Α rock and a hard place (μαθηματικά κλπ)

ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ (ΤΙΣ) ΦΑΣΕΙΣ

17 seconds , a measure of life

The Cure- 17 seconds

17 seconds , a measure of life

ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ – ΡΟΖΑ

 

συμβουλές στη νέα γενιά για το διαδίκτυο και το computing

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ακόμα και στο μέσο χρήστη ότι δεν είναι όλοι φίλοι μας στον κόσμο. από το κλίμα που υπάρχει στα ΜΜΕ αλλά και στη σφαίρα της κουλτούρας γενικότερα. Πχστην αμερική τα όπλα διακινόύνται ελεύθερα οπότε και οι ταινίες  κυρίως οι αμερικάνικες είναι γεμάτες απο τη βία τους και μάλιστα εξάγεται αφειδώς. Γιατί να αποτελεί εξαίρεση η χρήση του διαδικτύου απο τέτοια άτομα. Ο ελεύθερος λόγος είναι ένα όπλο αν τον χειριστεί κανείς καλά και η πρόσφατη ιστορία με τις παρακολουθήσεις της NSS αλλά και όλο το παγκόσμιο πλέγμα με κατσκοπους κλπ που  αναδύεται κάθε μέρα δείχνει ότι έχουμε ένα ηλεκτρονικό πόλεμο εκεί έξω.

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Προφανώς όλοι αυτοί προσπαθούν να εντοπίσουν ‘τους κακούς’  9της άλλης πλευράς) εννοείται. δυστυχώς κάνουν ότι δ εν βλέπουν τα αυτονόητα, αλλά και οι ειδικοί βαστάνε την πίτα για τον εαυτό τους (πρέπει να δουλέψουν κι αυτοί.

Καταρχήν οι υπολογιστές μας ειναι όλο και καλύτεροι  αλλά τα παλιότερα μοντέλα δεν μπορούν να υποστηριχτούν απο τα νέα λειτουργικά συστήματα των Windows. Αχρηστεύονται. Μπορεί να τα κρατήσει κανείς αλλά με κόστος της μη υποστήριξης, άρα ευάλωτα σε κάποιον πονηρό που θέλει να τους επιτεθεί διαδικτυακά. παράλληλα ο χρήστης τους εμφανώς θα χρησιμοποιήσει και κάποια σπασμένα λογισμικά ή και τα ίδια τα windows. Ένας πιθανός ιός (παλιάς γενιάς) σχετικά ακίνδυνος (πχ adware) που θα περιμένει ο χρήστης να βγει στιο ιντερνετ οπότε θα τον σταμπάρει σαν δέκτη διαφημίσεων. ακόμα και αν δεν αποδεχτεί τίποτα, οι νέες μέθοδοι στη διαφήμιση (αν δεν ασφαλίσει τον browser) μοιραία θα τον οδηγ΄ησει σε κάτι χειρότερο που θα 1)καταστρέψει το σύστημα του, 2) θα κάνει τον ΗΥ του ζόμπι 3) δέκτη spyware. Συχνά οι μέθοδοι συνδυάζονται ανάλογα με τα ευάλωτα σημεία του χρήστη και όσων επικοινωνεί. Συχνά ο ΗΥ είναι οικογενειακός οπότε απο την σφαίρα του ανηλίκου πάμε στη σφαίρα του ενήλικα με ότι αυτό συνεπάγεται. Τίποτα βέβαια δεν εγγυάται ότι ο ενήλικας ε΄΄ιναι πιο καταρτισμένος για το θέμα απο τον ανήλικο.

Ο άλλος κίνδυνος για τον ανήλικο είναι το  gaming αλλά και η ασταμάτητη παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα που συνεχίζεται βε΄βαια και μετά τη νεότητα, με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες. Πάντως για το εξελισσόμενο μυαλό των παιδιών οι συνέπειες φτάνουν ως το θάνατο ή την καταστροφή των οπτικών ή εγκεφαλικών ιστών μέχρι των ορμονών που παράγονται απο τη καταπάονηση στα σταθερά μοτίβα, το σκοτεινό φόντο και τις ακτινοβολίες, χώρια την υποβλητική μουσική που ταλαιπωρεί τα αυτιά. Επιλέον περνά κάπως άνετα όλη η κουλτούρα βίας πουλέγαμε προηγούμενα με όλα τα επακόλουθα της 9τύπου ελεύθερου σκοπευτή).

μπορεί να ξεφύγει κανείς? ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Διάβασε  τα κείμενα στο www.saferinternet.gr

Πρόσεχε στα κοινωνικά δίκτυα.

Όχι αλόγιστη χρήση, όχι κατάχρηση, όχι “κάψιμο”

Συνετή επαφή, γνωριμίες μέσω γνωστών. Συνήθως το καταναλωτικό πρότυπο θα φέρει και τον αρρωστημένο που ξέρει απ’αυτά. Έχει υπάρξει κι αυτός θύμα και ξέρει. Του χουνε πει κι άλλοι άρρωςτοι του ΄τυπου του. Και οι 2 πλευρέςείναι οργανωμένες. Συχνά έχουνε φτάσει και σε ψηλά κυκλώματα.

Μάθε να λες ΟΧΙ.

Βάλε Linux. Κλείσε τον ΗΥ. Διάβασε και λίγο, παίξε σκάκι, αθλήσου, χόρεψε, GET A LIFE…

Διαδίκτυο και εθισμός

Ένα σημαντικό ποσοστό χρόνου των χρηστών διαδικτυακών υπηρεσιών είναι όταν ασχολείται ή χρησιμοποιεί το δίκτυο καταναλωτικά. Ψυχαγωγία σημαίνει για άλλους ενημέρωση, για άλλους συζήτηση, για άλλους δραπέτευση απο την πραγματικότητα. Για τους ενήλικες τα πράγματα είναι κάπως πιο ξεκάθαρα, διότι δεν μπορεί να αποποιείται συνέχεια τις ευθύνες του κανείς,  λέγοντας ότι δεν του μίλησε κανείς προσωπικά. Η πιο ενδιαφέρουσα συνομοταξία χρηστών είναι οι καταναλωτές.

Δυστυχώς το κείμενο μας έλεγε πολλά, όχι όμως ότι υπάρχουν και λογισμικά προστασίας ή ανωνυμίας κλπ. Το θέμα πλέον είναι ποιούς να εμπιστευτείς και ποιούς όχι (σαν καταναλωτής πάντα). Μήπως σημασία θα είχε ‘οταν γράφεις λίγο  javascript να προσέξεις τι ενσωματώνεται εκεί (νόμιμα ή παράνομα). Ναι το ξέρω  ότι έλεγχος του ίντερνετ θα οδηγούσε σε κραυγές του τύπου “κίνα θα γίνουμε?” και άλλα τέτοια φαιδρά.

Για τους ανήλικους τα πράγματα είναι κάπως αλλιώς. απο τη μια η μάζα που αύριο θα γίνει καταναλωτής, παίζει μετα μανίας παιχνίδια συνήθως βίας, ταχύτητας, έντασης για τα αγορια και το 10% των κοριτσιών και οτιδήποτε άλλο για τα κορίτσια. Οι ενήλικες υποτίθεται ότι παίζουν πιο σοφιστικέ, έξυπνα παιχνίδια, συνήθως στρατηγικής ή χαρτιά που είναι πιο εύκολα.  Τα παιδιά εθίζονται με τη σειρά τους στο τζόγο απο τους μεγαλύτερους. Υπάρχει διάχυτα παντού. Δεν κρύβεται, ίσα ίσα διαφημίζεται.

Ευτυχώς ή δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που τα ξέρουν αυτά, μερικοί τα σπουδάζουν κιόλας και ξέρουν ότι οι περισσότεροι είναι καλόπιστοι και ταυτόχρονα περίεργοι (καταναλωτές είπαμε). Τα υπόλοιπα είναι απλά θέμα εφαρμογής της φαντασίας στον κόσμο του όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται.

Σίγουρα για όλα (αν θες και μπορείς βέβαια) υπάρχει και ένα LOG OUT. NOW!!

και μην ξεχνάς ότι το Δίκτυο υπάρχει πίσω σου.

Το αγγλικό εκπαίδευτικό μοντέλο και το αντίστοιχο φιλανδικό

ΑΓΓΛΙΑ: όποιος πρόλαβε την έκανε για αλλού (με ελαφρά)

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxzeW50b25pc3Rpa29uaXBpYWdvZ29ufGd4OjNjY2YzYTY2MWM5ZTM0Mw

ΦΙΛΑΝΔΙΑ: ο άνθρωπος πάνω απο τα κέρδη

http://xenesglosses.eu/2013/11/finlandia-anazitontas-to-sxoleio-tis/

Ένα γενικό ευρωπαϊκό συγκριτικό

http://users.sch.gr//atsiato/epaldafnis/bima/paidag/Eurydice_Final_EL_L.pdf

Η κατάσταση εδώ:

15χρονος για ΜΑΤ: «Έβαλε το χέρι του στο λαιμό μου και με ρώτησε: δεν πονάς;»

«Αρχίζει ο μπάτσος να την κλωτσάει και να φωνάζει: “ΘΑ ΠΕΘΑΝ…

σοβάδες πέφτουν στα κεφάλια, οδομαχίες μέχρι θανάτου, παγωνιά στα μισά σχολέια, απολύσεις, το χρώμα απο το  βρακί μας στο myschool.

Η αλλαγή κλίμακας απο την άποψη της θεωρητικής φυσικής

Μια κουβέντα για το θέμα 13-15 χρόνια πριν. Ο δρομέας στη Geogebra είναι ένα εργαλείο ΥΠΔΓ  με διακριτή δράση που εξομοιώνει ένα μοντέλο συνεχούς δράσης. Μια παρένθεση λοιπόν για το επιστημονικό ερώτημα που τίθεται (για μένα…τουλάχιστον)

Ο τελεστής επακανονικοποίησης (renormalization operator) χρησιμοποιεί το φορμαλισμό της θερμοδυναμικής και βοηθά τη μαθηματική μελέτη στη θεωρητική φυσική ενός (δυναμικού) συστήματος κάτω από αλλαγές κλίμακας.  Αντιγράφω επι λέξη από τη Wikipedia:

A change in scale is called a “scale transformation“. The renormalization group is intimately related to “scale invariance” and “conformal invariance”, symmetries in which a system appears the same at all scales (so-called self-similarity). https://en.wikipedia.org/wiki/Renormalization_group

http://www.av8n.com/physics/scaling.htm

Ο τελεστής επακανονικοποίησης  ειδικά για τα δυναμικά συστήματα μιας διάστασης (1D) πχ  στα διακριτά δυναμικά μέσω διακριτοποίησης όπως υποβιβάζεται η «κατάσταση» από το συνεχές στο διακριτό έχει συμπεριφορά ανάλογη με αυτή της λογιστικής συνάρτησης (logistic map) διάσημη για τις bifurcations της (διακλαδώσεις) και συναντάται πχ στις συναρτήσεις Marcov με το όνομα «έκρηξη ομαλότητας» (explosion of smoothness). Η βασική αιτία αυτής της συμπεριφοράς του γκρουπ είναι η πιθανή ύπαρξη «σταθερού σημείου» των μετασχηματισμών αυτών άρα και την πιθανή ύπαρξη ενός Cantor-set και τη διάσημη υπερβολικότητα των φρακταλ διαστάσεων, δες  και τα βιβλία του Barnsley για τα φράκταλς όπου ακολουθίες συστολικών μετασχηματισμών  όπως αυτοί του σταθερού σημείου δίνουν με επαναλήψεις τα συστήματα IFS τα οποία όμως έχουν μελετηθεί ως προς την αντιστρέψιμοτητα τους.

Η επακανονικοποίηση θεωρείται όμως κλειδί για την κατανόηση συμπεριφοράς μονοδιάστατων δυναμικών συστημάτων (παράδειγμα οι υπερβολικές «cookie cutters» και οι “tent” συναρτήσεις που δεν είναι πουθενά συνεχείς, πουθενά διαφορίσιμες).  Εξάλλου το πρόβλημα της μετάβασης από την τάξη στο χάος αφορά πχ τις μη γραμμικές συναρτήσεις (πχ  φ(x)=  -kx2 + k-1   όπου το kÎ [0,2]).

Βέβαια στην κλασσική γεωμετρία το σύνολο των γραμμικών μετασχηματισμών της δεν ανήκει αναγκαστικά  στην “υπερβολική’ περίπτωση που ανέφερα. Και για να είμαι ειλικρινής δε θα φτανα εκεί αν δε με πήγαινε η ίδια η εκπληκτική δουλειά της κας Ξεναρίου με τους πίνακες του Escher, (εμένα απλά έτυχε το μεταπτυχιακό μου να είναι πάνω στην αριθμητική επίλυση 1D συστημάτων όπου η διακριτοποίηση αναδεικνύει το πρόβλημα της ύπαρξης διακλάδωσης, το οποίο δείχνεται είπαμε και θεωρητικά). http://www.mathematik.uni-bielefeld.de/documenta/xvol-icm/09/Demelo.MAN.ps.gz.

Εδώ το πρόβλημα είναι κάπως διαφορετικό μιας και ΑΠΛΑ μιλάμε για κάτι που ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΛΟ (ρωτάμε εξάλλου για την φαινομενολογία της ομοιότητας στο μικροπείραμα μας) γιατί θα πρεπε ίσως τότε να εξηγήσει τη φύση του πραγματικού συνεχούς στα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου (κάτι καθόλου εύκολο για να μπει στην πραγματική ανάλυση που δεν μπαίνει ούτε στο λύκειο). Ωστόσο σαν μοντέλο προσομοίωσης κρίνεται επαρκές αφού τα παιδιά σκέφτονται ακόμα ευκολότερα με τα γνωστά διακριτά μεγέθη… και μάλιστα σε συνεχή χρόνο κάτι που φανερώνει και η λειτουργία του dragging (δύσκολα θα σκεφτείς παιδί που θα σηκώσει το χέρι από το ποντίκι, αν δε μιλά παράλληλα…).  εν πάσει περιπτώσει φαντάζομαι ότι στα μοντέρνα λογισμικά ο προγραμματιστής κλείνει τέτοια λειτουργικά κενά όπως αποκλείει καταστάσεις τύπου “stack overflow” , “divided by zero” κλπ. Αρκεί όμως?

2 σενάρια ομοιότητας

Χελωνόκοσμος εν δράσει με αρχικές ιδέες των εκπαιδευτών Περισυνάκη Ειρήνης, Αρδαβάνη Πόπης

Προγραμματισμός και αίσθηση του μέλλοντος (για το παρόν θα σας γελάσω)

 

ένα σενάριο για το Β’ επίπεδο, με θέμα ομοιότητα (Γυμνάσιο)

Ομοιότητα τριγώνωνμε πρόβλημα πραγματικό, σενάριο φανταστικό κατά το ήμισυ (το πρώτο που έφτιαξα, όλο και κάτι δανεικό θα έχει, η αρχική συντάκτης Ξεναρίου Καλλιόπη ελπίζω να δείξει κατανόηση) ,  με Geogebra (se zip )

 

omoiotita – ask gym

ένα φύλλο εργασίας Γεωγραφίας Α’ γυμνασίου

ένα φύλλο εργασίας για το παγκόσμιο κλίμα με τη βοήθεια του Google maps

Παγκοσμιο κλίμα

H Τεχνολογία ζει γύρω μας

ζει μέσα μας θα λεγα αν δεν ήταν αγενές. Ζούμε μέσα της λοιπόν. Ήδη η προχωρημένη τεχνητή νοημοσύνη ζει και μέσα σε κάποια εξελιγμένα όντα (μηχανές που λένε)

[dailymotion xpvkfz]

Μια άποψη για το τεχνολογικό μέλλον

Ο γνωστός ιδρυτής του Wikileaks στο κανάλι RT.com για το FB


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων