ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΕΜΟΠΤΕΡΟΥ

 

Ο άνθρωπος ανέκαθεν παρατηρούσε γύρω του τη φύση και εμπνέονταν από αυτή. Οι περισσότερες ανακαλύψεις βασίζονται στην παρατήρηση. Ο άνθρωπος μιμούμενος τη φύση κατόρθωσε πολλά επιτεύγματα. Έτσι παρατηρώντας τα πουλιά και το φυσικό στοιχείο του αέρα κατασκεύασε το ανεμόπτερο, ένα αεροσκάφος χωρίς μηχανή, προκάτοχο του αεροπλάνου.

Αρχικά  χρησιμοποιήθηκε στους πολέμους, μετέπειτα στην εκπαίδευση των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας. Σήμερα πλέον χρησιμοποιείται είτε ως χόμπι δηλαδή για διασκέδαση είτε ως άθλημα.

 

Αργυρό

Μια πτήση ίση ή μεγαλύτερη των 5 ωρών

  • επιτυχία ύψους από το σημείο απαγκίστρωσης ίσο ή μεγαλύτερο των 1000 μέτρων
  • μια πτήση απόστασης 50 χιλιομέτρων

 

Χρυσό

  • ελεύθερη πτήση 300 χιλιομέτρων
  • επιτυχία ύψους 3000 μέτρων

 

Διαμάντια

  • μια πτήση προδεδηλωμένη 300 χιλιομέτρων
  • επιτυχία ύψους 5000 μέτρων
  • μια πτήση ελεύθερης διαδρομής 500 χιλιομέτρων

 

DYNAMIC SOARING

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΕΜΟΠΤΕΡΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Οι προσπάθειες να πετάξει ο άνθρωπος κρατούν από την αρχαιότητα μέχρι και τον 20ο  αιώνα. Για παράδειγμα ο Ίκαρος που προσπάθησε να πετάξει με κέρινα φτερά καθώς και τα σχέδια του Leonardo Da Vinci.

Το ανεμόπτερο είναι το πρώτο αεροσκάφος βαρύτερο από τον αέρα με το οποίο ο άνθρωπος κατόρθωσε να πετάξει και είναι ο άμεσος πρόγονος του αεροπλάνου. Ακόμη και το αεροπλάνο των αδελφών Ράϊτ ήταν ένα ανεμόπτερο στο οποίο είχε προστεθεί ένας κινητήρας. Πρόδρομοι της ανεμοπορίας θεωρούνται ο Γερμανός Otto Liliental  και οι αδελφοί Ράϊτ. Αλλά ως άθλημα η ανεμοπορία διαδόθηκε μετά τον Ά παγκόσμιο πόλεμο κυρίως στην Γαλλία και στην Γερμανία. Κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο το ανεμόπτερο χρησιμοποιήθηκε συχνά για την μεταφορά « κομάντος ».

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το ανεμόπτερο είναι μια πτητική συσκευή εφοδιασμένη με σταθερές πτέρυγες και χωρίς προωθητικό σύστημα, δηλαδή μηχανή.

Η τεχνική της ανεμοπορικής πτήσης βασίζεται στο ο ανεμοπόρος να ψάχνει και να βρίσκει ανοδικά ρεύματα του αέρα, με σκοπό να φτάσει το ανεμόπτερο στο ύψος που του επιτρέπει να κάνει διαδρομές μεγάλης απόστασης. Αυτό μπορεί να το κατορθώσει με τις δυνάμεις που υπάρχουν στη φύση, όπως τα «τα κύματα» όρους και τα θερμικά ρεύματα που υποστηρίζουν και ανυψώνουν το ανεμόπτερο.

Σήμερα πλέον ένας καλός ανεμοπόρος μπορεί να ανέβει σε ύψη μεγαλύτερα από 6000 μέτρα και να διανύσει αποστάσεις μεγαλύτερες από 500 χιλιόμετρα

Τα ανεμόπτερα είναι μονοθέσια ή διθέσια και έχουν όργανα ελέγχου, όπως πυξίδα, βαρόμετρο, υψόμετρο και ασύρματο.

Το ανεμόπτερο επειδή δεν έχει προωθητικό σύστημα (δηλαδή μηχανή) δεν μπορεί να απογειωθεί μόνο του για αυτό χρειάζεται βοηθητικά μέσα, όπως η αερορυμούλκηση ή το λεγόμενο βίντσι (Μ Ε Α), το οποίο είναι ένα βαρούλκο με κινητήρα που τραβάει το ανεμόπτερο. Κατά την διάρκεια της ρυμούλκησης με το βίντσι ένα άτομο κρατάει στα πρώτα μέτρα του διαδρόμου απογείωσης το φτερό σε οριζόντια θέση.

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

Από τότε που ο άνθρωπος εμφανίστηκε στην γη ονειρευόταν να πετάξει σαν τα πουλιά. Είναι γνωστός ο μύθος για τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο που πέταξαν με φτερά φτιαγμένα από κερί. Για πολλούς αιώνες ο άνθρωπος προσπάθησε, χωρίς επιτυχία όμως, να χρησιμοποιήσει τη μυϊκή του δύναμη, για να πετάξει. Η πρώτη σοβαρή απόπειρα για την ανάλυση της πτήσης έγινε από τον Αριστοτέλη στο έργο του «Φυσικά», τον 4ο αιώνα π.X. Σύμφωνα με τις αντιλήψεις του Αριστοτέλη, ένα σώμα που κινείται στον αέρα βρίσκεται συνέχεια κάτω από την επίδραση μιας δύναμης η οποία διατηρεί την πτήση και όταν σταματήσει να δρα, σταματάει και η πτήση. Η θεωρία αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη 20 αιώνες αργότερα από το Νεύτωνα ο οποίος απέδειξε ότι ένα σώμα συνεχίζει την κίνηση του μέχρι να εφαρμοστεί μια αντίθετη δύναμη και να το σταματήσει. Το ανεμόπτερο αποτελεί τον προκάτοχο του αεροπλάνου και η πτήση βασίζεται στην παρουσία μιας δύναμης ικανής να ξεπεράσει το βάρος του.

SEGELFLIEGEN(LILLYMAE’S)

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΤΟ ΑΝΕΜΟΠΤΕΡΟ

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,                                                                                               να εύχεσαι να΄ναι μακρύς ο δρόμος,                                                                                                   γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.                                                                                                                                Ιθάκη,Κ.Π.Καβάφης

  Από τότε που κουράστηκα να ψάχνω, έμαθα να βρίσκω.                                          

    Κι από τότε που ο άνεμος μου εναντιώθηκε,έμαθα να σαλπάρω με όλους τους ανέμους.

                                                               Φρίντριχ Νίτσε,1844-190,Γερμανός Φιλόσοφος

 

SEGELFLUGZEUG

 

 

 

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΟ ΑΝΕΜΟΠΤΕΡΟ

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο