ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΦΥΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΨΑΧΝΩΝ

από ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Κάτω από: Σχολικά Προγράμματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΦΥΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΨΑΧΝΩΝ

Θα πραγματοποιηθεί και φέτος , για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο σχολείο μας, το πρόγραμμα:

  “Διαφυλικές Σχέσεις – Σεξουαλική Αγωγή”.

Φέτος θα είμαστε μαζί με τη Φανή την Κωνσταντάρα!

 

P1020071

Εκδρομή των προγραμμάτων στα Τρίκαλα-Καλαμπάκα το σχ. έτος 2015-16

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 2014-2015

 

 

 

 

 

 

 

Η ΓΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

από ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Κάτω από: ΓΕΩΛΟΓΙΑ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ΓΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Οι κινήςεις των λιθοςφαιρικών πλακών στο πέρασμα των εκατομμυρίων χρόνων

Αυτό είναι το πρώτο δείγμα απολιθωμένου εγκέφαλου δεινόσαυρου!

από ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Κάτω από: ΓΕΩΛΟΓΙΑ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αυτό είναι το πρώτο δείγμα απολιθωμένου εγκέφαλου δεινόσαυρου!

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ έδωσαν  για πρώτη φορά στη δημοσιότητα μία φωτογραφία ενός ανυπολόγιστης αξίας ευρήματος: το πρώτο δείγμα απολιθωμένου ιστού από εγκέφαλο δεινόσαυρου που βρέθηκε ποτέ.

Το απολίθωμα κρυβόταν κάτω από λάσπη και φερτά υλικά στους αρχαίους βάλτους της νοτιοανατολικής Αγγλίας για 133 εκατομμύρια χρόνια. Στη συνέχεια, ένα κυνηγός ορυκτών βρήκε την πέτρα το 2004 και έπειτα από πολύχρονες έρευνες, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι πρόκειται για απολιθωμένο ιστό εγκεφάλου από προϊστορικό δεινόσαυρο.

Το απολίθωμα δείχνει διακριτές ομοιότητες με τους εγκεφάλους των σύγχρονων κροκόδειλων και πτηνών. Ο απολιθωμένος προέρχεται πιθανότατα από ένα είδος που έμοιαζε με τον Ιγκουανόδοντα, έναν μεγάλο φυτοφάγο δεινόσαυρο που έζησε κατά την κρητιδική περίοδο.

Η ανακάλυψη μπορεί να ρίξει φως στο πώς εξελίχθηκαν οι εγκέφαλοι των δεινοσαύρων και άλλων αρχαίων πλασμάτων, ένας τομέας που έχει από καιρό αφήσει στο σκοτάδι τους ερευνητές.

Ο ιστός εγκεφάλου, σε αντίθεση με τα ανθεκτικά στη φθορά οστά και δόντια, είναι συχνά ένα από τα πρώτα μέρη του σώματος που αποσυντίθεται.

Τώρα, οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν περισσότερους ιστούς εγκεφάλων, αφού έχουν πλέον έναν… μπούσουλα για το που και τι πρέπει να ψάξουν.
inShare

Πιθανότητα μορφών ζωής στον Πλούτωνα: Τεράστιος ωκεανός “καρδιά”

από ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πιθανότητα μορφών ζωής στον Πλούτωνα: Τεράστιος ωκεανός “καρδιά”

Κάτω από την πιο χαρακτηριστική περιοχή του Πλούτωνα, η οποία έχει σχήμα καρδιάς, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ένας κρύος μισολιωμένος ωκεανός παγωμένου νερού, μεγάλος όσο όλες μαζί οι θάλασσες της Γης, σύμφωνα με νέες μελέτες των στοιχείων που είχε στείλει στη Γη το σκάφος «Νέοι Ορίζοντες» (New Horizons) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Έτσι, ο Πλούτων έρχεται να προστεθεί σε άλλα σώματα του ηλιακού μας συστήματος που μπορεί να φιλοξενούν υπόγειους ωκεανούς, με πιθανότητα κάποιων μορφών ζωής σε αυτούς. Ο ωκεανός του Πλούτωνα εκτιμάται ότι βρίσκεται 150 έως 200 χιλιόμετρα κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του και έχει βάθος έως 100 χιλιομέτρων.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ, Αριζόνα και Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, με επικεφαλής τον καθηγητή πλανητικών επιστημών Φράνσις Νίμο του τελευταίου, που έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό “Nature”, εκτιμούν ότι ο υγρός ωκεανός βρίσκεται πολύ κοντά κάτω από την επιφάνεια του νάνου πλανήτη και όχι σε μεγάλο βάθος.

H λεγόμενη περιοχή Tombaugh που μοιάζει με καρδιά και ειδικότερα ένα κυκλικό επίπεδο τμήμα της 1.000 χιλιομέτρων με την ονομασία Sputnik Planitia (προηγουμένως λεγόταν Sputnik Planum), που πιθανότατα δημιουργήθηκε από πρόσκρουση αστεροειδούς, είναι η πιο φωτεινή πάνω στον Πλούτωνα. Για κάποιο άγνωστο λόγο, είναι μονίμως «κλειδωμένη» απέναντι στο δορυφόρο Χάροντα.

Ένας ωκεανός από κάτω της θα μπορούσε να εξηγεί αυτή τη βαρυτική ανωμαλία. Παρόλο που απέχει από τον Ήλιο περίπου 40 φορές περισσότερες από ό,τι η Γη, ο Πλούτων έχει διατηρήσει στα έγκατά του ραδιενεργή θερμότητα από την εποχή που δημιουργήθηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, κάτι που επιτρέπει τη διατήρηση ενός υγρού ωκεανού στο εσωτερικό του, λιώνοντας -ή έστω μισολιώνοντας- τους πάγους. Επιπλέον, ο πλουτώνιος ωκεανός πιθανώς περιέχει αμμωνία που δρα ως…αντιψυκτικό.

Το σκάφος New Horizons, που έχει μέγεθος μεγάλου πιάνου, εκτοξεύθηκε από τη Γη τον Ιανουάριο του 2006 και έφθασε στον μακρινό Πλούτωνα τον Ιούλιο του 2015, όπου παρέμεινε επί τρεις μήνες, στέλοντας πίσω πολύτιμα στοιχεία, προτού συνεχίσει το ταξίδι του ακόμη πιο πέρα από τον Ποσειδώνα, στη Ζώνη Κάιπερ και ειδικότερα στο σώμα «2014 MU69», όπου αναμένεται να φθάσει την Πρωτοχρονιά του 2019. Υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλα μεγάλα σώματα σε αυτή τη Ζώνη μπορεί να διαθέτουν υπόγειους υγρούς ωκεανούς.