Ο θησαυρός της Βαγίας

από 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κάτω από: Βιβλία | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας  οι μαθητές και οι μαθήτριές μας  κλήθηκαν να ασκήσουν τη φιλαναγνωστική τους τάση, να «ταξιδέψουν» νοερά σε κόσμους φανταστικούς παρέα με ένα βιβλίο και να συμπληρώσουν ένα σχετικό φύλλο εργασίας με παιγνιώδες ύφος .

Οι μαθητές  και οι μαθήτριες μας, λοιπόν, διαβάζουν, εμπνέονται , δημιουργούν …και μας προτείνουν…

παρουσιάζοντας ένα δείγμα της δουλειάς τους…

.

.

Σχετική εικόνα

Με «πιλότο» μας τη συγγραφέα Ζωρζ Σαρρή                                ταξιδέψαμε  νοερά με το βιβλίο , που έχει  τίτλο 

<<Ο θησαυρός της Βαγίας>>

 

Ποιοι είναι οι συνεπιβάτες μου , τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας;

Η Ζωή ,ο Κλου ,ο Αλέξης ,η Λίνα ,ο Άγγελος ,η Βέρα , οι δεσποινίδες Καριώτη, η Σαπφώ , ο Χανς Σουλτς.

Ποιο είναι το θέμα του κειμένου ; Γράφω με λίγα λόγια την υπόθεση του βιβλίου:

 Ένα ταξίδι καλοκαιρινών διακοπών στην Αίγινα, θα της θυμίσει τα παιδικά της χρόνια, τότε που στα 12 χρόνια της παντρεύτηκε τον Παναγιώτη. Η Ζωή, μητέρα δύο παιδιών, ξεκινάει το ταξίδι της μαζί με την οικογένειά της για την Αίγινα. Συναντάει παιδικούς φίλους, αλλά η ομορφιά του τοπίου της θυμίζουν εκείνα τα χρόνια, όταν ήταν ακόμα παιδί. Μια ειδική αποστολή από το Παρίσι κινεί τους φίλους μας να αναζητήσουν πληροφορίες για κάποιον Γερμανό, ο οποίος κατά την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ζούσε στην Βαγία της Αίγινας.

 

 

Θα πρότεινες σε κάποιον συμμαθητή σου να κάνει αυτό το ταξίδι με τη φαντασία του διαβάζοντας αυτό το βιβλίο; Ναι ή όχι και γιατί;

Ναι, θα του πρότεινα να το διαβάσει, διότι στο συγκεκριμένο βιβλίο που διάβασα με εντυπωσίασε αρκετά η περιγραφή του τοπίου, αλλά και οι περιπέτειες που αναφέρονται.

Ποιες αποσκευές  από αυτό το βιβλίο-ταξίδι θέλω να κρατήσω μαζί μου; τι αποκόμισα , τι κέρδισα;

Κοιτάζοντας τον κόσμο μέσα από το παράθυρο αυτού του βιβλίου, άφησα την φαντασία μου να ταξιδέψει. Κατάλαβα ότι η ζωή αλλάζει, ο κόσμος γίνεται διαφορετικός με το πέρασμα του χρόνου.

 

Εμπνεόμενη από το βιβλίο …ανοίγεται ένα διαφορετικό παράθυρο στη φαντασία μου… και δημιουργώ….

Αγαπητή Νικόλ,

Παρακολουθώντας το έργο σου μέσα από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, μου δημιουργήθηκαν πολλά και ανάμεικτα συναισθήματα, που πλημμύρισαν το μυαλό και τις σκέψεις μου. Θέλω να σε συγχαρώ για την λαχτάρα και την άσβεστη δίψα που σε κυριαρχούσε, να βοηθήσεις τον Γερμανό Χανς Σουλτς να ανακτήσει ξανά την μνήμη του. Με τις προσπάθειές που κατέβαλες να βοηθήσεις αυτόν τον άνδρα να θυμηθεί, προβάλλεις τη γενναιότητα, το θάρρος και την αγάπη σου προς τον συνάνθρωπο. Επιπροσθέτως, βοήθησες την γυναίκα, που αναγκάστηκε να τον φιλοξενήσει την εποχή της κατοχής,να καταλάβει πως δεν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους εξ όψεως χωρίς να γνωρίζουμε τις πραγματικές τους ανάγκες. Τέλος, θαύμασα την αντοχή και την επιμονή σου, διότι σου ανατέθηκε μια αρκετά δύσκολη αποστολή, την οποία με την ελπίδα και την αισιοδοξία σου έφερες εις πέρας!!!

