Γενική εκτίμηση καιρού Ελλάδας-Αττικής νέα εβδομάδα. Δευτέρα 12/11 έως 16/11/2018


Χαρείτε τα κοντομάνικά σας και τα ανοιξιάτικα έως και την Τετάρτη τουλάχιστον , καθώς σταδιακά από την Τρίτη και μετά θα αρχίσει   πτώση  της θερμοκρασίας , λόγω ψυχρών αερίων μαζών που θα ταξιδέψουν από τη Ρωσία στην Τουρκία και μετά σε εμάς.

Το ταξίδι αυτό φαίνεται να φέρει τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας την Παρασκευή με τα δεδομένα να δείχνουν βροχούλες  στα ανατολικά ηπειρωτικά (και στην Αττική) , καθώς και στις Σποράδες , Κυκλάδες και Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν  από την Παρασκευή και στην Αττική  σε περιοχές άνω των 900-1000 μέτρων .

Με τους βοριάδες να κυριαρχούν η προαναφερόμενη πτώση της θερμοκρασίας  στα πεδινά του νομού θα είναι ιδιαιτέρως αισθητή και  αναμένεται να κυμανθεί ως εξής:

Δευτέρα: 13 έως 20 με 21C

Τρίτη: 12 έως  19 με 20C

Τετάρτη : 10 έως 17 με 18C

Πέμπτη : 9 έως 16C

Παρασκευή : 8 έως 14C και βροχές – χιόνια στα ορεινά.

Αυτά λοιπόν,  φαίνονται για τον καιρό της ερχόμενη εβδομάδας με τα μέχρι τώρα προγνωστικά δεδομένα. Αν κάτι αλλάξει θα υπάρχει ενημέρωση.

Καλή εβδομάδα να έχουμε!

 

Τραμπαλίσματα … θερμοκρασίας!


Απότομη πτώση της θερμοκρασίας που θα ακολουθηθεί από επίσης γρήγορη και απότομη άνοδο θα σημειωθεί στην ατμόσφαιρα πάνω από την πατρίδα μας , ειδικά στο ύψος περίπου των 1350-1500 μέτρων (περίπου 850 hpa).
Αυτή η πολύ γρήγορη μεταβολή οφείλεται σε ένα ευρύ ψυχρό μέτωπο που κινείται ταχύτατα νότια -νοτιοανατολικά και
εκτείνεται από τη Ρωσία έως τη κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη.


Το πέρασμα του μετώπου λόγω της θέσης,της ταχύτητας και της κίνησής του δεν θα φέρει κάποια ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα , εκτός από
κάποιες νεφώσεις και βροχές στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο, στην ανατολική Στερεά (πιθανόν και Αττική ξημερώματα Πέμπτης) και στην ανατολική Πελοπόννησο.
Το πιο σημαντικό θα είναι η ενίσχυση των βορείων ανέμων από την Πέμπτη το πρωί , που θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ
στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο , ίσως και τα 8 στο ανατολικό.


Από την Πέμπτη αργά το απόγευμα θα ξεκινήσει όμως η εξασθένησή τους.
Αυτό που με εντυπωσιάζει και νομίζω όχι μόνο εμένα, είναι η απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα πάνω
από τη χώρα μας , ιδιαίτερα στο επίπεδο των 1350-1500 μέτρων.
Για να πάρετε μια ιδέα ας χρησιμοποιήσουμε σαν σημείο αναφοράς την κορυφή της Πάρνηθας, περίπου στα 1400 μέτρα (κορυφή Καραμπόλα).
Έτσι λοιπόν, την Τετάρτη το μεσημέρι στο συγκεκριμένο υψόμετρο η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 10-11 βαθμούς.
Η πρόβλεψη για την Πέμπτη είναι ότι την ίδια ώρα θα είναι 1-2 βαθμούς Κελσίου και την Παρασκευή πάλι για το μεσημέρι προβλέπονται θερμοκρασίες 10 – 11 βαθμών Κελσίου.


Μιλάμε δηλαδή για μια κατακόρυφη πτώση περίπου 10 βαθμών και παρόμοια άνοδο μέσα σε ένα περίπου 24ωρο!
Στην επιφάνεια δεν θα επηρεαστεί τόσο η θερμοκρασία , λόγω της θέσης, κίνησης και ταχύτητας του μετώπου και έτσι
η θερμοκρασία αναμένεται την Πέμπτη να παρουσιάσει πτώση 4-5 βαθμούς σε σχέση με την Τετάρτη με ξανά παρόμοια
άνοδο την Παρασκευή.
Στην τελευταία εικόνα μπορείτε να δείτε το γράφημα που δείχνει την απότομη βουτιά, αλλά και την άμεση άνοδο της θερμοκρασίας στο ύψος των 1400 περίπου μέτρων.
Καλά να περνάτε!

