Πρόσφατα σχόλια

φωτόδεντρο

Translate

Η ώρα είναι…

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Καταγραφή44

Στις 7 Δεκεμβρίου επισκεφτήκαμε (5ο ΓΕΛ Αχαρνών) την Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, με διαδραστικά εκθέματα, αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη. Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο https://www.eef.edu.gr/el/programme/ekthesi-epistimis-kai-tehnologias/

Δημόκριτος

Ο Δημόκριτος (~460 π.Χ.- 370 π.Χ., ΕΤΥΜ. αρχ., αρχική σημ. “ο κριτής του δήμου”, δῆμος + -κριτός< κρίνω) ήταν προσωκρατικός φιλόσοφος, ο οποίος γεννήθηκε στα Άβδηρα της Θράκης. Ήταν μαθητής του Λεύκιππου. Πίστευε ότι η ύλη αποτελείτο από αδιάσπαστα, αόρατα στοιχεία, τα άτομα. Επίσης ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε ότι ο Γαλαξίας είναι το φως από μακρινά αστέρια. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ανέφεραν ότι το σύμπαν έχει και άλλους “κόσμους” και μάλιστα ορισμένους κατοικημένους. Ο Δημόκριτος ξεκαθάριζε ότι το κενό δεν ταυτίζεται με το τίποτα (“μη ον”), είναι δηλαδή κάτι το υπαρκτό.

Διακοπές Χριστουγέννων

Το σχολείο μας θα κλείσει στις 23 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Δευτέρα, και θα ανοίξει στις 8 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Τετάρτη.

Δύναμη Laplace

Όταν ένας αγωγός διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα και βρίσκεται μέσα σε μαγνητικό πεδίο, τότε ασκείται σε αυτόν η λεγόμενη δύναμη Λαπλάς (Laplace).

{\displaystyle {\overrightarrow {F}}_{L}=I{\overrightarrow {\ell }}\times {\overrightarrow {B}}}

με  I την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος,  B την ένταση του μαγνητικού πεδίο και \ell το μήκος του αγωγού.

Η δύναμη Λαπλάς αποτελεί την συνισταμένη των δυνάμεων Λόρεντζ πάνω στα φορτία του αγωγού.

Η φορά της δύναμης βρίσκεται με τον μνημονικό κανόνα των τριών δακτύλων του δεξιού χεριού.

Πήρε το όνομά της από τον Γάλλο μαθηματικό Πιερ Σιμόν Λαπλάς.

Μουσείο μετεωριτών

Το Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών φιλοξενεί τη συλλογή “Aeroliths CollectionTheodossiou”.

Στους χώρους του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει περισσότερους από 400 αυθεντικούς μετεωρίτες & ιμπακτικής φύσεως πετρώματα που έχουν δημιουργηθεί από πρόσκρουση μεγάλων αστεροειδών στον πλανήτη μας.

Υπάρχουν μετεωρίτες από περισσότερες από 60 υποκατηγορίες ταξινόμησης , όπως μετεωριτικό υλικό από την Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών μεταξύ Άρη & Δία, μετεωρίτες από τον πλανητοειδή 4 Vesta, μετεωρίτες με προέλευση τη Σελήνη και τον πλανήτη Άρη – όπως ο περίφημος Tissint που έπεσε στο Μαρόκο το 2011 και έχουν βρεθεί μέσα του απολιθώματα βιολογικής προέλευσης σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Meteoritical Society το 2017.

Επίσης, υπάρχουν μετεωρίτες που έχουν κομητική προέλευση ή ό,τι πιο κοντά σε κομητικό υλικό – όπως ο Allende από το Μεξικό & ο περίφημος μετεωρίτης του Murchison, που έπεσε στην Αυστραλία τον Σεπτέμβρη του 1969 και εμπεριέχει σύνθετη οργανική ύλη και έχουν αναγνωριστεί μέχρι και σήμερα πάνω από 75 διαφορετικά αμινοξέα στη σύνθεσή του!

Μετεωρίτες από όλες τις κύριες κατηγορίες ταξινόμησης όπως Χονδρίτες, Αχονδρίτες, Σιδηρομετεωρίτες, Παλλασσίτες, Μεσοσιδερίτες κ.λπ. σε μεγέθη από μερικά γραμμάρια έως και αρκετά κιλά ο καθένας (μεγαλύτερος 6,0 κιλά) με επεξηγηματικό υλικό για τον επισκέπτη.

http://www.meteoritemuseum.gr/

Μάτι και φως

Πώς βλέπουμε; Ένα ενδιαφέρον βίντεο και μια παρουσίαση που εξηγούν.

Σύννεφα

Το νέφος (πληθυντικός: νέφη) ή σύννεφο (πληθυντικός: σύννεφα) αποτελεί ορατό σύνολο υδρατμών, λεπτότατων υδροσταγονιδίων ή λεπτότατων παγοκρυστάλλων, ή συνδυασμό των προηγουμένων, που προέρχονται από την συμπύκνωση των υδρατμών που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Η δημιουργία νέφους πολύ πλησίον ή επί της επιφάνειας της Γης (ξηράς ή θάλασσας) ονομάζεται, ειδικότερα, ομίχλη.

Τα σύννεφα στην ατμόσφαιρα της Γης, μελετούνται από την νεφολογία ή το κλάδο φυσικής νεφών της μετεωρολογίας. Δύο διαδικασίες, ενδεχομένως ενεργώντας από κοινού, μπορεί να οδηγήσουν στον κορεσμό του αέρα: η ψύξη του αέρα και η προσθήκη υδρατμών στον αέρα. Γενικά, οι ατμοσφαιρικές κατακρημνήσεις θα πέσουν στην επιφάνεια, με εξαίρεση τα virga (λωρίδες κατακρημνήσεων) που εξατμίζονται πριν φτάσουν στην επιφάνεια.

είδη νεφών

ΛΑΤΙΝΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΝΕΦΩΝ

Τα σύννεφα μπορεί να δείξουν επαγωγική ανάπτυξη όπως οι σωρείτες, να έχουν τη μορφή στρωματοειδούς φύλλου, όπως τα στρώματα ή να εμφανίζονται σε λεπτή ινώδη κατάσταση όπως οι θύσανοι. Τα νέφη ορίζονται ως χαμηλού, μεσαίου, ή υψηλού επιπέδου με βάση την απόσταση της βάσης τους από το έδαφος. Ορισμένοι τύποι νεφών, ειδικά αυτών που διαθέτουν σημαντική κατακόρυφη έκταση, μπορεί να σχηματιστούν στο μεσαίο και χαμηλό επίπεδο ανάλογα με το ποσοστό υγρασίας του αέρα.

Νεύτωνας

Ο Σερ Ισαάκ Νιούτον (Sir Isaac Newton, 4 Ιανουαρίου 1643 – 31 Μαρτίου 1727) ήταν Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος. Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης, δηλαδη

  • τον πρώτο, ή νόμο της αδράνειας
  • το δεύτερο,
  • τον τρίτο, νόμο της δράσης-αντίδρασης

και τον περισπούδαστο «νόμο της βαρύτητας» (που ο θρύλος αναφέρει πως αναζήτησε μετά από πτώση μήλου από μια μηλιά).

Μεγάλης ιστορικής σημασίας

υπήρξαν ακόμη οι μελέτες του σχετικά με τη φύση του φωτός καθώς επίσης και η καθοριστική συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών και συγκεκριμένα του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού.

Δεν είχε κοινοπολιτειακή υπηκοότητα, αλλά είχε αποκτήσει τον τίτλο του Εταίρου της Βασιλικής Εταιρίας, που δίνονταν σε πολίτες ή μόνιμους κατοίκους της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρίας.

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση