Σε συναγερμό βρίσκεται η αλλά και όλος ο κόσμος, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα)  στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί, ενώ φωτιά ξέσπασε  στον αντιδραστήρα 4 του ίδιου εργοστασίου και τη διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμα ότι η ραδιενεργός μόλυνση στην ατμόσφαιρα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, έχει αγγίξει πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα, καθώς ήδη έφθασε στις 400 μονάδες.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας μπορεί να αυξηθούν κι άλλο.

Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων. Ωστόσο, ζητήθηκε επίσης από τους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή να κλειστούν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φοράνε ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Οι άνεμοι ακολουθούν πορεία νότιο-δυτική, πράγμα που συμπεριλαμβάνει στην ακτίνα πιθανής προσβολής μέσα στις επόμενες ώρες και την πρωτεύουσα Τόκιο. Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας υπολογίζει ότι κινούνται με ταχύτητα 2-3 μέτρων το δευτερόλεπτο, αν και προβλέπεται να εξασθενήσουν αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λίγες ώρες πριν από τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την κυβέρνηση. Στην ατμόσφαιρα ανιχνεύτηκε ιώδιο και καίσιο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν αυτό συνδέεται με το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά.

Επίσης το πρακτορείο αναφέρει, επικαλούμενο την τοπική κυβέρνηση, ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Την ίδια ώρα, αδιευκρίνιστός παραμένει ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων στη χώρα, από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής. Σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό νεκροί και αγνοούμενοι ανέρχονται στις 6 χιλιάδες. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τους 10.000 στις ισοπεδωμένες παράκτιες περιοχές στα βορειοανατολικά της χώρας.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 72.945 κτίρια καταστράφηκαν ή κρίθηκαν μονίμως ακατάλληλα για χρήση μετά το σεισμό και το τσουνάμι.

Νέα ενίσχυση με σχεδόν 38 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας για τη συγκράτηση της αγοράς η οποία βυθίζεται μετά της διαρροή ραδιενέργειας στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο μετά την νέα ενίσχυση είχε προηγηθεί κι άλλη ύψους περίπου 45 δισεκατομμυρίων σημειώνει πτώση 12 % ενώ νωρίτερα η πτώση είχε φτάσει το 16%.


πηγη: http://www.econews.gr