ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ:25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Άξιος Δημοσθένης.

Την φετινή χρονιά οι εκδηλώσεις στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ για την 25η Μαρτίου 1821 έγιναν όπως συνηθίζεται δηλαδή δύο εκδηλώσεις.

1. Η μεγάλη παρέλαση την Κυριακή 18 Μαρτίου στο γήπεδο της Σχολής, υπό την συνδιοργάνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ .Στις εκδηλώσεις και στην μεγάλη παρέλαση πήραν μέρος, μαθητές του ΣΑΧΕΤΙ, μαθητές άλλων σχολείων, αντιπροσωπείες Ελληνικών Κοινοτήτων, της Ομοσπονδίας, Συλλόγων και Σωματείων. Όλος ο χώρος κατακλύστηκε από χιλιάδες Ομογενείς,ένας ολόκληρος λαός….Χορευτικά συγκροτήματα του ΣΑΧΕΤΙ αλλά και του ιστορικού συλλόγου ‘’Μαίρη Βασιλείου’’, ξεσήκωσαντους παρευρισκόμενους παρουσιάζοντας χορούς από πολλά μέρη της Ελλάδας. Το παρόν όπως κάθε χρόνο έδωσαν όλες οι Διπλωματικές, Θρησκευτικές και Εκπαιδευτικές αρχές της περιοχής.

2. Ρίγη συγκίνησης στους θεατές σκόρπισαν οι εκατοντάδες μαθητές, τα χορευτικά συγκροτήματα, τα μουσικά σύνολα και οι θεατρικές ομάδες στην σχολική γιορτή του ΣΑΧΕΤΙ για την γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821 που πραγματοποιήθηκε φέτος την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2017 αντί της Παρασκευής 23 Μαρτίου όπως ήταν προγραμματισμένο λόγω της έντονης κακοκαιρίας.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος επί ποδός βοήθησαν τα μέγιστα στην άρτια οργάνωση της σύνθετης αυτής εκδήλωσης.

Το πλήθος των Ομογενών και οι επίσημοι που κατέκλυσαν τον χώρο της εκδήλωσης, έμειναν έκθαμβοι από το υψηλό επίπεδοοργάνωσης της εκδήλωσης.

Μετά την προσέλευση των σημαιών το απολυτίκιο της ημέρας και τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Ν. Αφρικής, ακολούθησε το καλωσόρισμα από τον Γενικό Διευθυντή του ΣΑΧΕΤΙ κ. W. Taylor. Στην συνέχεια ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ι. Χατζαντωνάκης και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γ. Βλάχος, αναφέρθηκαν στην ιστορική αξία και στα διαχρονικά μηνύματα της Επανάστασης του ’21.

 

 

Ο Πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τους Επικεφαλής Επιμελητές G. Reyndersκαι Σ. Μπαμπιολάκη.

Από τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου, τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου παρουσιάσθηκαν υπέροχα δρώμενα και θεατρικά με αναφορές στην επανάσταση του ’21 αλλά και αναδρομικά στην περίοδο του τέλους του Βυζαντίου το οποίο και σηματοδότησε την πολύχρονη σκλαβιά του Ελληνικού Έθνους.

Τα χορευτικά συγκροτήματα οι ορχήστρες και οι χορωδίες του ΣΑΧΕΤΙ συμπλήρωναν με κινήσεις και ήχους το φαντασμαγορικό υπερθέαμα.