no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

When Venus’ disk reaches its half-lit waxing quarter phase on January 6, 2019, this planet will be at its greatest elongation of 47 degrees west of the sun.

After Venus attains that milestone in the morning sky, this planet will begin slowly but surely sinking toward the sunrise. It’ll take many months to do this, as it moves ahead of us in orbit. Venus will finally pass more or less behind the sun from Earth – at what astronomers call superior conjunction – on August 14, 2019. At that juncture, Venus will transition out of the morning sky and into evening sky.

κάτω από: Ηλιακό Σύστημα

Ο κομήτης Wirtanen έρχεται…

Ο κομήτης 46P/Wirtanen είναι ο πιο λαμπρός κομήτης του 2018 – αν και αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τόσο λαμπρός ώστε να μπορούμε να τον δούμε εύκολα. Αν και θεωρητικά είναι ορατός με γυμνό μάτι, ο κομήτης είναι πολύ θολός και χρειάζεται κιάλια ή τηλεσκόπιο για να τον παρατηρήσουμε.

Θα περάσει στην πιο κοντινή απόσταση από τον Ήλιο στις 12 Δεκεμβρίου και θα είναι πιο κοντά στη Γη μερικές ημέρες αργότερα, στις 16 Δεκεμβρίου.

Στις 15 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται ανάμεσα στον Αλντεμπαράν (Λαμπαδία) και στις Πλειάδες (Πούλια).

Ο κομήτης Wirtanen στις 15 Δεκεμβρίου 2018

κάτω από: Νέα-Ειδήσεις
Ετικέτες:

Το αστεροσκοπείο της Πεντέλης


Το αστεροσκοπείο Σκίνακα

Δείτε το στο slideshare.net

 

κάτω από: Άρθρα, Άστρα & Γαλαξίες
Ετικέτες:

Τι είναι ο Διαστημικός Καιρός;

Ο διαστημικός καιρός περιλαμβάνει κάθε φαινόμενο στο ηλιακό μας σύστημα, που οφείλεται στην ηλιακή δραστηριότητα.
Τα πιο «ακραία διαστημικά καιρικά φαινόμενα» είναι οι μαγνητικές καταιγίδες.

Οι ισχυρότερες καταιγίδες οφείλονται σε Εκτοξεύσεις Στεμματικής Μάζας (CME).
Εκτόξευση Στεμματικής μάζας

Μικρότερης ισχύος καταιγίδες οφείλονται σε  Ηλιακές Εκλάμψεις.


Πώς δημιουργούνται οι ηλιακές εκλάμψεις

Οι ηλιακές εκλάμψεις σχετίζονται με τα μαγνητικά πεδία των κηλίδων.
Θεωρείται ότι πάνω από τις κηλίδες συμβαίνει επανένωση των μαγνητικών πεδίων.
Όταν κάποια έλικα μαγνητικού πεδίου δεν επανενώνεται, εκτοξεύεται από τον Ήλιο, μεταφέροντας υψηλής ενέργειας πλάσμα.

Κάντε “κλικ” σε καθεμιά από τις παραπάνω εικόνες για τη δείτε σε μεγέθυνση.

κάτω από: Άρθρα, Ηλιακό Σύστημα
Ετικέτες:

 

Εισαγωγή

 

Λέξεις κλειδιά:

  • Εποχές
  • Κλίση του άξονα της Γης
  • Ισημερίες
  • Ηλιοστάσια

Άραγε, σε τι οφείλεται η εναλλαγή των εποχών στη Γη;

Η πρώτη απάντηση που δίνουν πολλοί άνθρωποι, όταν ερωτηθούν γιατί κάνει κρύο το χειμώνα και ζέστη το καλοκαίρι, είναι ότι αυξάνει και μειώνεται η απόσταση της Γης από τον Ήλιο κατά τη διάρκεια της περιφοράς του πλανήτη μας γύρω από τον Ήλιο.

Οι αστρονόμοι έχουν μετρήσει προσεκτικά την απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου και έχουν ανακαλύψει ότι η Γη είναι πιο κοντά στον Ήλιο τον Ιανουάριο και πιο μακριά τον Ιούλιο. Όμως, τον Ιανουάριο είμαστε στα μέσα του χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο και τον Ιούλιο στα μέσα του καλοκαιριού.

Συναντάμε κι άλλο ένα πρόβλημα όταν συσχετίζουμε την απόσταση Γης-Ήλιου με τις εποχές: Γιατί όταν έχουμε καλοκαίρι στο Βόρειο Ημισφαίριο, έχουν χειμώνα στο Νότιο;

Θα πρέπει, λοιπόν, κάτι άλλο να προκαλεί τις εποχές – και όχι η απόσταση Γης-Ήλιου.

Θα ξέρετε ότι η νοητή γραμμή που περνάει από το κέντρο της Γης και γύρω από την οποία γυρίζει ο πλανήτης μας ονομάζεται άξονας περιστροφής της. Ανακαλύψαμε, λοιπόν, ότι οι διαφορετικές εποχές προκαλούνται από την κλίση του άξονα της Γης, σε σχέση με την τροχιά της γύρω από τον Ήλιο. Ίσως έχετε μάθει ότι η Γη γυρίζει σαν σβούρα. Δηλαδή, ο άξονάς της δεν είναι κάθετος στην τροχιά της, αλλά γέρνει κατά 23,5 μοίρες. Όταν το Βόρειο Ημισφαίριο γέρνει προς τον Ήλιο, έχουμε καλοκαίρι. Τότε, όμως, το κάτω μισό της Γης (το Νότιο Ημισφαίριο) γέρνει αντίθετα από τον Ήλιο, οπότε εκεί έχουν χειμώνα.

Η κλίση του άξονα της Γης, σε σχέση με την κάθετο προς στο επίπεδο περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο.

Γύρω στις 21 Ιουνίου, το Βόρειο Ημισφαίριο έχει τη μεγαλύτερη κλίση προς τον Ήλιο. Βρισκόμαστε τότε στο θερινό ηλιοστάσιο και η ημέρα στο Βόρειο Ημισφαίριο έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια απ’ όλες τις ημέρες του έτους. Στις 21 Δεκεμβρίου περίπου, το Βόρειο Ημισφαίριο έχει τη μεγαλύτερη κλίση μακριά από τον Ήλιο. Τότε βρισκόμαστε στο χειμερινό ηλιοστάσιο και η νύχτα στο Βόρειο Ημισφαίριο έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια απ’ όλες τις νύχτες του έτους. (Στις 21 Ιουνίου είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο για το Νότιο Ημισφαίριο και στις 21 Δεκεμβρίου το θερινό ηλιοστάσιό του.)

 

Εκτός από τα ηλιοστάσια, ο πλανήτης μας συναντά επίσης ισημερίες. Κατά το ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο, η Γη φτάνει στα δύο σημεία της τροχιάς της, όπου τα ημισφαίρια δεν γέρνουν ούτε προς τον Ήλιο ούτε αντίθετά του. Στα σημεία αυτά, η ημέρα έχει ίδια διάρκεια με εκείνη της νύχτας. Γι’ αυτό ονομάζονται ισημερίες. Στις 21 Μαρτίου περίπου είναι η εαρινή (ανοιξιάτικη) ισημερία στο Βόρειο Ημισφαίριο και η φθινοπωρινή ισημερία στο Νότιο Ημισφαίριο. Στις 21 Σεπτεμβρίου περίπου είναι η φθινοπωρινή ισημερία στο Βόρειο Ημισφαίριο και η εαρινή ισημερία στο Νότιο.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι με την κλίση της Γης μπορούμε να προβλέψουμε σωστά τις εποχές.

Όμως, πώς η κλίση του άξονα της Γης προκαλεί μεγαλύτερες ή μικρότερες θερμοκρασίες;

κάτω από: Άρθρα, Ηλιακό Σύστημα
Ετικέτες:

Το βράδυ 13 προς 14 Δεκεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πλήθος ευχές, αφού τότε θα συμβεί η κορύφωση της βροχής μετεώρων (βροχής διαττόντων) με το όνομα «Διδυμίδες». Οι βροχές μετεώρων συμβαίνουν όταν η Γη περάσει από ένα ρεύμα σκόνης, το οποίο αφήνει στο πέρασμά του κάποιος κομήτης. Στην περίπτωσή μας, οι Διδυμίδες οφείλονται σε ένα παράξενο ουράνιο σώμα που ονομάζεται «3200 Φαέθων». Στην αρχή, οι αστρονόμοι νόμιζαν ότι ο Φαέθων είναι αστεροειδής, αλλά σήμερα θεωρούν ότι είναι «σβησμένος» κομήτης: έχει περάσει από τη γειτονιά του Ήλιου τόσες πολλές φορές, ώστε ο πάγος του εξαχνώθηκε και  έχει απομείνει μόνο ο βραχώδης πυρήνας του.Όταν οι Διδυμίδες παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά, στα τέλη του 19ου αιώνα, το θέαμα που προσέφεραν ήταν πολύ φτωχό. Σιγά-σιγά, όμως, η βροχή των μετεώρων έγινε ολοένα πιο πλούσια. Η εξήγηση είναι ότι, λόγω της βαρυτικής επίδρασης του Δία, το ρεύμα της σκόνης που άφησε πίσω του ο Φαέθων μετατοπίστηκε προς την τροχιά της Γης. Κάθε Δεκέμβρη, η Γη συναντά ολοένα πυκνότερο ρεύμα σκόνης του παλιού κομήτη.

Στη βροχή των μετεώρων, τα ίχνη των πεφταστεριών δεν είναι τυχαία, αλλά φαίνεται να προέρχονται από ένα σημείο του ουρανού που ονομάζεται ακτινοβόλο σημείο. Από τον αστερισμό, στον οποίο βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο, η βροχή παίρνει και το όνομά της. Έτσι, τα πεφταστέρια στης 13ης Δεκεμβρίου θα φαίνονται να έρχονται από τον αστερισμό των Διδύμων.

didymides.JPG

κάτω από: Νέα-Ειδήσεις
Ετικέτες:, ,

Κατηγορίες