Ένας πλανήτης … Μια ευκαιρία

Τη φετινή σχολική χρονιά 2012-2013, το σχολείο μας συμμετείχε στο διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους “Ένας πλανήτης … μια ευκαιρία”.

Οι μαθητές της Β΄Λυκείου δημιούργησαν μια ταινία στο πλαίσιο του διαγωνισμού με θέμα τη δυνατότητα επικοινωνίας. Τη διαδικασία συντόνισε ο εκπαιδευτικός Ελευθέριος Κεχαγιάς. Πολύτιμη ειδικά στη δημιουργία του σεναρίου και στην προετοιμασία των γυρισμάτων υπήρξε και η συμβολή της εκπαιδευτικού Ν. Μίγγα. Την ταινία μπορείτε να την παρακολουθήσετε και στο YouTube κάνοντας κλικ εδώ.

Hydrobot – Ίδρυμα Ευγενίδου

Το σχολείο μας στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποίησε φέτος συμμετείχε στο πρόγραμμα Hydrobot του Ιδρύματος Ευγενίδου. Το Hydrobot είναι ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής βασισμένο στο SeaPerch, το οποίο φέρνει στην Ελλάδα το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της Β’ Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης σε συνεργασία με τους μαθητές της ίδιας τάξης που επέλεξαν το μάθημα επιλογής Εφαρμογές Υπολογιστών. Τη δράση συντόνισε ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ελευθέριος Κεχαγιάς (ΠΕ19). Πολύτιμη στην κατασκευή του ηλεκτρολογικού τμήματος του ρομπότ ήταν η συνδρομή του εκπαιδευτικού – τεχνολόγου Γεώργιου Κοντού (ΠΕ17).

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – Ημερίδα ενημέρωσης

Στις 5 Φεβρουαρίου 2013, θα εορταστεί η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Το σχολείο μας στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού διοργανώνει Ημερίδα ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς. Σας περιμένουμε με πολλή χαρά!!!!!

Πρόσκληση Ημερίδας

Αφίσα Ημερίδας

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – Δημιουργία Τ-Shirt

Τ-shirt Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου

Το σχολείο μας συμμετέχει φέτος στον εορτασμό της Ημέρας ασφαλούς Διαδικτύου. Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού οι μαθητές της Β Λυκείου Μ. Γλυνός, Κ. Μουστάκας, Α. Σταθάκη και Α. Παπαδόπουλος συνέθεσαν την διπλανή εικόνα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία T-Shirt.

Καμπανούλα

καμπανούλα

Campanula sartorii

Λατινική ονομασία: Campanula sartorii

Περιγραφή: Η καμπανούλα αποτελεί ενδημικό φυτικό είδος της Άνδρου. Η Campanula sartorii, είναι φυτό ποώδες πολυετές, με έρποντες βλαστούς μήκους 10-15 cm και λευκωπά έως ανοιχτογάλανα άνθη. Φύεται συνήθως σε σκιερές θέσεις σε σχιστόλιθο και σπανιότερα σε ασβεστόλιθο, σε υψόμετρα μεταξύ 100 και 700 m. Η C. sartorii φαίνεται πως είναι είδος απομονωμένο, χωρίς κοντινούς συγγενείς, γι’ αυτό και παρουσιάζει ιδιαίτερο ταξινομικό και φυτογεωγραφικό ενδιαφέρον (Phitos & Snogerup 1995).

Ενδημικά φυτικά είδη Άνδρου

Πόσο όμορφη είναι η Ελλάδα, όταν στρέφουμε το βλέμμα από τα ανθρώπινα στα έργα της Φύσης! Και πόσα λίγα γνωρίζουμε για τα άπειρα μικρά θαύματα που συμβαίνουν, κυριολεκτικά, κάτω από τη μύτη μας. Η ελληνική χλωρίδα είναι γνωστό ότι είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη. Όμως το ενδιαφέρον της δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός των ειδών της, αλλά το γεγονός ότι πολλά από αυτά αναπτύσσονται αποκλειστικά στη χώρα μας,εξαπλώνονται σε μικρές ή μεγαλύτερες περιοχές της και ονομάζονται ενδημικά.

(περισσότερα…)

Αστοιβή

Φρύγανο Αστοιβή

Θάμνος Αστοιβής

[πηγές: Νησιά Αιγαίου, ΚΠΕ Καστοριάς, Γυμνάσιο Αγίου Ευστρατίου]

Λατινική ονομασία: Sarcopoterium spinosum
Περιγραφή: Η αστοιβή αποτελεί είδος φρυγάνου. Τα φρύγανα αναπτύσσονται στις ξηρότερες περιοχές της Ελλάδας και μέχρι υψόμετρο 300 περίπου μέτρων κι ακόμη σε περιοχές όπου η φωτιά και η βόσκηση έχουν υποβαθμίσει την προϋπάρχουσα βλάστηση. Απαρτίζονται από αραιούς και χαμηλούς θάμνους με μικρά και συχνά χνουδωτά φύλλα, αγκαθωτά κλαδιά και είναι προσαρμοσμένοι στη θερινή ξηρασία. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ο εποχιακός διμορφισμός (μικρά φύλλα το καλοκαίρι, μεγάλα το χειμώνα), τον οποίο εμφανίζουν για τη ρύθμιση της ταχύτητας απώλειας του νερού μέσω της διαπνοής.

(περισσότερα…)

Κυπαρίσσι

Cypressus sempervirens

Κυπαρίσσι στο Ρωγό

[πηγές: Βικιπαίδεια, http://www.dwdekamhnes.gr, http://www.mani.org.gr]

Λατινική ονομασία: Cypressus sempervirens

Περιγραφή: Το κυπαρίσσι είναι γυμνόσπερμο, κωνοφόρο, αειθαλές φυτό. Ανήκει στην οικογένεια των Κυπαρισσοειδών με 18 είδη που βρίσκονται στις περιοχές της Βορείου Αμερικής, στις χώρες της Μεσογείου και στη Δυτική Ασία. Τα περισσότερα είδη είναι δέντρα που φτάνουν σε ύψος τα 30 μέτρα και έχουν σχήμα πυραμίδας. Λίγα είναι τα θαμνώδη είδη που είναι αυτοφυή άγριων βραχωδών περιοχών με απλωμένα κλαδιά που δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 7 μέτρα.

(περισσότερα…)

Ευκάλυπτος

Eucalyptus globules

Ευκάλυπτος στο ποτάμι

[πηγές: The Garden magazine, Βικιπαίδεια]

Λατινική ονομασία: Eucalyptus globules

Περιγραφή: Ο ευκάλυπτος είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, ιθαγενές φυτό και ανήκει στην τάξη Μυρτώδη και στην οικογένεια των Μυρτοειδών. Περιλαμβάνει 550 περίπου είδη μεγάλων ως επί το πλείστον δέντρων που καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές για εμπορική εκμετάλλευση και για τη σκιά τους. Τα φύλλα του είναι μακριά, δερματώδη και κρέμονται από το δέντρο. Ο καρπός είναι κάψα που περιβάλλεται από μία θήκη και περιέχει πολλά μικρά σπόρια ενώ τα άνθη όταν ανοίγουν ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα μικρό δοχείο. Τα δέντρα είναι ψηλά και μπορούν να φτάσουν σε ύψος και τα 90 μέτρα και η περιφέρεια του κορμού τα 8 μέτρα. Είναι τα ψηλότερα ανθοφόρα φυτά.

(περισσότερα…)

Αρμυρίκι

tamarix smyrnensis

Αρμυρίκι στο γυαλό

[πηγές: Βικιπαίδεια, Το Άστρο της θαλάσσης]

Λατινική ονομασία: Tamarix smyrnensis

Περιγραφή: Tο αλμυρίκι ή αρμυρίκι (επιστ. Ταμαρίς, Tamarix) αποτελεί γένος αγγειόσπερμων, δικότυλων φυτών, που ανήκει στην τάξη των Ιωδών, στην οικογένεια των Ταμαριδοειδών. Είναι δενδρύλλια που βρίσκονται αυτοφυή σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου, κοντά σε παραλίες, όχθες ποταμών και ρέματα που ο υδάτινος ορίζοντας είναι υφάλμυρος. Το αλμυρίκι έχει δυνατό ριζικό σύστημα και οι ρίζες του διακλαδώνονται φτάνοντας σε μεγάλο βάθος. Τα κλαδιά του είναι λεπτά και τα φύλλα του είναι πολυάριθμα σχηματίζοντας λέπια. Τα άνθη του είναι πολύ μικρά ρόδινα ή λευκορόδινα, διατάσσονται δε σε μακριές ταξιανθίες και φύονται στα άκρα των κλαδιών. Εξαιρετικά ανθεκτικό στη ξηρασία και στην αλατότητα του εδάφους ευνοείται κιόλας από το ράντισμα με θαλασσινό νερό.

(περισσότερα…)

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση