«Η Γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο»Γιορτή λήξης ΣΤ΄ τάξης 1ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών

Δημοσιευμένο στις 30 Μαΐου 2018 Κατηγορία: Γενικά από ΕΥΑΝΘΙΑ ΠΟΜΑΚΗ  Με ετικέτα

Το   ταξίδι  της  Γοργόνας  και  του  μικρού  Αλέξανδρου  αρχίζει.Τους ακολουθούν  οι  Ωκεανίδες.Αφηγούνται  τους  μύθους  ,τους  θρύλους  και  την  ιστορία   του  κάθε  τόπου  που  περνούν.Το  ταξίδι  αρχίζει  από  τη  Θράκη  και  τελειώνει  στην  Κύπρο.Ο  ήλιος  από  εκεί  ψηλά  τους  συντροφεύει  σε  όλο  αυτό  το  ταξίδι  της  γνώσης.Μαζί  τους  συμπλέουμε  κι  εμείς  και  ακούμε   μεσοπέλαγα  τη  φωνή  της  Γοργόνας  να  ρωτά  τα  καράβια  :Ζει  ο  βασιλιάς  ο  Αλέξανδρος;

Γνωρίζουμε τον συγγραφέα Δημήτρη Μπογδάνο-Δραστηριότητα Φιλαναγνωσίας

Δημοσιευμένο στις 25 Μαρτίου 2018 Κατηγορία: Γενικά από ΕΥΑΝΘΙΑ ΠΟΜΑΚΗ

Την  Τετάρτη  28  Μαρτίου  2018  ,με  αφορμή  την  παγκόσμια  ημέρα  παιδικού  βιβλίου,ο   συγγραφέας  Δημήτρης  Μπογδάνος  θα  επισκεφτεί  το  1ο  Δημοτικό  Σχολείο  Γιαννιτσών.Οι  μαθητές  της  ΣΤ3  τάξης  μελέτησαν  τα  βιβλία  του  μέσα  από  δράσεις  Φιλαναγνωσίας.

Έρευνα-Σχολικός εκφοβισμός

Δημοσιευμένο στις 9 Μαρτίου 2018 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα

Τσικνοπέμπτη 2018

Δημοσιευμένο στις 9 Φεβρουαρίου 2018 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα

ΑΠΟ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

Δημοσιευμένο στις 31 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή

Για τα χωριά μας,η βραδιά της Κυριακής της Τυροφάγου σήµαινε: βραδιά της συγγνώµης, αρχή της νηστείας,αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής. Η νηστεία από το κρέας είχε αρχίσει από την προη­γούµενη Κυριακή των Απόκρεω. Την εβδοµάδα που µεσολα­βούσε µέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου, τρώγαµε γαλακτερά και αβγά. Γι’ αυτό και το τραπέζι της Κυριακής αυτής, για µε­σηµέρι και βράδυ, είχε πίτες µε τυρί, ξινόγαλα και αυγά.

Πριν φτάσουµε όµως στο βραδινό τραπέζι της Κυριακής, αξίζει να σχολιάσουµε τις οικογενειακές επισκέψεις της συγχώρησης, που αποτελούσαν την κορυφαία ανθρώπινη, κοινωνική και χριστιανι­κή έκφραση της αγάπης, του σεβασµού, της σύσφιγξης των συγγενικών και φιλικών δεσµών, για τη Μεγάλη Σαρακοστή και τα Θεία Πάθη που περιμέναμε.

Το απόγευµα της Κυριακής άρχιζαν οι οικογενεια­κές και φιλικές επισκέψεις για να ανταλλαγούν συγγνώµες µεταξύ οικογενειών, μεταξύ των µικρότερων από τους µεγαλύτερους, όπου φιλούσαν απαραίτητα το χέρι. Είχαν µεγάλη σηµα­σία και βαρύτητα οι επισκέψεις αυτές στα πλαίσια των θρη­σκευτικών καθηκόντων, αλλά και των κοινωνικών σχέσεων µέσα στη µικρή κοινωνία του χωριού. Σχολιάζονταν πολύ άσχημα όποιος δεν αντάλλασε συγγνώµη µε συγχωριανό του που είχε πικράνει. Και ο ίδιος, νιώθοντας βάρος στη συνείδη­σή του για αυτή του την παράλειψη, δεν πήγαινε να µεταλάβει.

Κατά τις επισκέψεις προσφέρανε και συµβολικά δώρα, κά­ποιο φρούτο της εποχής, συνήθως πορτοκάλια ή µπισκότα ή κουλουράκια. Οι γονείς παίρνανε µαζί τους και τα παιδιά για να βλέπουν, να ακούν και να µαθαίνουν. Τα παιδιά τα φιλοδώ­ριζαν µε κέρµατα, πεντάρες, δεκάρες και εικοσάρες της επο­χής κι αυτά τα κάνανε αρµαθιά σε κόκκινη κλωστή, για να τα επιδείξουν τη Δευτέρα σε συνοµηλίκους τους και να παινευ­τούνε ποιος έχει περισσότερους και καλύτερους συγγενείς.

Μόλις τελείωναν οι επισκέψεις και συγκεντρωνόταν η οικογένεια στο σπίτι, παίζανε το παιχνίδι του βρασµένου αβγού. Λάμκατο έλεγαν!Ο παππούς ή ο πα­τέρας έδενε ένα σφιχτοβρασµένο και ξεφλουδισµένο αβγό µε γερή µάλλινη κλωστή στην άκρη µιας ρόκας γνεσίµατοςή ενός πλάστη και το περιέφερε µπροστά από τα ανοιχτά στόµατα των παιδιών και των εγγονών, που ήταν καθισµένα ολόγυρα, µε τα χέρια πίσω. Όποιος κατάφερνε να το χάψει, ήταν ο τυχερός του σπιτιού. Το έθιµογινόταν για να κλείσει το στόµα, όπως λέγανε οι παλιοί, γιατί σ’ όλη τη Σαρακοστή µέχρι το Πάσχα πρέπει να προσέχουµε και τι θα τρώµε και τι θα λέµε.

Τα τσόφλια του αβγού τα τυλίγανε σε ένα µαντίλι και πίστευαν ότι εκεί φυλάκισαν εκεί τις ψείρες, τους ψύλλους και τους κο­ριούς που τους τυραννούσανε όλη τη χρονιά. Όταν νύχτωνε για καλά πήγαιναν και τα αδειάζανε στην αυλή κάποιου σπιτιού που το όνοµα του νοικοκύρη ήταν µοναδικό στο χωριό και σ’ αυτόν παραπέ­µπαµε όλα τα ενοχλητικά έντοµα της χρονιάς.

Ελεάννα  Καρυπίδου

(Από το βιβλίο: «Στο περιβόλι της τοπικής μας παράδοσης»

του παππού μου, κ. Ιωάννη Παπαλαζάρου, )

Έθιμα του τόπου μας

Δημοσιευμένο στις 29 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή

Το βραχιολάκι του Μάρτη

Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη ενήληκες και παιδιά φορούν στο χέρι τους ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη,για να τους προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια, τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.

Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη,τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη και τον βγάζουν στο τέλος του μήνα ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/674274/to-vraxiolaki-toy-martioy-h-istoria-kai-to-ethimo-toy-marti#ixzz55IyNcxPp

Γιάννα Δεληγιαννάκη      

ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ

Ένα έθιμο γνωστό στους περισσότερους. Γίνεται δύο ή τρεις μέρες πριν το γάμο. Οι συγγενείς και οι φίλοι συγκεντρώνονται στο σπίτι που θα μείνει το ζευγάρι μετά το γάμο και στρώνουν το κρεβάτι του ζευγαριού στην κρεβατοκάμαρα. Στρώνουν σεντόνι (κατωσέντονο, πανωσέντονο, μαξιλαροθήκες, κουβερλί), πάνω ρίχνουν ρύζι για να ριζώσει το ζευγάρι, χρήματα, για να έχει καλά οικονομικά στη ζωή του και ανθοπέταλα. Στο τέλος ρίχνουν ένα παιδάκι πάνω στο κρεβάτι, ένα αγόρι του οποίου να ζουν και οι δύο γονείς, για να αποκτήσει το ζευγάρι απογόνους. Το στρώσιμο του κρεβατιού γίνεται από τις φίλες της νύφης που πρέπει να έχουν στη ζωή και τους δυο τους γονείς. Ακολουθούν κεράσματα με γλυκά, αναψυκτικά, ποτά.

Δέσποινα Ρέντα

Τα Θεοφάνεια

Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου. Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνεια και Φώτα ή Φωτά. Σε αυτή την εορτή γιορτάζουν τα ονόματα Φωτεινή, Φανή, Φώτιος (Φώτης), Τριάδα, Ουρανία, Ιορδάνης, Ιορδάνα, Περιστέρης, Περιστέρα, Θεοφάνης, Θεοφανία κι Θεοχάρης

Πηγή: el.wikipedia.org

Γιώργος Ξηρός

Το βάψιμο των αυγών το Πάσχα

Ένα από τα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών. Το κόκκινο χρώμα του αυγού συμβολίζει το αίμα της θυσίας του Χριστού. Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως και το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε. Το βάψιμο των αυγών γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη γι’ αυτό και τη λένε Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη.

Γιάννης Τζιάλης

Το σπάσιμο του ροδιού την Πρωτοχρονιά

Ένα αρχαίο έθιμο του λαού μας για την γιορτινή μέρα της έλευσης του νέου χρόνου είναι <<το σπάσιμο του ροδιού>> .Το έθιμο αυτό αρχικά εντοπίστηκε στην Πελοπόννησο. Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, ντυμένοι όλοι με τα καλά τους ρούχα για να παρακολουθήσουν την λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχτούν το νέο χρόνο, καλό κι ευλογημένο. Στην επιστροφή, ο νοικοκύρης του σπιτιού έχει στην τσέπη του ένα λειτουργιμένο ρόδι, που στην Μικρά Ασία το φυλούσαν στα εικονίσματα από τις 14 Σεπτέμβρη, δηλαδή την μέρα του Σταυρού

Πηγή:https://www.helppost.gr/xrisougenna/protoxronia/spasimorodiou\

Γιώργος Καρδάμης           

 

Συμμετοχή στον Διαγωνισμό SID 2018 “Θετικό/Δημιουργικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο”

Δημοσιευμένο στις 22 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα ,


Μετάβαση στο scratch.mit.edu

Για να ξεκινήσετε κάντε κλικ στην πράσινη σημαία και περιμένετε την πρώτη ερώτηση.
Δώστε την απάντησή σας σε κάθε ερώτηση ,κάνοντας κλικ στο κουμπάκι που λέει ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
Για να προχωρήσετε στην επόμενη ερώτηση, πατήστε το βέλος.

Κάρμεν Ρουγγέρη «Ο Μαγικός Αυλός» στο Μέγαρο Μουσικής

Δημοσιευμένο στις 8 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα ,

Λίγα λόγια για το έργο:
Ο βασιλιάς της μέρας και η βασίλισσα της νύχτας, κάποτε αγαπήθηκαν τρελά και αποφάσισαν να ενωθούν. Όμως η αγάπη τους αυτή κράτησε πολύ λίγο. Εκείνη ήταν φτιαγμένη από ψέματα και κακία, εκείνος από αλήθεια και καλοσύνη. Εκείνη ήθελε να εξουσιάζει με το σκοτάδι, εκείνος ήθελε να βασιλεύει με το φως. Πώς να ταιριάξουνε λοιπόν; Χώρισαν, και η μεγάλη αγάπη τους έγινε αμέσως έχθρα.
Μετά από 9 μήνες, η σκοτεινή βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα όμορφο κοριτσάκι, την Παμίνα, στην οποία ποτέ δεν είπε ποιος είναι ο πατέρας της. Το ‘μαθε ο βασιλιάς της μέρας και σκοτείνιασε. Ήθελε να την πάρει κοντά του. Φοβόταν μήπως ζώντας δίπλα στην μητέρα της έπαιρνε από τον χαρακτήρα της. Έτσι μια μέρα την έκλεψε κρυφά και έβαλε να την φυλάνε σ? έναν όμορφο πύργο. Θύμωσε τότε η βασίλισσα της νύχτας. Μαύρισε ακόμα περισσότερο τον ουρανό της, έσβησε τ’ αστέρια της. Έπρεπε να βρει κάποιον τρόπο να πάρει πίσω την κόρη της. Άρχισε λοιπόν να αναζητεί ένα παλικάρι. Ένα παλικάρι που θα μπορούσε να την βοηθήσει. Το βρήκε στο πρόσωπο του πρίγκιπα Ταμίνο, αλλά και του Παπαγκένο…
Το έργο έχει  συναρπαστική πλοκή που είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων προσφέροντας  στα παιδιά χαρά, διασκέδαση, αλλά και πολλά   πολλά μηνύματα.  Ο πρίγκιπας Ταμίνο -σύμβολο της αρετής και της αγάπης, βρίσκει στο πρόσωπο της Παμίνας το ιδανικό ταίρι. Όμως το ζευγάρι θα  περάσει  από πολλές δοκιμασίες. Με όπλο την αγάπη, οι ήρωές μας  θα νικήσουν και θα ενωθούν για πάντα. Μαζί τους ο Παπαγκένο, ένας τρισχαριτωμένος παραμυθένιος ήρωας που με τις σκανδαλιές του θα χαρίσει στα παιδιά στιγμές χαράς και γέλιου. Το έργο τελειώνοντας βρίσκει τους δυο εχθρούς, βασίλισσα της νύχτας και βασιλιά της μέρας, ενωμένους. Το καλό θα νικήσει το κακό και θα απλωθεί σ’ όλη τη γη.

ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ: Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ
Συμπαραγωγή: Ο.Μ.Μ.Θ. – ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ
Κείμενο – Αφήγηση Κάρμεν Ρουγγέρη

Σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, Χριστίνα Κουλουμπή
Σκηνικά – Κοστούμια Χριστίνα Κουλουμπή
Κίνηση – Χορογραφίες – Φωτισμοί Πέτρος Γάλλιας
Μουσική Επεξεργασία – Video Art Αντώνης Δελαπόρτας
Στίχοι & Μουσική Επιλογή Ανδρέας Κουλουμπής
Μουσική Διδασκαλία Γρηγόρης Πυριαλάκος
Διεύθυνση Παραγωγής Ελένη Καρτάση

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιώργος Διαμαντίδης (Μονόστατος/Ιερέας), Μαριλένα Ζουμπούλογλου (Παμίνα/ Πρώτη Κυρία), Μάγδα Θεοσίδου (παιδάκι/πουλί/μαϊμού), Λευτέρης Καλπακτσίδης (Ταμίνο), Ηλέκτρα Κόντογλου (Βασίλισσα της Νύχτας), Νίκος Κύρτσος (Παπαγκένο), Σοφία Μπερμπερίδου (Παπαγκένα/Δεύτερη Κυρία), Πλάτων Τσιπίδης (Ζαράστρο/Σκουλαρίκης), Ελισάβετ Χατζηβασιλείου (Τρίτη Κυρία)

http://www.cityportal.gr/articles_det1.asp?article_id=104927

Το γλωσσάρι των Χριστουγέννων

Δημοσιευμένο στις 9 Δεκεμβρίου 2017 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή

Χριστούγεννα στον κόσμο

Δημοσιευμένο στις 5 Δεκεμβρίου 2017 Κατηγορία: Χριστούγεννα από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα

Εξάσκηση στις εξισώσεις

Δημοσιευμένο στις 4 Δεκεμβρίου 2017 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή

Πηγή:http://users.sch.gr/vaskitsios

Επόμενη σελίδα »