HUNGER GAMES (ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΙΝΑΣ)

 

 

η

Για τους λάτρεις των βιβλίων φαντασίας και περιπέτειας οι αγώνες πείνας είναι εδώ για να σας ξετρελάνουν. Για όσους πάλι , δεν τους αρέσει το διάβασμα αυτό το βιβλίο θα αποτελέσει σίγουρα την εξαίρεση. Η συγγραφέας , Σούζαν  Κόλινς, μας παρουσιάζει  με τον δικό της φανταστικό τρόπο , ένα κατεστραμμένο μέλλον , με το οποίο μπορεί να βρούμε  αρκετές ομοιότητες. Όχι τόσο ως προς το περιεχόμενο, αλλά σχετικά με το γενικό θέμα του βιβλίου.

Αρχικά η υπόθεση λαμβάνει τόπο στο  κράτος της Πάνεμ,  το  οποίο αναδύθηκε από το καταστραμμένο κράτος των Η.Π.Α. Έπειτα από την καταστολή της εξέγερσης των 13 περιοχών και την καταστροφή της 13ης περιοχής της Πάνεμ , από την πρωτεύουσα του κράτους , Κάπιτολ, ξεκινούν οι Αγώνες Πείνας. Οι αγώνες αυτοί είναι ουσιαστικά μια τηλεοπτική εκπομπή – διοργάνωση που είναι υποχρεωτικό  από όλους τους πολίτες να την παρακολουθούν. Σκοπός τους είναι η υπενθύμιση της εξέγερσης και λειτουργούν ως τιμωρία για τις περιοχές και  ως ψυχαγωγικό μέσο για τους κατοίκους της Κάπιτολ.  Οι αγώνες πείνας είναι ετήσιοι και σε αυτούς παίρνουν μέρος 2 παιδιά από κάθε περιοχή ( 1 αγόρι και 1 κορίτσι), ηλικίας 12- 18 χρονών, τα οποία οδηγούνται στην πρωτεύουσα και την αρένα των αγώνων ως  φόροι υποτέλειας , όπου πρέπει να παλέψουν για τη ζωή τους σκοτώνοντας ο ένας τον άλλο. Μόνο ένας βγαίνει ζωντανός. Τα παιδιά που παίρνουν  μέρος στους αγώνες επιλέγονται με μια κλήρωση που ονομάζεται θερισμός. Ο νικητής εξασφαλίζει την πολυπόθητη για την περιοχή του τροφή , χρήματα και το προνόμιο να μην ξαναπαίξει στους αγώνες . Η ιστορία διαδραματίζεται τη χρονιά των 74ων αγώνων πείνας . Η Κάτνις είναι ένα  κορίτσι που ζει με την μητέρα και την αδελφή της στην περιοχή 12. Σε πολύ μικρή ηλικία έπρεπε να πάρει τα ηνία της οικογένειάς της, έπειτα από τον θάνατο του πατέρα της από μία έκρηξη στα εργοστάσια άνθρακα και την κατάθλιψη της μητέρας της μετά το συμβάν. Αφού η Κάτνις ήξερε να κυνηγάει προσπάθησε να κρατήσει τον εαυτό της και την οικογένειά της ζωντανούς. Συνοδός της στο κυνήγι και τη ζωή , είναι ο Γκέιλ του οποίου ο πατέρας είχε πεθάνει μαζί με τον πατέρα της. Την ημέρα του θερισμού η Κάτνις βρίσκεται να εκπροσωπεί την περιοχή της στους αγώνες. Την εκπροσωπούσε  διότι πάνω στη προσπάθειά της να σώσει την μικρότερη αδελφή της , η οποία είχε κανονικά επιλεγεί για τους αγώνες, προσφέρθηκε εθελοντικά στη θέση της . Έτσι η Κάτνις ξεκινά ένα ταξίδι για την Κάπιτολ, προς τους αγώνες και προς τον θάνατο μαζί με τον Πίτα το αγόρι φόρο από την περιοχή της. Η Κάτνις είναι απόλυτα συγκεντρωμένη στον στόχο της: τη νίκη. Μια νίκη που υποσχέθηκε στην αδελφή της. Οι πιθανότητες να κερδίσει είναι 1 στις 24 παρολαυτά  τίποτα δεν μπορεί να την αποσπάσει από αυτό έως τη στιγμή που ο Πίτα εξομολογείται πως είναι ερωτευμένος μαζί της. Οι αγώνες αρχίζουν και αυτή κάνει το παν για να παραμείνει ζωντανή. Στην πορεία όμως γίνεται υπεύθυνη για την προστασία όχι μόνο της δικής της ζωής αλλά και κάποιου άλλου. Θα καταφέρει να κερδίσει; Πόσο και τι θα της κοστίσει η πιθανή νίκη; Θα αποκτήσει εχθρούς , φίλους ή και τα δύο; Η αγάπη του Πίτα είναι αληθινή ή μια απλή τακτική για τους αγώνες; Η αγάπη του θα την σώσει ή θα την οδηγήσει στον θάνατο; Θα διαλέξει τον συμπαίκτη  της ,Πίτα, ή τον πιστό αγαπημένο της φίλο ,Γκέιλ ;

Οι Αγώνες Πείνας είναι ένα συναρπαστικό, σοκαριστικό βιβλίο με καταπληκτική πλοκή και δυνατά μηνύματα. Παρουσιάζει μία άλλα πλευρά του ανθρώπου στην οποία δεν υπάρχει ίχνος ανθρωπιάς και συμπόνιας, ενώ υπερισχύει το ένστικτο της επιβίωσης. Περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο το τι μπορεί να κάνει κανείς για  να παραμείνει ισχυρός και πόσο εύκολο είναι για τον άνθρωπο να χάσει την ανθρωπιά του όταν διακινδυνεύεται η ζωή του. Επίσης δείχνει τις επιπτώσεις της δικτατορίας και του πολέμου και σε τι μπορεί να εξελιχθεί και τι μπορεί να καταφέρει μια σπίθα ελπίδας σε έναν υποδουλωμένο λαό. Η τριλογία  των αγώνων πείνας έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις PLATIPUS.

 

Παναγιώτα Βασιλάκογλου Β2

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων