18oς Κύκλος Μαθημάτων στη Στοά του Βιβλίου

Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2012

10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ

Όψεις τής γλώσσας. Το παράδειγμα τής Ελληνικής
(Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα
και ώρα 17.00-18.30)

Γεώργιος Μπαμπινιώτης (Συντονιστής τής ενότητας)

Σπυριδούλα Βαρλοκώστα, Διονύσης Γούτσος,
Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, Μαρία Ιακώβου, Παναγιώτης Κοντός, Αμαλία Μόζερ,
Αικατερίνη Μπακάκου, Θανάσης Νάκας,
Νικόλαος Παντελίδης

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ

Εισαγωγή στη μοντέρνα τέχνη
Από τον Ρομαντισμό στον Μεταϊμπρεσιονισμό.

(Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη
και ώρα 19.30-21.00)

Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα

10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Λατρεία, πολιτική, κοινωνική λειτουργία, αγώνες

(Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη
και ώρα 17.00-18.30)

Συντονιστής
Βασίλης Λαμπρινουδάκης (Συντονιστής τής ενότητας)

Πάνος Βαλαβάνης, Κωνσταντίνος Λ. Ζάχος,
Πέτρος Θέμελης, Δημήτρης Μάτσας,
Στέφανος Μίλλερ, Alexandre Farnoux

10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

(Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη
και ώρα 19.30-21.00)

Δημήτρης Δημηρούλης

10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Κορυφογραμμές τού  20ού αιώνα
(Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη
και ώρα 17.00-18.30)

Κώστας Γεωργουσόπουλος

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Σύγχρονη νεοελληνική σκέψη

(Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη
και ώρα 17.00-18:30)

Συντονιστής
Μάριος Μπέγζος (Συντονιστής τής ενότητας)

Περικλής Βαλλιάνος, Γιώργος Ζωγραφίδης,
Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, Γιάννης Τασόπουλος, Χρήστος Τερέζης

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΠΜΣ Παιδικό βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 για το Π.Μ.Σ. “ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ” του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Η χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ στην εκπαίδευση: Εμπειρίες και καλές πρακτικές

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) διοργανώνει Ημερίδα με θέμα “Η χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ στην εκπαίδευση: Εμπειρίες και καλές πρακτικές”. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011 στην Αθήνα στο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο Αμφιθέατρο ”ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΖΕΡΒΑΣ”.

Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και στόχος της είναι να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες σχετικά με το ελεύθερο λογισμικό και πως αυτό μπορεί να να χρησιμοποιηθεί στην πράξη στην εκπαίδευση. Η ημερίδα θα αποτελείται από 2 κύκλους αναλυτικών παρουσιάσεων κι ένα πάνελ συζήτησης. Οι εισηγήσεις θα γίνουν από εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα παρουσιάσουν πρακτικά παραδείγματα χρήσης και υιοθέτησης ΕΛ/ΛΑΚ στην εκπαίδευση.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί σύντομα στο http://conferences.ellak.gr/edu2011/. Στο site μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα καθώς και να εγγραφείτε για να την παρακολουθήσετε.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ισότητα των φύλων στην Ελλάδα

H Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας διοργανώνει ημερίδα με θέμα «1981-2011: Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ισότητα των φύλων στην Ελλάδα», την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011, ώρα 9:00-16:00.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αναπτύσσοντας τις δεξιότητες στο διάβασμα

Διημερίδα για εκπαιδευτικούς και βιβλιοθηκονόμους, με θέμα “Αναπτύσσοντας τις δεξιότητες στο διάβασμα” διοργανώνουν η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και η βιβλιοθήκη του Goethe Institut Athen, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου και Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πιστοποίηση Α’ Επιπέδου σε ΤΠΕ

Γίνεται γνωστό στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς ότι από τις 6/5/2011, μπορούν με χρήση των κωδικών τους να βλέπουν τα διαθέσιμα προγράμματα πιστοποίησης και να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://b-epipedo2.cti.gr/mis ((Επιλογή: «Διαχείριση Αιτήσεων Πιστοποίησης» -> «Νέα Αίτηση»).

