Η ιδέα: Το βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο» αποτελεί συλλογή 28 μαρτυριών ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Τα παιδιά αυτά, τα οποία διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν  μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο.
Οι «Μονόλογοι από το Αιγαίο» είναι το αποτέλεσμα κύκλου θεατρικών βιωματικών εργαστηρίων, που υλοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2016, ως δράση του  προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και  για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι εγκεκριμένο  από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA – Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Στόχος της δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο» ήταν να καταγραφούν όχι μόνο οι δυσκολίες που βίωσαν και βιώνουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αλλά και όσα αγαπούν, όσα ελπίζουν κι ονειρεύονται.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχουν ορίσει την 21 Μαρτίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, ως Διεθνής Ημέρα Δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο». Καλλιτεχνικά δρώμενα, παραστάσεις, δημόσιες αναγνώσεις κειμένων, φεστιβάλ με τη συμμετοχή σχολείων, καλλιτεχνικών και νεανικών ομάδων, θα λάβουν χώρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, καθώς το κάλεσμα απευθύνει και ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Μονόλογοι από το Αιγαίο Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων (Αθήνα 2016© Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ISBN 978-960-9529-02-0)