Την ημέρα Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου οι μαθητές Νίκος Γκούτας, Χρυσή Καραλέξη, Νίκος Στεργίδης, Δώρα Μιχαδάση, Αναστασία Μαυροματίδου πήραμε δείγματα χώματος από κάθε παρτέρι στην αυλή του σχολείου μας για να τα στείλουμε για ανάλυση.

Αυτή η διαδικασία έγινε για να δούμε τη σύσταση του χώματος που πρόκειται να φυτευτούν τα φυτά και για να δούμε τα συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Χρησιμοποιήσαμε έναν εδαφολήπτη και μερικά σακουλάκια για να βάλουμε το δείγμα και μαζί με την κυρία Παλυβού πιάσαμε δουλειά. Ήμασταν όλοι πολύ πρόθυμοι και εργατικοί.

Από κάθε παρτέρι πήραμε 2 δείγματα βάζοντας τον εδαφολήπτη σε 2 σημεία του παρτεριού, αυτός καθώς έβγαινε, είχε πάνω του μια ποσότητα χώματος από το βάθος και το σημείο που τον βάλαμε. Στην αρχή δυσκολευτήκαμε γιατί δεν μας βοήθησε κι ο καιρός αλλά συνεργαστήκαμε πολύ καλά σαν ομάδα και πετύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν συγκεντρώθηκαν όλα τα σακουλάκια τα στείλαμε στο εργαστήριο εδαφικής έρευνας και ανάλυσης.

Τα αποτελέσματα ήταν έτοιμα την Τέταρτη 19 Δεκεμβρίου. Όταν έφτασαν στα χέρια μας νιώσαμε όλοι ανακουφισμένοι γιατί ο κόπος δεν πήγε χαμένος. Νιώσαμε περήφανοι για την δουλειά που είχαμε κάνει.

Τα αποτελέσματα έδειχναν ότι το χώμα είναι αλκαλικό. Πιο συγκεκριμένα, το χώμα στο παρτέρι Α είναι αμμοαργιλώδες με ph 8,στο δεύτερο παρτέρι το χώμα είναι αργιλοπηλώδες με ph 8,5.Στο τρίτο παρτέρι το χώμα είναι ιλυοαργιλοπηλώδες με ph 8,στο τέταρτο είναι αμμοαργιλλοπηλώδες με ph 8 και στο τελευταίο και μεγαλύτερο παρτέρι το χώμα είναι αμμοαργιλλώδες με ph 8κι αυτό. Η ποσότητα αλάτων είναι μεγάλη σε όλα εκτός από το δεύτερο παρτέρι.

Τώρα βέβαια πρέπει να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα.

Πρέπει να ανασκουμπωθούμε να ρυθμίσουμε την αλατότητα, το ph, γενικά να βελτιώσουμε το έδαφος. Λέτε να είναι δύσκολο;;;;

Θα σας ενημερώσουμε για τις επόμενες κινήσεις μας το συντομότερο δυνατόν!!!!

Κείμενο: Νίκος Γκούτας

3 σκέψεις στο “

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων