Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» αποτελεί Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής eco schoolsΕκπαίδευσης, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία και των δύο  εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό).

Σε συνέχεια της ανανέωσης της λειτουργίας του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία» για τα σχολικά έτη 2016-2017, 2017-2018 και 2018-2019, βάσει της υπ’ αρ. πρωτ. 13918/Δ2/27-01-2017  απόφασης του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.Π.Ε.Θ., καλούμε:

  • τις σχολικές μονάδες που υλοποιούν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συναφές με τη θεματολογία του Δικτύου να ενταχθούν στο Δίκτυο και
  • τις σχολικές μονάδες που έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό κατά το προηγούμενο σχολικό έτος να ανανεώσουν τη συμμετοχή τους.
Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο υπάρχουν στην ιστοθέση http://www.ecoschools.gr/ecoschools/about και επίσης παρέχονται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, στο τηλέφωνο 2103224944 (εσωτ.113) 09.00πμ- 16.00μμ, και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου education@eepf.gr.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί καλούνται:
α) να μελετήσουν τη διαδικασία υλοποίησης προγράμματος στο πλαίσιο του Δικτύου
β) να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη αίτηση, η οποία υποβάλλεται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου education@eepf.gr, δια του/της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Π.Ε. ή Δ.Δ.Ε. στην οποία υπάγεται η σχολική μονάδα.
Η παραπάνω αίτηση για την ένταξη της σχολικής μονάδας στο Δ.Θ.Δ. «Οικολογικά Σχολεία» πρέπει να υποβληθεί και από τους/τις εκπαιδευτικούς/σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στο Δίκτυο κατά το σχολικό έτος 2015-2016, εφόσον κατά το τρέχον σχολικό έτος εξακολουθούν να υλοποιούν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συναφές με τη θεματολογία του Δικτύου.