 

Λίγα λόγια για τον καιρό της Κυριακής 30/9/2018


Τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου και ο Τρυγητής λέει να μας αποχαιρετήσει μεγαλοπρεπώς μαζί με τον μεσογειακό κυκλώνα , που σιγά σιγά οδεύει προς το τέλος του κι αυτός.

Έτσι λοιπόν για την Κυριακή περιμένουμε βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Προσοχή ,λόγω πιο  έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων  θα χρειαστούν περιοχές όπως η Ανατολική Μαγνησία οι Σποράδες, Βόρεια Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Επειδή όμως όπως είπαμε, δεν θα έχουμε μόνο στις παραπάνω περιοχές  βροχές  καλό είναι να προσέχουμε την εξέλιξη του καιρού στην περιοχή μας  μέχρι τη Δευτέρα που θα μας εγκαταλείψει σταδιακά από τα κεντρικά προς τα ανατολικά ,  το βαρομετρικό χαμηλό.

Οι άνεμοι θα απασχολήσουν κυρίως το κεντρικό και βόρειο  Αιγαίο (προσοχή στις Σποράδες και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου) που θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ. Επειδή όμως θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί όταν μπαίνουν στο ηπειρωτικό ανάγλυφο και μπορεί τοπικά να ενισχύονται , λόγω καναλισμού, θα χρειαστεί να είμαστε σε εγρήγορση για ισχυρούς έως θυελλώδεις βοριάδες ειδικά στην ανατολική Στερεά, Αττική και Εύβοια.

Καλή Κυριακή να έχουμε!

 

Εξέλιξη της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα 29/9/2018 20:00


Η βορειότερη τροχιά η οποία διαγράφει ο μεσογειακός κυκλώνας και κατά συνέπεια το πέρασμα από μεγαλύτερη έκταση ηπειρωτικών περιοχών (ξηράς) , φαίνεται ότι τον έχει αποδυναμώσει από θέμα ανέμων και φαινομένων.
Αυτό σίγουρα είναι καλό , ειδικά για περιοχές οι οποίες επλήγησαν στο παρελθόν , αλλά και σήμερα (ειδικά στην Κορινθία).
Η παραπάνω είναι μια παρούσα παρατήρηση και δεν αποτελεί κριτήριο για τις επόμενες ώρες, καθώς ακόμα το φαινόμενο συνεχίζεται.
Στην παρακάτω απεικόνιση μπορείτε να δείτε τις τιμές του ανέμου που μας δίνει για αυτή την ώρα Σάββατο 29/9/2018 19:48 ο μετεωρολογικός ιστότοπος windy.com.

Στροβιλισμός medicane Ζορμπάς 29/9/2018


Πρόγνωση καιρού Αττικής Σάββατο 29/9/2018-Κίνηση μεσογειακού κυκλώνα


Βροχερό αναμένεται να είναι και το Σάββατο στην Αττική και μάλιστα μιλάμε για  βροχές που θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης από της Παρασκευής, ενώ θα σημειώνονται και καταιγίδες κατά τόπους, ειδικά από το μεσημέρι και μετά.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή .

Στους ανέμους όμως θα χρειαστεί να δώσουμε προσοχή καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε την ακριβή τροχιά του κυκλώνα (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ξεκινήσει να κινείται).

Έτσι λοιπόν έχουμε τις εξής δυο περιπτώσεις:

Αν περάσει πιο κοντά στην Αττική και πάντα νότια: 

Οι βόρειοι άνεμοι γρήγορα από το πρωί θα στραφούν  σε ανατολικούς -νοτιοανατολικούς και θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 8-9 μποφόρ. Ειδικά στην περιοχή του Αργοσαρωνικού θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή , καθώς ο νοτιάς θα δημιουργήσει  μεγάλο κυματισμό.

Σε περίπτωση που περάσει πιο μακριά και  νοτιότερα, τότε:

Θα έχουμε ανατολικούς βορειανατολικούς ανέμους πολύ ισχυρούς έως και θυελλώδεις 6-8 μποφόρ, πιθανόν και 9.

Όπως και να έχει όμως και στις δυο περιπτώσεις,  η ένταση των ανέμων θα είναι αξιοσημείωτη!

Τώρα σχετικά με το την κυκλωνική  κίνηση που προβλέπεται για το Σάββατο,  θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου πελάγους , στα Κύθηρα, στην κεντρική και νότια Πελοπόννησο, στα νησιά του Αργοσαρωνικού , στην Αττική, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες , στην Κρήτη (ειδικά στη δυτική), και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,ειδικά από το απόγευμα και μετά.

Στις παραπάνω περιοχές θα εκδηλωθούν βροχές , κατά περιόδους ισχυρές αλλά και καταιγίδες.

Επίσης οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως και θυελλώδεις 7-9 και πιθανόν κατά τόπους  10 μποφόρ. Οι περιοχές που θα πλήττονται θα είναι από τα δυτικά προς τα ανατολικά , καθώς αυτή θα είναι η κίνηση του χαμηλού.

Όπως έχουμε σημειώσει λοιπόν, προσοχή στα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα , αλλά όχι πανικός και μακριά από τρομολαγνεία.

Για ό,τι νεότερο ,θα υπάρχει ενημέρωση.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Σημείωση: Στο παρακάτω βιντεάκι μπορείτε να παρακολουθήσετε το ξεκίνημα  της κυκλογένεσης του «Ζορμπά», έτσι όπως αυτό απεικονίζεται από ψηφιακές αναπαραστάσεις των καιρικών δεδομένων.

Η λήψη έγινε την Πέμπτη 27/9/18 στις 23:00 και τόνισα με κόκκινο χρώμα τον στροβιλισμό ,αντίθετο της φοράς του ρολογιού, χαρακτηριστικό των βαρομετρικών χαμηλών.

 

 

Πρόγνωση καιρού Αττικής Παρασκευή 28/9/2018- Λίγα λόγια για τον Μεσογειακό κυκλώνα


Συνέχεια της εικόνας που παρουσίασε ο καιρός της Πέμπτη θα έχουμε την Παρασκευή με δυο σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Αρχικά θα έχουμε σημαντική εξασθένιση των ανέμων , κάτι που θα φανεί ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η γενίκευση  των βροχοπτώσεων σχεδόν σε όλο τον νομό, που θα είναι πιο έντονες κατά  διαστήματα , ενώ υπάρχει και σοβαρή πιθανότητα για εκδήλωση τοπικών καταιγίδων. Πάντως φαίνεται να υπάρχουν και διαλείμματα βελτίωσης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι όπως είπαμε θα εξασθενήσουν και από τα 6-7 (τοπικά στα ανατολικά και βόρεια 8)  μποφόρ το πρωί , θα πέσουν στα 4-6 το απόγευμα.

Τώρα να πούμε και δυο λόγια για τον Μεσογειακό κυκλώνα ο οποίος φαίνεται να έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες…

Κατά αρχήν άλλο τυφώνας , άλλο κυκλώνας.

Οι τυφώνες είναι τα τερατώδη καιρικά συστήματα που γεννιούνται στα νερά του Ατλαντικού και του Ειρηνικού , ενώ κυκλώνας είναι ένα υποδεέστερο σύστημα , ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο όμως έχει δυναμική  και συνοδεύεται και αυτό από  ισχυρούς -θυελλώδεις ανέμους, βροχές και καταιγίδες σε πολύ μικρότερο βαθμό όμως από έναν τυφώνα.

Ο δικός μας λοιπόν μεσογειακός κυκλώνας έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται στα βόρεια της Λιβύης – νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

Εκεί θα αρχίσει να στροβιλίζεται να μαζεύει υγρασία από τα θερμά νερά της Μεσογείου και να γιγαντώνεται με τη βοήθεια της ψυχρής αέριας μάζας που είναι από πάνω του.

Το θέμα που μας απασχολεί είναι πως τα προγνωστικά μοντέλα ακόμα δεν έχουν καταδείξει την ακριβή του πορεία , όμως από ότι δείχνουν τα πράγματα θα κινηθεί ανατολικά καταλήγοντας είτε πιο χαμηλά στα Δωδεκάνησα, είτε πιο ψηλά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Όπως και να έχει οι περιοχές που θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση από την Παρασκευή έως και την Δευτέρα είναι η νότια και κεντρική Πελοπόννησος , η Κρήτη ,πιθανόν η Αττική  (κυρίως η νότια και νοτιοανατολική) , Εύβοια, οι Κυκλάδες και φυσικά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, που θα τελειώσει το ταξίδι του.

Προγνωστικά φαίνεται πως οι στροβιλιζόμενοι άνεμοι γύρω από το χαμηλό θα ξεπεράσουν  ίσως και τα 100 χμ την ώρα , ενώ όπως είπαμε το σύστημα θα συνοδεύεται από έντονες βροχές και καταιγίδες.

Ας έχουμε λοιπόν τρία  πράγματα στο μυαλό μας:

  1. Ο κυκλώνας δεν είναι τυφώνας , όμως απαιτεί την προσοχή και τον σεβασμό μας.
  2. Ο πανικός και οι τρομολαγνικές ιστοσελίδες είναι κακοί σύμβουλοι.
  3. Επειδή σαν χώρα και σαν πολίτες έχουμε θεματάκια με την προστασία μας ας ρίξουμε μια ματιά στη σελίδα της πολιτικής προστασίας εδώ     , ιδιαίτερα προς το τέλος του άρθρου που μας δίνει οδηγίες για τους πολίτες :

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για ό,τι νεότερο θα υπάρχει ενημέρωση.

Καλά να περνάτε!

Σημείωση: Στην κινούμενη εικόνα πιο κάτω μπορείτε να δείτε την προβλεπόμενη πορεία του κυκλώνα  (το σύστημα με τους πυκνούς ομόκεντρους κύκλους ) από το παγκόσμιο προγνωστικό σύστημα gfs.

 

 

Με καλό καιρό ο σχολικός αγιασμός , Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018


Καλοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει σε όλη τη χώρα τις πρωινές και προμεσημβρινές ώρες  που θα τελεστεί ο σχολικός αγιασμός στα σχολεία της χώρας μας.

Για να πάρετε μια ιδέα  οι καιρικές συνθήκες θα είναι παρόμοιες με  τις σημερινές ( Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου) .

Για το υπόλοιπο της ημέρας τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν κυρίως  στην Πελοπόννησο με βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι και μετά,ειδικά στις κεντρικές και νότιες περιοχές της.

Καλή σχολική χρονιά!

Πρόγνωση καιρού Αττικής Δευτέρα 25/9/17 -Καιρική τάση εβδομάδας


Μία εκτεταμένη ψυχρή λίμνη (εικ.1) η οποία καλύπτει σχεδόν όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη θα έχει σαν
αποτέλεσμα την επικράτηση φθινοπωρινού και άστατου καιρού στη χώρα μας.

850-25-9-17
Μάλιστα η θερμοκρασία βαθμιαία , κατά το πέρασμα της εβδομάδας θα σημειώνει πτώση κυμαινόμενη κάτω
από τις μέσες τιμές της εποχής. (εικ2)

ανωμ. 850 26-9-17
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινά άνω των 2500 περίπου μέτρων , με πρώτους
υποψήφιους φυσικά τον Όλυμπο και τον Σμόλικα.
Ας δούμε τώρα  για την Αττική:
Τη Δευτέρα ο καιρός αναμένεται με εναλλαγές ήλιου και συννεφιάς , πιο πυκνής από το μεσημέρι και μετά.
Καθώς περνά η ώρα προς το απόγευμα τοπικές ασθενείς βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και ανατολικά του νομού
με πιθανότητα από αργά το απόγευμα και το βράδυ να εκδηλωθούν και σε νοτιότερα τμήματα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 26 βαθμούς , ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ,
ασθενείς έως μέτριοι 3-5 (στα βόρεια και ανατολικά) μποφόρ.
Από την Τρίτη και μετά όπως ανέφερα αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και άστατος καιρός , με εναλλαγές ήλιου -συννεφιάς αλλά και διαστήματα με  βροχές.
Καλή φθινοπωρινή εβδομάδα να έχουμε!

Επιμέλεια: Γιώργος Πατσουλάκης

Γενική εκτίμηση καιρού Ελλάδας , Δευτέρα 11/9/2017-Σχολικός Αγιασμός


agiasmos

Με ζεστό και υγρό καιρό αναμένεται να γίνει ο σχολικός αγιασμός σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Η παρουσία ενός  χαμηλού στην Ιταλία , που θα επηρεάσει τα δυτικά από το μεσημέρι της Δευτέρας και μετά με κάποιες βροχοπτώσεις , σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στα ανατολικά θα έχει σαν αποτέλεσμα την επικράτηση νοτιάδων , πιο ισχυρών στη δυτική ακτογραμμή.

Και επειδή νοτιάδες ίσον υγρασία για τις περισσότερες περιοχές , το αίσθημα της ζέστης και κατά συνέπεια της δυσφορίας θα είναι πιο έντονο.

Αν τώρα σε όλα αυτά προσθέσετε και την αφρικανική σκόνη ,που θα δώσει τη γνωστή  θολούρα στην ατμόσφαιρα, τότε καταλαβαίνετε πως υπάρχει ένας ακόμα λόγος για να ρίξουν οι ιερείς μπόλικο αγιασμένο και δροσερό  νερό στους μαθητές …

Καλό Σαββατοκύριακο και καλή σχολική χρονιά να έχουμε!


Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων