Θυελλώδεις άνεμοι στην Αττική -Προσοχή-Παρασκευή 26/8/2016 (10:00 πρωινή)


πεσμένο δέντρο

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να έχουν και οι κάτοικοι της Αττικής , λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που σε κάποιες περιοχές , λόγω των γεωμορφολογικών συνθηκών φτάνουν και στα όρια της θύελλας.

Μέχρι στιγμής από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών (κλικ)  , έχουν καταγραφεί γεμάτες ριπές 8 μποφόρ  σε Πόρτο Ράφτη ((69,2 χμ/ώρα), Παλλήνη (72,4 χμ/ώρα), Σπάτα (74 χμ/ώρα), Εκάλη 69χμ/ώρα), Μελίσσια (74 χμ/ώρα), που φυσικά αυτές οι τιμές αγγίζουν τα 9 μποφόρ, ενώ έχουμε το απίστευτο στην Πεντέλη ο σταθμός κατέγραψε ριπές 11 μποφόρ (106,5 χμ/ώρα)!

Λόγω των παραπάνω χρειάζεται μεγάλη προσοχή για την αποφυγή πυρκαγιών , αλλά και ατυχημάτων (προσοχή σε δέντρα, ασφάλιση – δέσιμο γλαστρών, κτλ).

Σημείωση: Η φωτογραφία είναι από αρχείο.

Πρόγνωση καιρού Αττικής, Παρασκευή 26/8/2016


boatwind

Το πολύ δυνατό μελτέμι ,με ισχυρούς ,έως ακόμα και θυελλώδεις , βοριάδες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού της Παρασκευής .
Η ένταση των ανέμων αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 8 μποφόρ κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού.
Στα δυτικά -νοτιοδυτικά οι άνεμοι θα είναι μικρότερης έντασης.
Πιο συγκεκριμένα:
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός στην Αττική την Παρασκευή , με κάποιες λίγες και άνευ σημασίας νεφώσεις κατά διαστήματα, πάνω από τους ορεινούς όγκους.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα επίπεδα της Πέμπτης , από 22 έως 30 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι στα κεντρικά και δυτικά θα πνέουν Βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί, 5-7 μποφόρ , ενώ στα ανατολικά θα είναι της ίδιας διεύθυνσης , ακόμα πιο ισχυροί, φτάνοντας τοπικά τους θυελλώδεις , έως και 8 μποφόρ.
Να επισημάνουμε , λόγω των παραπάνω, τη μεγάλη προσοχή που πρέπει να υπάρχει , για  αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς

Καλά να περνάτε!

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας, Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016


19-8-2016
Χάρτης 1 

Η κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών στα μεσαία και υψηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του καιρού στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας, με σποραδικές  βροχές , αλλά και καταιγίδες.
Η αλλαγή αυτή δεν θα διαρκέσει πολύ και από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου ο καιρός θα σημειώσει βελτίωση, με εξαίρεση κάποια ορεινά των παραπάνω περιοχών , όπου αναμένονται και πάλι κάποιες βροχές ή και παροδικές καταιγίδες.

Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Παρατηρούμε στον χάρτη 1 δύο βαρομετρικά χαμηλά.
Το πρώτο είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό δυτικά της Αγγλίας (το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για το νησί) και το δεύτερο βρίσκεται στη Βαλτική θάλασσα, έχοντας στα ανατολικά του τον υπερυψωμένο Σιβηρικό αντικυκλώνα.
Αυτό το σύστημα ουσιαστικά καθοδηγεί  τις ψυχρές αέριες μάζες προς την κεντρική Ευρώπη και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας και αποτελεί  τον λόγο για την αλλαγή του καιρού της Παρασκευής.
Στη συνέχεια όμως , όπως βλέπουμε στον προγνωστικό χάρτη 2 οργανώνεται και ανεβαίνει ο Αζορικός αντικυκλώνας , μειώνοντας τα επίπεδα ατμοσφαιρικής αστάθειας και οδηγώντας σε βελτίωση τον καιρό.

19-8-20162

Χάρτης 2

 

Μετά από αυτή τη σύντομη ανάλυση βλέπουμε στον χάρτη 3 τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες για την Παρασκευή.

19-8-16b

Άστατος λοιπόν θα είναι ο καιρός στα περισσότερα τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας που από το πρωί θα έχουμε εναλλαγές συννεφιάς (πιο πυκνές στα ορεινά-πιθανόν με βροχή) και ηλιοφάνειας,  αλλά από αργά το μεσημέρι και μετά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές , αλλά και καταιγίδες.

Κάποια φαινόμενα πιθανόν να φτάσουν και σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Στερεάς.Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις .

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 έως 34 βαθμούς, στα κεντρικά από 17 έως 36 και στα νοτιότερα από 18 έως 34.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 2-5 μποφόρ.

Καλά να περνάτε!

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας, Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016


18-8-16b

 

Νέα άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, ενώ οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο.
Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με κάποιες αραιές και περαστικές νεφώσεις από τη θεσσαλία και βορειότερα.
Από αργά το απόγευμα – βράδυ , οι νεφώσεις σταδιακά θα πυκνώσουν γύρω από ορεινούς όγκους της Δυτικής
Μακεδονίας και της Ηπείρου και είναι πιθανόν να σημειωθούν βροχές.
Πιθανότητες για βροχή θα έχουμε και μέσα στη νύχτα αλλά και στην αλλαγή της ημέρας , σε ορεινά και της κεντρικής Μακεδονίας, όπου είναι πιθανό να
σημειωθεί παροδικά και καταιγίδα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 36 βαθμούς, στα κεντρικά από 18 έως 38 και στα νοτιότερα από 19 έως 36.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρεις διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 2-5 μποφόρ.

Καλά να περνάτε!

 

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας, Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016


16-8-16

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 17 Αυγούστου , με κάποιες μόνο αραιές νεφώσεις , από το μεσημέρι και μετά στα βόρεια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-35C, στα κεντρικά από 18-37C και στα νοτιότερα από 19-35C.

Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σε σχέση με την Τρίτη και θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι και ελαφρώς ενισχυμένοι  3-5 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά έως ισχυροί 6 μποφόρ.

Καλά να περνάτε!

 

Τριήμερη πρόγνωση καιρού Αττικής 12 έως 14/8/2016


12-8-16

Πρόγνωση καιρού Αττικής, Πέμπτη 11/8/2016


flampouria

Η πιο ζεστή μέρα της εβδομάδας αναμένεται να είναι για την Αττική η Πέμπτη, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει και νέα
άνοδο.
Πιο συγκεκριμένα:
Άιθριος και πολύ ζεστός θα είναι ο καιρός στην Αττική την Πέμπτη.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 26 έως 38 , πιθανόν τοπικά και 39 βαθμούς .
Οι Βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν σε σχέση με τις τελευταίες μέρες και θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς έως μέτριοι 1-3 μποφόρ και στα ανατολικά μέτριοι 3-4, τοπικά 5.
Ως προς τις επόμενες μέρες , αλλαγή φαίνεται να έχουμε στον καιρό από το Σάββατο με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των βοριάδων, που με τα τωρινά δεδομένα δείχνουν να φτάνουν τα 8 ακόμα και τα 9 μποφόρ.
Θα υπάρχει ενημέρωση.

Καλά να περνάτε!

Σημείωση: Η φωτογραφία είναι από την παραλία Φλαμπούρια στην Κύθνο

Πρόγνωση καιρού Αττικής, Τετάρτη 10/8/2016


Κι ενώ ο Αζορικός αντικυκλώνας έχει γιγαντωθεί , καλύπτοντας σχεδόν όλο τον Ατλαντικό Ωκεανό δημιουργώντας μια long wave ridge
όπως βλέπουμε στον χάρτη ανάλυσης 1 ,

gfs-0-6

 

η προβλεπόμενη κίνηση του προς τα ανατολικά από τα προγνωστικά μοντέλα (δείτε προγνωστικό
χάρτη 2) θα φέρει στη χώρα μας σταδιακά , συνθήκες ατμοσφαιρικής  ευστάθειας, περιορίζοντας τις βροχές και τις καταιγίδες που  είχαμε τις τελευταίες μέρες στα ηπειρωτικά, ενώ θα έχουμε και σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας.

gfs-0-30

Σε αυτό το καιρικό σκηνικό και η Αττική, καθώς από την Τετάρτη η θερμοκρασία θα ανέβει, ενώ οι νεφώσεις σταδιακά θα
περιοριστούν και θα έχουμε γενικά αίθριο καιρό.
Πιο συγκεκριμένα :
Καλός θα είναι ο καιρός σε όλον τον νομό από το πρωί , με κάποιες νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά που γρήγορα όμως θα διαλυθούν .
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 26 έως 36 με 37 βαθμούς , αλλά στα μεγαλύτερα υψόμετρα υπολογίστε  2-3 βαθμούς χαμηλότερη.
Το μελτέμι θα συνεχιστεί με τους βοριάδες να πνέουν μέτριοι έως ισχυροί, 3-4 μποφόρ στα δυτικά και 5-6 στα κεντρικά και ανατολικά.

Καλά να περνάτε!

Πρόγνωση καιρού Αττικής, Τρίτη 9/8/2016


Με λίγα σύννεφα

Στο μοτίβο της Δευτέρας φαίνεται να κινείται ο καιρός στον νομό μας και την Τρίτη , με εξαίρεση τις πρωινές ώρες που φαίνεται
να έχουμε πιο πυκνές νεφώσεις γύρω από τους ορεινούς όγκους των βόρειων και ανατολικών τμημάτων του νομού, , όπου θα βρέξει πρόσκαιρα. Πιθανόν οι βροχές αυτές να επεκταθούν και σε νοτιότερα τμήματα , ακόμα και παροδικά στο λεκανοπέδιο.
Στη συνέχεια της ημέρας όμως  θα έχουμε καλοκαιρία με κάποιες σκόρπιες και περαστικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 34 με 35 βαθμούς , ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, μέτριοι έως ισχυροί, 4-6 μποφόρ ,
με τα ανατολικά και βόρεια να έχουν την πρωτοκαθεδρία στην  ένταση τους.

Καλά να περνάτε!

Πρόγνωση καιρού Αττικής Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιουνίου 2016


Ο εγκλωβισμός ψυχρών αερίων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα (ψυχρή λίμνη) , που εδώ και μέρες είναι υπεύθυνος για τις βροχές και τις καταιγίδες
στην περιοχής της νότιας Ιταλίας-Σικελίας θα αρχίσει να κινείται ανατολικά-βορειοανατολικά  προς τη χώρα μας και αναμένεται από το Σάββατο να επηρεάσει
τις Δυτικές-Νοτιοδυτικές περιοχές και στη συνέχεια τα κεντρικά ηπειρωτικά , καταλήγοντας στα βόρεια -βορειοανατολικά της χώρας.
Το έναυσμα για την κίνηση αυτή θα δώσει η σταδιακή υποχώρηση-αποδυνάμωση του αντικυκλώνα στη βορειοανατολική Ευρώπη
που θα δώσει τον απαιτούμενο χώρο στην ψυχρή λίμνη να περάσει πάνω και από τη χώρα μας.

βορειο 24 copy

 

βορειο25
Το πέρασμα αυτό αναμένεται να μας φέρει βροχές και καταιγίδες , τοπικά ισχυρές, ακόμα και χαλαζοπτώσεις.

Παρατηρώντας τη συμπεριφορά της διαταραχής αυτής στην Ιταλία μπορούμε να πούμε ότι εκδηλώνεται κυρίως με καταιγίδες τις
θερμές ώρες της ημέρας (θερμικές καταιγίδες), υποβοηθούμενες από το γεωφυσικό ανάγλυφο.
Επίσης η έλλειψη πλούσιας υγρασίας σε εκτεταμένες περιοχές αλλά και καθ” ύψος, είναι παράγοντες που ευνοούν την τοπικότητα στην  εκδήλωση φαινομένων .
Παράλληλα, εμφανίζονται καταιγίδες, με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, χωρίς όμως τις ανάλογες ποσότητες νερού*.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω , τις δικές μας συνθήκες και τα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων θα μπορούσαμε να πούμε
τα εξής για την Αττική.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Εναλλαγές ήλιου και αραιών νεφώσεων. Από το μεσημέρι προς απόγευμα και μετά οι νεφώσεις θα πυκνώνουν στους ορεινούς όγκους και στα δυτικά
, όπου και θα αρχίσουν να εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Το βράδυ και αργά τη νύχτα ,βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται και σε άλλες περιοχές , με συνοδεία έντονης ηλεκτρικής δραστηριότητα (αστραπές-κεραυνοί), αλλά χωρίς τις ανάλογες
ποσότητες νερού, κάτι που κάνει τα πράγματα πολύ επικίνδυνα  για τυχόν εκδρομείς αλλά και   για εκδήλωση πυρκαγιάς, ειδικά κοντά στους ορεινούς όγκους και μετά τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών.

.Αυτός ο κίνδυνος θα συνεχιστεί και τις πρώτες ώρες της Κυριακής.

Δείτε τα σχετικά χαμηλά ποσά υγρασίας που μας κινούν τις υποψίες για σχετικά ξηρές καταιγίδες.

παθ24

 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς , ενώ οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί 4 με 6 μποφόρ.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Από τις πρώτες ώρες, άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στο νομό , ενώ υπάρχει πιθανότητα και για χαλαζόπτωση.
Προσοχή χρειάζεται καθώς σταδιακά θα αυξάνονται τα ποσά βροχής 
αλλά και ως προς την ηλεκτρική δραστηριότητα , ειδικά στα βόρεια ,στα δυτικά και κοντά στους ορεινούς όγκους, για τους κινδύνους που προαναφέραμε.
Τα φαινόμενα (βροχές -καταιγίδες) θα πλήξουν και το λεκανοπέδιο με αυξομειούμενη ένταση.
Μες στην ημέρα θα έχουμε διαστήματα βελτίωσης ακόμα και ηλιοφάνεια, αλλά και εκ νέου επιδείνωσης.
Από αργά το απόγευμα και μετά θα έχουμε βελτίωση του καιρού.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς , ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι 4-5 μποφόρ
και τοπικά ισχυροί , φτάνοντας μέχρι τα 6.

Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε με προσοχή και σεβασμό στα καιρικά φαινόμενα.

Επιμέλεια : Γιώργος Πατσουλάκης 

*Αυτό το παρατήρησα από τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών της Ιταλίας  τις τελευταίες μέρες . Για να δείτε κάντε κλικ εδώ 


Top
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων