Φιλόλογος εν εξάλλω

Ελεύθερος Λόγος, Εφαρμογές web2, Ασύγχρονη εκπαίδευση

ΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Συγγραφέας: Γιώργος Σερεμετάκης στις 2 Φεβρουαρίου 2017

ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ   users.sch.gr/gseremet/cross.htm

ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΣ  users.sch.gr/gseremet/millionaire1/millionaire.htm

ΦΙΔΑΚΙ   users.sch.gr/gseremet/snakes1/snakes.htm

Κατηγορία ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ | Με ετικέτα: | Δεν υπάρχουν σχόλια »

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Συγγραφέας: Γιώργος Σερεμετάκης στις 27 Νοεμβρίου 2015

Snap 2015-10-23 at 18.43.05

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας διοργανώνει Δεκαπέντε Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας, με βασική ομιλήτρια την καθηγήτρια ιστορίας κυρία Μαρία Δ. Ευθυμίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου  Γυμνασίου Καλαμάτας από Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 έως και Κυριακή, 21Φεβρουαρίου 2016 κατά τις ημέρες: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.
Ώρες: Παρασκευή, 5:30 μμ -9:00 μ.μ./ Σάββατο, 5:30 μμ-9:00 μ.μ. / Κυριακή, 9:30 πμ -13:00 μμ.
Υπεύθυνος φορέας για την διεξαγωγή των σεμιναρίων ορίζεται ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας.

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν υπάρχουν σχόλια »

ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ – ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ hotpotatoes

Συγγραφέας: Γιώργος Σερεμετάκης στις 30 Μαρτίου 2014

http://users.sch.gr/gseremet/exercise_hotpotatoes1.htm

Κατηγορία ΑΣΚΗΣΕΙΣ | Δεν υπάρχουν σχόλια »

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Συγγραφέας: Γιώργος Σερεμετάκης στις 14 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Καλαμάτας, στις 07:30μ.μ. σας προσκαλούμε στην εκδήλωση μας την αφιερωμένη και πάλι στην πόλη μας με θέμα:

«Η πολιτιστική φυσιογνωμία της Καλαμάτας

από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα».

   Θα γίνει μια αναδρομή στην πολιτιστική κίνηση της πόλης μας με αναφορά στις πρώτες λέσχες – πολιτιστικούς συλλόγους που ιδρύθηκαν  από το 1885 και θα καλύψει όλο το χρονικό διάστημα μέχρι το 2010.

Ομιλητές:

1.Σερεμετάκη K. Νάντια,  Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Πολιτισμός και Παιδεία στην Περιφέρεια:Το Παράδειγμα της Μεσσηνίας»

2.Μπαζάνης Βασίλειος,φιλόλογος:Η πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης από το 1885 μέχρι το 1980

3.Δημοπούλου Δήμητρα, φιλόλογος:Η πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης από το 1980 μέχρι το 2010

Θα ακολουθήσει σύντομη εισήγηση για επιλεγμένους συλλόγους:

Λύκειο των Ελληνίδων Λαϊκή Βιβλιοθήκη
ΟΡΦΡΕΑΣ Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος
ΜΕΘ Σύνδεσμος φιλολόγων Μεσσηνίας 

 

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Δ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ (Διευθυντής του υπουργού Παιδείας): Θα επιστρέψουν στα σχολεία όλοι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί

Συγγραφέας: Γιώργος Σερεμετάκης στις 11 Δεκεμβρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Ολοι οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι στην κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου παιδείας θα επιστρέψουν στις σχολικές μονάδες για να ασκήσουν τα καθήκοντα για τα οποία το ελληνικό Κράτος τους προσέλαβε.

Τη δήλωση αυτή έκανε σε υπηρεσιακούς παράγοντες ο Διευθυντής του υπουργού Παιδείας . ταξίαρχος εν αποστρατεία Δ. Μιχαλολιάκος.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις του υπουργείου παιδείας είναι κατά το επόμενο σχολικό έτος να μην υπάρχει ούτε ένας αποσπασμένος εκπαιδευτικός στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου παιδείας και οι θέσεις που θα μείνουν κενές να καλυφθούν με μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες.
Καλά όλα αυτά να εξαγγέλλονται  και μας βρίσκουν σύμφωνους από κάθε άποψη. Βέβαια αρκεί να μην αποδειχτούν λόγια μεγάλα και ψεύτικα, γιατί από υποσχέσεις τέτοιου είδους χορτάσαμε, αγανακτήσαμε !!! Πριν λίγα χρόνια, τέως υπουργός Παιδείας ανέλαβε τα καθήκοντά του με βασικό σύνθημα την επιστροφή όλων των εκπαιδευτικών στις οργανικές τους θέσεις. Πάνω σε αυτό το σύνθημα ανέπτυξε τη στρατηγική του για μειώσεις προσλήψεων και εξορθολογισμό στην αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού των εκπαιδευτικών. Μετά από ένα χρόνο παρουσίας στο υπουργείο η αρχική υπόσχεση …. περιορίστηκε  σε επιστροφή του 75 % του δυναμικού των καθηγητών και μετά  από λίγο του 50%, του 30%  και πάει λέγοντας. Ο βασικός αντίλογος που αναπτύχθηκε την ίδια περίοδο, ενάντια στην επιστροφή των αποσπασμένων καθηγητών στα σχολεία, για δήθεν ουσιαστική κάλυψη από τους τελευταίους  θέσεων που εξυπηρετούσαν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, δεν ισχύει, γιατί το ίδιο θα μπορούσαν να επικαλεστούν και τα σχολεία, που βλέπουν τα τελευταία χρόνια το δυναμικό τους να συρρικνώνονται και να προσφεύγουν στη λύση των αναπληρωτών. Ούτως ή άλλως ο γόρδιος δεσμός λύθηκε από το ίδιο το Υπουργείο που από μόνο του κατάργησε αρκετές υπηρεσίες του …. Ας αφήσουν λοιπόν οι επιτελείς στο Υπουργείο τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και ας προβούν, αν μπορούν και αν πραγματικά θέλουν σε πράξεις, μην τους προσγειώσει η πραγματικότητα και το πελατειακό κράτος  ανώμαλα. Ο τζάμπα μάγκας πέθανε ….

Κατηγορία ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Το συγκλονιστικό γράμμα της μάνας

Συγγραφέας: Γιώργος Σερεμετάκης στις 11 Δεκεμβρίου 2012

Μεταφέρω από το alfavita το συγκλονιστικό γράμμα μιας νεαρής μάνας και τα συμπεράσματα δικά σας:

Ονομάζομαι Κ.Α. είμαι 34 ετών, παντρεμένη εδώ και 17χρόνια και έχω 4 παιδιά. Ένα κορίτσι 14 και τρία αγόρια 10, 9 και 6 ετών. Σήμερα το πρωί δεν είχα να δώσω στα παιδιά ούτε γάλα, πήγαν νηστικά στο σχολείο και δεν ήταν η πρώτη φορά. Το μεσημέρι για τέταρτη συνεχόμενη μέρα τους έφτιαξα μακαρόνια και το απόγευμα για Τρίτη φορά σύνδεσα παράνομα το ρεύμα στο σπίτι μου. Έσφιξα την γροθιά μου, κοίταξα τον άντρα μου στα μάτια και του ψιθύρισα «θα το παλέψουμε…». Αυτό λέω και στον εαυτό μου κάθε μέρα, κάθε πρωί που ξυπνάω κάθε βράδυ που κοιμίζω τα παιδιά μου. ΘΑ ΤΟ ΠΑΛΕΨΩ!

Υπάρχουν όμως και κάποιες στιγμές, που λυγίζω. Υπάρχουν στιγμές που δεν αντέχω το βλέμμα των παιδιών μου όταν μου ζητούν τα βασικά… ένα πιάτο φαΐ  ένα κουλούρι για το σχολείο, ένα ζευγάρι παπούτσια… Υπάρχουν στιγμές που σκέφτομαι να ανέβω στην ταράτσα και να δώσω τέλος στη ζωή μου και άλλες που θέλω να πάρω ένα όπλο και να σκοτώσω όλους αυτούς που μας οδήγησαν σε αυτή την τραγική κατάσταση… Υπάρχουν στιγμές δύσκολες που όπως αυτή εδώ που αποφάσισα να σας γράψω για τον Γολγοθά που ανεβαίνουμε με την οικογένειά μου και φοβάμαι για το πιο θα είναι το τέλος.

Είμαστε δύο άνθρωποι νέοι, έτοιμοι να στύψουμε την πέτρα. Έχουμε πάει παντού για να βρούμε δουλειά, έχουμε ρωτήσει όλο τον κόσμο για μία θέση εργασίας, αλλά βρίσκουμε συνεχώς κλειστές πόρτες, και παίρνουμε μία και μόνο απάντηση, «Δεν χρειαζόμαστε άτομα».

Ο άντρας μου απολύθηκε από το εργοστάσιο που δούλευε στις αρχές του χρόνου. Μέχρι το περασμένο Πάσχα, κουτσά στραβά, τα βγάζαμε πέρα, έκανε λίγα μεροκάματα από εδώ και από εκεί. Από το Πάσχα μέχρι σήμερα όμως τα έσοδά μας είναι 100ευρώ το μήνα, που παίρνω εγώ, καθαρίζοντας ένα γραφείο και 320ευρώ το δίμηνο, το επίδομα των πολυτέκνων. 420ευρώ το δίμηνο. Με αυτά τα χρήματα, πρέπει να πληρώσω, φως, νερό, τηλέφωνο. Με αυτά τα χρήματα πρέπει να φάμε. Με αυτά τα χρήματα πρέπει να αγοράσω τα φάρμακα για το άσθμα που παίρνουν τα δύο μου αγόρια. Με αυτά τα χρήματα πρέπει να καλύψω τις βασικές ανάγκες τις οικογένειάς μου, αλλά δυστυχώς, όπως θα καταλάβαινε και ο πιο χαζός άνθρωπος σε αυτή την χώρα 420ευρώ το δίμηνο, δηλαδή μόλις 210ευρώ το μήνα ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ!

Το σπίτι μας το έχουμε αγοράσει με δάνειο, το οποίο έχω σταματήσει να το πληρώνω εδώ και δύο χρόνια. Όταν δηλαδή η οικονομική κρίση χτύπησε και την δική μας πόρτα. Δεν θυμάμαι καν πόσο είναι το ποσό που χρωστάμε στην τράπεζα, έχω χάσει τον λογαριασμό και στη κατάσταση που βρίσκομαι αυτή την στιγμή έχει σταματήσει και να με απασχολεί.

Στις 29 Οκτωβρίου, ήρθε στο σπίτι μας το συνεργείο της ΔΕΗ και μας έκοψε το ρεύμα. Έτρεξα αμέσως στα γραφεία της ΔΕΗ, πήγα στον διευθυντή, τον παρακάλεσα να μου κάνει ένα διακανονισμό, με ένα ποσό που να μπορώ να πληρώσω. Μου ζητούσε 300ευρώ άμεσα, εδώ και τώρα. Μου είπε «δώσε 300ευρώ, δεν ξέρω που θα τα βρεις και δεν μ’ ενδιαφέρει. Αν δεν μας πληρώσεις δεν μπορούμε να σου συνδέσουμε το ρεύμα». Το γεγονός πως στο σπίτι έχω 4 ανήλικα παιδιά δεν νομίζω καν να τον άγγιξε. Απλά αδιαφόρησε. Ήταν ανένδοτος!

Έφυγα από την ΔΕΗ έχοντας χάσει την γη κάτω από τα πόδια μου. Τι θα συνέβαινε όταν τα παιδιά θα επέστρεφαν από το σχολείο; Όχι αυτό δεν θα το άντεχαν ούτε αυτά, αλλά ούτε και εγώ. Έτσι αποφάσισα να αδιαφορήσω και εγώ για τους κανονισμούς της ΔΕΗ. Βρήκαν ένα κύριο, μάλλον ηλεκτρολόγος θα ήταν, ο οποίος μου είπε πως μπορεί να συνδέσει το ρολόι. Παράνομα! Είναι η πρώτη παρανομία που κάνω και εγώ στη ζωή μου! Του είπα χωρίς δεύτερη σκέψη να το συνδέσει αμέσως. Έτσι και έγινε. Λίγο καιρό μετά το συνεργείο της ΔΕΗ ήρθε ξανά, μου το έκοψαν για δεύτερη φορά και φυσικά το σύνδεσα ξανά… έτσι ξεκίνησε ένας φαύλος κύκλος αυτοί να το κόβουν και εγώ να το συνδέω. Βέβαια κάθε φορά που συμβαίνει αυτό μου βάζουν και από ένα πρόστιμο αλλά πλέον λίγο με ενδιαφέρει και αυτό.

Στην ΕΥΔΑΠ τα πράγματα ήταν καλύτερα. Ο διευθυντής ευτυχώς είναι πάνω από όλα άνθρωπος. Μου είπε πως κανένας δεν πρόκειται να μου κόψει το νερό, και να δίνω όσα μπορώ, έστω και 10 ευρώ. Και αυτό κάνω. Δεν μου περισσεύουν ούτε αυτά τα 10ευρώ, τα κόβω από τις βασικές ανάγκες των παιδιών μου, αλλά ευγνωμονώ έναν άνθρωπο που έδειξε κατανόηση και τα δίνω κάθε μήνα.

Στην γειτονιά δεν έχω δώσει δικαιώματα. Δεν ξέρει κανείς τι συμβαίνει πίσω από την πόρτα του σπιτιού μου. Προσπαθώ να κρατήσω την αξιοπρέπειά μου και πάνω από όλα την αξιοπρέπεια των παιδιών μου. Δεν ζητιανεύω και δεν θέλω να δώσω το δικαίωμα σε κανέναν να με λυπηθεί. Δεν έχω ανάγκη από λύπηση, από δουλειά έχω ανάγκη. Μια δουλειά για μένα και μία για τον σύζυγό μου.

Κανένα δικαίωμα δεν έχουν δώσει ούτε τα παιδιά μου στο σχολείο. Δεν λένε σε κανένα τι συμβαίνει στο σπίτι μας και αν πήγαν νηστικά σήμερα για μάθημα. Κάποιες μέρες τους αγοράζω ένα κουλούρι και το μοιράζω στα τρία. Δεν τους δίνω κάθε πρωί γάλα. Την μία μέρα γάλα, την άλλη τσάι κάποιες μέρες ίσως και τίποτα. Το μεσημέρι μαγειρεύω ρύζι, μακαρόνια, όσπρια… κρέας τρώμε μία φορά στις 15 και αυτό κοτόπουλο.

Τα παιδιά δείχνουν κατανόηση, βλέπουν τις προσπάθειές μας και κάνουν υπομονή. Όσο μπορούν. Όμως και αυτά κάποιες στιγμές δεν αντέχουν. Βλέπουν τους συμμαθητές τους φίλους τους και αναρωτιούνται εμείς γιατί να μην έχουμε, εμείς γιατί να μην μπορούμε.

Αυτό που με τρομάζει είναι πως τα αγόρια μου αγριεύουν. Η συμπεριφορά τους αλλάζει, γίνονται επιθετικά ενώ δεν ήταν. Για μικρά πράγματα ανούσια, επαναστατούν. Φοβάμαι πως και αυτά έχουν φτάσει στα όριά τους.

Δυστυχώς ούτε εγώ, ούτε ο σύζυγός μας δεν έχουμε καμία βοήθεια από τις οικογένειες μας… Και αυτοί τα βγάζουν δύσκολα πέρα.

Ο λόγος που σήμερα έκατσα και έγραψα όλα αυτά είναι γιατί ζητάω μέσα από τα βάθη της καρδιά μου βοήθεια. Δεν ζητιανεύω, δεν θέλω από κανέναν να μου δώσει χρήματα ή φαγητό. Μια δουλειά ζητάω για μένα και για τον σύζυγό μου. Μία δουλειά για να σταθούμε στα πόδια μας. Μια δουλειά για να σηκώσουμε και πάλι κεφάλι. Γιατί δεν αντέχω αυτές τις μέρες, όπως την σημερινή, που στο πορτοφόλι μου δεν έχει ούτε ένα ευρώ για αγοράσω ένα ψωμί.

Ποτέ δεν πίστευα, ούτε εγώ ούτε ο σύζυγός μου ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Δεν ήμασταν πλούσιοι, αλλά είχαμε όλα όσα χρειαζόμασταν και ήμασταν ευτυχισμένοι. Η ζωή μας από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήταν ένας καθημερινός αγώνας αλλά δεν παραπονιόμουν, μου έφτανε η αγκαλιά των παιδιών μου και η ικανοποίηση να τους παρέχω όσα χρειάζονται. Αυτό είναι, που με σκοτώνει σήμερα. Δεν με νοιάζει για μένα αλλά δεν μπορώ, δεν αντέχω να μην μπορώ να δώσω στα παιδιά μου όσα χρειάζονται. Κρατάω με νύχια και με δόντια την οικογένειά μου δεμένη. Με τον σύζυγό μου έχουμε γίνει ένα, είμαστε εγώ γι’ αυτόν και αυτός για μένα.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, παρακαλάω όλο τον κόσμο να με βοηθήσει να βρω μια δουλειά. Αυτό θα με έκανε ευγνώμων… θα επέστρεφε το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών μου. Μια δουλειά για να μπορώ να ζήσω και εγώ, και τα παιδιά μου αξιοπρεπώς.

Σας ευχαριστώ!

Με εκτίμηση

Κ. Α.

Από Πάτρα

Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ -ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Στον αέρα … εν εξάλλω

Συγγραφέας: Γιώργος Σερεμετάκης στις 30 Οκτωβρίου 2012

Σήμερα Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 είμαστε επιτέλους στον αέρα και εν … εξάλλω καταστάσει. Σύντομα κοντά σας.

To blog είναι υπό κατασκευή

Κατηγορία ΓΕΝΙΚΑ | 1 Σχόλιο »