 

Η μαθήτρια Πούλιου Μαρία

Β3

Ο μικρός πρίγκηπας

από 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κάτω από: Βιβλία | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Σχετική εικόνα

Μέσα από αυτό το βιβλιο-παράθυρο  που έχει ως τίτλο του 

«Ο μικρός πρίγκηπας»                                                  αντίκρισα έναν κόσμο διαφορετικό μέσα από τα μάτια του συγγραφέα

Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ

 

Ποιο είναι το θέμα του κειμένου ; Γράφω με λίγα λόγια την υπόθεση του βιβλίου.

Πρόκειται για μια φανταστική υπόθεση στην οποία συμμετέχει και ο συγγραφέας. Ο συγγραφέας πέφτει με το αεροπλάνο του που έχει πάθει βλάβη, στην έρημο. Εκεί συναντά τον μικρό πρίγκιπα, όπου γίνονται φίλοι και καταφέρνουν να μάθουν πολλά πράγματα ο ένας για τον άλλον. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο μικρός πρίγκιπας μαθαίνει την αξία της αγάπης. Η ιστορία ολοκληρώνεται επιστρέφοντας ο μικρός πρίγκιπας στον πλανήτη του και στο τριαντάφυλλό του. Τέλος, στον επίλογο ο συγγραφέας εκφράζει την απώλεια που νιώθει με την φυγή του μικρού του φίλου.

 

Θα πρότεινα στο  συμμαθητή μου να κάνει κι αυτός αυτό το ταξίδι με τη φαντασία του ανοίγοντας το παράθυρο αυτού του  βιβλίου; Ναι ή όχι και γιατί;

Ναι, καθώς αυτό το βιβλίο σου μαθαίνει πολλά πράγματα και σε ταξιδεύει σε έναν όμορφο, ξεχωριστό και τελείως διαφορετικό κόσμο από αυτόν που ζούμε !

Τελικά τι αποκόμισα διαβάζοντας αυτό το βιβλίο;

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό κατάλαβα ότι «…μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια». Με τα μάτια της ψυχής, της καρδιάς και των συναισθημάτων μας αντικρίζουμε την ουσία των πραγμάτων.

Εμπνεόμενη από το βιβλίο …ανοίγεται ένα διαφορετικό παράθυρο στη φαντασία μου… και δημιουργώ….

γράφω σε ένα χαρτόνι μια φράση που  μου είλκυσε το ενδιαφέρον

 

λεοντουδη

Το καπλάνι της βιτρίνας

από 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κάτω από: Βιβλία | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Αποτέλεσμα εικόνας για το καπλάνι της βιτρίνας

Μέσα από αυτό το βιβλιο-παράθυρο  που έχει ως τίτλο

«Το καπλάνι της βιτρίνας»                                                   αντίκρισα έναν κόσμο διαφορετικό μέσα από τα μάτια της συγγραφέα Άλκης Ζέη.

 

Ποιο είναι το θέμα του κειμένου ; Γράφω με λίγα λόγια την υπόθεση του βιβλίου

Δυο μικρές αδερφές, η Μέλια και η Μυρτώ ζουν στην Σάμο το 1936 μαζί με τους γονείς τους, τον αγαπημένο τους παππού, ο οποίος τις μιλούσε ώρες ατελείωτες για τους αρχαίους του αλλά και με τη θεία τους, τη Δέσποινα, η οποία είχε το κλειδί για τη σάλα. Μέσα στη βιτρίνα της σάλας βρίσκεται κλειδωμένο το καπλάνι, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, ο οποίος ανάλογα με τη διάθεσή του, κοιτάει πότε με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο μάτι του. Το καλοκαίρι τα κορίτσια πηγαίνουν στο εξοχικό τους, στο Λαμαγάρι για διακοπές, όπου εκεί ανταμώνουν με τους φίλους και τις φίλες τους. Ο Νίκος, ο ξάδελφος των κοριτσιών, που είναι φοιτητής στην Αθήνα, επισκέπτεται το εξοχικό τους και διηγείται σε όλα τα παιδιά τις μαγικές ιστορίες του καπλανιού. Όμως, μια μέρα του Αυγούστου κηρύττεται δικτατορία και ο Νίκος για να μην εξοριστεί, επειδή ήταν δημοκράτης, αναγκάζεται να βρει καταφύγιο, όμως, πάντα με τη βοήθεια των παιδιών. Από την άλλη μεριά η Μυρτώ συμμετέχει στην ομάδα των Φαλαγγιτισσών, που τη βάζει σε πολλούς μπελάδες με την οικογένειά της. Τι θα συμβεί τελικά; Ποιος άραγε μπορεί να θέλει να βλάψει το καπλάνι;        

 

Θα πρότεινα στους  συμμαθητές μου και στις συμμαθήτριές μου  να κάνουν κι αυτοί αυτό το ταξίδι με τη φαντασία τους, ανοίγοντας το παράθυρο αυτού του  βιβλίου; Ναι ή όχι και γιατί;

Θα τους πρότεινα να διαβάσουν ένα βιβλίο, γιατί με τη βοήθεια του βιβλίου βλέπεις έναν κόσμο διαφορετικό μέσα από τα μάτια του συγγραφέα.

Και πιο συγκεκριμένα, θα τους πρότεινα να διαβάσουν αυτό το βιβλίο για να αντικρίσουν τις διαφορετικές σκέψεις, ενέργειες αλλά και συναισθήματα των ηρώων κατά την διάρκεια μιας δικτατορίας.

 

 

Τελικά τι αποκόμισα διαβάζοντας το βιβλίο;

Κοιτάζοντας τον κόσμο από το παράθυρο αυτού του βιβλίου αποκόμισα αρχικά το εξής, πως τα παιδικά μας χρόνια είναι τα ωραιότερα χρόνια, διότι κατά το διάστημα της παιδικής μας ηλικίας, δημιουργούνται στιγμές που μας ακολουθούν άσβεστες σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Επίσης, έμαθα πως ό,τι γίνεται στο σπίτι καλό είναι να μην το κοινοποιούμε στους έξω από την οικογένεια, γιατί αυτό ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για εμάς. Όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι Έλληνες «τ ἐν οκ, μ ἐν δήμῳ» 

Εμπνεόμενη από το βιβλίο … ανοίγεται ένα διαφορετικό παράθυρο στη φαντασία μου… και δημιουργώ…. ένα κολάζ…

καραλεξη

 

Ένας άδειος τοίχος…

από 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κάτω από: Αρχική | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Ένας άδειος άσπρος τοίχος…

Κάτι μας ενοχλούσε στη θέα του, ανεβαίνοντας τα σκαλιά για τον όροφο του σχολείου μας!

Με την παρότρυνση του καθηγητή μας κ.Αλέξανδρου Σιμόπουλου,(καθηγητής καλλιτεχνικών),βαλθήκαμε να του δώσουμε ζωή !

WP_20161201_10_50_21_ProWP_20161202_11_40_56_Pro

WP_20161201_12_30_32_Pro

Ασπροδόντης

από 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κάτω από: Βιβλία | Δεν υπάρχουν σχόλια »

αρχείο λήψης

 

 

Ο Ασπροδόντης  είναι ένα λογοτεχνικό κείμενο του Jack Lodon.

Αφηγείται τις περιπέτειες ενός μικρού λύκου που από μικρό ακόμα κουτάβι,πλησίασε τους ανθρώπους οι οποίοι του πρόσφεραν προστασία,ζεστασιά και τροφή. Σιγά σιγά εγκαταλείπει τον κόσμο της άγριας φύσης και υποτάσσεται στους ανθρώπους (τους οποίους παρουσιάζει ως θέους παντοδύναμους,που ελέγχουν τα πάντα).

Όμως ,  υπάρχουν πολλοί εχθροί που τον επιτίθενται συνεχώς ( πολλές φορές ακόμα και η αγέλη ) και άνθρωποι που τον κακομεταχειρίζονται .

Θα καταφέρει να ξεπεράσει όλα που τον περιτριγυρίζουν ; Ιδού η απορία !

Στέλιος Σωτηράκογλου Α3

Στο δρόμο για το σχολείο…

από 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κάτω από: Επισκέψεις, Ταινίες | Δεν υπάρχουν σχόλια »

 

 

Το σχολείο μας στις 13/12/2016 επισκέφθηκε το Δημοτικό Θέατρο Συκεών Θεσσαλονίκης, όπου εμείς οι μαθητές είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής με τίτλο ‘Στο δρόμο για το σχολείο’.

Η ταινία αυτή μας μετέφερε πολύ σημαντικά μηνύματα για την αξία της μόρφωσης. Οι ήρωες της ταινίας, οι μικροί  μαθητές και οι μαθήτριες  αψηφούν κάθε είδους απίστευτη αντιξοότητα και προσπαθούν να μορφωθούν, κάτι που για αυτούς είναι  σχεδόν ακατόρθωτο λόγω των φυσικών κινδύνων, των σωματικών αδυναμιών και των εκπαιδευτικών ελλείψεων, που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, τα παιδιά αυτά παρόλο που έκαναν πολλές ώρες για να φθάσουν στο σχολείο τους, συνέχιζαν να θέλουν να μορφώνονται και να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον μέσω της εκπαίδευσης και της γνώσης.

Το παράδειγμα των ηρώων πραγματικά  μας αφύπνισε! Μας υπενθύμισε πως η εκπαίδευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο  στη ζωή μας και πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο τυχεροί είμαστε που πηγαίνουμε σχολείο και μας δίνεται απλόχερα και με πολλές ευκολίες η δυνατότητα της μόρφωσης.

Τα συναισθήματα που  η ταινία σου προκαλεί  είναι πολλά. Αρχικά, νιώθεις την αγωνία των ηρώων που προσπαθούν να πάνε στο σχολείο διασχίζοντας άγρια δάση με γιγάντια και επικίνδυνα θηρία. Επίσης, νιώθεις χαρά και ευτυχία, καθώς διαπιστώνεις ότι εμείς μπορούμε να μορφωνόμαστε και να αποκτάμε νέες εμπειρίες και γνώσεις. Ακόμη, αισθάνεσαι την αδικία, γιατί βλέπεις την απάνθρωπη και δύσκολη ζωή κάποιων παιδιών, που μάχονται για να επιβιώσουν και να κατακτήσουν τα αυτονόητα για μας!

Γενικά, πιστεύω πως αξίζει να δεις την ταινία, αλλά ακόμη κι αν δεν έχεις την ευκαιρία, προσπάθησε τουλάχιστον να κάνεις πράξη  στη ζωή σου τα μηνύματα που αυτή αποστέλλει.

Τερζής  Γιώργος  Β2

 

 

Το σχολείο μας επισκέφτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο το θέατρο Συκεών, για να δούμε την ταινία << Στο δρόμο για το σχολείο>>. Το θέμα της ταινίας αφορούσε το μακρύ και αδιάβατο δρόμο προς το σχολείο που διήνυαν τα παιδιά. Συχνά υπήρχαν σοβαροί τραυματισμοί λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης. Οι πρωταγωνιστές διήνυαν καθημερινά τεράστιες αποστάσεις περίπου 2,5 – 5 χιλιόμετρα, περπατώντας πολλές ώρες. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να τη δείτε, διότι είναι μια ταινία που προκαλεί συγκίνηση, καθώς βλέπεις αυτά τα παιδιά να κάνουν τα πάντα για να πάνε στο σχολείο, ώστε να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες και τα όνειρά τους. Αυτή η ταινία θα σας συναρπάσει και θα σας »αγγίξει» την καρδιά.

Τερζόγλου Κυριακή – Σιδηροπούλου Ελισάβετ Β2

17 Νοεμβρίου 2016

από 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κάτω από: Εκδηλώσεις | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Μια μικρή γεύση από την εορτή μας….

image-0-02-05-c90daa83d8f90ce9ee06876381f5f393f2160c393a5e55a0743f467c09dadd4f-V

image-0-02-05-3ceedfedac8360da932f9f18ecf9d2a32b920e5a912f752e84674e9721d9c10c-Vimage-0-02-05-35dcafb5640882b22df2e35eda0903ba16a20f43f6b5645a4a1118a5f8f5f7ad-V

 

image-0-02-05-0f546f3f388837d830be69fd50394f41e8a2c7c1f987ef93a59683fc0c3e0e1e-V

image-0-02-05-9120e961398acc38594bbe964d8d2a2016670aa954fc50929a25669f3d9a472a-Vimage-0-02-05-3d4bd2bbcc837a1c5977fa714c9d50082e56598f39c2bac0fb008a26cefb34c7-V

 

 

Παρέλαση 28-10-2016

από 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κάτω από: Αρχική, Εκδηλώσεις | Δεν υπάρχουν σχόλια »

28/10/2016

H παρέλαση μας!

 

image-0-02-05-4f9cd047652faf56482c6038f5722004234780ab7637c6da1b16907af9460800-V

 

 

image-0-02-05-0f1af768f2476f2d0af74f66fb9ffba94b85a608b043da3d9c37198bc7c8dadf-Vimage-0-02-05-fdc640560b8ece889f2c31ec8f1643021dfb56a9f443ab09a90be3de84b36c83-V

 

 

image-0-02-05-88ebd34dd940025f6d92d46fe19b6898071c3945a43df36a65c085e95f51848f-V

 

 

28 Οκτώβρη 2016

από 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κάτω από: Εκδηλώσεις | Δεν υπάρχουν σχόλια »

 

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940

Δόξα και τιμή στο αθάνατο πνεύμα των ηρώων του 1940

 

Για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου του 1940 οργανώσαμε και φέτος στο σχολείο μας  με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών μας κ. Περικλή Σλαμπέα και  κ. Μαγδαληνής Χαρταμπίλα, γιορτή προς τιμήν των ηρώων του 1940.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης , προηγήθηκε η επίδοση των αριστείων και των βραβείων στους πρωτεύσαντες μαθητές καθώς και η επίδοση της σημαίας και ο ορισμός των παραστατών από τη Διευθύντρια του σχολείου μας κ. Ευγενία Τολέρη.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η εορτής ως  ένας διάλογος μεταξύ της  Μνήμης και της Λήθης, που προσωποποιήθηκαν από τις μαθήτριες Σταυρούλα Παρτάλη και Μαρίνα Παπαϊωάννου. Επίσης, παρεμβλήθηκε η απαγγελία και η δραματοποίηση πεζών και ποιητικών κειμένων από τους παρακάτω μαθητές και μαθήτριες: Δέσποινα Καραλέξη, Ισίδωρο Παναγιωτίδη, Ελένη Αδάμογλου, Ματούλα Λεοντούδη, Μαρία Τσακίρη, Κωνσταντίνα Φλωροπούλου, Μαρία Ταχτατζόγλου και Μαρία Πούλιου.  Ανάμεσα σε όλα αυτά παρουσιάστηκαν και αποσπάσματα οπτικοακουστικού υλικού με θέμα το  Έπος του ᾿40. Τέλος , ρυθμικές μελωδίες ακούστηκαν με τη συνοδεία δύο κιθάρων και του αρμονίου από τους μαθητές  Απόστολο Σοφοτάσιο, Σωτήρη Σωτηράκογλου και Δημήτρη Τζουνίδη.

 

 

Κι επειδή… σαν τσέρκι η ιστορία κάνει κύκλους.. ας διαφυλάξουμε ως  οδηγούς μας στη ζωή  τα ΙΔΑΝΙΚΑ μας , την αγάπη μας για  την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την ΕΙΡΗΝΗ!

 

Μαρίνα Παπαϊωάννου

Σταυρούλα Παρτάλη

P1010033P1010041P1010031

 

BLOG 2016 <>

από 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κάτω από: Αρχική | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκίνησε .

Αυτό σημαίνει πως ξεκίνησε άλλη μια Blog χρονιά.

Η ομάδα μας έχει επιστρέψει δυναμικά .

Αποφασισμένοι για περισσότερα άρθρα, περισσότερα βίντεο

Περισσότερες αναρτήσεις θα καλύψουμε όλες τις εκδηλώσεις

του σχολείου μας και θα εκφράσουμε όλες μας τις σκέψεις .

Μια διαφορετική χρονιά ξεκινάει για όλους μας.

Καλώς ήρθατε!