Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επίσκεψη στο CERN (GENEVE)

Πραγματοποιήθηκε από 17-23 Σεπτέμβρη 2013 με μεγάλη επιτυχία η εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου στην Ελβετία και Γαλλία σε συνδυασμό μετην επίσκεψη στο Ερευνητικό κέντρο CERN.

 Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 44 μαθητές/τριες της Β΄και Γ΄τάξης του Λυκείου της θετικής και τεχνολογικής

κατεύθυνσης και τέσσερις εκπαιδευτικοί.Το σχολείο επισκέφθηκε το CERN (Conseil Europeen pour la Recherche

Nucleaire) στη Γενεύη της Ελβετίας, το μεγαλύτερο Ερευνητικό Κέντρο στηΦυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων στον κόσμο, στις 20 Σεπτέμβρη.

Οι μαθητές/τριες του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς

Οι μαθητές/τριες του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς

Αρχικά οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν τις διαδραστικές εκθέσεις «Μικρόκοσμος» και «Στοιχειώδη σωματίδια» στο χώρο υποδοχής και στη συνέχεια υπήρξε ενημέρωση-παρουσίαση απο τον Κ. Καρακώστα  για το πλαίσιο λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου και κυρίως για την επιστημονική έρευνα που διεξάγεται εκεί. Οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, παρακολούθησαν video με την ιστορία και τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου και ξεναγήθηκαν απο τους Έλληνες ερευνητές του Ινστιτούτου, κους Καρακώστα και Πάνου στο κέντρο ελέγχου (control room) των υπεραγώγιμων μαγνητών του μεγάλου επιταχυντή συγκρουόμενων αδρονίων LHC (Large Hadron Collider) και στο χώρο του πειράματος AMS. Το AMS το ακριβότερο επιστημονικό πείραμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο Διάστημα, το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο ή AMS, έχει καταγράψει στον ένα χρόνο λειτουργίας του 18 δισεκατομμύρια προσκρούσεις κοσμικών ακτίνων. Το πείραμα ΑΜS έχει σχέση με ανιχνευτή σωματιδίων προσαρμοσμένο στο Διεθνή Διαστημικό σταθμό και μπήκε σε τροχιά το Νοέμβρη του 2011. Το πρόγραμμα περιελάμβανε και ξενάγηση στην αίθουσα όπου εκτίθενται τμήματα του επιταχυντή LHC (accelerators technologies) και των προγενεστέρων αυτού, ενώ παρουσιάστηκαν οι τρόποι κατασκευής και λειτουργίας υπεραγωγών και ηλεκτρομαγνητών.

DSCN0353

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης  διαμονή στο εντυπωσιακό Annecy (κοντά στα Γαλλικά σύνορα) , στην Πάρμα και επισκέψεις στη Γενεύη και στο Montre ( γύρω απο τη λίμνη Le Man).

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Σφαέλος Ι., Ευσταθίου Α., και Φύττας Γ. καθώς και ο Διευθυντής κος Δημητρέλλος Β.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση