Τα οφέλη της μάλαξης

Τα πραγματικά οφέλη του μασάζ: Ολα όσα δεν γνωρίζατε γι' αυτή την αρχαία πρακτικ

 

Οταν πονάμε ή έχουμε πονοκέφαλο συνήθως στρεφόμαστε σε κλασικά αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούν βότανα, ομοιοπαθητική ή σπιτικά σκευάσματα. Ωστόσο, το πρόβλημα μπορεί να λύνεται με ένα απλό μασάζ.

Το μασάζ είναι μια υγιής εναλλακτική λύση για τον πόνο και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά χαλαρωτικό. Στο infographic που παρουσίασε το περιοδικό Life Hack, περιγράφονται αναλυτικά οι τεχνικές μασάζ και οι τρόποι με τους οποίους συμβάλει στην ανακούφιση των πονοκεφάλων τη μείωση του στρες, τη βελτίωση του ύπνου, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της κυκλοφορίας και πολλά άλλα.

Οπως αναφέρεται στο σχεδιάγραμμα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μασάζ: Το πιο κοινό είναι το σουηδικό και το αθλητικό που γίνεται για τη χαλάρωση των μυών των αθλητών, μετά από έντονη άσκηση. Αλλα είδη μασάζ, είναι το Σιάτσου και το Τάι, οι καυτές πέτρες, η ρεφλεξολογία, το μασάζ εγκυμοσύνης, ενώ υπάρχουν μέχρι και ειδικές καρέκλες μασάζ.
Τα οφέλη του στο σώμα είναι πολλά. Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα, ανακουφίζει από τις ημικρανίες, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου, ενώ ανακουφίζει και από τους πόνους στη πλάτη, μειώνοντας κατά 36% την ανάγκη για παυσίπονα.

Παράλληλα, είναι σημαντικό και για το καρδιαγγειακό σύστημα, αφού μειώνει την πίεση του αίματος, ξεκουράζοντας την καρδιά και ρίχνει κατά 50% την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

Τέλος, αυξάνει την ελαστικότητα, χαλαρώνοντας τους μυς και σταματώντας τις κράμπες και εξουδετερώνει τις τοξίνες των μυών και το λίπος, βοηθώντας το σώμα να οξυγονωθεί σωστά.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι άνδρες δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την πρακτική του μασάζ, αφού μόλις 18% των ενηλίκων κάνουν μασάζ τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ενώ όσον αφορά το φύλο το 25% των γυναικών και μόλις το 10% των ανδρών κάνουν μασάζ.

Πόσο αποτελεσματικό είναι όμως; Σε πρόσφατο γκάλοπ, προέκυψε ότι το 86% των ανθρώπων που κάνουν συχνά μασάζ, έχουν παρατηρήσει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους. Μάλιστα το 58% των Αμερικανών θα ήθελαν η ασφάλεια υγείας τους να καλύπτει και θεραπεία για μασάζ, ενώ συχνά συγκαταλέγεται στις ιατρικές πρακτικές, με τουλάχιστον 73% των γιατρών να παραπέμπουν τους ασθενείς σε μασάζ.


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/141970/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BF%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AC%CE%B6-%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B1%CF%84%CE%B5-%CE%B3%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ενυδάτωση της επιδερμίδας

Το δέρμα είναι ένα όργανο που προστατεύει μεν το δέρμα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι εμποδίζει την επικοινωνία του με το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας επικοινωνίας είναι η διαδερματικήαπώλεια ύδατος (TEWL), η οποία είναι ανεξάρτητηαπό την ενεργητική απώλειανερού και ηλεκτρολυτών που συμβαίνει κατά την εφίδρωση.
Η κερατίνη στιβάδα της επιδερμίδας ενός κανονικού δέρματος περιέχει 10-20% υγρασία. Η υγρασία αυτή προέρχεται από τη βασική ή μητρική στιβάδα, που περιέχει περίπου 70% νερό, με μια ορισμένη ταχύτητα που καλείται ταχύτητα ενυδάτωσης της κερατίνης στιβάδας. Μερικά όμως μόρια νερού διαχέονται μέσα από την κερατίνη στιβάδα και μεταφέρονται στο περιβάλλον με μια ορισμένη ταχύτητα που λέγεται ταχύτητα αφυδάτωσης της κερατίνης στιβάδας και που είναι περίπου 0,2-1mg/cm/h.
Στα κανονικά δέρματα υπάρχει πάντα μια ισορροπία μεταξύ του νερού που έρχεται στην κερατίνη στιβάδα από τη μητρική και του νερού που αποβάλλεται από την κερατίνη στην ατμόσφαιρα. Δηλαδή, σε αυτά τα δέρματα η ταχύτητα ενυδάτωσης της κερατίνης στιβάδας είναι ίση με την ταχύτητα αφυδάτωσής της.
Όταν, για οποιοδήποτε λόγο, αυξηθεί η ταχύτητα αφυδάτωσης ή μειωθεί η ταχύτητα ενυδάτωσης της κερατίνης στιβάδας, η περιεκτικότητά της σε νερό κατεβαίνει κάτω από 10%, που είναι το ελάχιστο όριο, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, γίνεται τραχύ και λεπιδωτό και καλείται αφυδατωμένο.
Όξινος Μανδύας
Ο όξινος μανδύας είναι ένα λεπτό στρώμα λιπιδίων που βρίσκεται στην επιφάνεια του δέρματος και αποτελείται κυρίως από σμήγμα και άλλα παρόμοια εκκρίματα.
Η χημική σύσταση του όξινου μανδύα διαφέρει από άτομο σε άτομο και σε κάθε μέρος του σώματος για το ίδιο άτομο.
ΜΕΣΗ ΕΚΑΤΟΣΤΙΑΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΞΙΝΟΥ ΜΑΝΔΥΑ
Ελεύθερα λιπαρά οξέα 25%
Γλυκερίδια 35%
Υδρογονάνθρακες 7%
Στεροειδή 4%
Κεριά 20%
Άλλες ουσίες 9%
Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι προέρχονται από τα γλυκερίδια και τα κεριά μετά την υδρόλυσή τους από τα βακτήρια που εδράζονται στην επιφάνεια του δέρματος.
Οι υδρογονάνθρακες είναι κυρίως το σκουαλένιο και τα στεροειδή είναι η χοληστερόλη και οι εστέρες της.
Ο όξινος μανδύας έχει ασθενή όξινη αντίδραση. Το pH του κυμαίνεται από 4,5-6,0 και εξαρτάται από το μέρος του σώματος, το φύλο, την υγεία του δέρματος, τη θερμοκρασία, κτλ.. Συνήθως οι άντρες έχουν ελαφρώς πιο όξινο pH από τις γυναίκες.
Παλαιότερα, επικρατούσε η άποψη ότι η οξύτητα του δερματικού pH εμπόδιζε την ανάπτυξη βακτηρίων και δρούσε ως προστατευτικό του δέρματος ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Ωστόσο, σήμερα, η θεωρία αυτή αμφισβητείται.
Επειδή ο όξινος μανδύας δεν είναι συνεχής και μπορεί πολύ εύκολα να απομακρυνθεί από το δέρμα με απλό τρίψιμο με ένα κομμάτι πανί ή βαμβάκι, η προστασία που παρέχει ενάντια στη διαδερμική απώλεια νερού είναι σχετικά μικρή.
Φυσικός συντελεστής ενυδάτωσης (ΝΜF)
Ο Φυσικός Συντελεστής Ενυδάτωσης (Natural Moisturizing Factor, NMF) βρίσκεται μέσα στην κερατίνη στιβάδα της επιδερμίδας, έχει υγροσκοπικές ιδιότητες και εμποδίζει την απώλεια του νερού προς το περιβάλλον. Μπορεί να απομακρυνθεί από το δέρμα με νερό ή άλλους πολικούς διαλύτες σε συνδυασμό με απορρυπαντικά.
ΕΚΑΤΟΣΤΙΑΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΜF
Αμινοξέα 40%
Πυρρολιδονο-καρβοξιλικό οξύ 12%
Γαλακτικές ενώσεις 12%
Ουρία 7%
Αμμωνία, Γλυκοζαμίνη,Κρεατινίνη, Ουρικό οξύ 1,5%
Κιτρικές ενώσεις 0,5%
Na, K, Mg, Cl, PO4 18,5%
Σάκχαρα, Οργανικά οξέα,Πεπτίδια, Άγνωστες ουσίες 8,5%
Τα αμινοξέα, αν και αποτελούν το συστατικό με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στον NMF, είναι πολύ λίγο υγροσκοπικά στο pH του δέρματος οπότε δεν είναι αυτά που ουσιαστικά εμποδίζουν την αφυδάτωση του δέρματος.
Σήμερα έχει αποδειχτεί πειραματικά ότι οι ουσίες που εμποδίζουν την απώλεια νερού προς το περιβάλλον είναι το άλας με νάτριο του πυρρολίδονο-καρβοξιλικού οξέος (Na-PCA), το γαλακτικό οξύ μαζί με το γαλακτικό νάτριο και η ουρία. Οι ουσίες αυτές, που καλούνται υγραντικές, χρησιμοποιούνται σήμερα σε σύγχρονες συνθέσεις καλλυντικών προϊόντων για να προσδώσουν ελαστικότητα στην επιδερμίδα και να τη μαλακώσουν.
Το Na-PCA είναι η πιο δραστική από τις ουσίες που προαναφέρθηκαν και ακολουθεί το μίγμα γαλακτικού οξέος-γαλακτικού νατρίου, που έχει επίσης την ιδιότητα να επαναφέρει και να διατηρεί το όξινο περιβάλλον
του δέρματος, η ουρία και οι παραδοσιακές υγραντικές ουσίες γλυκερίνη, σορβιτόλη και προπυλενογλυκόλη.
Επίσης, για την ενυδάτωση του δέρματος έχει χρησιμοποιηθεί ο NMF, ο οποίος έχει παρασκευαστεί συνθετικά, οι λιπαρές ενώσεις με διακλαδισμένη ανθρακική αλυσίδα, τα acyl lactylates που είναι τα άλατα με κάλιο, νάτριο ή ασβέστιο των προϊόντων που παρασκευάζονται από την αντίδραση λιπαρών οξέων με το γαλακτικό οξύ.
Από όσα αναφέραμε παραπάνω, καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα πως το νερό, πέραν του ότι αποτελεί θεμέλιο της ίδιας της ζωής, παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας, κάτι που αποτελεί μέλημα σχεδόν όλων μας πια, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της εξωτερικής μας εμφάνισης. Το δέρμα μας, όντας επιρρεπές στην απώλεια ύδατος, έχει κατά κάποιο τρόπο προνοήσει ώστε να την εμποδίσει στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό. Ο Φυσικός Συντελεστής Ενυδάτωσης και ο Όξινος Μανδύας αποτελούν τις ασπίδες της επιδερμίδας μας που την προστατεύουν από την αφυδάτωση. Όμως, δεν αρκούν πάντα, καθώς η μειωμένη πρόσληψη νερού από το ίδιο το άτομο, σε συνδυασμό με εξωτερικούς παράγοντες, όπως το κλίμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση, στερούν από την επιδερμίδα το νερό που τόσο έχει ανάγκη προκειμένου να διατηρήσει τη ζωντανή και νεανική της όψη. και εδώ έρχεται να επέμβει η Αισθητική, που με την πολύτιμη αρωγή της κοσμετολογίας και της τεχνολογίας, επεμβαίνει και επαναφέρει την περιεκτικότητα του δέρματος σε νερό στα φυσιολογικά επίπεδα, χαρίζοντάς του τη λάμψη και την ομορφιά που του έλειπε.

Το επάγγελμα της αισθητικού

Αισθητικός – Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής

Γενική Περιγραφή: Ο Επαγγελματίας Αισθητικός:
  • Περιποιείται το ανθρώπινο πρόσωπο και σώμα, με στόχο τη διατήρηση ή και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του δέρματος και γενικότερα της εξωτερικής εμφάνισης των ατόμων
  • Ασχολείται με την περιποίηση, τη θεραπεία και τον καλλωπισμό του προσώπου ή του σώματος των πελατών του, με στόχο τη βελτίωση της εμφάνισής τους
  • Εξετάζει την κατάσταση των ιστών του δέρματος του προσώπου και του σώματος
  • Επιλέγει την κατάλληλη για την περίπτωση αγωγή (καθαρισμός προσώπου, θεραπεία ακμής, απολέπιση, αναζωογόνηση και τόνωση των κυττάρων του δέρματος, λιποδιάλυση, σύσφιγξη κ.λπ.) και προχωρεί στην εφαρμογή της
  • Αναλαμβάνει την απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας από περιοχές του προσώπου και του σώματος, αλλά και άλλες εργασίες, όπως μακιγιάζ, μανικιούρ, πεντικιούρ κ.λπ.
Εξοπλισμός και Μέσα: Στο πλαίσιο της εργασίας του ο Αισθητικός χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία και μηχανήματα, όπως μηχανήματα ατμού, σύσφιγξης μυών, υπέρυθρων ακτίνων, αποτρίχωσης κ.ά., καθώς και ειδικά προϊόντα, όπως ενυδατικές κρέμες, αιθέρια έλαια, οξέα φρούτων, μάσκες σύσφιξης και ομορφιάς, αμπούλες, βότανα κ.ά.
Προϋποθέσεις Άσκησης Επαγγέλματος: Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται η έκδοση αντίστοιχης άδειας.
Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Στο αντικείμενο της αισθητικής μπορεί κανείς να ειδικευτεί στο Τμήμα Αισθητικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των ΤΕΙ, στα αντίστοιχα τμήματα των δημόσιων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και στον Τομέα Υγείας -Πρόνοιας και Ευεξίας Αισθητικής-Κομμωτικής των Ημερήσιων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων  (ΕΠΑΛ) .
Απαιτούμενες Δεξιότητες: Για το επάγγελμα του Αισθητικού είναι απαραίτητα τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Δεξιοτεχνία και σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών
  • Καλή υγεία και σωματική αντοχή
  • Υπευθυνότητα, υπομονή και ηρεμία, ενώ πολύ σημαντική είναι η κοινωνική δεξιότητα και η καλαισθησία
  • Προσεγμένη εμφάνιση.
Επαγγελματικές Προοπτικές: Καθώς το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων συνεχώς ανεβαίνει και το ενδιαφέρον για την προσωπική αισθητική αυξάνεται και αυτό, οι ευκαιρίες των Αισθητικών για εργασία εμφανίζονται διευρυμένες. Οι Αισθητικοί μπορούν να εργαστούν ως υπεύθυνοι ή υπάλληλοι σε ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα αδυνατίσματος, φαρμακεία, κομμωτήρια, αλλά και στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και οίκους μόδας, ως εμπορικοί επισκέπτες, αντιπρόσωποι, αλλά και σύμβουλοι χρήσης καλλυντικών σε βιομηχανίες, εταιρείες και καταστήματα πώλησης καλλυντικών, ως σύμβουλοι ή εκπαιδευτικοί σε αντίστοιχα εργαστήρια ή σχολές αισθητικής, καθώς και σε νοσοκομειακές μονάδες, στις οποίες λειτουργούν τμήματα εκπαίδευσης στον τομέα της ειδικότητάς τους. Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικό τους ινστιτούτο.  Οι αμοιβές των Αισθητικών συνήθως αρχίζουν από το βασικό μισθό και φθάνουν έως πολύ υψηλά επίπεδα, ανάλογα με τη σχέση εργασίας με την οποία εργάζεται ο καθένας (μισθωτός, αμοιβή βάσει ποσοστών, ελεύθερος επαγγελματίας), με τα προσόντα και τη δραστηριότητά του.
Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Αισθητικός εργάζεται συνήθως σε εσωτερικό χώρο, σε ευχάριστο, φωτεινό και υγιεινό περιβάλλον και συναλλάσσεται με πολλούς ανθρώπους. Μία από τις δυσκολίες του επαγγέλματος είναι το ότι πρέπει να εργάζεται για πολλές ώρες όρθιος. Επειδή, εξάλλου, η επαφή με καλλυντικά και αρώματα είναι συνεχής, τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες και έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάποιες ουσίες και οσμές δεν μπορούν να ασχοληθούν με το επάγγελμα. Επίσης, λόγω της φύσης του επαγγέλματος, τα άτομα με σοβαρές μεταδοτικές δερματολογικές παθήσεις δεν μπορούν να ασχοληθούν με την αισθητική.Πηγή