akarabin είπε πριν από 6 έτη, 7 μήνες :

Μπορούμε να παίξουμε με το Wordle http://www.wordle.net, ένα ελεύθερο διαδικτυακό εργαλείο που μας προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τα δικά μας προσωπικά «σύννεφα λέξεων». Έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε διάφορες γραμματοσειρές και χρώματα εμφάνισης των λέξεων, που έχουμε επιλέξει και είτε να μοιραστούμε τη δημιουργία μας δημόσια είτε να την αποθηκεύσουμε ως εικόνα και να τη χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε, αναφερόμενοι πάντα στην πηγή (Η εικόνα δημιουργήθηκε στο http://www.wordle.net ). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο μαθήματος. Οι μαθητές θα προσπαθήσουν να βρουν συνώνυμες λέξεις, κατηγορίες ζώων,…. Επίσης και σε παρουσιάσεις, αφού, όπως λέγεται, μια εικόνα χίλιες λέξεις. Επιλέγοντας Print, μας δίνεται η δυνατότητα να αποθηκεύσουμε τη δημιουργία μας ως pdf, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα προσθήκης εικόνων, σχεδίων χρησιμοποιώντας κατάλληλα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας (π.χ. Photoshop). Το αποτέλεσμα μπορούμε να το τυπώσουμε σε μπλουζάκια, κάρτες, φυλλάδια.

akarabin είπε πριν από 6 έτη, 7 μήνες :

Wordle:
Σε συνέχεια της προηγούμενης αναφοράς σχετικά με το Wordle, στις παρακάτω διευθύνσεις μπορούμε να βρούμε αρκετούς τρόπους αξιοποίησής του μέσα στην τάξη:

43 ενδιαφέροντες τρόποι χρησιμοποίησης του Wordle μέσα στην τάξη:
http://www.ideastoinspire.co.uk/wordle.htm

23 τρόποι χρήσης του Wordle μέσα στην τάξη: http://languagesresources.wordpress.com/2009/05/07/23-ways-to-use-wordle-in-the-mfl-classroom/

Ο Jonathan Feinberg δε μας προτείνει τρόπο για να κάνουμε το Wordle ασφαλές για χρήση μέσα στην τάξη, αποκλείοντας 3 συγκεκριμένες σελίδες του http://www.wordle.net. Περισσότερες πληροφορίες και σχόλια στην παρακάτω σελίδα:
http://blog.wordle.net/2009/08/how-to-make-wordle-safe-for-classroom.html

akarabin είπε πριν από 6 έτη, 6 μήνες :

Wordle:
Τα έργα του Shakespeare σε wordle:
http://www.sccenglish.ie/search/label/Shakespeare%20Wordles?max-results=20
Όσες περισσότερες φορές εμφανίζεται η λέξη στο κείμενο, τόσο μεγαλύτερη είναι η λέξη στην εικόνα που δημιουργεί το wordle.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ είπε πριν από 6 έτη, 6 μήνες :

Επίσης, μερικές κατατοπιστικές παρουσιάσεις, από το youtube, σχετικά με τη χρήση του wordle:


akarabin είπε πριν από 6 έτη, 6 μήνες :

Many Eyes: Το Many Eyes ( http://www-958.ibm.com/software/data/cognos/manyeyes/ ) μπορεί να δημιουργήσει, επίσης, «σύννεφα λέξεων» (Wordcloud) όπως το Wordle. Δεν είναι, όμως, τόσο ευέλικτο όπως το τελευταίο. Διαθέτει, πάντως, άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε και στο: http://bit.ly/fNeoE3

akarabin είπε πριν από 6 έτη, 5 μήνες :

 

Wordlings:

Το Wordlings είναι μια νέα υπηρεσία δημιουργίας νεφών λέξεων από κείμενο. Προσωπικά προτιμώ το Wordle για το σκοπό αυτό –περισσότερο αξιόπιστο. Το Wordlings, όμως, όπως και το Many Eyes που έχει αναφερθεί, διαθέτουν τα δικά τους ξεχωριστά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το Wordlings μας επιτρέπει να επιλέξουμε από μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών που διαθέτει για την παρουσίαση του προσωπικού μας «σύννεφου λέξεων» -αν και όχι πάντα με τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επίσης προϋποθέτει HTML5/Canvas support. Δοκιμάστε το με λατινικούς χαρακτήρες -στην παρούσα εκδοχή. Διαθέτει προοπτικές…

 

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ είπε πριν από 6 έτη, 5 μήνες :

 

Ιδέες για την αξιοποίηση του Wordle στην τάξη:

http://www.slideshare.net/JenniferW/wordle-ideas

Βελτιώσεις στην εμφάνιση των αποτελεσμάτων του:

http://www.slideshare.net/JenniferW/enhancedwordle

Διδακτική πρόταση διδασκαλίας (το θεωρικό πλαίσιο της οποίας στηρίζεται σε αρχές της θεωρίας της δραστηριότητας (Engestrom, 1987) –από τον κ. Σαλονικίδη, την οποία και παρουσίασε στο συνέδριο της Σύρου):

http://salnk.eduportal.gr/?tag=tpe-e

akarabin είπε πριν από 6 έτη, 4 μήνες :

tagxedo: Δικτυακό (ακόμα ένα) εργαλείο δημιουργίας σύννεφων λέξεων

Πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο δημιουργίας σύννεφων λέξεων.

Πλεονεκτήματα: Το tagxedo προσφέρει στο χρήστη του τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πολλά σχέδια και τρόπους παρουσίασης της οπτικοποιημένης πληροφορίας. Το εργαλείο είναι διαδραστικό. Επιλέγοντας (κάνοντας κλικ πάνω της) μια λέξη από τις εμφανιζόμενες στο «σύννεφο» λέξεων που έχει κατασκευάσει, θα μας εμφανίσει τα αποτελέσματα της αναζήτησης της συγκεκριμένης λέξης στη μηχανή αναζήτησης του google. Η δημιουργία των διαγραμμάτων/ σύννεφων λέξεων είναι εύκολη διαδικασία, σε μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων και διαφορετικών patterns (φόντο, γραμματοσειρά, χρώματα) που διατίθενται.

Δυσκολίες/Μειονεκτήματα: Λίγο ασυνήθιστη είναι η ενσωμάτωσή του σε σελίδες/ δικτυακούς τόπους –κάτι που οφείλεται και στο γεγονός ότι το αποτέλεσμα που παράγει δεν είναι μια απλή στατική εικόνα. Στη σελίδα: http://blog.tagxedo.com/how-to-embed-tagxedo-in-your-blog υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την παραπάνω ενσωμάτωση/εισαγωγή. Η ελεύθερη/δωρεάν έκδοσή του είναι περιορισμένη, αν και παρέχει αρκετές επιλογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, μεταβάλλοντας χαρακτηριστικά τους.

Δημιουργία/αποθήκευση (συνοπτικά):

Από την αρχική σελίδα επιλέγουμε «start now» και στη συνέχεια «Load». Οι λέξεις που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του σύννεφου λέξεων μπορεί να είναι από σελίδα διαδικτύου, από αρχείο κειμένου, από απευθείας εγγραφή/αντιγραφή στον ειδικό χώρο που προσφέρεται

Από την επιλογή Save/Share/Print το σύννεφο λέξεων μπορεί να αποθηκευτεί στον υπολογιστή ως εικόνα διαφορικών αναλύσεων (jpg, png), ως αρχείο μορφής html, ως αντικείμενο προς ενσωμάτωση (create embed app) ή/και ως κώδικας για ενσωμάτωση σε σελίδα (καρτέλα «web», επιλογή «submit» και αντιγραφή του κώδικα που εμφανίζεται στο πεδίο «IFrame Code Snippet». Ο κώδικας αυτός μπορεί να ενσωματωθεί σε σελίδες, ως html widget, διατηρώντας τη διαδραστικότητά του)

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ είπε πριν από 6 έτη, 4 μήνες :

Διαφορές μεταξύ wordle και tagxedohttp://www.youtube.com/watch?v=1kpLMqDKpts

akarabin είπε πριν από 5 έτη, 9 μήνες :

Tagul: ένα (ακόμα) διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας συννεφόλεξων (tag clouds) -με το οποίο αξίζει να πειραματιστούμε. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

akarabin είπε πριν από 5 έτη, 4 μήνες :

Περιγραφή, προτάσεις χρήσης και παρουσίαση εργαλείων δημιουργίας συννεφόλεξων (tag clouds).

Με τα εργαλεία αυτά μπορούμε να κατασκευάσουμε ενδιαφέροντα κείμενα, από οπτική άποψη,  που θυμίζουν γραφιστικές δημιουργίες.

Στη συνέχεια αναφέρονται τρεις (3) ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες σχετικά με τα σύννεφα λέξεων από τον Michael Gorman.

Στην πρώτη γίνεται μια γενική αναφορά στα προγράμματα δημιουργίας συννεφόλεξων και στη συνέχεια παρουσιάζονται ενδιαφέροντα στοιχεία για την αποδοτική χρήση του wordle.

12 Valuable Wordle Tips You Must Read…Word Clouds in Education Series: Part 1

Στη δεύτερη θα βρούμε προτάσεις χρήσης των διαδικτυακών αυτών εργαλείων στην τάξη και ειδικότερα ανά μάθημα.

108 Ways to Use Word Clouds in the Classroom…Word Clouds in Education Series: Part 2

Στην τρίτη ιστοσελίδα παρουσιάζονται , με συνοπτικό τρόπο, εννέα διαδικτυακά εργαλεία δημιουργίας συννεφόλεξων.

9 Amazing Word Cloud Generators For The Classroom …Word Clouds in Education Series: Part 3

Αξίζει την επίσκεψή μας.

akarabin είπε πριν από 4 μήνες, 3 εβδομάδες :

Το Tagul άλλαξε όνομα. Ονομάζεται wordart! Ζήτησε τη δημιουργία νέου λογαριασμού. Ο χειρισμός του δεν άλλαξε. Είναι σχετικά εύκολο με αρκετές δυνατότητες. Δοκιμάστε το: https://wordart.com/