Τα προγράμματα πιστοποίησης θα ανακοινώνονται σταδιακά σύμφωνα με τη ζήτηση εκ μέρους των εκπαιδευτικών αλλά και τη διαθεσιμότητα ανά περιοχή των Κέντρων Πιστοποίησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της παρούσας Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, τα προγράμματα πιστοποίησης Α’ επιπέδου υλοποιούνται, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εκπαιδευτικών στην επιμόρφωση Β’ επιπέδου, για την οποία η εν λόγω πιστοποίηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Στην επιμόρφωση Β΄ επιπέδου μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05/06/07, ΠΕ19/20, ΠΕ60, ΠΕ70, καθώς και εκπαιδευτικοί «συναφών» κλάδων, δηλαδή εκπαιδευτικοί που έχουν τη δυνατότητα διδασκαλίας μαθημάτων των παραπάνω κλάδων ως πρώτη ή δεύτερη ανάθεση.

Στα προγράμματα πιστοποίησης Α’ επιπέδου, που θα υλοποιηθούν στο διάστημα Μαΐου – Ιουλίου 2011 στα Κέντρα Πιστοποίησης (ΚεΠΙΣ), μπορούν να συμμετάσχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εν ενεργεία αναπληρωτές της δημόσιας εκπαίδευσης, των κλάδων της επιμόρφωσης Β’ επιπέδου, εκτός των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ19/20 για τους οποίους η πιστοποίηση Α’ επιπέδου δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην επιμόρφωση αυτή. Οι αναπληρωτές και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση (αποστολή στο fax: 210 6930750) από την οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στα προγράμματα πιστοποίησης Α’ επιπέδου.

Επιμόρφωση Β’ Επιπέδου σε ΤΠΕ

Εντός του Σεπτεμβρίου 2011, θα ξεκινήσει η επόμενη – τρίτη – περίοδος επιμόρφωσης Β’ επιπέδου.

Τα προγράμματα που αφορούν στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη, είναι εξάμηνης διάρκειας (δυο τρίωρα την εβδομάδα) και διεξάγονται σε Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης, σε όλους τους νομούς της χώρας.

Μέχρι τώρα, σε προηγούμενες επιμορφωτικές περιόδους, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 11.000 εκπαιδευτικοί.

Στο περιεχόμενο της επιμόρφωσης ΤΠΕ Β’ επιπέδου περιλαμβάνονται οι βασικές αρχές αξιοποίησης των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη με έμφαση στο σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και σεναρίων με χρήση ΤΠΕ στην τάξη, η παιδαγωγική αξιοποίηση του διαδικτύου και των περιβαλλόντων γενικής χρήσης και διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου (πχ. LMS, πλατφόρμες ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης), η αποδοτική χρήση και αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού και σύγχρονων εργαλείων και υπηρεσιών web 2.0 (πχ. blogs, wikis, podcasts, social networks), καθώς και η εκπαιδευτική αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας στην τάξη.

Αξίζει να σημειωθεί, ως καινοτομικό και ουσιαστικό στοιχείο της επιμόρφωσης, ότι τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή, φτάνουν πολύ γρήγορα και με μαζικό τρόπο στους μαθητές, καθώς όλοι οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί, μετά την παρακολούθηση των μισών περίπου ωρών του προγράμματος, υλοποιούν κάθε εβδομάδα, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις με χρήση ΤΠΕ στην τάξη με τους μαθητές τους («εφαρμογή στην τάξη», αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος), στη βάση σεναρίων που θα προετοιμάζουν σε ειδικές υποστηρικτικές συναντήσεις, με «μέντορα» τον επιμορφωτή τους.

Στα προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου της περιόδου αυτής μπορούν να συμμετάσχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί καθώς και αναπληρωτές των κλάδων ΠΕ02 (φιλόλογοι), ΠΕ03 (Μαθηματικοί), ΠΕ04 (Φυσικές Επιστήμες), ΠΕ70 (Δάσκαλοι) και ΠΕ60 (Νηπιαγωγοί), με την προϋπόθεση ότι έχουν πιστοποιηθεί στις βασικές δεξιότητες ΤΠΕ (Α’ επίπεδο).

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν, διεξάγονται προγράμματα πιστοποίησης Α’ επιπέδου στο διάστημα Μαΐου – Ιουλίου 2011.
Οι δράσεις αυτές διεξάγονται στο πλαίσιο προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και συγκεκριμένα της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη», που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, από σύμπραξη φορέων με τελικό δικαιούχο τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο.ΕΠ.ΕΚ.) και συνδικαιούχους επιστημονικούς φορείς το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑ.ΙΤΥ) και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.).

Για περισσότερες λεπτομέρειες και τα τελευταία νέα του έργου, μπορείτε να επισκέπτεστε την «Πύλη ενημέρωσης και συνεργασίας της επιμόρφωσης ΤΠΕ Β’ επιπέδου» στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://b-epipedo2.cti.gr/.

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη με υλικό και μελέτες για την εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση

Το εκπαιδευτικό υλικό και οι μελέτες που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση” (ΕΠΕΑΕΚ Ι και ΙΙ) βρίσκονται πλέον συγκεντρωμένα σε μια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Με μία απλή αναζήτηση στον δικτυακό τόπο http://repository.edulll.gr κάθε χρήστης μπορεί πλέον να βρει χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό, να διαβάσει μελέτες και εκθέσεις, να ξεφυλλίσει βιβλία και εγχειρίδια, να δει σχετικά βίντεο και παρουσιάσεις από ημερίδες και συνέδρια.

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, η οποία υλοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), προσφέρει εύκολη πλοήγηση και απλή και σύνθετη αναζήτηση, ενώ ήδη από την αρχική σελίδα ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει συγκεντρωμένα όλα τα θέματα του τομέα της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης για τα οποία έγιναν κρίσιμες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του Β’ και Γ’ ΚΠΣ.

Ο δικτυακός τόπος συγκεντρώνει, με τρόπο φιλικό προς τον χρήστη, πλούσιο περιεχόμενο για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την προσχολική αγωγή, τη δια βίου μάθηση, την ειδική αγωγή και για ένα ευρύ σύνολο συναφών θεμάτων. Δίνεται έτσι, για πρώτη φορά, η δυνατότητα για την ευρύτερη πρακτική αξιοποίηση και προβολή του υλικού αυτού σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, ερευνητές, αλλά και σε όλους τους πολίτες.

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη περιέχει ήδη σημαντικό υλικό που έχει παραχθεί από τις δράσεις των ΕΠΕΑΕΚ Ι και ΙΙ, ενώ εμπλουτίζεται καθημερινά με νέο περιεχόμενο και βελτιώνεται ως προς τη λειτουργικότητά της. Παράλληλα, η βιβλιοθήκη θα συνεχίζει να εμπλουτίζεται με το υλικό που παράγεται και κατά τη διάρκεια του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Συγκεκριμένα, η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη παρέχει τη δυνατότητα απλής και σύνθετης αναζήτησης στα πεδία των εγγραφών, καθώς και δυνατότητα πλοήγησης στα επιμέρους πεδία: Συγγραφέας/Δημιουργός, Φορέας Υλοποίησης, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Θέματα, Λέξεις-Κλειδιά, Τύπος Περιεχομένου, Ημερομηνία, Τίτλος. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει διάφορους τύπους περιεχομένου, όπως: Εκπαιδευτικό υλικό, Μελέτες & Εκθέσεις, Βιβλία, Υλικό από Συνέδρια & Ημερίδες, Βίντεο, Αρθρα, Διδακτορικές Διατριβές, Εγχειρίδια & Φυλλάδια, Λεξικά, κ.λπ.

Το έργο της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης υλοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, με τη χρήση του Ανοικτού Λογισμικού DSpace.

Ειδικότερα, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr ) ανέλαβε και υλοποίησε το έργο της οργάνωσης, τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού υλικού της Ειδικής Yπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” (www.edulll.gr ). Το συγκεκριμένο περιεχόμενο παρέχεται σε περιβάλλον ψηφιακής βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η συμβατότητα με διεθνή πρότυπα τεκμηρίωσης, διάθεσης, διαλειτουργικότητας και μακροχρόνιας διατήρησης.

Πρόσκληση για εισαγωγή φοιτητών σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εκπαίδευση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη σχετική προκήρυξη του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Αθηνών για το ακαδημαικό έτος 2011-2012.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 6 Μαίου 2011.