Πρόγνωση καιρού Ελλάδας, Κυριακή 20/1/2019


Στο μοτίβο του Σαββάτου αναμένεται να κινηθεί ο καιρός και την Κυριακή.

Ένας καιρός νεφελώδης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, βροχερός κατά τόπους και κατά διαστήματα ,με τοπικές καταιγίδες στα δυτικά , στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου , στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα και υποψία για βροχές και σε  άλλες περιοχές.

Όπως καταλαβαίνετε ένας καιρός που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και ίσως το πιο ορθό για τη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση του είναι να στρέφετε τα μάτια σας στον ουρανό…

Για να δούμε όμως τι μας λένε τα στοιχεία για αύριο, Κυριακή.

Όπως είπαμε η συννεφιά θα είναι κυρίαρχη εικόνα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες να αναμένονται στη δυτική ακτογραμμή και προς το εσωτερικό της.
Τα φαινόμενα δεν θα είναι συνεχή και θα υπάρχουν διαστήματα παύσεων.

Βροχές και καταιγίδες όμως θα έχουμε και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου , στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα.
Σποραδικές βροχές, ασθενέστερες , θα έχουμε στα ενδότερα της Ηπείρου στην κεντρική Μακεδονία , στην κεντρική και ανατολική Στερεά , στην Πελοπόννησο και στην κεντρική και ανατολική Κρήτη.

Πιθανότητα παροδικής καταιγίδας εμφανίζεται στην Ήπειρο, στη Βόρεια Πελοπόννησο και προς το απόγευμα και μετά στην ανατολική Στερεά.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν νοτιάδες ασθενείς έως μέτριοι, 3-5 μποφόρ στο Ιόνιο και τοπικά στα βορειότερα τμήματα ισχυροί, έως  6.
Στο Αιγαίο παρόμοιας έντασης – διεύθυνσης άνεμοι , πιο ασθενείς στα νότια, ενώ στα βόρεια του πελάγους θα φτάσουν και τα 6 μποφόρ.

Η αφρικανική σκόνη θα αιωρείται στην ατμόσφαιρα με μεγαλύτερη συγκέντρωση στα νότια και δυτικά της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε νεφώσεις με ασθενείς βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες, που μέχρι το μεσημέρι-απόγευμα θα έχουν σταδιακά σταματήσει.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 50C έως  130C .

Στην Αττική-Εύβοια θα έχουμε νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και αργότερα θα βρέξει , ενώ δεν μπορώ να κρύψω την υποψία μου και για την πιθανότητα παροδικής καταιγίδας μέχρι και το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 60C έως  160C.

Καλή Κυριακή να έχουμε!

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας, Σάββατο 19/1/2019


Ο συνδυασμός πεδίου χαμηλών πιέσεων στα δυτικά-βορειοδυτικά της χώρας μας και υψηλών πιέσεων στη νότια και νοτιοανατολική Μεσόγειο θα έχουν σαν επακόλουθο έναν άστατο καιρό το Σαββατοκύριακο με  νοτιάδες , βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, με  μεγάλα διαστήματα βελτίωσης  , καθώς και τη σταδιακή παρουσία αφρικανικής σκόνης  από τα νότια που θα κινηθεί βορειότερα.

Το Σάββατο λοιπόν θα έχουμε γενικά νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που θα σημειώνονται αρχικά στη δυτική ακτογραμμή , στα νησιά του Ιονίου, στη συνέχεια στην Πελοπόννησο , στη δυτική και κεντρική Στερεά, Ήπειρο , δυτική και κεντρική Μακεδονία , Θεσσαλία (κυρίως στη Μαγνησία), Κυκλάδες , νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Θράκη και Δωδεκάνησα.

Το πρωί και τη νύχτα θα έχουμε σε κάποιες  περιοχές  περιορισμένη ορατότητα και θα εμφανιστούν τοπικές ομίχλες, λόγω της αυξημένης υγρασίας και των ασθενών σχετικά ανέμων  εκείνες τις ώρες.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι 3-5 μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Ιόνιο και στο κεντροβόρειο Αιγαίο , ισχυροί μέχρι 6.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο  ως προς τις ελάχιστες και ως προς τις μέγιστες τιμές της στα περισσότερα τμήματα , ειδικά των ηπειρωτικών.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις , κατά τόπους πυκνότερες με πιθανότητα ασθενούς βροχής προς το βράδυ και μετά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2C έως 10C.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αρχικά με αραιή συννεφιά που στη συνέχεια θα πυκνώσει με μικρή πιθανότητα αργά το μεσημέρι-απόγευμα να πέσουν κάποιοι ασθενείς όμβροι.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5C-15C

Καλά να περνάτε!

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας, Πέμπτη 17/1/2018


Περαιτέρω βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας την Πέμπτη και μάλιστα μετά από καιρό φαίνεται να μην έχουμε καιρικά φαινόμενα , βροχές – χιονοπτώσεις, ,σχεδόν, σε όλη τη χώρα.

Λίγες νεφώσεις θα έχουμε από το μεσημέρι και μετά στη δυτική ακτογραμμή , με πιθανότητα για κάποιες βροχές αργά το απόγευμα και μετά στην Κέρκυρα.

Λόγω της ξαστεριάς και της εξασθένισης των ανέμων , ο πρωινός παγετός θα καραδοκεί για άλλη μια φορά , σε πολλές περιοχές και γενικά το πρωί θα είναι ψυχρό στα ηπειρωτικά.

Από εκεί και μετά όμως ο ήλιος θα αναλάβει δράση και η θερμοκρασία θα ανέβει..

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 3-5 μποφόρ στο Μυρτώο και νότιο Αιγαίο δυτικοί – νοτιοδυτικοί της ίδιας περίπου έντασης , ενώ στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο νότιοι , ασθενείς έως μέτριοι 2-4 και βορειότερα 5 μποφόρ.

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε γενικά  αίθριο καιρό με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από τους 5C-16C και 2C έως 11C , αντίστοιχα.

Καλά να περνάτε!

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας , Τετάρτη 16/1/2019


Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στη χώρα μας την Τετάρτη με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και τον ήλιο (με δόντια…)να επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Προσοχή θα χρειαστεί πάντως το πρωί στα ηπειρωτικά , καθώς λόγω της διαφαινόμενης ξαστεριάς θα σημειωθεί σε πολλές περιοχές παγετός και γενικά θα έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σταδιακά πάντως τα τελευταία απομεινάρια κακοκαιρίας , βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά- ημιορεινά ακόμα και χαμηλότερα από τα 200-250 μ. και πάνω) στον άξονα Σποράδες ,Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη , θα μειωθούν και θα σταματήσουν , μέχρι το πρωί , ενώ στη Κρήτη φαίνεται να κρατούν περισσότερο, περίπου μέχρι το μεσημέρι.

Έτσι στα βόρεια το θερμόμετρο αναμένεται να κυμανθεί από τους -3 έως τους 9 βαθμούς , στα κεντρικά από -3 έως 12 βαθμούς και στα νότια από 0 έως 13 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 3-5 μποφόρ με τάση εξασθένισης από το μεσημέρι και μετά .
Στο Αιγαίο θα πνέουν επίσης από Βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί , 4-6 μποφόρ και τοπικά στα νότια πολύ ισχυροί έως και θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Με το πέρασμα της ημέρας όμως,  οι άνεμοι θα εξασθενούν  και μέχρι το απόγευμα οι ισχυροί άνεμοι θα έχουν περιοριστεί μόνο κοντά στα Δωδεκάνησα και το Καρπάθιο πέλαγος.
Στην Αθήνα θα έχουμε γενικά αίθριο καιρό και στη Θεσσαλονίκη προς το απόγευμα κάποιες αραιές νεφώσεις .

Και στις δύο όμως πόλεις μας θα έχουμε το πρωί πολύ κρύο και παγωνιά  με πιθανότητα  σε κάποια προάστια να σημειωθεί και παγετός.

Η  θερμοκρασία στην Αθήνα Θα κυμανθεί από 0 έως 12 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 0 έως 9 βαθμούς.

Καλά να περνάτε!

 

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας , Τρίτη 15/1/2019


Βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σταδιακά δημιουργείται στο Ιόνιο αναμένεται να κινηθεί προς τα ανατολικά και σε συνδυασμό με την παρουσία  long wave trough από το βορρά θα οδηγήσει ψυχρές αέριες μάζες σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη .
Η διαταραχή αυτή αν και σύντομη , θα επηρεάσει τη χώρα μας αρχικά από τα δυτικά προς τα ανατολικά με νέα πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς έως θυελλώδεις  ανέμους, βροχές , καταιγίδες , χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές , αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερα υψόμετρα.
Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε πως βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειώνονται αρχικά στα δυτικά που σταδιακά θα κινούνται προς τα κεντρικά ηπειρωτικά και θα επηρεάσουν την Πελοπόννησο , τη Μακεδονία και τη Θράκη, τη Στερεά, την Κρήτη , τις Κυκλάδες , τις Σποράδες , την Εύβοια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Χιονοπτώσεις , κατά διαστήματα ισχυρές θα σημειώνονται στα ημιορεινά και ορεινά, ενώ στην Εύβοια , στις Σποράδες , στη Θεσσαλία και στην Αττική πιθανόν και σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Επίσης στα νησιά του Βόρειου και ανατολικού Αιγαίου ( περισσότερο στη Λέσβο και τη Χίο) χιονοπτώσεις  μπορεί να φτάσουν μέχρι και τη θάλασσα.
Προς το μεσημέρι και μετά σταδιακή βελτίωση αναμένεται στα ηπειρωτικά και τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο στις Κυκλάδες , στην Κρήτη, στην Εύβοια , στη Σκύρο και στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5- 6 και τοπικά 7 μποφόρ
Στο Βόρειο Αιγαίο βόρειοι ισχυροί έως θυελλώδεις 6-8 μποφόρ, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αρχικά νότιοι μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ αλλά γρήγορα μες στη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως θυελλώδεις 6-8 μποφόρ.
Τέλος στα Δωδεκάνησα θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί – νότιοι ισχυροί έως θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις 7-9 μποφόρ που από τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς 6-7 και στο Καρπάθιο 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση.

Καλά να περνάτε!

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας, Κυριακή 13/1/2019


Βελτίωση  θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας την Κυριακή με το κρύο όμως να παραμένει σε πολλές περιοχές και με τον κίνδυνο παγετού να παραμονεύει , λόγω της βραδινής και πρωινής ξαστεριάς.

Πιο συγκεκριμένα:

Μακεδονία-Θράκη: Γενικά καλό καιρό προβλέπεται να έχει η Μακεδονία και η Θράκη με το κρύο όμως να παραμένει.
Προσοχή θα χρειαστεί τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου , τις πρώτες ώρες και το πρωινό της Κυριακής , καθώς αναμένεται ξαστεριά με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα σημειωθεί παγετός.
Με ηλιοφάνεια θα ξεκινήσει η μέρα.
Από το μεσημέρι και μετά και από τα βόρεια θα εμφανιστούν κάποιες νεφώσεις που θα εξαπλωθούν και νοτιότερα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί ενδεικτικά από -4 έως 6 βαθμούς.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, ασθενείς έως μέτριοι 2-4 μποφόρ , ενώ στον Θερμαϊκό κόλπο και στο Θρακικό πέλαγος μέχρι 5.
Από το μεσημέρι και μετά θα εξασθενήσουν και σταδιακά θα γίνουν μεταβλητοί, ασθενείς.

Ήπειρος και Θεσσαλία: Βελτιωμένος και εδώ ο καιρός με την αναμενόμενη όμως και εδώ ξαστεριά να προειδοποιεί για παγετό.
Και στα δύο γεωγραφικά διαμερίσματα δεν αναμένονται κάποια φαινόμενα και θα έχουμε και εδώ αρκετή ηλιοφάνεια μέχρι τις μεσημεριανές ώρες .
Από εκεί και μετά νεφώσεις θα αρχίσουν να εμφανίζονται από τα βόρεια που κατά τόπους θα είναι πυκνότερες.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 7 βαθμούς.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς 2-3 μποφόρ και προς το μεσημέρι και μετά θα γίνουν μεταβλητοί ασθενείς .

Επτάνησα και Ιόνιο : Καλός καιρός τις πρωινές ώρες. Από το μεσημέρι και μετά αναμένεται να συννεφιάσει και υπάρχει πιθανότητα βροχής κυρίως στα νοτιότερα νησιά, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ.

Στερεά Ελλάδα : Γενικά καλός ο καιρός και στη Στερεά με αρκετή ηλιοφάνεια από το πρωί . Κάποιες νεφώσεις θα εμφανιστούν προς το απόγευμα και μετά.
Στο μοναδικό κομμάτι της που θα εντοπίζονται κάποια φαινόμενα θα είναι στην κεντρική και νότια κυρίως Εύβοια που θα έχει νεφώσεις και σποραδικές βροχές.
Από το μεσημέρι όμως και μετά θα σταματήσουν.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 10 βαθμούς .
Προσοχή και εδώ σε ύποπτες περιοχές για παγετό τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πελοπόννησος: Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην Πελοπόννησο με ηλιοφάνεια από τις πρωινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της.
Κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Η θερμοκρασία κυμανθεί από -2 έως 12 βαθμούς.
Οι άνεμοι ασθενείς μεταβλητοί 2-3 μποφόρ.

Κρήτη-Κυκλάδες και νησιά Ανατολικού Αιγαίου: Με βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα θα μας βρουν οι πρώτες ώρες της Κυριακής.
Όσο περνάει η ώρα τα φαινόμενα θα εντοπίζονται σε νοτιότερα τμήματα και στα ανατολικά , όπως Κρήτη και ΔωδεκάνησαΑπό το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 4-6 μποφόρ.
Από το μεσημέρι και μετά σταδιακή εξασθένιση στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο ενώ στα νοτιότερα και ανατολικά τμήματα θα επικρατήσουν δυτικοί –βορειοδυτικοί άνεμοι 3-5 μποφόρ και τοπικά 6.

Καλά να περνάτε!

Πρόγνωση καιρού Στερεάς Ελλάδας , Πέμπτη 10/1/2019


Δύο πρόσωπα θα παρουσιάσει ο καιρός στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Στερεάς Ελλάδας.
Βροχές, καταιγίδες και χιόνια (ορεινά) στα δυτικά τμήματα και βελτιωμένος με λιγότερα φαινόμενα στα κεντρικά και
ανατολικά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο , ενώ οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι από δυτικές -νοτιοδυτικές διευθύνσεις.

Πάμε να δούμε τους νομούς αναλυτικά:

Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Συννεφιασμένος και βροχερός από το πρωί ο καιρός.
Κατά διαστήματα οι βροχές θα είναι έντονες , ενώ δεν θα λείπουν και οι καταιγίδες.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4C έως 14C , ενώ οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί, ισχυροί – πολύ ισχυροί
και θυελλώδεις, 6-8 μποφόρ.

Νομός Ευρυτανίας
Βροχές και παροδικές καταιγίδες από τις πρωινές ώρες. Χιόνια στα ορεινά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στο Καρπενήσι από 2 έως 6 βαθμούς.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές -νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 4-6 μποφόρ.

Νομός Φωκίδας
Βελτιωμένος ο καιρός σε σχέση με την Τετάρτη στα ανατολικά και με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Στα κεντροδυτικά θα έχουμε βροχές , με πιθανότητα καταιγίδας, που από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία σε άνοδο , θα κυμανθεί από 5C έως 16C, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί μέτριοι έως
ισχυροί, 5-6 μποφόρ.

Νομός Φθιώτιδας
Καλύτερος ο καιρός στα ανατολικά και με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Στα δυτικά βροχές με πιθανότητα καταιγίδας και βελτίωση από το απόγευμα και μετά.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0C έως 10C , ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί ,5-6 μποφόρ.

Νομός Βοιωτίας
Βελτιωμένος και εδώ ο καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Πιθανές βροχές τις απογευματινές – βραδινές ώρες στα νοτιοδυτικά του νομού.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 5C έως 15C, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις
μέτριοι έως ισχυροί, 4-6 μποφόρ.

Νομός Αττικής
Μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας από τις προμεσημβρινές ώρες και μετά.
Πιθανότητα για εκδήλωση βροχής, κυρίως στα κεντρονότια του νομού, τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8C έως 16C, ενώ οι άνεμοι θα είναι νότιοι-νοτιοδυτικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί και στα νότια
θαλάσσια τμήματα θυελλώδεις, 6-8 μποφόρ.

Νομός Ευβοίας
Πιθανές βροχοπτώσεις στα νότια το πρωί και το βράδυ.
Στα υπόλοιπα τμήματα βελτιωμένος καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας , συννεφιά , αλλά και διαστήματα με ήλιο.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6C έως 16C, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί,
4-6 μποφόρ και στα νότια πιο ενισχυμένοι ισχυροί 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Καλά να περνάτε!

Πρόγνωση καιρού Αττικής, Τετάρτη 9/1/2019


Και καθώς το χαμηλό που έφερε τον «Τηλέμαχο» απομακρύνεται σταδιακά ανατολικά και προς τα βάθη της Τουρκίας, ένα νέο
έχει ξεκινήσει την κατάβασή του από τη Σκανδιναβία και διασχίζοντας την κεντρική Ευρώπη αναμένεται να καταλήξει στα φιλόξενα νερά της Αδριατικής και του Ιονίου .

Εκεί θα βρει πρόσφορο χώρο να αναπτυχθεί στις συνθήκες υγρασίας και υδρατμών και να ενωθεί μαζί με τις χαμηλές πιέσεις της περιοχής.
Ουσιαστικά μιλάμε για μια long wave trough (κλικ), η οποία θα απασχολήσει τον καιρό της χώρας μας το επόμενο διήμερο και θα επηρεάσει κυρίως τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με βροχές-καταιγίδες αλλά και ισχυρές χιονοπτώσεις , ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (για λίγο) καθώς το εγκλωβισμένο ψύχος θα δεχτεί απότομα μεγάλα ποσοστά υγρασίας.

Από την Τετάρτη το απόγευμα και μετά , βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (κυρίως στα ανατολικά ) και στην Δυτική κυρίως Κρήτη. Προσοχή στους νότιους ανέμους οι οποίοι θα ενισχυθούν σημαντικότατα!

Στην Αττική θα πρέπει να έχουμε το νου μας, τα ξημερώματα και τις πρωινές ώρες, στις περιοχές που έχει στρωμένο χιόνι ή χιόνι που λιώνει ,καθώς λόγω της ξαστεριάς και των χαμηλών θερμοκρασιών της νύχτας θα σημειωθεί παγετός σε πολλές περιοχές.
Γρήγορα όμως η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει , λόγω των νοτιάδων που θα επικρατούν, ενώ σταδιακά σύννεφα θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Από το μεσημέρι και μετά οι νεφώσεις θα γίνουν πυκνότερες και θα έχουμε κατά τόπους παροδικές ασθενείς έως μέτριας εντάσεως βροχές, με μεγαλύτερη διάρκεια στα δυτικά και νότια του νομού, όπου υπάρχει και πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας.
Προς το βράδυ οι όποιες βροχές θα εντοπίζονται νοτιότερα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 14 βαθμούς (υπολογίστε 2-3 βαθμούς τουλάχιστον λιγότερους , σε μεγαλύτερα υψόμετρα )

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές – νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ, αλλά γρήγορα προς το μεσημέρι και μετά θα ενισχυθούν πολύ , φτάνοντας γρήγορα τα 7 – 8 μποφόρ , ενώ στα νότια θαλάσσια τμήματα του νομού δεν αποκλείεται κατά διαστήματα οι ριπές ανέμου να αγγίζουν και τα 9 μποφόρ.

Καλά να περνάτε!

 

Πρόγνωση χιονιά Αττικής, Δευτέρα 7/1/2019 έως Τρίτη 8/1/2019


Και να λοιπόν, που ελπίζουμε πως έφτασε η ώρα να δούμε και στα πεδινά της Αττικής, νιφάδες χιονιού να πέφτουν .
Σίγουρα η Αττική, πέρα του κρύου και κάποιων ποτιστικών βροχοπτώσεων, δεν έζησε την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στο βαθμό που την έζησαν άλλες περιοχές.
Μήπως λοιπόν, ήρθε η ώρα να πάρει το αίμα της πίσω;

Ας ξεκινήσουμε προβλέποντας  τι θα συμβαίνει στην ατμόσφαιρα της χώρας μας αυτό το διήμερο.

Κατά αρχήν να πούμε ότι το κρύο και η παγωνιά παραμένουν, δημιουργώντας μια πολύ δυνατή βάση για τη νέα ψυχρή εισβολή  που θα ρίξει και άλλο τη θερμοκρασία.
Η εισβολή αυτή θα ξεκινήσει από τη Ρωσία με το πιο ψυχρό τμήμα της να αποκόπτεται λίγο βορειότερα της Μαύρης Θάλασσας και την τελική της φάση να διασχίζει το Αιγαίο, αποκτώντας σταδιακά  μια σημαντική μετεωρολογική δυναμική , λόγω του συνδυασμού των ψυχρών αερίων μαζών με την υγρασία της θάλασσας.

Αυτή η δυναμική φαίνεται να προκαλεί τις ιδανικές συνθήκες για τον σχηματισμό υετοφόρων νεφών στο Αιγαίο , που θα έχουν σαν κατάληξη την ανατολική κυρίως Στερεά( και Αττική), ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια , Κυκλάδες και Κρήτη.
Ο καιρός αυτός που ονομάζεται καιρός ανατολικών προσήνεμων λόγω της διεύθυνσης του ανέμου και της κατεύθυνσης του υετοφόρου ρεύματος ,σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να δώσει χιονοπτώσεις στην Αττική και Εύβοια ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ στις Κυκλάδες και στην Κρήτη σε ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Πάμε λοιπόν να δούμε…
Με δυνατό κρύο και συννεφιά φαίνεται να ξημερώνει  η Δευτέρα.
Σύντομα και κατά τόπους,  θα ξεκινήσει χιονόνερο  στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις από τα  βόρεια προάστια και πάνω (πιθανόν και χαμηλότερα).

Πολύ γρήγορα τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέσουν , με αποτέλεσμα κοντά στο απόγευμα και μετά ό,τι πέφτει και όπου πέφτει να είναι χιόνι.
Η μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων φαίνεται να είναι από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και το πρωί της Τρίτης, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει και θα φανεί κατά την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Σαν βάση όμως θεωρώ, πως σε όλη την Αττική θα έχουμε, το διάστημα αυτό, πολύ αξιόλογες χιονοπτώσεις , πιο έντονες και με σημαντικές χιονοστρώσεις  στα ανατολικά και βόρεια του νομού, όπου μάλιστα μπορεί να έχουμε και χιονοπτώσεις πολύ ισχυρής έντασης, συνοδευόμενες από αστραπές (χιονοκαταιγίδα).

Στα κεντρικά και δυτικά εκ πρώτης φαίνονται πιο ασθενή τα φαινόμενα   , όμως τη νύχτα της Δευτέρας-ξημερώματα Τρίτης υπάρχει το ενδεχόμενο για σημαντικές εξάρσεις και σε αυτόν τον τομέα, λόγω σύγκλισης ψυχρών υγρών αερίων μαζών από τα Βορειοανατολικά και ψυχρών – ξηρών από τα Βορειοδυτικά.Και αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορώ να το πω από τώρα με σιγουριά , αν και υπάρχει σημαντική υποψία για κάτι τέτοιο.

Ως προς τη χιονόστρωση σε αυτό το τμήμα πιστεύω πως θα υπάρχουν περιοχές με πολύ καλά επίπεδα στρωμένου χιονιού (μεγαλύτερα υψόμετρα) ,  ενώ στα παραθαλάσσια (Πειραιά, Φάληρο κτλ) θεωρώ σαν βάση ,  πως ταράτσες , πεζούλια, αυτοκίνητα , ηλιακοί κτλ. θα γίνουν καλό πεδίο μαζέματος χιονόμπαλων. Από εκεί και μετά όπως είπα δεν αποκλείονται και εκπλήξεις…

Περίπου, από το μεσημέρι της Τρίτης  και μετά  τα φαινόμενα θα εμφανίζονται κυρίως στα ανατολικά τμήματα του νομού και στην Εύβοια όπου σταδιακά και εκεί θα σταματήσουν , μέχρι το απόγευμα -βράδυ.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις 6-8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση από  τη Δευτέρα με μέγιστη κοντά στους 5 βαθμούς, ενώ την Τρίτη δεν θα ξεπεράσει τους 3-4 βαθμούς.

Με λίγα λόγια λοιπόν , θεωρώ πως θα έχουμε πολύ καλές χιονοπτώσεις στην Αττική-Εύβοια ακόμα και δίπλα στη θάλασσα, με τα ανατολικά και βόρεια να έχουν τα πρωτεία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι  αποκλείεται να ζήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές σημαντικές καιρικές συγκινήσεις.

Καλά να περνάτε και φρόνιμο  είναι να αναζητήσετε από τώρα τις αλυσίδες του αυτοκινήτου σας!

 

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας Σαββατοκύριακο 5 και 6/1/2019


Το απόλυτο χειμωνιάτικο σκηνικό ζούμε τις τελευταίες μέρες με κρύο και χιόνια ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές της
νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας.
Το σκηνικό αυτό φαίνεται να συνεχίζεται , τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας με πολύ σοβαρές πιθανότητες
μάλιστα, να χιονίσει σε περιοχές που μέχρι τώρα έχουν μείνει παραπονεμένες (Ναι…ξέρετε τι εννοώ).
Για να δούμε όμως τι μας περιμένει καιρικά το επόμενο διήμερο.
Σάββατο 5/1/2019
Πολύ κρύο και παγωνιά.
Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν με υφέσεις και εξάρσεις ,μέχρι τουλάχιστον και τις πρωινές ώρες στα πεδινά της Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Στερεάς,
Δυτικής και Βόρειας Πελοποννήσου και κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας.
Βροχές θα σημειωθούν στο Βόρειο Αιγαίο , ενώ θα χιονίσει στα ορεινά και ημιορεινά των νησιών του, χωρίς να αποκλείονται και χαμηλότερα υψόμετρα.
Από τις προμεσημβρινές ώρες και μετά , θα ακολουθήσει σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων, με τον κύριο όγκο της κακοκαιρίας να μεταφέρεται στην Κρήτη
, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα με βροχές και καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά της Λέσβου και της Χίου , πιθανόν και
σε χαμηλότερα υψόμετρα , ειδικά προς το βράδυ.
Στην Κρήτη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τα ημιορεινά και πάνω , ενώ στα Δωδεκάνησα θα χιονίσει στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες – βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί 6-7 μποφόρ και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο , θυελλώδεις 9 και 10 μποφόρ.
Κυριακή 6/1/2019
Την Κυριακή θα έχουμε πάρα πολύ κρύο και παγωνιά (παγετό σε πολλές περιοχές) ενώ τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στον ορεινό κορμό (χιόνια) κυρίως της ηπειρωτικής
χώρας και στις παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής χώρας (βροχές).
Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί 6-7 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα θυελλώδεις έως 8 και 9.

Τώρα από Δευτέρα φαίνεται να κατεβαίνει ένα νέο – πιο ισχυρό κύμα ψύχους το οποίο δείχνει να επιλέγει Πελοπόννησο αλλά και τα ανατολικά προσήνεμα
(Εύβοια-Ανατολική Στερεά και Αττική) , τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Ίσως μάλιστα είναι και μια καλή ευκαιρία για τους καιρικά παραπονεμένους των τελευταίων ημερών να δουν μια άσπρη μέρα…!

Θα υπάρχει ενημέρωση.

Καλά να περνάτε και προσοχή τις πρωινές και βραδινές ώρες με τον παγετό.


Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων