Τριήμερη πρόγνωση καιρού Αττικής, Δευτέρα 26 έως Τετάρτη 28 /9/2016


26-9-2016

Καθώς όλη σχεδόν η Ευρώπη καλύπτεται από υψηλές πιέσεις , γενικά καλός θα είναι ο καιρός στη χώρα μας τις επόμενες τρεις μέρες.

Το ίδιο θα ισχύσει και για την Αττική και μάλιστα σε όσους αρέσει η πρωινή δροσούλα και η βραδινή ψυχρούλα αυτή η τριήμερη περίοδος θα είναι ιδανική.
Από την Πέμπτη και μετά η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.
Πιο αναλυτικά , τη Δευτέρα , αλλά και την Τρίτη αναμένεται γενικά καλός καιρός με εναλλαγές νεφώσεων και μεγάλων διαστημάτων ηλιοφάνειας.
Τοπικά (και εννοώ όχι μόνο κοντά στους ορεινούς όγκους) υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς όμβροι .

Την Τετάρτη αναμένεται πιο καθαρός καιρός με λιγότερες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις  ασθενείς έως μέτριοι, 3-5 μποφόρ και την Τετάρτη ελαφρώς πιο ενισχυμένοι , θα φτάσουν τοπικά στα ανατολικά τα 6.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα με την ψυχρούλα όπως είπαμε , να κάνει την εμφάνισή της τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Μάλιστα στα βόρεια προάστια η ελάχιστη θερμοκρασία τις πρωινές ώρες θα κυμαίνεται από 11-13 βαθμούς.

Καλή εβδομάδα να έχουμε!

Τριήμερη πρόγνωση καιρού Αττικής , Τετάρτη 21 έως Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016


21-23-9-20161

Αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός στην Αττική , κάτι το οποίο θα φανεί κυρίως το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη.
Το χαμηλό το οποίο θα περάσει από τη χώρα μας με κατεύθυνση Ανατολική-Βορειοανατολική σε συνδυασμό με την αστάθεια η οποία προβλέπεται να χαρακτηρίζει την ατμόσφαιρα, θα καταστήσει άστατο τον καιρό ειδικά από το μεσημέρι της Τετάρτης με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές πρώτα κοντά στους ορεινούς όγκους και στη συνέχεια σε ευρύτερα τμήματα, ενώ σοβαρή υποψηφιότητα θέτει και η εκδήλωση καταιγίδας, ειδικά στα βόρεια και κεντροανατολικά του νομού.

Το πρωί της Πέμπτης θα έχουμε μια παροδική ύφεση των φαινομένων με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά κοντά στο μεσημέρι και μετά θα εμφανιστούν εκ νέου νεφώσεις που θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στον νομό.
Αρχικά περισσότερο θα επηρεαστούν τα βορειοδυτικά , κεντρικά και ανατολικά του νομού όμως αργότερα θα επηρεαστούν και οι νοτιότερες περιοχές.Μάλιστα στα δυτικά παράλια πιθανόν να έχουμε, κατά περιόδους , εξάρσεις των φαινομένων στο διάστημα από το απόγευμα ως το βράδυ.Από αργά τη νύχτα τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Για την Παρασκευή φαίνεται γενικά καλός καιρός με κάποιες νεφώσεις τις πρωινές ώρες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού ,, όπου και μπορεί να σημειωθούν όμβροι.
Στον υπόλοιπο νομό λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Καλά να περνάτε!

Πρόγνωση καιρού Αττικής Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016


astathia1 3

Συνθήκες ατμοσφαιρικής αστάθειας θα έχουμε το Σαββατοκύριακο στην Αττική.
Σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη υγρασία αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τις θερμές ώρες τις ημέρες να έχουμε σχηματισμό κατακόρυφων νεφών ,αρχικά κοντά στους ορεινούς όγκους και στη συνέχεια βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Τα φαινόμενα θα εξασθενούν από αργά το απόγευμα προς βράδυ.
Πιο συγκεκριμένα :
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου

Αρχικά αίθριος καιρός.

Από το μεσημέρι και μετά νεφώσεις θα αρχίσουν να αναπτύσσονται πάνω από τους ορεινούς όγκους.

Σταδιακά οι νεφώσεις θα γενικευτούν και θα σημειωθούν βροχές και παροδικές καταιγίδες πρώτα στα δυτικά και βόρεια – ανατολικά του νομού , ενώ στη συνέχειαπιθανόν να επεκταθούν και σε προάστια του λεκανοπεδίου, όπως και στο κέντρο.
Σταδιακή βελτίωση από αργά το απόγευμα και μετά.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 31 βαθμούς , ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι 2-4 μποφόρ . Από το μεσημέρι και μετά στονΣαρωνικό θα πνέουν νότιοι της ίδιας περίπου έντασης συγκλίνοντας  με τους βόρειους των ηπειρωτικών , κάτι το οποίο πιθανολογώ ότι  θα βοηθήσει στην τροφοδότηση της ατμόσφαιρας με υγρασία και στην εκδήλωση των φαινομένων που περιέγραψα παραπάνω.

sygklish

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου
Παρόμοιες συνθήκες με το Σάββατο, με βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι και μετά. Βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Θεωρώ πως υπάρχει πιθανότητα για πιο γενικευμένα και έντονα κατά τόπους φαινόμενα , λόγω της εξασθένισης του ανέμου  (στριμ) στα ψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας (700hpa-3.500 μέτρα περίπου) και της πιο δυτικής διεύθυνσής του .

MU Athen avn
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια περίπου επίπεδα , ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως μέτριοι 1-3 μποφόρ.

Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!

Σημείωση: Ο χάρτης  είναι από τα προγνωστικό μοντέλο BOLAM και το μετεόγραμμα από το GFS

Τριήμερη Πρόγνωση καιρού Αττικής. Τρίτη 6 έως Πέμπτη 8/9/2016


 

6-9-16

«Του Σεπτέμβρη οι βροχές πολλά καλά μας φέρνουν»
Σε μια απλή παροιμία ο σοφός λαός μας αναγνωρίζει την αξία των βροχών του Σεπτέμβρη. Τα λεγόμενα πρωτοβρόχια που τα τελευταία χρόνια όλο και πιο δύσκολα τα διακρίνουμε , καθώς οι κακοκαιρίες έχουν την τάση να γίνονται πιο σύντομες και κάποιες φορές πιο βίαιες, ποτίζουν το χώμα, το ετοιμάζουν για σπορά και καλλιέργεια , αλλά φέρνουν και σε εμάς τη γλυκιά φθινοπωρινή μελαγχολία, τον συννεφιασμένο ουρανό και την υπέροχη μυρωδιά του νοτισμένου χώματος.
Ας δούμε όμως την επερχόμενη κακοκαιρία από τη μετεωρολογική της σκοπιά και ας αφήσουμε για λίγο σε μια γωνιά της καρδιάς μας τη λαογραφική και συναισθηματική της αξία.
Ψυχρές αέριος μάζες κατηφορίζουν από τη βόρεια Ευρώπη , προς την κεντρική Μεσόγειο-Ιταλία.
Ο πολικός αεροχείμαρρος ,

 

jet 6-9

ο συνδυασμός βαρομετρικών συστημάτων (υψηλές πιέσεις στη Δυτική -κεντρική Ευρώπη και χαμηλές στην Ανατολική )

gfs-0-12

τις καθοδηγούν και δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για κυκλογένεση στα ζεστά νερά της Αδριατικής , του Ιονίου Πελάγους και γενικότερα της Μεσογείου.

 

gfs-0-36
Κάτω από αυτές τις ατμοσφαιρικές συνθήκες θα πραγματοποιηθεί σημαντική αλλαγή του καιρού από την Τρίτη στη χώρα μας με βροχές και καταιγίδες αρχικά στη Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια σχεδόν σε όλο τον ηπειρωτικό και κεντρικό νησιωτικό κορμό της χώρας.
Σημαντικό θεωρώ το γεγονός πως η ύφεση που θα μας επηρεάσει και θα έχει σαν κέντρο της την περιοχή της Ιταλίας , θα μείνει σταθερή στη θέση της για σχεδόν όλη την εβδομάδα, οπότε ευελπιστούμε σε μια χορταστική φθινοπωρινή εβδομάδα.
Σίγουρα θα πρέπει τα νησιά του Ιονίου, περιοχές στη δυτική παράκτια και ηπειρωτική ζώνη αλλά και στα κεντρικά – βόρεια ηπειρωτικά να είναι προετοιμασμένες και για πιο βίαια φαινόμενα , όπως έντονες βροχές-καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Φυσικά να μην ξεχνάμε την ένταση των νοτιάδων που στο Ιόνιο φαίνεται να αγγίζουν και τα 7 μποφόρ και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε μικρά σκάφη και παραλίες.
Για την Αττική από την Τρίτη ο καιρός θα καταστεί άστατος με εναλλαγές ήλιου και συννεφιάς και πιθανότητα για βροχή τις πρώτες πρωινές ώρες.
Προς το μεσημέρι και το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και από εκεί και μετά ή λίγο αργότερα , προς τη νύχτα θα ξεκινήσουν βροχές.
Αργά τη νύχτα θα έχουμε επιδείνωση των φαινομένων με την ένταση των βροχοπτώσεων να αυξάνεται και μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης να είμαστε σε μια περίοδο βροχοπτώσεων με υφέσεις και εξάρσεις αλλά και σοβαρό το ενδεχόμενο για εκδήλωση καταιγίδας.
Προς το απόγευμα και μετά βροχές θα εκδηλωθούν κατά τόπους με πιθανή και την εκδήλωση θερμικής καταιγίδας.
Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουμε πάλι άστατο καιρό με εναλλαγές ήλιου και συννεφιάς , βροχές κατά περιόδους και πιθανότητα για καταιγίδα.
Ουσιαστικά λοιπόν, έχουμε μπροστά μας ένα τετραήμερο με καιρικό ενδιαφέρον και πιστεύω να χαρούμε όλοι τη γοητεία των καιρικών φαινομένων του Φθινοπώρου.

Καλά να περνάτε!

Τριήμερη πρόγνωση καιρού Αττικής, Σάββατο 3/9/2016 έως Δευτέρα 5/9/2016


3-9-2016

Γενικά για τη χώρα μας:
Η ύπαρξη υψηλών πιέσεων στην Δυτική και κεντρική Ευρώπη σε αντίθεση με τις χαμηλές της Ανατολικής Μεσογείου, θα δώσουν συνέχεια στο καιρικό σκηνικό με τους βοριάδες να έχουν τον πρώτο λόγο , τουλάχιστον για το επόμενο διήμερο.
Από τη Δευτέρα και μετά η σταδιακή κάθοδος αερίων μαζών υπό τη μορφή ψυχρής λίμνης από τη βόρεια Ευρώπη , θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του καιρού κυρίως την Τρίτη , πρώτα στα δυτικά της χώρας. με νοτιάδες, βροχές και καταιγίδες, ενώ κεντρικότερες και πιο ανατολικές περιοχές θα δούμε κατά πόσο θα επηρεαστούν , καθώς ακόμα χρειάζεται παρακολούθηση το σύστημα για την τελική του θέση.
Αναλυτικά για το επόμενο τριήμερο στην Αττική:
Η καλοκαιρία θα συνεχιστεί με γενικά αίθριο καιρό , κάποιες νεφώσεις κατά διαστήματα και βόρειους ανέμους πιο ενισχυμένους το Σάββατο.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε καλά επίπεδα για την εποχή , ενώ από τη Δευτέρα το απόγευμα οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε νότιους σημάδι της αλλαγής που προαναφέραμε.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Τριήμερη Πρόγνωση καιρού Αττικής. Τετάρτη 31/8/2016 έως Παρασκευή 2/9/2016


30-08-16

Η επικράτηση υψηλών πιέσεων σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι η αιτία για την ενίσχυση των βορείων ανέμων, σταδιακά από την Τετάρτη.
Την κατάσταση αυτή θα τη συνοδεύσουν , από την Πέμπτη και βροχές στα ηπειρωτικά της χώρας.
Για την Αττική , οι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά από την Τετάρτη , με την πτώση της θερμοκρασίας να γίνεται αισθητή από την Πέμπτη.

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις, πιο πυκνές στα βόρεια και ανατολικά του νομού.
Ειδικά για την Πέμπτη υπάρχει μια μικρή υποψία για ασθενείς  βροχές στις παραπάνω περιοχές.

 

Καλά να περνάτε και καλό μήνα να έχουμε!

Κεραυνός σκότωσε 300 ταράνδους στη Νορβηγία


300 νεκροί τάρανδοι Νορβηγία

Το χειρότερο πρόσωπο της καταιγίδας είδαν τα αθώα ζώα σε ένα τεράστιο εθνικό πάρκο στη Νορβηγία. Όπως μας πληροφορεί το άρθρο του  National Geographic (κλικ) , πέρα από τους 300 ταράνδους σκοτώθηκαν  και 70 μοσχάρια.

Το πάρκο στο οποίο σημειώθηκε το περιστατικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Νορβηγίας και φιλοξενεί περίπου 10.000 με 11.000 άγριους  ταράνδους.

Πάντως πέρα από τον απίστευτα μεγάλο αριθμό των νεκρών ζώων , εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η Νορβηγία είναι μια χώρα (όπως και οι υπόλοιπες κοντά στην αρκτική ζώνη) που δεν πλήττεται συχνά από κεραυνούς.

Από ότι φαίνεται όμως και εδώ τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν…

 

 

 

Τριήμερη Πρόγνωση καιρού Αττικής. Κυριακή 28 έως Τρίτη 30 Αυγούστου 2016


28-8-16 copy

Καλοκαιρίας συνέχεια θα αποτελέσει το επόμενο τριήμερο στον νομό μας.

Την Κυριακή αναμένονται ίδιες περίπου καιρικές συνθήκες με το Σάββατο , με τους ανέμους να εξασθενούν ελαφρώς.
Τη Δευτέρα θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας , ενώ την Τρίτη οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο ανεβάζοντας κι άλλο τη θερμοκρασία.
Και τις τρεις μέρες ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, ειδικά κοντά στους ορεινούς όγκους.

Και μια και ο καιρός δεν ευνοεί για κάποια ιδιαίτερη ανάλυση έπεσε στην αντίληψή μου η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων του προγνωστικού χάρτη από το μοντέλο GFS για τη Δευτέρα 29 Αυγούστου,

Σε αυτόν τον χάρτη λοιπόν, μπορούμε να δούμε ένα παράδειγμα περιοχής βαρομετρικού λαιμού.

Όπως πολύ ωραία μας εξηγεί η ΕΜΥ στην ιστοσελίδα της (κλικ) :
«Είναι μια περιοχή σχεδόν ομοιόμορφης πίεσης μεταξύ δύο υψηλών και δύο χαμηλών. Δεν έχει καμιά ισοβαρική οριοθέτηση. Οι ισοβαρείς στις δύο πλευρές των χαμηλών εκατέρωθεν του λαιμού έχουν τις ίδιες τιμές ενώ οι ισοβαρείς στις πλευρές των αντικυκλώνων έχουν τις ίδιες τιμές μεταξύ τους αλλά λίγο μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες των υφέσεων.»

Λαιμός

Για τη διευκόλυνσή σας έχω σημειώσει στο χάρτη τις περιοχές χαμηλών πιέσεων (Χ) στη Βόρεια Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο και υψηλών (Υ) στη Δυτική Ευρώπη και στην  Ανατολική.

Σχηματίζουν περίπου έναν σταυρό. Στη μέση, αυτή η περιοχή με πράσινο κύκλο  είναι η περιοχή βαρομετρικού λαιμού.

Καλά να περνάτε!

Θυελλώδεις άνεμοι στην Αττική -Προσοχή-Παρασκευή 26/8/2016 (10:00 πρωινή)


πεσμένο δέντρο

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να έχουν και οι κάτοικοι της Αττικής , λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που σε κάποιες περιοχές , λόγω των γεωμορφολογικών συνθηκών φτάνουν και στα όρια της θύελλας.

Μέχρι στιγμής από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών (κλικ)  , έχουν καταγραφεί γεμάτες ριπές 8 μποφόρ  σε Πόρτο Ράφτη ((69,2 χμ/ώρα), Παλλήνη (72,4 χμ/ώρα), Σπάτα (74 χμ/ώρα), Εκάλη 69χμ/ώρα), Μελίσσια (74 χμ/ώρα), που φυσικά αυτές οι τιμές αγγίζουν τα 9 μποφόρ, ενώ έχουμε το απίστευτο στην Πεντέλη ο σταθμός κατέγραψε ριπές 11 μποφόρ (106,5 χμ/ώρα)!

Λόγω των παραπάνω χρειάζεται μεγάλη προσοχή για την αποφυγή πυρκαγιών , αλλά και ατυχημάτων (προσοχή σε δέντρα, ασφάλιση – δέσιμο γλαστρών, κτλ).

Σημείωση: Η φωτογραφία είναι από αρχείο.

Πρόγνωση καιρού Αττικής, Παρασκευή 26/8/2016


boatwind

Το πολύ δυνατό μελτέμι ,με ισχυρούς ,έως ακόμα και θυελλώδεις , βοριάδες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού της Παρασκευής .
Η ένταση των ανέμων αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 8 μποφόρ κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού.
Στα δυτικά -νοτιοδυτικά οι άνεμοι θα είναι μικρότερης έντασης.
Πιο συγκεκριμένα:
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός στην Αττική την Παρασκευή , με κάποιες λίγες και άνευ σημασίας νεφώσεις κατά διαστήματα, πάνω από τους ορεινούς όγκους.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα επίπεδα της Πέμπτης , από 22 έως 30 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι στα κεντρικά και δυτικά θα πνέουν Βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί, 5-7 μποφόρ , ενώ στα ανατολικά θα είναι της ίδιας διεύθυνσης , ακόμα πιο ισχυροί, φτάνοντας τοπικά τους θυελλώδεις , έως και 8 μποφόρ.
Να επισημάνουμε , λόγω των παραπάνω, τη μεγάλη προσοχή που πρέπει να υπάρχει , για  αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς

Καλά να περνάτε!


Top
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων