Μήνυμα του Συντονιστή Εκπαίδευσης, κ. Γεωργίου Βλάχου, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές,

αρχείο λήψηςΗ 28η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα γιορτής και εθνικής υπερηφάνειας για την πατρίδα μας. Η μέρα αυτή έχει χαραχθεί στη μνήμη μας ως η μέρα του ΟΧΙ, η μέρα της μεγάλης Αντίστασης. Αντίσταση στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του ιταλικού φασισμού και του γερμανικού ναζισμού, αλλά και στη βία και την προσβολή των πανανθρώπινων αξιών και αρχών του ελληνικού, αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το ΟΧΙ που βροντοφώναξε η Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940 σήμαινε και την εμπλοκή της στο Β παγκόσμιο πόλεμο. Ο ελληνικός στρατός πολεμώντας στο αλβανικό μέτωπο έδειξε ηρωισμό, ακαταμάχητη δύναμη, θάρρος και αποφασιστικότητα και συνέτριψε τη λογική των αριθμών και την ισχύ των όπλων προκαλώντας το θαυμασμό και τον έπαινο όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

H 28η Οκτωβρίου του 1940 όχι μόνο πρόσθεσε μια ακόμη ένδοξη σελίδα στη λαμπρή ιστορία της πατρίδας μας, αλλά έδωσε κι ένα μήνυμα γενναιότητας, θάρρους και αυτοθυσίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έτσι οι Έλληνες αγωνιστές του ’40 έμειναν αθάνατα σύμβολα ηρωισμού, φιλοπατρίας και φιλελευθερίας, πρότυπα για τις επερχόμενες ελληνικές γενιές και τις γενιές όλων των λαών.

Τα μηνύματα από την επέτειο του ΟΧΙ, ο αγώνας για εθνική κυριαρχία και ελευθερία, για τις εθνικές αξίες και τα ιδανικά της δικαιοσύνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων παραμένουν επίκαιρα και θα πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να τα διαφυλάξουμε και να τα παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές, ελπίζοντας παράλληλα σε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, ισότητας και αξιοκρατίας, σε μια κοινωνία όπου οι πολίτες θα νιώθουν περήφανοι γι’ αυτή.