Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Δημοσιευμένο στις 1 Φεβρουαρίου 2021 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή

 

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.

 Το μήνυμα της φετινής ημέρας είναι: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»

Με αφορμή το σύνθημα της ημέρας το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Πανευρωπαϊκού δικτύου INSAFE/INHOPE, διοργανώνει έναν πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό με στόχο οι μαθητές να αποτυπώσουν τις ιδέες τους για το πώς αντιλαμβάνονται τη θετική και ποιοτική  χρήση του διαδικτύου, πως το διαδίκτυο διευκολύνει τη ζωή μας και τι πρέπει να προσέχουμε προκειμένου η ενασχόλησή μας με τον ψηφιακό κόσμο να έχει θετικό πρόσημο.

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Φορέας διοργάνωσης του διαγωνισμού είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από το Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο καθώς και ο αναγνωρισμένος εκπρόσωπος της Ελλάδας για το Expert Group on Safer Internet for Children της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε2 τάξης 5ου Δ. Σ. Γιαννιτσών μαζί με τη δασκάλα τους Γεσθημανή Αποστολίδου, στα πλαίσια υλοποίησης  του Εκπαιδευτικού Π ρ ο γ ρ άμματος «Ασφάλεια στο διαδίκτυο» κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2020-2021,εκτός των άλλων δράσεων, εξέδωσαν την Εφημερίδα με τίτλο «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο».

Μικρά ξωτικά έρχονται τα Χριστούγεννα!

Δημοσιευμένο στις 23 Δεκεμβρίου 2020 Κατηγορία: Χριστούγεννα από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα , , ,

Αρχίστε να φτιάχνετε αυτή την όμορφη παρέα από Χριστουγεννιάτικα ξωτικά!

Υλικά

•    Χάρτινα πιάτα
•    Χοντρό χαρτί η χαρτόνι
•    Γκοφρέ χαρτί
•    Νερομπογιές ή ότι άλλο χρώμα θέλετε
•    Πινέλο
•    Μαρκαδόρους ή χρωματιστά μολύβια
•    Ψαλίδι, κόλλα
•    Πον πον, ματάκια χαντρίτσες, πούλιες ή χάντρες ή χρυσόσκονη με κόλλα

Πώς να το φτιάξετε:

 1. Πάρτε ένα χάρτινο πιάτο για να φτιάξετε το κεφάλι του ξωτικού. Ζωγραφίστε επάνω στο χαρτί δύο αυτάκια μυτερά όπως βλέπετε στην εικόνα και κόψτε τα.
 2. Κολλήστε στην καλή πλευρά του πιάτου τα αυτιά.
 3. Γυρίστε το πιάτο από την ανάποδη. Βάψτε όλη την πίσω επιφάνεια του πιάτου με νερομπογιά σε χρώμα ροζ ή ότι άλλο προτιμάτε για το πρόσωπο του ξωτικού. Βάψτε επίσης και τα αυτάκια του. Μπορείτε να κάνετε το δέρμα του ροζ ή καφέ η ακόμη και κόκκινο!
 4. Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε λίγη καφέ νερομπογιά με άσπρη για να γίνει πιο ανοικτό. Αφήστε τη μπογιά να στεγνώσει.
 5. Μετά κολλήστε στο πρόσωπο τα ματάκια και ένα πον πον για μυτούλα.
 6. Με ένα μαρκαδόρο ζωγραφίστε το στόμα και αν θέλετε ζωγραφίστε και τα αυτάκια για να γίνουν πιο αληθινά!
 7. Κόψτε ένα τρίγωνο από πράσινο χαρτί ( ή ζωγραφίστε το) για να φτιάξετε το καπέλο. Μετά κάνετε ένα κομμάτι ζικ ζακ  κόκκινο για τη βάση του καπέλου.
 8. Κολλήστε τα κομμάτια του καπέλου στο κεφάλι του ξωτικού. Επίσης κολλήστε ένα μικρό κόκκινο κυκλάκι στην κορυφή του καπέλου.
 9. Κόψετε λωρίδες από χαρτί γκοφρέ τσαλακώστε τις και κολλήστε τις δεξιά και αριστερά στο κεφάλι για να φτιάξετε τα μαλλιά.
 10. Αφήστε να στεγνώσει καλά και μετά διακοσμήστε το δωμάτιό σας!

Άλλες ιδέες

 • Μπορείτε να δώσετε διάφορες εκφράσεις στα ξωτικά σας, ζωγραφίζοντας διαφορετικά το στόμα, ή ζωγραφίζοντας από πάνω τα μάτια για να τα κάνετε νυσταγμένα ή απορημένα.
 • Μπορείτε να φτιάξετε λίγο διαφορετικά τα μαλλιά ή να κόψετε άλλο σχήμα καπέλα.
 • Μπορείτε επίσης να τα στολίσετε με χρυσόσκονη ή να κολλήσετε χαντρούλες ή πούλιες ή ακόμη και μικρά κουδουνάκια.
 • Ζωγραφίστε ρίγες στο καπέλο ή κολλήστε λωρίδες διαφορετικού χρώματος. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας ώστε να φτιάξετε μία χαρούμενη παρέα από ξωτικά ή ελφ!
 • Μπορείτε και να τα κάνετε μαριονέτες, κολλώντας ένα μακρύ ξυλάκι στο πίσω μέρος του πιάτου. Αν δεν έχετε μακρύ ξυλάκι ενώστε δύο κοντά με κόλλα όπως φαίνεται στην εικόνα..
Για ηλικίες από:
5-9
9-12
12+

Πηγή:http://www.pamebolta.gr

Τσαϊκόφσκι – Σουίτα Ο Καρυοθραύστης

Δημοσιευμένο στις 22 Δεκεμβρίου 2020 Κατηγορία: Βίντεο,Τραγούδια,Χριστούγεννα από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα , , ,

Σουίτα είναι μια σειρά από ξεχωριστά μουσικά κομμάτια  που παίζονται διαδοχικά.

Η σουίτα μπαλέτου παίχτηκε πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη το 1892 και συνάντησε μια αρκετά ψυχρή αποδοχή.

Στην Ευρώπη το μπαλέτο πέρασε απαρατήρητο όταν παίχτηκε πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1934.Από τότε όμως κερδίζει διαρκώς σε δημοτικότητα και αποτελεί μια δημοφιλή μορφή Χριστουγεννιάτικης διασκέδασης.

 • Η σουίτα Καρυοθραύστης μας ταξιδεύει στο πιο εμπνευσμένο και φανταχτερό τοπίο που θα μπορούσαμε να φανταστούμε-Στο Βασίλειο των Ζαχαρωτών- όπου οι νιφάδες του χιονιού χορεύουν και τα βουνά αναβλύζουν μέλι.
 • Είναι Παραμονή Χριστουγέννων και η Κλάρα παίρνει για δώρο έναν παράξενο παλιό καρυοθραύστη με ρυτιδιασμένο ανθρώπινο πρόσωπο.Αργά εκείνη τη νύχτα, γλιστρά κρυφά στο κάτω δωμάτιο να ψάξει τον καρυοθραύστη της , για να ανακαλύψει τα μολυβένια στρατιωτάκια να πολεμούν ενάντια στα ποντίκια που τα οδηγεί ο σκληρός βασιλιάς τους με τα πολλά κεφάλια.
 • Η Κλάρα διώχνει με γενναιότητα τα ποντίκια και εκδηλώνει την αγάπη της για τον Καρυοθραύστη, ελευθερώνοντάς τον έτσι από τα μάγια και μεταμορφώνοντάς τον ξανά σε έναν όμορφο πρίγκηπα.
 • Εκείνος τότε παίρνει την Κλάρα για να την παντρευτεί στο μαγικό κόσμο των Ζαχαρωτών.
 • Οι διαθέσεις και τα χρώματα εναλλάσσονται σε μια συναρπαστική φαντασία μαγείας και περιπέτειας.

https://www.youtube.com/watch?v=bBwYzngxqJE

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία – A Christmas Carol+

Δημοσιευμένο στις 16 Δεκεμβρίου 2020 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα

Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ (Τζιμ Κάρεϊ) ξεκινάει και φέτος τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές με τη γνωστή του μίζερη και περιφρονητική διάθεση, βάζοντας τις φωνές στον πιστό του υπάλληλο (Γκάρι Όλντμαν) και στον ευδιάθετο ανιψιό του (Κόλιν Φερθ). Ο Σκρουτζ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να απολαύσει τα Χριστούγεννα, που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως μια εποχή που σε βρίσκει «κατά ένα χρόνο μεγαλύτερο, αλλά ούτε κατά μια ώρα πλουσιότερο». Επιστρέφοντας στο σπίτι, μόνος όπως πάντα, δέχεται μια καθόλου ευχάριστη επίσκεψη από το φάντασμα του νεκρού συνεργάτη του, Τζόζεφ Μάρλεϊ. Ο Μάρλεϊ, που τώρα πληρώνει το τίμημα για τη σκληρόκαρδη ζωή του, προσπαθεί να προειδοποιήσει τον Σκρουτζ για το τι τον περιμένει και τον ενημερώνει ότι θα τον επισκεφτούν τρία πνεύματα. Πράγματι, τα Χριστουγεννιάτικα Πνεύματα του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλει Γενέσθαι εμφανίζονται και παρασύρουν τον Σκρουτζ σε ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο, αποκαλύπτοντάς του τις αλήθειες που δε θέλει να παραδεχτεί. Ο Σκρουτζ θα πρέπει να μαλακώσει την καρδιά του, για να αναθεωρήσει τη σκληρή στάση μιας ολόκληρης ζωής και να επανορθώσει τα σφάλματα του, προτού είναι πολύ αργά…

Ευγένιος Τριβιζάς «Ένα δέντρο μια φορά»

Δημοσιευμένο στις 16 Δεκεμβρίου 2020 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα

Το «Ένα δέντρο, μια φορά», ένα από τα πιο αγαπητά βιβλία του Eυγένιου Τριβιζά, που προάγει την οικολογική ευαισθητοποίηση και μεταδίδει επίκαιρα μηνύματα που αφορούν στη ζωή των περιθωριοποιημένων ατόμων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, γίνεται ταινία υψηλής ποιότητας τρισδιάστατων κινούμενων σχεδίων (3d animation).
Το παραμύθι εκτυλίσσεται ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, όταν συναντιούνται ένα παραμελημένο δέντρο που φυτρώνει στο άχαρο πεζοδρόμιο μιας πόλης και ένα φτωχό αγόρι. Το δέντρο, που βλέπει από τα παράθυρα των σπιτιών τα καταστόλιστα χριστουγεννιάτικα δέντρα και ζηλεύει, ζητά από το αγόρι να το στολίσει. Εκείνο όμως, δεν έχει στολίδια, ούτε και χρήματα. Πώς είναι δυνατόν να στολίσει ένα καχεκτικό δέντρο στη μέση ενός παγωμένου, βρόμικου πεζοδρομίου; Κι όμως… εκείνη η νύχτα είναι αλλιώτικη από τις άλλες, μια νύχτα ονείρων, μια νύχτα μαγική…
Την ταινία, ένα απολαυστικό θέαμα για όλη την οικογένεια (family show) με συγκίνηση, λεπτές αποχρώσεις του χιούμορ, πλούσια φαντασία και χωρίς ίχνος βίας, σε πρωτότυπο σενάριο του ίδιου του Ευγένιου Τριβιζά, τη σκηνοθετεί ο Παναγιώτης Ράππας (συνεργάτης του Steven Spielberg και ισόβιο μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου των ΗΠΑ). Την παραγωγή υπογράφουν ο Παναγιώτης Ράππας και ο βραβευμένος με ΕΜΜΥ και υποψήφιος για το ANNIE 2007, Νάσος Βακάλης.

Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι – Ένα δέντρο, μια φορά!

Σε λίγο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα… Η πτώση ηθικών αξιών και ο υλιστικός ευδαιμονισμός κυριαρχούν και δημιουργούν μία πραγματικότητα από αντιθετικές εικόνες, οι οποίες συγκλονίζουν. Άνθρωποι φορτωμένοι με σακούλες και δώρα και άνθρωποι ρακένδυτοι και άρρωστοι από το κρύο να κοιμούνται σε παγκάκια. Στολισμένες βιτρίνες και ζαχαροπλαστεία με λαχταριστά γλυκίσματα και επαίτες να ψάχνουν στα σκουπίδια για αποφάγια. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Τα φετινά Χριστούγεννα μπορούν να γίνουν μοναδικά για εσένα, όχι επειδή θα σου δώσουν οι άλλοι δώρα, αλλά γιατί μπορείς να προσφέρεις εσύ μέσα από την αγάπη σου και τη φιλία σου.

Είναι πολύ δυνατό και ζωντανό το θαύμα της αγάπης και της φιλίας και πρέπει να το ζήσουμε, όπως μας διδάσκει ο Ευγένιος Τριβιζάς στο χριστουγεννιάτικο παραμύθι του «Ένα δέντρο, μια φορά»…

Ένα δέντρο, μια φορά

Ο Ευγένιος Τριβιζάς στο χριστουγεννιάτικο παραμύθι του «Ένα δέντρο μια φορά»  καταφέρνει να μας συγκινήσει και να μας αφυπνίσει χωρίς μελοδραματικές εξάρσεις. Το έργο αυτό κινείται σε δύο κόσμους: στον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας και στον κόσμο τον πραγματικό. Δυστυχώς, η πραγματικότητα που βιώνει το παιδί και το δέντρο είναι σκληρή και δεν είναι άλλη από αυτή των περιθωριοποιημένων ανθρώπων και των περιβαλλοντικών συνεπειών από την έλλειψη οικολογικής συνείδησης αντίστοιχα.

Ο συγγραφέας προετοιμάζει το σκηνικό, για να κινηθεί τελικά σε ένα επίπεδο ονειρικό, κατά το οποίο θα επέλθει κάθαρση στο δράμα των «ηρώων». Με άλλα λόγια, επιλέγει να φύγει από τη σφαίρα της πραγματικότητας για να σώσει τους ήρωές του. Προτού όμως καταφύγει εκεί φροντίζει με έναν ευφυή τρόπο να στηλιτεύσει την πραγματικότητα και να φανερώσει τη μοναξιά που βιώνει κανείς στις μεγαλουπόλεις, τις απάνθρωπες σχέσεις, τον ατομικισμό και την αδιαφορία για τους άστεγους ανθρώπους, στέλνοντας παράλληλα και οικολογικά μηνύματα. Το παιδί τη στιγμή που δεν έχει βιώσει ποτέ θαλπωρή και ζεστασιά προσφέρει ανιδιοτελώς την αγάπη του στο δέντρο. Και τότε γίνεται το θαύμα….

Βασικά σημεία του παραμυθιού

…Κάποτε σε μία παγωμένη πολιτεία ήταν ένα δέντρο. Οι περαστικοί «βλοσυροί» και «βιαστικοί» όχι μόνο δεν του έδιναν σημασία, αλλά του πετούσαν αποτσίγαρα, φλούδια και το φτύνανε. Κανείς δεν το πρόσεχε. Κανείς δεν το φρόντιζε. Κανείς δεν του έδινε την παραμικρή σημασία. Ποτέ δεν είχε βιώσει τον καθαρό αέρα του δάσους και ποτέ πουλιά δεν κάθισαν πάνω στα κλαδιά του. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά κατάλαβε από κάτι μηχανικούς ότι θα πλάταιναν το δρόμο πλάι του. Τη θλίψη του συμπλήρωσε και η εικόνα που αντίκρισε. Στρέφοντας τα μάτια του στα παράθυρα των σπιτιών διέκρινε χριστουγεννιάτικα έλατα που τα στολίζανε και ζήλευε. Πόσο θα ήθελε και αυτό να είναι χριστουγεννιάτικο έλατο στη θαλπωρή ενός σπιτιού;

Ήταν κι ένα παιδί. Την ημέρα έκανε δουλειές του ποδαριού και το βράδυ κοιμόταν σε ένα πλυσταριό στην αυλή ενός εγκαταλελειμμένου κτηρίου. Κανείς δεν το φρόντιζε. Κανείς δεν του έδινε την παραμικρή σημασία. Ποτέ δεν είχε βιώσει τη ζεστασιά της μητρικής αγκαλιάς, τη θαλπωρή ενός σπιτιού. Εκείνο το κρύο χριστουγεννιάτικο βράδυ έμαθε ότι μετά τις γιορτές θα κατεδαφιζόταν το κτήριο και δεν θα είχε που να μείνει.

Τη θλίψη του συμπλήρωναν οι εικόνες που αντίκριζε. Τυλιγμένο στο τριμμένο μάλλινο παλτό του κοιτούσε τα

στολισμένα σαλόνια με τα γκι, τις φρουτιέρες, αγόρια και κορίτσια να στολίζουν με χαρά χριστουγεννιάτικα δέντρα και ζήλευε. Και ζήλευε πολύ. Πόσο θα ήθελε και αυτό να στόλιζε ένα έλατο στη θαλπωρή ενός σπιτιού; Κάποια στιγμή το δέντρο και το παιδί συναντήθηκαν… Και το δέντρο ζητά μία χάρη από το παιδί. Θα εκπληρωθεί άραγε η ευχή του; Εκείνη η νύχτα είναι μία νύχτα μαγική και ονειρική…

Το χριστουγεννιάτικο παραμύθι «Ένα δέντρο, μια φορά» με την αριστουργηματική εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου γίνεται ταινία υψηλής ποιότητας τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων το 2009. Την ταινία σκηνοθετεί ο Παναγιώτης Ράππας σε σενάριο του Ευγένιου Τριβιζά.

Την ατμοσφαιρική μουσική υπογράφει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Τον ρόλο του δέντρου αναλαμβάνει ο Διονύσης Σαββόπουλος, του αγοριού η Δανάη Σκιάδη και της ρωσίδας πριγκίπισσας η Μαρία Ναυπλιώτου. Συμμετέχουν ο Θοδωρής Αθερίδης, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, ο Μιχάλης Μητρούσης, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Τάκης Τζαμαργιάς και ο Παύλος Χαϊκάλης. Τα τραγούδια της ταινίας ερμηνεύουν η Φωτεινή Δάρρα και ο Μπάμπης Τσέρτος.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ευγένιος Τριβιζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και είναι καθηγητής εγκληματολογίας στην Αγγλία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Reading, όπου διατελεί Ομότιμος Καθηγητής, και σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι γνωστός ως συγγραφέας βιβλίων για παιδιά από τεσσάρων χρονών και πάνω.
Το έργο του είναι μεγάλο, καθώς έχει γράψει περίπου 150 βιβλία μεταξύ των οποίων μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς, εκπαιδευτικά βιβλία, ενώ έχει συνεργαστεί και με παιδικά περιοδικά. Μάλιστα, έχει βραβευθεί από διάφορους οργανισμούς για το αξιόλογο αυτό έργο.

https://www.kidsgo.com.cy/

Ήθη και έθιμα Χριστουγέννων

Δημοσιευμένο στις 11 Δεκεμβρίου 2020 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα ,

Εικόνα1

Το Χριστόξυλο

Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας, από τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο, το πιο γερό , το πιο χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Αυτό ονομάζεται Χριστόξυλο και είναι το ξύλο που θα καίει για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών (από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα) στο τζάκι του σπιτιού.

Πριν ο νοικοκύρης φέρει το Χριστόξυλο, κάθε νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι , ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμη και την καπνοδόχο , για να μη βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια, όπως λένε στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια.

Έτσι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων , όταν όλη η οικογένεια θα είναι μαζεμένη γύρω από το τζάκι, ο νοικοκύρης του σπιτιού ανάβει την καινούρια φωτιά και μπαίνει στην πυροστιά το Χριστόξυλο.

Ο λαός λέει ότι καθώς καίγεται το Χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός, εκεί στην κρύα σπηλιά της Βηθλεέμ.

Σε κάθε σπιτικό, οι νοικοκυραίοι προσπαθούν το Χριστόξυλο να καίει μέχρι τα Φώτα

Το ζύμωμα του Χριστόψωμου

Εικόνα2 Από τις προετοιμασίες της παραμονής των Χριστουγέννων πιο χαρακτηριστική είναι εκείνη που αναφέρεται στο ζύμωμα του χριστόψωμου.

Η συνήθεια αυτή είναι πολύ ριζωμένη στους αγρότες και τους τσοπάνηδες. Απλές και ταπεινές νοικοκυρές κάνουν τη ζύμη με ιδιαίτερη ευλάβεια. Θεωρείται το έργο αυτό θείο, είναι έθιμο καθαρά Χριστιανικό.

Κατά τόπους φτιάχνεται σε διάφορες μορφές το Χριστόψωμο κι έχει διαφορετικές ονομασίες όπως: «το ψωμί του Χριστού», «Σταυροί», «βλάχες» κ.ά.»

Την παραμονή των Χριστουγέννων «παντρεύουν», σε πολλά μέρη της Ελλάδας, τη φωτιά. Παίρνουν ξύλο με θηλυκό όνομα π.χ. κερασιά και ένα με αρσενικό όνομα, ας πούμε πλάτανος και ο νοικοκύρης λέγει: «Παντρεύω σε φωτιά για το καλό της νοικοκυράς».

Από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα έβαζαν άλλοτε στο τζάκι δώδεκα αδράχτια για να τα βλέπουν οι καλικάντζαροι να μη κατεβαίνουν από την καπνοδόχο. «Οι πιστοί στις παραδόσεις από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνεια που φεύγουν οι καλικάντζαροι, δεν τρώνε ελιές, φασόλια και σύκα για να μην κάνουν καλογήρους».

Στη Λήμνο την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων σφάζουν γουρουνόπουλα και το βράδυ της ίδιας μέρας χορεύουν.

 

Κυπαρίσσης Απόστολος

Χριστούγεννα στον κόσμο

Δημοσιευμένο στις 1 Δεκεμβρίου 2020 Κατηγορία: Χριστούγεννα από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα

Μέτρα πρόληψης κατά Κορωναϊού

Δημοσιευμένο στις 10 Νοεμβρίου 2020 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή

Δυστυχώς στην εποχή μας ζούμε μια μεγάλη πανδημία. Είναι πολύ θανατηφόρα, επώδυνη και μεταδοτική. Η καινούρια ασθένεια που μαστίζει όχι μόνο την χώρα μας αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε  την ασθένεια που ονομάζεται «κορωνοϊός»     οι επιστήμονες εξέδωσαν διάφορους κανόνες που πρέπει να τους τηρούμε όλοι με ευλάβεια για να μην έχουμε διασπορά του ιού.

Οι κανόνες είναι οι εξής:

 1. Να φοράμε πάντα μάσκα
 2. Να πλένουμε καλά και τακτικά τα χέρια μας
 3. Να τηρούμε τις αποστάσεις
 4. Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε να το κάνουμε στον αγκώνα μας .

Αν τα τηρούμε αυτά θα είμαστε υγιείς  και θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία μέχρι να βρουν το εμβόλιο όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις.

 

Ραφαήλ-Αντώνης Μ.

 

Εντυπώσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Δημοσιευμένο στις 10 Νοεμβρίου 2020 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή

 

Όταν έμαθα ότι θα ανοίγανε τα σχολεία ήμουν πολύ ευτυχισμένη γιατί θα ξαναέβλεπα τους συμμαθητές μου,  αλλά  δεν είχα σκεφτεί ότι θα έπρεπε να φορούσαμε μάσκες ,να κρατάμε αποστάσεις  και να μην μπορώ να παίξω όπως έπαιζα παλιά με τους φίλους μου  .Τουλάχιστον τελειώσαμε τις τηλεδιασκέψεις και είδα επιτέλους την καινούρια κυρία μου .

Τώρα το έχω συνηθίσει και είναι πιο εύκολο . Ευτυχώς  έχουμε  και μια νοσηλεύτρια και άμα κάποιες φορές ξεχνιόμαστε μας το υπενθυμίζει και αμέσως συμμορφωνόμαστε. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά, γιατί δεν μπορούμε να καθόμαστε στο ίδια θρανία με τους φίλους μας ή να ανταλλάσσουμε πράγματα όπως μολύβια, ξύστρες, σβηστήρες, στύλους, να κεράσουμε τους συμμαθητές μας  κ.τ.λ.

Ελπίζω να μην ξανακλείσουν τα σχολεία και νομίζω ότι σε κανένα μα σε κανένα δεν θα άρεσε να ξανακλείσουν τα σχολεία .

 

Κυριακή Π.

Ανεμόμυλοι της Μυκόνου

Δημοσιευμένο στις 7 Νοεμβρίου 2020 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή

Οι μύλοι είναι κτισμένοι μεταξύ Αλεύκαντρα και της συνοικίας του Νιοχωρίου.
Είναι ολόλευκοι με επιβλητικούς όγκους στη σειρά, προσανατολισμένοι στο πέλαγος που εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.
Χρησιμεύουν σε μια άφθονη πηγή ενέργειας, τον άνεμο για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους. Επίσης, κατά την περίοδο εκείνη το αλεύρι, ήταν το βασικότερο συστατικό της διατροφής τους, με αποτέλεσμα ο μύλος να διευκολύνει την διαδικασία αλέσματος σιτηρών. Οι κάτοικοι έβλεπαν τον μύλο σημαντικό κομμάτι για τη ζωή τους.
Αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αναγνωρισμένα αξιοθέατα στη Μύκονο, οι ανεμόμυλοι αντανακλούν το παρελθόν του νησιού και καλύπτουν μια ένδοξη περίοδο στην ιστορία του.
Πόσο θα ήθελα να τους δω από κοντά!

Δέσποινα Α.

Ο Πολιτισμός του τόπου μας

Δημοσιευμένο στις 6 Νοεμβρίου 2020 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή

 

 

Η πόλη μας τα Γιαννιτσά, είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νομού Πέλλας. Βρίσκεται επί της ιστορικής Εγνατίας Οδού σε υψόμετρο 40μ. ανάμεσα στο όρος Πάικο και στον κάμπο των Γιαννιτσών , βόρεια της περιοχής της αποξηραμένης λίμνης των Γιαννιτσών.

Παρά την κοντινή απόσταση με τη Θεσσαλονίκη (48 χ.μ.) η πόλη κατάφερε να αναπτύξει το δικό της αυτόνομο χαρακτήρα και να εξελιχθεί ως το σημαντικότερο οικονομικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του Νομού Πέλλας.

Το όνομά της οφειλόταν στον Τούρκο στρατηλάτη Γαζή Αχμέτ Εβρενός , ο οποίος κατέλαβε την περιοχή και επανίδρυσε τον Ρωμαϊκό οικισμό «Βαρδάριον» τον οποίο και βαπτίζει με το όνομα <<Γενιτσέ ι Βαρντάρ>>,δηλαδή νέο Βαρδάρι. Με την ένταξη στο ελληνικό κράτος ονομαζόταν Γενιτσά και το 1926 μετονομάστηκε επίσημα σε Γιαννιτσά).

Η τουρκική φάση της πόλης ουσιαστικά ξεκινά και σφραγίζεται από την προσωπικότητα του Γαζή Εβρενός Μπέη. Το γεγονός ότι ετάφη στην πόλη των Γιαννιτσών (Μαυσωλείο Γαζή Εβρενός) θα την καταστήσει ιερή πόλη των Τούρκων.

Η πόλη των Γιαννιτσών λόγω της θέσης της κοντά στη λίμνη, πρόσφερε πολλά στον Μακεδονικό Αγώνα.

Ο καπετάν Άγρας και η ομάδα του , ο Γκόνος Γιώτας ή αλλιώς «το στοιχειό της Λίμνης», ο Ιωάννης Βελούλας και άλλοι ήταν μερικοί από τους σημαντικότερους Μακεδονομάχους.

Η μάχη των Γιαννιτσών ήταν μια από τις σημαντικότερες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Σήμανε την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και την ένταξή της στο ελληνικό κράτος. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την απελευθέρωση της  Θεσσαλονίκης.

Σήμερα τα Γιαννιτσά είναι κυρίως αγροτική περιοχή με τον ξακουστό «Βάλτο των Γιαννιτσών».

Τουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν διάφοροι αρχαιολογικοί χώροι τα μουσουλμανικά μνημεία όπως το Μαυσωλείο και Τα Λουτρά του Γαζή Εβρενός , Ο Πύργος του ρολογιού , Το νεοκλασικό σπίτι του Εμίν Μπέη , Το Τζαμί του Σεΐχη Ιλλαχή, Η Μητρόπολη Γιαννιτσών(1860), το τουριστικό περίπτερο «Φιλίππειο», ο ποταμός Λουδίας με το κωπηλατικό του κέντρο.

Επίσης το Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών (1997),προβάλλει την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου μας.

Το ανοιχτό θέατρο των 3.000 θέσεων φιλοξενεί πολλές θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις.

Τέλος στα Γιαννιτσά υπάρχουν πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι με αξιόλογη δραστηριότητα όπως και αθλητικά σωματεία.

Γιώργος Π.

Ο Πολιτισμός του τόπου μας

Δημοσιευμένο στις 5 Νοεμβρίου 2020 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή

Στη χώρα όπου κατοικούμε μπορεί να υπάρχουν κτίσματα όπως τζαμιά (τουρκικής προέλευσης), κάστρα (ρωμαϊκής προέλευσης), καθολικές εκκλησίες (ιταλικής προέλευσης) εβραϊκές συναγωγές κ.λ.π.

Τα κτίσματα αυτά μας θυμίζουν είτε τους κατακτητές που πέρασαν από τον τόπο μας , είτε το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες θρησκευτικές μειονότητες ανθρώπων (π.χ. μουσουλμάνοι, εβραίοι, καθολικοί, χριστιανοί), που χρειάζονται και αυτοί τους τόπους λατρείας τους.

Πελαγία Α.

PUZZLE_Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Δημοσιευμένο στις 19 Ιουνίου 2020 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή

Ενασχόληση

Εικόνα1

Ευγένεια

Εικόνα3

Ενασχόληση

Εικόνα4

Φωτογραφίες

Εικόνα5

Συμβουλές

Εικόνα7

Αιτήματα

Εικόνα8

Δημιουργία κόμικ

Δημοσιευμένο στις 29 Απριλίου 2020 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα ,

Γεωργία, Δ1

 Ραφαηλία , Δ1

Η εφημερίδα μας_Απρίλιος 2020

Δημοσιευμένο στις 16 Απριλίου 2020 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή

Ο μικρός πρίγκηπας

Δημοσιευμένο στις 9 Απριλίου 2020 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή

Για καλύτερη ανάγνωση κάντε fullscreen σύμφωνα με την εικόνα παρακάτω:

 

Για να ακούσετε το βιβλίο δείτε το παρακάτω βίντεο:

 

Α ν θέλετε να διαβάσετε το βιβλίο σε pdfκάντε κλικ εδώ

 

Πηγή:-eBooks4Greeks.gr

Προτάσεις για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια της παραµονής στο σπίτι λόγω των προληπτικών µέτρων για τον κορωνοϊό – Covid-19

Δημοσιευμένο στις 20 Μαρτίου 2020 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή

«Μένουμε σπίτι….Συνδε-Δεμένοι» του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το έντυπο περιλαμβάνει χρήσιμες επισημάνσεις για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια παραμονής στο σπίτι λόγω των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό – Covid-19.Λήψη αρχείου

Εκπαιδευτική Τηλεόραση_Περιπέτειες στο Πάρκο_Γραμματικά Φαινόμενα_

Δημοσιευμένο στις 17 Μαρτίου 2020 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα ,

 

Δείτε και τα παρακάτω βίντεο από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Συνώνυμα, ταυτόσημα, αντίθετα

Σύνθετες λέξεις

Παραγωγή ρημάτων

Παραγωγή επιθέτων

Σύνθεση με αχώριστα μόρια

Παραγωγή ουσιαστικών

Πηγή:Sophia Madouvalou

 

Επόμενη σελίδα »