ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Επίσκεψη της Γ΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Χρυσούπολης στο Σύλλογο Ποντιών Νέστου

Χωρίς κατηγορία στις 29 Φεβρουαρίου 2020 από ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

«Έκλεισε» μια εβδομάδα διδακτικών επισκέψεων για το 2ο Γυμνάσιο Χρυσούπολης και συγκεκριμένα για την Γ΄ Τάξη του σχολείου μας. Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας και του κεφαλαίου που αναφέρεται στον Μικρασιατικό πόλεμο τα παιδιά επισκέφτηκαν την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου τον Σύλλογο Ποντίων της Επαρχίας Νέστου

όπου ξεναγήθηκαν στον υπέροχο χώρο του Συλλόγου.

Έπειτα, η χοροδιδάσκαλος κ.Μαρία Αθανασιάδου  τους παρουσίασε τις στολές των Ποντίων

    

και τους μίλησε για τους ποντιακούς χορούς και την ποικιλία τους. Μας ευχαρίστησε, επίσης, για την παρουσία μας εκεί, αφού σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχε να επισκεφτεί τον Σύλλογο εδώ και 10 χρόνια, όπως είπε, κάτι που τους στεναχωρεί ιδιαίτερα. Σε αντίθεση με τα δημοτικά σχολεία που επισκέπτονται συχνά το σύλλογο.

Ο πρόεδρος κ. Βασιλειάδης Πάρης μας καλωσόρισε, μας μίλησε για την ιστορία του Συλλόγου , για τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας  του και πολλών δραστηριοτήτων που συμπληρώθηκαν πάντα με γνώμονα τη διάσωση και μεταλαμπάδευση των στοιχείων της ιστορίας του Πόντου, χάρη στις προσπάθειες και τον εθελοντισμό μελών και φίλων του Συλλόγου. Τέλος, μας ενημέρωσε ότι η πόρτα του Συλλόγου είναι πάντα ανοιχτή σε οποιονδήποτε επιθυμεί – όπως και σε μαθητές – να μάθει για την πλούσια πολιτισμική μας κληρονομιά.Κέρασε  ,επίσης, τα παιδιά χυμούς για να τα ξεκουράσει, αφού η μετάβαση έγινε με τα πόδια. Ευτυχώς, ο καιρός ήταν σύμμαχός μας.

Τα παιδιά παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ του Ν.Ασλανίδη, δημοσιογράφου από τη Θεσσαλονίκη, «Η Μπάντα»

και έμαθαν περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων για την οποία το βιβλίο της Γ΄ τάξης αφιερώνει μόνο λίγες σειρές στα πλαίσια του κεφαλαίου για τον Μικρασιατικό πόλεμο. Η ιστορία αφορά έναν συντοπίτη μέλος της φιλαρμονικής Κερασούντος, την οποία μπάντα ο Τοπάλ Οσμάν, γνωστός ως ο σφαγεάς των Ποντίων, εξανάγκαζε να παίζει ενώ εκείνος διέπραττε τα αποτρόπαια εγκλήματά του.

Ήταν τελικά ο μόνος επιζών και ο οποίος μετά από πολλές περιπέτειες κατέληξε στην Καβάλα, που του θύμιζε «πατρίδα» .Δεν ξανάπαιξε ποτέ  μουσική στη ζωή του.

Στο τέλος, κάποια παιδιά χόρεψαν ένα τικ

και αποχωρήσαμε έχοντας την αίσθηση εμείς οι μεγάλοι ότι καταφέραμε να κάνουμε τα παιδιά να ακούσουν κάποιες πληροφορίες για τον τόπο μας και τους ανθρώπους που τον αποτελούν.

Βράβευση του 2ου Γυμνασίου Χρυσούπολης με το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο για το ιστολόγιο του Ποντιακού Ελληνισμού .

Χωρίς κατηγορία στις 8 Δεκεμβρίου 2018 από ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11.00 το πρωί, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης,  η  εκδήλωση  βράβευσης  των  μαθητικών  δημιουργιών που  διακρίθηκαν  στο  2ο   Πανελλήνιο  Εκπαιδευτικό  Πρόγραμμα  «Ποντιακός  Ελληνισμός,  μνήμες  και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συνδιοργανωτές της εκδήλωσης βράβευσης ήταν η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Στην εκδήλωση βράβευσης συμμετείχαν 800 μαθητές και εκπαιδευτικοί (από 45 σχολεία) από όλη την Ελλάδα, που παρέλαβαν τα βραβεία τους και παρουσίασαν τις δημιουργίες τους.

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Χρυσούπολης , που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και βραβεύτηκαν, ήταν οι:

Μελίδου Δήμητρα,  Ταξίδης Γιώργος,  Καποπούλου Αλεξάνδρα, Ταξίδου Λεώνη,  Μαυροπούλου Κωνσταντίνα,  Ξανθοπούλου Ελπίδα.

Την παιδαγωγική καθοδήγηση της μαθητικής ομάδας είχαν οι καθηγητές:

Αμοιρίδου Σοφία,  φιλόλογος και Ξανθόπουλος Γιώργος, τεχνολόγος

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

-η κα. Πατουλίδου Παρασκευή, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

-ο κ. Μωυσιάδης Ιωάννης, Αντιπεριφερειάρχης Σερρών

-ο κ. Αβραμίδης Στάθης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

-η κα Μπεσματζόγλου Φωτεινή, εκπρόσωπος του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη

-ο κ. Μαυροσκούφης Δημήτρης, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

-ο κ. Χατζηκυριακίδης Κυριάκος, Επίκουρος Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ.

-ο κ. Παυλίδης Αντώνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών

-η κα Χαριτίδου Γεωργία, Γενική Γραμματέας της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

-ο κ. Πασχάλης Στεφάνου, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών

 

Καλωσορίζουμε τον Χριστιανάρ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΝΤΙΩΝ στις 9 Νοεμβρίου 2018 από ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Η νεολαία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεχροκάμπου

εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων που αναμένονται
Καλεί όλους τους φίλους ανά την Ελλάδα , τους πολιτιστικούς συλλόγους

και τους απανταχού Κεχροκαμπίτες ( Ταροβέτ’ες) και φίλους ,

στο 1ο συναπάντημα ετήσιου χορού με σκοπό την.προβολή των εθίμων του Δωδεκαημέρου καθώς και την πατροπαράδοτη διασκέδαση μέσα από γνήσιους παραδοσιακούς ρυθμούς όπως μας τους μεταλαμπάδευσαν οι πρόγονοί μας και τους συνέχισαν άξιοι ερμηνευτές και μουσικοί.

Μαζί μας οι ” Μωμογεροι ”
του Τετραλόφου Κοζάνης

Στις 1 Δεκεμβρίου σας περιμένουμε να καλωσορίσουμε
Εντάμαν τον “Χριστιανάρ”

Καλή Αντάμωση!

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΕΣΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΝΤΙΩΝ στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 από ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

Ξεκινούν τα μαθήματα ποντιακών χορών στο σύλλογο Ποντίων Νέστου, στα γραφεία του συλλόγου στη Χρυσούπολη Καβάλας, στα γραφεία του ιστορικού σωματείου που ιδρύθηκε το 1969, στην οδό Κ. Καραμανλή 175.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Νέστου ανακοινώνει ότι τα μαθήματα των παραδοσιακών χορών για την περίοδο 2018-2019 ξεκινούν με τα παρακάτω τμήματα:

1)Παιδικό τμήμα (7 έως 12 ετών).

2)Εφηβικό τμήμα (13 έως 18 ετών).

3)Τμήμα Ενηλίκων και Παραστάσεων.

Στο σύλλογο θα λειτουργήσουν επίσης:

1)Τμήμα Εκμάθησης Ποντιακής Διαλέκτου.

2)Τμήμα Χορωδίας.

Οι πρόβες για το παιδικό και εφηβικό τμήμα θα ξεκινήσουν από την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 17:00 μ.μ. και 18:00 μ.μ. αντίστοιχα.

Οι πρόβες για το τμήμα ενηλίκων και των παραστάσεων θα ξεκινήσουν από την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19:30 μ.μ. και 20:30 μ.μ. αντίστοιχα.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Χωρίς κατηγορία στις 5 Ιουλίου 2018 από ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

1η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων Κεχροκάμπου 2018

 

14 Ιουλίου : Ετήσιος χορός

28 Ιουλίου: Θεατρική παράσταση

11-12 Αυγούστου: Διημερίδα

(Χορός-Μουσική-Ενδυμασία-Γαστρονομία)

13 Αυγούστου: Αθλητικές δραστηριότητες

14-15  Αυγούστου: Θρησκευτικές εκδηλώσεις

16 Αυγούστου:  Επετειακή συναυλία

26 Αυγούστου: Μουσικοχορευτική παράσταση

 

Εν όψει της 1ης Διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων τις οποίες αναλαμβάνει ο τοπικός πολιτιστικός Σύλλογος με σκοπό να προβάλει την πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά οι απανταχού κεχροκαμπίτες στηρίζουμε την όμορφη γιορτή και δηλώνουμε το δυνατό παρόν με αφορμή και την πανηγυρική εκδήλωση προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Οι εκδηλώσεις που θα καθιερωθούν θεσμός θα είναι αφιερωμένες στους προγόνους μας οι οποίοι έδωσαν τον αγώνα τους για την επιβίωση σε μία πορεία από την γενέτειρα τους τον Πόντο έως την μητροπολιτική Ελλάδα.
Τα πρώτα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης .
Την ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο αφού για έξι μήνες συνπορεύτηκαν ειρηνικά με τους Τούρκους πρίν οι ίδιοι ανταλλαχθούν
Καθώς επίσης και τα ήθη και έθιμα πού έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Ο χορός και το τραγούδι ήταν τα στοιχεία που συντρόφευσαν τις πρώτες και δεύτερες γενιές των ελλήνων ποντίων δίνοντας τους την δύναμη και το κουράγιο να ξεπεράσουν τις ανθρώπινες απώλειες , τις κακουχίες ,τις ταλαιπωρίες , την φτώχια.
Με σκληρή δουλειά , επιμονή και υπομονή έβαλαν τον λίθο για τις επόμενες γενιές !!

Καλώς να ορίσετε όλοι !!!
Σας περιμένουμε.

Pontos’ tan kardesler ortak aliskanlikdarimizi onurlandirmak icin sizi village musik ve dance festivalmize davet ediyor

 

Μια πολύ υπέροχη πρωτοβουλία από το σύλλογο Κεχροκάμπου και τους ανθρώπους που δουλεύουν για να οργανωθούν όλες αυτές οι εκδηλώσεις, που πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι.

“ΑΣ ΕΤΟΝΕ ΝΑ ΕΛΕΠΑ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΠΑΦΡΑΣ”-ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Χωρίς κατηγορία στις 5 Μαΐου 2018 από ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

Το ταξίδι τελείωσε…

Η προσπάθεια 7 μηνών μετουσιώθηκε σε θεατρικό δρώμενο με τις 6 παραστάσεις που δώσαμε στο Δημοτικό θέατρο Χρυσούπολης.

Με το παρόν κείμενο θέλουμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια πρώτα τους μαθητές μας που συμμετείχαν στο θεατρικό εργαστήρι του 2ου Γυμνασίου Χρυσούπολης και του ΓΕΛ και συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της θεατρικής παράστασης «Ας έτονε να έλεπα τα χώματα της Μπάφρας». Συγκίνησαν όλα τα ακροατήρια, τους μαθητές των Γυμνασίων, τους μαθητές των Λυκείων αλλά και τους ενήλικες που παρακολούθησαν την παράσταση.


Ευχαριστούμε το θεατρόφιλο κοινό της περιοχής που εκτίμησε την προσπάθεια των παιδιών και γέμισε το δημοτικό θέατρο και στις δύο τελευταίες παραστάσεις που δόθηκαν.
Ευχαριστούμε τα σχολικά ακροατήρια που ήταν άψογα και εντυπωσιακά.


Ευχαριστούμε,τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που όχι μόνο ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας αλλά και δημοσίευσε την προσπάθεια των παιδιών μας.


Ευχαριστούμε τέλος και όλους εσάς που με κάποιο τρόπο, είτε ως χορηγοί ,είτε κοινοποιώντας την προσπάθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , είτε προσφέροντας ένα χέρι βοήθειας , συμβάλατε να πάρει σάρκα και οστά το θεατρικό δρώμενο.


Τα θετικά σχόλια από όλους μας γέμισαν, μαθητές και καθηγητές, με χαρά και όρεξη για καινούργιες δράσεις με άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και μαθήματα ζωής στα παιδιά μας που θα τους μείνουν για πολύ καιρό.

 

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του θεατρικού εργαστηρίου
του 2ου Γυμνασίου Χρυσούπολης
Αμοιρίδου Σοφία
Ξανθόπουλος Γιώργος

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του θεατρικού εργαστηρίου
του ΓΕΛ Χρυσούπολης
Γιαρίμπαπα Βίκη
Οφρυδοπούλου Αθηνά

Οι μαθητές των δύο σχολείων που πήραν μέρος στην παράσταση:
 

2ο Γυμνάσιο Χρυσούπολης

Ηθοποιοί
Ασημίδης Βασίλης ( Ιορδάνης )
Θεοδωρίδης Στέφανος ( Αχμέτ)
Καπουργιαννίδης Στέλιος ( Κυριάκος)
Λάζος Γιώργος (θαμώνας καφενείου)
Κυζάκης Δημήτρης ( παιδί )
Λόρας Εριόνα ( Μαρία )
Πρήφτι Μάρκος ( Πλάτωνας )
Τρομπούκης Δημήτρης ( μικρός Αλέξανδρος )

Τσόχα Μαρία ( γυναίκα Πλάτωνα )

Αφηγήτριες
Δεμερτεσλή Συμέλα
Μαυροπούλου Κωνσταντίνα
Λειβαδίτου Σοφία
Τζουμαλή Κλεανθία
Τσοκακτσίδου Σοφία
Χατζηγιαννάκου Μαρία
Μουσικοί
Μαυροπούλου Κωνσταντίνα
Νικηφορίδης Βασίλης

Tαξίδης Γιώργος

Κυζάκης Δημήτρης

Βοηθητικό προσωπικό
Δαμιανού Μαρία
Λίτσιος Βαγγέλης
Μπρούσαλης Χρήστος
Ξανθοπούλου Ελπίδα
Γενικό Λύκειο Χρυσούπολης
Ηθοποιοί
Δανιηλίδης Γιώργος (πατέρας Πέτρος)
Δομνίδης Σταύρος (Ομέρ)
Ελευθεριάδης Δημήτρης (μεγάλος Αλέξανδρος)
Ζαμβρακίδης Παύλος (σταφιδοπαραγωγός Στέφανος)
Καλαϊτζίδου Αλεξάνδρα (γυναίκα Κυριάκου)
Καντζαρίδου Ματίνα (παραδουλεύτρα Ομέρ-Ναζλού)
Κατσιλίδου Ελένη (γυναίκα Πλάτωνα)

Κουρκλίδου Νάσια (κόρη Στέφανου-Ελισάβετ)

Παπαδάκη Χρύσα (γκαρσόνα)

Παπαϊωάννου Γιάννης (γιος Αλέξανδρου)

Τσάκου Σταυρούλα-Μαρίνα (μαμά Δέσποινα)

Τσομπανάκη Μαρία (κόρη Στέφανου-Ελπίδα)

Χατζάκη Αναστασία-Ελένη (προσφυγομάνα στην Πάτρα)

Χουβαρδά Παναγιώτα (προσφυγομάνα στην Πάτρα)

Αφηγήτριες
Αποστολίδου Κατερίνα

Παπαβασιλείου Σοφία

Πιστόλα Κατερίνα

Πουλουκτσή Αλεξάνδρα

Ξανθόπουλου Κική

Τάκου Κατερίνα

Τραγούδι

Ανδαβόγλου Σταυρούλα

Πρόσκληση

Βλασακίδου Ειρήνη

Σκηνικά

Τριανταφύλλου Στέλλα

Μουσικοί

Λεπίδα Κατερίνα

Κάππας Βασίλης (ηχολήπτης)

Τζάκη Θάνια

 

Συγγραφέας
Κική Ξανθόπουλου

Διασκευή διηγήματος
Αθηνά Οφρυδοπούλου

 

 

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΕΣΤΟΥ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Χωρίς κατηγορία στις 28 Απριλίου 2018 από ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

13ες ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΚΑΒΑΛΑΣ

Χωρίς κατηγορία στις 22 Απριλίου 2018 από ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

 

 

 

Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Π.Ο.Ε

Δράμα,18-04-2018
Αρ.Πρ.:281
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Πάσχα αποκτά μια ιδιαίτερα παραδοσιακή αίσθηση, καθώς τις ημέρες αυτές αναβιώνουν ήθη και έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη του χρόνου. Ένα από τα έθιμα αυτά είναι οι Αυγομαχίες, που έφεραν οι πρόγονοι μας από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου. Το έθιμο συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό.
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος διοργανώνει για 13 συνεχή χρόνια τις Περιφερειακές Αυγομαχίες, θέτοντας ως απώτερο σκοπό την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της αναβίωσης του εθίμου σε όλα τα μέρη της περιφέρειας. Ο Σύνδεσμος με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λεκάνης “ΟΙ ΡΙΖΕΣ” σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Νέστου , θα διεξάγουν τις 13ες Περιφερειακές Αυγομαχίες, το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 και ώρα 11:00, στο Προαύλιο του Παλιού Παιδικού Σταθμού, στην Λεκάνη Καβάλας.
Ο κάθε αυγομάχος θα πρέπει να έχει στην κατοχή του 30 βρασμένα και αριθμημένα αβγά κότας, τα οποία θα ελεγχθούν από την τριμελή επιτροπή. Η συμμετοχή ανέρχεται στο ποσό των 10€ και οι τρεις πρώτοι νικητές βραβεύονται με χρηματικό έπαθλο, ο πρώτος των 100€, ο δεύτερος των 50€ ,ο τρίτος των 30€.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Γρηγόρης Κεσαπίδης Αθηνά Νακούση

 

 

 

 

 

ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΛ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ

Χωρίς κατηγορία στις 21 Απριλίου 2018 από ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

«Οι απλοί άνθρωποι», αυτοί που τα ονόματά τους δεν μπαίνουν
σε βιβλία ιστορίας είναι αυτοί που δημιουργούν ιστορία.
Νόαμ Τσόμσκι

Και η Κική κατέγραψε μια αληθινή ιστορία που έγινε ο καμβάς ενός θεατρικού με κλωστές από τη Μικρά Ασία και σταυροβελονιές τις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.Είναι η ιστορία του του Αλέξανδρου Κυριακίδη και το νήμα της ζωής του ξεκινά στην Μπάφρα του Πόντου. Φθάνει στην Καβάλα το 1930 και σε ένα καφενείο στις Καμάρες μαθαίνει ότι τα αδέλφια του ζουν στο χωριό Στεγνό του Δήμου Νέστου.

Συντελεστές της παράστασης

2ο Γυμνάσιο Χρυσούπολης

Ηθοποιοί
Ασημίδης Βασίλης ( Ιορδάνης )
Θεοδωρίδης Στέφανος ( Αχμέτ)
Καπουργιαννίδης Στέλιος ( Κυριάκος)
Λάζος Γιώργος (θαμώνας καφενείου)
Λίτσιος Βαγγέλης ( παιδί )
Λόρας Εριόνα ( Μαρία )
Πρήφτι Μάρκος ( Πλάτωνας )
Τρομπούκης Δημήτρης ( μικρός Αλέξανδρος )
Τσόχα Μαρία ( γυναίκα Πλάτωνα )

Αφηγήτριες
Δεμερτεσλή Συμέλα
Μαυροπούλου Κωνσταντίνα
Λειβαδίτου Σοφία
Τζουμαλή Κλεανθία
Τσοκακτσίδου Σοφία
Χατζηγιαννάκου Μαρία

Μουσικοί
Μαυροπούλου Κωνσταντίνα
Νικηφορίδης Βασίλης
Ταξίδης Γιώργος

Βοηθητικό προσωπικό
Δαμιανού Μαρία
Κυζάκης Δημήτρης
Μπρούσαλης Χρήστος
Ξανθοπούλου Ελπίδα

Γενικό Λύκειο Χρυσούπολης

Ηθοποιοί
Δανιηλίδης Γιώργος (πατέρας Πέτρος)
Δομνίδης Σταύρος (Ομέρ)
Ελευθεριάδης Δημήτρης (μεγάλος Αλέξανδρος)
Ζαμβρακίδης Παύλος (σταφιδοπαραγωγός Στέφανος)
Καλαϊτζίδου Αλεξάνδρα (γυναίκα Κυριάκου)
Καντζαρίδου Ματίνα (παραδουλεύτρα Ομέρ-Ναζλού)
Κατσιλίδου Ελένη (γυναίκα Πλάτωνα)
Κουρκλίδου Νάσια (κόρη Στέφανου-Ελισάβετ)
Παπαδάκη Χρύσα (γκαρσόνα)
Παπαϊωάννου Γιάννης (γιος Αλέξανδρου)
Τσάκου Σταυρούλα-Μαρίνα (μαμά Δέσποινα)
Τσομπανάκη Μαρία (κόρη Στέφανου-Ελπίδα)
Χατζάκη Αναστασία-Ελένη (προσφυγομάνα στην Πάτρα)
Χουβαρδά Παναγιώτα (προσφυγομάνα στην Πάτρα)

Αφηγήτριες
Αποστολίδου Κατερίνα
Παπαβασιλείου Σοφία
Πιστόλα Κατερίνα
Πουλουκτσή Αλεξάνδρα
Ξανθόπουλου Κική
Τάκου Κατερίνα

Τραγούδι
Ανδαβόγλου Σταυρούλα

Πρόσκληση
Βλασακίδου Ειρήνη

Σκηνικά
Τριανταφύλλου Στέλλα

Μουσικοί
Λεπίδα Κατερίνα
Κάππας Βασίλης (ηχολήπτης)

Χορηγοί

Δήμος Νέστου

Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Στεγνού «o Άγιος Παντελεήμων»

Πολιτιστικός Σύλλογος Ερατεινού

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοχωρίου Καβάλας

Σύλλογος Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου

Σύλλογος Ποντίων Νέστου

Καφεκοπτείο Βραζιλία Μελίδης

Καφέ «Κυκλικόν»

Αποστολίδης Βασίλης

Κοσμίδου Παπαργυρίου Ελένη, Θερμάστρες – Σιδηρικά, Ηφαίστου 11

 

 

Συγγραφέας
Κική Ξανθόπουλου

Διασκευή διηγήματος
Αθηνά Οφρυδοπούλου

Υπεύθυνοι καθηγητές
Οφρυδοπούλου Αθηνά
Γιαρίμπαπα Βίκη
Αμοιρίδου Σοφία

Τεχνική στήριξη
Ξανθόπουλος Γιώργος

Στη λύρα ο Παναγιώτης Κοργιαννίδης

Σας περιμένουμε…

 

 

ΠΟΝΤΙΟΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΙΛΑΝΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Χωρίς κατηγορία στις 4 Απριλίου 2018 από ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 Pontioi-sthn-shmerinh-tourkia-milane-arxaia-ellhnika1

Μπορεί οι περισσότεροι νεοέλληνες να γνωρίζουν ελάχιστα ή να αγνοούν παντελώς την αρχαία ελληνική γλώσσα όχι όμως και μία απομονωμένη κοινότητα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη βορειοανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βρετανικού Independent, περίπου 5.000 άνθρωποι φαίνεται ότι μιλούν μία διάλεκτο που πλησιάζει εκπληκτικά στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί γλωσσολόγοι μέσω αυτής της διαλέκτου μπορούν να εξάγουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη γλώσσα του Σωκράτη και του Πλάτωνα, καθώς και το πώς αυτή εξελίχθηκε.

Η κοινότητα ζει σε ένα σύμπλεγμα χωριών κοντά στην τουρκική πόλη της Τραπεζούντας, όπου κάποτε ήταν η αρχαία περιοχή του Πόντου….

http://www.youtube.com/watch?v=UcAYP4irSyQ

Οι γλωσσολόγοι διαπίστωσαν ότι η διάλεκτος, Romeyka, μια ποικιλία από ποντιακά ελληνικά, έχει δομικές ομοιότητες με την αρχαία ελληνική που δεν παρατηρούνται σε άλλες μορφές της γλώσσας που ομιλείται σήμερα. Επίσης η Romeyka παρουσιάζει και πολλές ομοιότητες με το αρχαίο λεξιλόγιο.

Όπως λέει η λέκτορας Φιλολογίας Ιωάννα Σιταρίδου του Πανεπιστημίου του Cambridge «η χρήση του απαρεμφάτου έχει χαθεί στα νέα ελληνικά. Όμως, στα Romeyka έχει διατηρηθεί».

Μια πιθανότητα είναι ότι οι ομιλητές αυτής της διαλέκτου είναι οι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων που ζούσαν κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας πριν από τον 6ο ή 7ο αιώνα π.Χ., όταν η περιοχή αποικίστηκε αρχικά.

Αλλά είναι επίσης πιθανό να είναι απόγονοι αυτόχθονων πληθυσμών ή μίας μεταναστευτικής φυλής οι οποίοι αναγκάστηκαν να μιλούν τη γλώσσα των αρχαίων ελληνικών αποικιοκρατών.

Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής είναι ευσεβείς μουσουλμάνοι, γι΄ αυτό και είχαν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Τουρκία μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.

 

ΠΗΓΗ: ΧANTHI Press

Πατήστε πάνω στο σύνδεσμο για να διαβάσετε το άρθρο από την πηγή:

https://www.xanthipress.gr/pontioi-sthn-shmerinh-tourkia-milane-arxaia-ellhnika/


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων