Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), οργανώνει για την Ελλάδα το παγκόσμιο πρόγραμμα “Ο πλανήτης Γη το βράδυ…” – Globe at Night 2016. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται υπό την αιγίδα των αμερικάνικων οργανισμών National Optical Astronomy ObservatoryAssociation of Universities for research in Astronomy με την υποστήριξη του National Science Foundation.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα Globe at Night 2016 έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Φωτορρύπανσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για την φωτεινότητα του νυκτερινού ουρανού της περιοχή τους. Με το τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο αρχείο σχετικά με την Φωτορρύπανση, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μελετηθούν οι επιπτώσεις της. Το πρόγραμμα εμπίπτει στα πλαίσια δράσεων «επιστήμονα – πολίτη».

Η ελληνική ιστοσελίδα του προγράμματος είναι η ακόλουθη: http://www.astro.noa.gr/gr/globeatnight/

Tο πρόγραμμα«Ο Πλανήτης Γη το βράδυ 2016» αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για τους έλληνες μαθητές, ειδικά από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού μέχρι και μαθητές του λυκείου, να ασχοληθούν και να προσεγγίσουν παράλληλα με τη Φωτορρύπανση θέματα Αστροφυσικής και Διαστημικής, εντάσσοντας το «Ο Πλανήτης Γη το βράδυ 2016» στις ερευνητικές εργασίες “project” του σχολείου τους.

Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή. Το μόνον που χρειάζεται είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής (Η/Υ), ένα tablet, ή ένα smart phone και η παρατήρηση (απλά με τα μάτια) επτά διαφορετικών αστερισμών κατά τη διάρκεια του έτους.

Photo-1

Μια νυχτερινή φωτογραφία της Ελλάδας όπου διακρίνονται οι αστικές περιοχές με την μεγαλύτερη Φωτορρύπανση (πηγή NASA).