Σκληρός δίσκος

Πρώτα λίγη ιστορία… (PCSteps)

Είδη εσωτερικών σκληρων δίσκων

Δίσκος HDD

Ένας σκληρός δίσκος αποτελείται από:

  1. Έναν αριθμό από παράλληλους μαγνητικούς δίσκους που έχουν κατασκευαστεί από μέταλλο ή πλαστικό και έχουν επικαλυφθεί με ένα λεπτό στρώμα οξειδίου του σιδήρου ή άλλο μαγνητικό υλικό.
  2. Έναν άξονα κίνησης γύρω από τον οποίο βρίσκονται οι μαγνητικοί δίσκοι και περιστρέφονται όλοι μαζί με την ίδια ταχύτητα.
  3. Τις κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής που είναι τοποθετημένες επάνω σε βραχίονες πάνω και κάτω από κάθε επιφάνεια δίσκου. Κατά τη μετακίνηση των βραχιόνων εμπρός-πίσω, σε συνδυασμό με την περιστροφική κίνηση των δίσκων, οι κεφαλές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα σημεία των δίσκων.
  4. Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία του σκληρού δίσκου. Επικοινωνούν με τον υπόλοιπο υπολογιστή και αναλαμβάνουν τη μεταφορά των δεδομένων καθώς και την κίνηση των κεφαλών.hd1

Δίσκος SSD

Από το 2015, η κύρια ανταγωνιστική τεχνολογία για τη δευτερεύουσα αποθήκευση είναι μνήμες flash με τη μορφή των solid-state drives (SSDs), χωρίς κινούμενους δίσκους και κεφαλές, οι οποίες έχουν υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και σημαντικά χαμηλότερη λανθάνουσα κατάσταση. Όμως οι σκληροί δίσκοι παραμένουν το κυρίαρχο μέσο για δευτερεύουσα αποθήκευση, λόγω των πλεονεκτημάτων της τιμής ανά μονάδα αποθήκευσης και χωρητικότητας της μνήμης. Ωστόσο, οι SSDs αντικαθιστούν τους σκληρούς δίσκους όπου η ταχύτητα, η κατανάλωση ενέργειας και η αντοχή είναι πιο σημαντικά ζητήματα. Εύλογη είναι η προτίμηση αυτού του είδους σκληρών δίσκων στο πολύ περιορισμένο περιβάλλον μέσα στο εσωτερικό των φορητών υπολογιστών (laptops).

hd2

hd3Hybrid

Η νέα σειρά σκληρών δίσκων Hybrid συνδυάζουν την εκπληκτική ταχύτητα των SSD με την υψηλή χωρητικότητα του συμβατικού σκληρού δίσκου βελτιώνοντας δραματικά τους χρόνους εκκίνησης και τις ταχύτητες εκτέλεσης των εφαρμογών, εκτοξεύοντας την απόδοση του συστήματός σας.

Τρόποι σύνδεσης

P-ATA

Το IDE (Integrated Drive Electronics), γνωστό και ως ATA (Advanced Technology Attachment), ATAPI (Advanced Technology Attachment Packet Interface) ή Parallel ATA (PATA), αποτελεί ένα πρότυπο διαύλου δεδομένων στην διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογία των προσωπικών υπολογιστών. Χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεδομένων από τους σκληρούς δίσκους ή τα οπτικά μέσα αποθήκευσης προς την κεντρική μονάδα επεξεργασίας και τη μνήμη.

Αυτός ο τύπος δίαυλου έχει παλιώσει και σταδιακά καθιερώνεται στη θέση του ο δίαυλος SATA (Serial Advanced Technology Attachment).

P-ata_and_80pin-cableS-ATA

SATA (Serial Advanced Technology Attachment) είναι η ονομασία του πρότυπου διαύλου δεδομένων, το οποίο χρησιμοποιείται ευρύτατα στις μέρες μας για τους προσωπικούς υπολογιστές. Αρμοδιότητά του είναι η μεταφορά δεδομένων από τους σκληρούς δίσκους ή τα οπτικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων, προς την κεντρική μονάδα επεξεργασίας και το αντίστροφο. Με την πάροδο των χρόνων, ο δίαυλος SATA έχει σταδιακά επικρατήσει έναντι του καθιερωμένου δίαυλου IDE.

Σε αντίθεση με τον δίαυλο IDE (Integrated Drive Electronics) μεταφέρει τα δεδομένα σειριακά αντί παράλληλα. Το πλεονέκτημα αυτής της αρχιτεκτονικής είναι οι σαφέστατα λιγότερες καλωδιώσεις και συνεπώς, πιο λιτός σχεδιασμός συγκριτικά. Αντίθετα με τις παραδοσιακές καλωδιοταινίες που εμπεριέχουν 40 αγωγούς-καλώδια, χρησιμοποιεί μόνο 7 αγωγούς. Αυτό επιτρέπει την αποφυγή των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών και παράλληλα επιτυγχάνει τον καλύτερο αερισμό του περιβλήματος (PC Case) ενός υπολογιστή.

Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων του διαύλου SATA είναι 150 Mbytes / sec. Η ταχύτητα του (βελτιωμένου) διαύλου SATA 2 είναι 300 Mbytes/sec και του πιο σύγχρονου (έτος 2008) SATA 3 είναι 600 Mbytes / sec.

sata-hard-driveΧωρητικότητα

Πολλαπλάσια των GB ή TB.

Ταχύτητα περιστροφής (όχι στους SSD)

  • 5400 rpm
  • 7200 rpm
  • 10,000 rpm
  • 12,000 rpm
  • 15,000 rpm

Πλαίσια (hard disk case)

  • 3,5-ιντσών, για επιτραπέζιους υπολογιστές και
  • 2,5-ιντσών, κυρίως για φορητούς υπολογιστές
  • 1,8-ιντσών
  • M.2 2280
M.2_and_mSATA_SSDs_comparison
1.8 ιντσών (αριστερά) και M.2 2280 (δεξιά)

Είδη εξωτερικών σκληρών δίσκων

Ethernet

Ουσιαστικά στη βασική του μορφή, το Network Access Storage (NAS), είναι ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ο οποίος δεν συνδέεται σε έναν υπολογιστή με USB ή eSATA, αλλά υπάρχει απευθείας σύνδεση στο δίκτυο (μέσω router) ώστε να έχουμε πρόσβαση σε αυτόν μέσω ενός τοπικού δικτύου. Στην αγορά κυκλοφορούν δικτυακοί σκληροί δίσκοι με σύνδεση Ethernet, οι οποίοι ξεκινούν από 512GB μέχρι 3TB χωρητικότητα. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι συνδέονται απευθείας στο router και διαμοιράζουν τα δεδομένα σε οποιαδήποτε συσκευή που υποστηρίζει DLNA (Digital Living Network Alliance). Τέλος είναι πολύ εύκολη η διαδικασία αποθήκευσης και backup (γίνεται απλά με ένα Drag and Drop).

E-sata

Μία τεχνολογία εξωτερικού – προσαρτημένου κινούμενου Δίσκου, βασίζεται στους δίσκους SATA, και ονομάζεται eSATA (“external” SATA). Η τεχνολογία “εξωτερικών” SATA, υπόσχεται να προσφέρει πρόσθετη εξωτερική αποθήκευση δεδομένων χωρίς συμβιβασμούς.  Πρέπει να παρέχεται εξωτερική τροφοδοσία ρεύματος στη μονάδα δίσκου πέρα από το καλώδιο δεδομένων (περίπου 2m).

HGC82_AV2USB 3.0

Το USB 3.0 αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική αναθεώρηση του Universal Serial Bus (USB – Ενιαίος Σειριακός Δίαυλος) για συνδέσεις εξωτερικών συσκευών με τον H/Y. Προσθέτει μια νέα λειτουργία μεταφοράς που ονομάζεται “SuperSpeed” για πρώτη φορά το 2008, με δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων με ταχύτητα έως 4,8 Gbit/s. Δηλαδή είναι 10 φορές ταχύτερη από ό,τι η τελική ταχύτητα του USB 2.0 με 480 Mbit/s.

usb3Ποιος σκληρός δίσκος είναι ο πιο αξιόπιστος; (PCSteps)

Τι πρέπει να προσέξω στην αγορά SSD δίσκου; (PCSteps)

Αντιγραφή του παλιού HDD στον νέο SSD (PCSteps)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση