να παρουσιάσουν ένα μικρό οδοιπορικό στο χρόνο και στο χώρο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με κέντρο τη θρησκευτική κληρονομιά στην περιοχή της  Ηλείας. Στην προσφώνησή της η Δ/ντρια & συντονίστρια του προγράμματος, ανέφερε ότι: «η αγάπη για τον τόπο που γεννηθήκαμε, ζούμε και δημιουργούμε  είναι αυτό που μας ώθησε στο να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα. Μια αφορμή γνωριμίας μας με τα πιο γνωστά Βυζαντινά και Φράγκικα μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ηλείας επιχειρεί να δώσει αυτή η εργασία, με μόνη επιδίωξη να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων όσων ζουν ή επισκέπτονται τούτο τον τόπο». Η εργασία περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες ως εξής: στην 1η ενότητα γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο πως αντιλαμβανόταν ο άνθρωπος τον όρο “θρησκευτική λατρεία” και πως αυτός εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο. Στη συνέχεια, επιχειρείται μια σύντομη αναφορά στους χώρους λατρείας και στους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς των χριστιανικών ναών που θα βοηθήσει να κατανοήσουμε την περιγραφή των θρησκευτικών μνημείων στην περιοχή μας σε επόμενη ενότητα. Στην 3η ενότητα παρουσιάζεται η εποχή των Φράγκων και ο ρόλος που αυτοί διαδραμάτισαν στην περιοχή της Ηλείας αλλά και στην Πελοπόννησο. Η 4η ενότητα εστιάζει στην προσφορά της τοπικής εκκλησίας κατά τους προεπαναστατικούς και επαναστατικούς χρόνους. Η 5η ενότητα προβάλλει τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής, Βυζαντινά και Φράγκικα περιγράφοντας κάποια ιστορικά, αρχιτεκτονικά και κοινωνικοπολιτισμικά  στοιχεία τους. Η εργασία ολοκληρώνεται με μια σύντομη αναφορά στην επίσκεψη και εξερεύνηση της περιβαλλοντικής ομάδας στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές/τριες και στους καθηγητές που συμμετείχαν στην παιδαγωγική ομάδα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Monasteries

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Οι μαθητές και ο σύλλογος των καθηγητών του Γυμνασίου Χαβαρίου σας  προσκαλούν στην παρουσίαση του προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής  με θέμα: «Άνθρωπος & Θρησκευτική Λατρεία: Διαβαίνοντας τα Καστρομοναστήρια και τις Φράγκικες εκκλησιές στην περιοχή» που θα γίνει στο χώρο του Γυμνασίου Χαβαρίου, την Τετάρτη 21 Μαΐου 2014 και ώρα: 12:00.                                                                         

                                                               Η Δ/ντρια   

                                                              Μπαϊλού Μαρία

Υγιεινή Διατροφή Μαθητή και Σχολική Απόδοση

 

Παρουσίαση με Θέμα:

 nea foto     foto2

«Υγιεινή Διατροφή Μαθητή και Σχολική Απόδοση»

 Με μεγάλη προσοχή και ενεργό συμμετοχή οι μαθητές του Γυμνασίου Χαβαρίου παρακολούθησαν την παρουσίαση με θέμα: «Υγιεινή Διατροφή Μαθητή και Σχολική Απόδοση» από τον  κ. Τσίρο Γεώργιο,  Δρ. Ιατρό Γενικής Ιατρικής του  Περιφερειακού Ιατρείου της Τοπικής Κοινότητας Χαβαρίου που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου την Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014. Η παρουσίαση εστίαζε στους τρόπους και στις καλές πρακτικές της υγιεινής διατροφής των  ατόμων σχολικής ηλικίας και το πως αυτά σχετίζονται και βοηθούν στη σχολική απόδοση. Στο τέλος της παρουσίασης υποβλήθηκαν ερωτήματα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

 

 

Μονεμβάσια: «Διαβαίνοντας στα καλντερίμια μιας καστροπολιτείας – από το χθες στο σήμερα».

Στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής με θέμα: «Άνθρωπος & Θρησκευτική Λατρεία: Διαβαίνοντας τα καστρο-μοναστήρια και τις φράγκικες εκκλησιές στην περιοχή» η  Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Χαβαρίου  συμμετείχε σε επιμορφωτική επίσκεψη στη Μονεμβασιά του Νομού Λακωνίας στις 27-28 Φεβρουαρίου &  1  Μαρτίου 2014. Οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους (Μπαϊλού Μ., Δ/ντρια,  Καστανά Ν.,ΠΕ11 και Γεωργίου Δ.,ΠΕ01) και με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του Κ.Π.Ε. Μολάων Ν. Λακωνίας, πραγματοποίησαν μια περιήγηση στην καστροπολιτεία και στην ιστορία της Μονεμβασιάς.

Οι μαθητές μετά από πολύωρη και κοπιαστική διαδρομή έφτασαν στη Μονεμβασιά στις 13:30 της Πέμπτης 27/02. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι μαθητές άρχισαν την περιπλάνησή τους. Πρώτος σταθμός στο κάστρο στάθηκε η αυλή του μεγάλου ποιητή του προηγούμενου αιώνα Γιάννη Ρίτσου. Οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος στη συνέχεια, οδήγησαν τους μαθητές  στα καλντερίμια της φανταστικής και διαχρονικής αυτής πόλης ξεναγώντας τους στην ιστορία και διδάσκοντάς  τους την αρχιτεκτονική των σπιτιών και την χλωρίδα του κάστρου. Μέσα από μια σύντομη απογευματινή περιπλάνηση, οι μαθητές πήραν τον δρόμο της επιστροφής  στην σύγχρονη πόλη, όπου βρισκόταν και το ξενοδοχείο τους  «ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ».

Την επόμενη ημέρα στις 1ο:oo το πρωΐ, οι μαθητές επέστρεψαν στην παλιά πόλη όπου αυτή τη  φορά προορισμός ήταν η άνω πόλη, δηλαδή η πόλη όπου ζούσαν οι άρχοντες. Αν  και είναι σχεδόν ερειπωμένη μετά την εγκατάλειψή της, τα ερείπιά της θυμίζουν το λαμπρό παρελθόν της. Κύριος προορισμός μας ήταν η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που θυμίζει το ναό της Αγίας Της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από σύντομη ξεκούραση στον περίβολο του ναού, ξεκινήσαμε για να καταλήξουμε στην ακρόπολη του κάστρου.  Η διαδρομή  για την ακρόπολη θεσπέσια, αφού περπατίσαμε δίπλα σε πλούσια χλωρίδα. Όταν φτάσαμε στην ακρόπολη θαυμάσαμε το υπέροχο της θέας που αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη και κατόπιν πήραμε το δρόμο για την κάτω πόλη του κάστρου και την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, όπου μείναμε εμβρόντητοι μπροστά στη μοναδική εικόνα της Σταυρώσεως του 110υ αιώνα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έληξε το απόγευμα στο ξενοδοχείο όπου οι μαθητές δημιούργησαν, έπαιξαν και εμπέδωσαν τις γνώσεις που έλαβαν μετά την παραπάνω επίσκεψή τους στο κάστρο και στην ιστορία του. Την επόμενη ημέρα οι μαθητές πήραν τον δρόμο της επιστροφής πλουσιότεροι σε γνώσεις και εικόνες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2013-2014

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Χαβαρίου κατά το τρέχον σχολικό έτος υλοποιούν τρία προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής, πολιτιστικών θεμάτων και φυσικών επιστημών με τους παρακάτω θεματικούς άξονες:

O

1)» Άνθρωπος & Θρησκευτική Λατρεία:Διαβαίνοντας τα καστρο-μοναστήρια και τις φράγκικες εκκλησιές της περιοχής» 

2)»Σχολείο δεν είναι ……… μόνο μάθημα»  

3) «Τα Αλφαβητάρι των Άστρων»     

Οι μαθητές που υλοποιούν τα προγράμματα προέρχονται και από τις τρεις τάξεις του σχολείου και οι συντονιστές καθηγητές και συνεργάτες καθηγητές είναι οι:

 •  Μπαϊλού Μαρία, Δ/ντρια
 • Γιαννόπουλος Ιωάννης, Μαθηματικός
 • Μέγκλης Χρίστος, Φυσικός
 • Κστανάς Νικόλαος, Φυσικής Αγωγής
 • Γεωργίου Δήμητρα, Θεολόγος
 • Μπιλίρη Παναγιώτα, Φιλόλογος OLYMPUS DIGITAL CAMERA