Αλγορίθμοι, Προγραμματισμός, Γλώσσες Προγραμματισμού

  • Κάθε υπολογιστής γίνεται μια διαφορετική μηχανή ανάλογα με το πρόγραμμα που εκτελεί. Ένα πρόγραμμα είναι η αναπαράσταση ενός αλγορίθμου γραμμένη σε γλώσσα κατανοητή για έναν υπολογιστή. Ένα πρόγραμμα, δηλαδή, αποτελείται από μία σειρά εντολών, σε συγκεκριμένη, λογική σειρά που δίνονται στον υπολογιστή με σκοπό να εκτελέσει κάποια συγκεκριμένη λειτουργία ή να υπολογίσει κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα.  Όταν εκτελείται ένα πρόγραμμα οι εντολές του αποθηκεύονται προσωρινά («φορτώνονται») στη μνήμη RAM του υπολογιστή, και εκτελούνται στη συνέχεια από την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (CPU).
  • Στα πρώτα βήματα της ιστορίας των υπολογιστών χρησιμοποιείται η «Γλώσσα Μηχανής», με δύο σύμβολα: το «0» και το «1» Αργότερα οι γλώσσες προγραμματισμού εξελίσσονται και μοιάζουν όλο και περισσότερο με τη φυσική μας γλώσσα.
  • Το αλφάβητο μιας γλώσσας προγραμματισμού είναι το σύνολο των χαρακτήρων που χρησιμοποιούνται από τη γλώσσα. Το λεξιλόγιο μιας γλώσσας είναι το σύνολο των λέξεων που αναγνωρίζει η γλώσσα και έχουν συγκεκριμένη και μοναδική σημασία. Στις γλώσσες προγραμματισμού το λεξιλόγιο είναι πολύ περιορισμένο (μερικές δεκάδες λέξεις). Το συντακτικό μιας γλώσσας προγραμματισμού είναι το σύνολο των κανόνων που πρέπει να ακολουθούμε, για να συνδέουμε λέξεις σε προτάσεις.
  • Ένα περιβάλλον προγραμματισμού αποτελείται από διάφορα εργαλεία με τα οποία ο προγραμματιστής αναπτύσσει (γράφει και διορθώνει) προγράμματα. Τα κύρια εργαλεία είναι: Ένας εξειδικευμένος κειμενογράφος, που χρησιμεύει για τη σύνταξη και τη διόρθωση του προγράμματος και Ένα πρόγραμμα-μεταφραστής που μετατρέπει τις εντολές του προγράμματος στη γλώσσα μηχανής του συγκεκριμένου υπολογιστή.
  • Ένα πρόγραμμα-μεταφραστής ονομάζεται: Μεταγλωττιστής (compiler) αν ελέγχει ολόκληρο το πρόγραμμα για συντακτικά λάθη και μετά το μετατρέπει σε γλώσσα μηχανής , Διερμηνέας (interpreter) αν ελέγχει για συντακτικά λάθη και μετά μετατρέπει σε γλώσσα μηχανής μία εντολή κάθε φορά
  • Συντακτικά λάθη είναι τα λάθη που κάνουμε στο αλφάβητο, στο λεξιλόγιο ή στο συντακτικό Λογικά λάθη είναι τα λάθη που κάνουμε στην σχεδίαση του αλγορίθμου επίλυσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *