ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΤΣΙΓΑΡΙΔΕΣ

dsc00637.JPG hpim0930.JPG hpim0933.JPG

Κάντε κλικ πανω στις φωτογραφίες για να τις δείτε  ολόκληρες.

Κάθε χρόνο την Κυριακή των Απόκρεω στη Διάβα αναβιώνουν ήθη και έθιμα του παρελθόντος.Ένα απο αυτά είναι και οι τσιγαρίδες. Οι τσιγαρίδες είναι το τραγανό και πολύ νόστιμο υπόλειμμα του χοιρινού λίπους μαζί με κρέας αφού έχει αφαιρεθεί από το καζάνι η «λίγδα», το καθαρό λίπος δηλαδή. Επειδή είναι λίγο δύσκολο να βρείτε τσιγαρίδες, έχετε μια ευκαιρία να τις δοκιμάσετε την Κυριακή των Απόκρεω στην Διάβα ή τα Χριστούγεννα ,αν βέβαια είστε τυχεροί και βρεθείτε την μέρα που ο Κώστας Ζαρκάδας κάνει την περίφημη γιορτή της γουρνοχαράς με πολλούς καλεσμένους αλλά και πολλούς «παραπονεμένους» που είναι αδύνατο να προσκληθούν. Στο παρελθόν και την παραμονή των Χριστουγέννων όλοι οι κάτοικοι του χωριού σφάζαν το δικό τους γουρούνι. Το λίπος του γουρουνιού , τη «λίπα», όπως την έλεγαν, την έκοβαν μικρά κομματάκια και την έλιωναν στη φωτιά. Αφού έλιωνε ένα τμήμα από το λίπος έμεναν στο καζάνι μικρά κομματάκια από λίπος και κρέας. Ήταν οι περίφημες « τσιγαρίδες», το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων.Μετά το ψήσιμο στα καζάνια άρχιζε το τσιμπούσι με άφθονο κρασί αλλά και χορό. Το υπόλοιπο λίπος το στράγγιζαν σε τενεκέδες και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν πίτες , τηγανίτες και μπουκουβάλα ή το άλειφαν πάνω σε φέτες ψωμιού.


Ένα Σχόλιο

Σχολιάστε