Συνέντευξη για το Επάγγελμα του/της Δικηγόρου*

10 Μαΐου 2011 Παναγιώτα Π. Οικονομάκου

 

Ποιοι παράγοντες σας ώθησαν να επιλέξετε το επάγγελμα της δικηγόρου;

Η ανάγκη και η επιδίωξη της απονομής δικαίου, που δημιουργήθηκαν στα μαθητικά μου χρόνια, με ώθησαν να βλέπω τον εαυτό μου στο χώρο της Δικαιοσύνης και ειδικότερα, στη θέση του Εισαγγελέα.  Με την προτροπή του πατέρα μου επέλεξα τη Νομική, την οποία στην πορεία θέλησα να εγκαταλείψω καθώς, ταυτόχρονα με τις σπουδές μου, εργαζόμουν με πολύ καλές αποδοχές σε μια εταιρεία, στην οποία μάλιστα διαφαινόταν η προοπτική να αναλάβω στο μέλλον διευθυντική θέση.  Επειδή όμως, ήθελα να ολοκληρώσω τον αρχικό μου στόχο και να μην τον αφήσω στη μέση, μετά την απόκτηση του πτυχίου μου, προχώρησα και στην προβλεπόμενη «άσκηση» για την απόκτηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος της δικηγόρου.  Έτσι το απόγευμα, μετά την πρωινή μου εργασία, δούλευα για δύο χρόνια σε ένα δικηγορικό γραφείο και στη συνέχεια, έδωσα εξετάσεις στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έλαβα την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Τότε ήταν που γνώρισα το νομικό κόσμο από την πλευρά του ελεύθερου επαγγελματία, τη γλύκα της επιτυχίας στις επίδικες υποθέσεις, την επαφή με τους υποψήφιους πελάτες και τη διέγερση που σου προκαλεί η διαφορετική, κάθε φορά,  καθημερινότητα. Κάπως έτσι, προτίμησα τον κίνδυνο που συνεπάγεται μία καινούργια αρχή και εγκατέλειψα την ασφάλεια του κλειστού γραφείου.

Ποια η φύση της εργασίας ενός/μιας δικηγόρου;

Η φύση της εργασίας μιας δικηγόρου, είναι ιδιαίτερα σκληρή. Πρέπει πάντα να είναι ενημερωμένη για κάθε νόμο και κάθε τροποποίησή του, πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή κίνηση για τις εξωτερικές εργασίες που περιλαμβάνουν πολύωρες μετακινήσεις εντός της Αττικής, ορθοστασία και αναμονή στην ουρά των γραμματειών για τις καταθέσεις των δικογράφων στα δικαστήρια, ή τη συνεργασία με τις δημόσιες υπηρεσίες.  Στο γραφείο θα πρέπει να διαθέτει χρόνο για τα ραντεβού με τους πελάτες, τη μελέτη των υποθέσεων και της σχετικής βιβλιογραφίας, τη συγγραφή των δικογράφων, τα ατελείωτα τηλεφωνήματα.  Θα πρέπει επίσης, να διατηρεί ή τουλάχιστον να προσποιείται καλή υγεία και πάντα ευχάριστη διάθεση.  Εργαζόμουν κανονικά μέχρι και δεκαπέντε ημέρες πριν τον τοκετό και επέστρεψα στα καθήκοντά μου είκοσι ημέρες μετά από αυτόν.  Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχουν άδειες στον κλάδος μας.

Αφού αποκτήσατε το πτυχίο της Νομικής Σχολής, ποιες διαδικασίες ακολουθήσατε προκειμένου να πάρετε την άδεια άσκησης επαγγέλματος;

Μετά το πτυχίο της Νομικής εγγραφόμαστε στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο ως ασκούμενοι δικηγόροι και εργαζόμαστε για διάστημα δύο χρόνων, με ελάχιστη αμοιβή, κοντά σε έμπειρους δικηγόρους. Στο πλευρό του μεγαλύτερου δικηγόρου ερχόμαστε κοντά στην πρακτική νομική, όπως την λέω εγώ, παριστάμεθα στα ακροατήρια και οι παραστάσεις μας αυτές καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο. Στο τέλος αυτής της περιόδου δίνουμε εξετάσεις, γραπτές και προφορικές, ενώπιον εξεταστικής επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου στον οποίο ανήκουμε για να λάβουμε την άδεια άσκησης επαγγέλματος. 

Σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβεί ο/η δικηγόρος που επιθυμεί να γίνει δικαστής, εισαγγελέας, ή συμβολαιογράφος;

Για να γίνει κάποιος δικαστής ή  εισαγγελέας δεν απαιτείται πλέον να έχει ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Αρκεί μετά το πτυχίο της Νομικής να δώσει εξετάσεις, γραπτές και προφορικές, ενώπιον επιτροπής που αποτελείται από καθηγητές Πανεπιστημίου αλλά και Δικαστές για να εισαχθεί στην Σχολή Δικαστών, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη.  Εκεί θα φοιτήσει για δύο χρόνια και μετά θα διοριστεί ως δόκιμος και αργότερα ως μόνιμος δικαστής ή εισαγγελέας.  Να σημειώσω ότι οι θέσεις είναι λίγες και οι υποψήφιοι που επιδιώκουν μία μόνιμη εργασία, πάρα πολλοί.  Για να γίνει κανείς συμβολαιογράφος πρέπει να έχει προηγηθεί η εργασία του ως δικηγόρος, να κάνει την άσκηση του για ορισμένο χρονικό διάστημα σε συμβολαιογραφείο και όταν προκηρυχθεί διαγωνισμός για κενή θέση να δώσει εξετάσεις, προφορικές και γραπτές, στον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο. Όλα αυτά, όμως, πιθανόν να αλλάξουν με το νέο νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Στις ημέρες μας το πτυχίο της Νομικής θεωρείται ότι έχει αξία στην αγορά εργασίας και πολλοί/ες το χρησιμοποιούν για να διεισδύσουν σε πεδία εργασιακών σχέσεων που δεν σχετίζονται με το επάγγελμα του/της δικηγόρου.  Από την εμπειρία σας, σε ποιους χώρους εργασίας απασχολούνται συνήθως οι πτυχιούχοι της Νομικής;

Οι πτυχιούχοι της Νομικής μπορούν να εργαστούν ως Δικηγόροι και Νομικοί Σύμβουλοι, ως Συμβολαιογράφοι και Δικαστικοί Λειτουργοί, έτσι όπως είπαμε στην προηγούμενη ερώτησή σας. Mπορούν επίσης, να απασχοληθούν σε Τράπεζες, να δώσουν εξετάσεις στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, να εργαστούν ως στελέχη σε Δημόσιες Υπηρεσίες, ως Σύμβουλοι σε Συνδικάτα και οργανισμούς, να διδάξουν σε ιδιωτικές ή δημόσιες Σχολές ή ακόμα, να ασχοληθούν με το εμπόριο, ή με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας πιστεύετε ότι πρέπει να διαθέτει ένας/μια δικηγόρος και ποιες δεξιότητες θα πρέπει να καλλιεργήσει για να είναι αποτελεσματικός/ή στην εργασία του/της;

Ένας δικηγόρος για να είναι αποτελεσματικός στο έργο του θα πρέπει να είναι επιμελής και οργανωτικός, διότι η προάσπιση των δικαιωμάτων των πελατών του εξαρτάται από προθεσμίες.  Ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα πρέπει να είναι επικοινωνιακός, δυναμικός, διορατικός, ευχάριστος, ευέλικτος και ιδιαίτερα υπομονετικός.  Το επάγγελμα του δικηγόρου δεν είναι μόνο λειτούργημα αλλά και πηγή εισοδημάτων για τον ίδιο και την οικογένειά του. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ικανοποιεί τόσο την ανάγκη του για προσφορά, όσο και την ανάγκη του για επιβίωση.

Μιλήστε μας, σας παρακαλούμε, για τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές που σας έχει δώσει το επάγγελμά σας.

Χαρά είναι να κερδίζεις μία υπόθεση για την οποία έχεις κοπιάσει, χαρά είναι ένας πελάτης να έρχεται συστημένος από τον προηγούμενο πελάτη, γιατί αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεται η εργασία σου, χαρά είναι να απολαμβάνεις το σεβασμό και την εκτίμηση των συναδέλφων με τους οποίους, είτε συνεργάζεσαι, είτε αντιδικείς, χαρά είναι να δίνεις διέξοδο στους προβληματισμούς του πελάτη σου, χαρά είναι να ανατρέπεις μία αρνητική κατάσταση για τον πελάτη σου σε θετική, χαρά μεγάλη, όμως, είναι και να λαμβάνεις μεγάλη αμοιβή.  Βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση όταν γνωρίζεις ότι ο πελάτης σου έχει δίκιο, αλλά η δικαστική απόφαση που εκδίδεται δεν το αναγνωρίζει, όταν μετά το πέρας των εργασιών σου και παρά τη θετική έκβαση της υπόθεσης ο πελάτης εξαφανίζεται και δεν σου καταβάλλει τη συμφωνημένη αμοιβή, όταν έχεις 39 πυρετό ή φαρυγγίτιδα και υποχρεούσαι να παραστείς στο ακροατήριο παρά την αδυναμία σου, όταν ο αντίδικος συνάδελφος συμπεριφέρεται ανέντιμα, όταν ο πελάτης παρερμηνεύει τις συμβουλές σου, όταν αγωνιάς για τον αν και τον επόμενο μήνα οι αποδοχές σου θα είναι τόσες ώστε να ανταπεξέλθεις στις οικονομικές σου υποχρεώσεις.

Επηρεάζει και εάν ναι, σε ποιο βαθμό η παγκοσμιοποίηση της εργασίας και η οικονομική ύφεση το επάγγελμά σας;

Στις ημέρες μας, πολλές πολυεθνικές εταιρείες από το εξωτερικό φέρνουν μαζί τους δικούς τους νομικούς συμβούλους και δημιουργούνται όλο και περισσότερες δικηγορικές εταιρείες που απασχολούν νέους δικηγόρους με μικρή αμοιβή.  Στην Αθήνα η αναλογία των δικηγόρων σε σχέση με τον πληθυσμό είναι δυσανάλογη, το διαδίκτυο δίνει πολλές πληροφορίες για τα νομικά θέματα και όλα αυτά περιορίζουν πολύ την αγορά στην οποία απευθύνεται ένας δικηγόρος.  Η οικονομική ύφεση των δύο τελευταίων ετών έχει επηρεάσει πολύ το επάγγελμά μας.  Με δυσκολία ο πελάτης που είναι άνεργος θα προστρέξει να ζητήσει νομική βοήθεια. Αυτός που έχει εργασία, αλλά έχουν μειωθεί οι αποδοχές του, θα απαιτήσει μικρότερη αμοιβή και οι επιχειρηματίες θα θεωρήσουν άσκοπο να επιδιώξουν να εισπράξουν τυχόν οφειλές από ανθρώπους που δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο. Οι περισσότεροι σήμερα επιδιώκουν εξώδικο συμβιβασμό με το μικρότερο δυνατό κόστος.  Ακόμα και τα διαζύγια πλέον δεν προχωρούν, παρά τις επανειλημμένες συζητήσεις στο δικηγορικό γραφείο.

Επιλέξατε ένα επάγγελμα που δεν εναρμονίζεται με τις στερεοτυπικές επαγγελματικές επιλογές και το στερεοτυπικό σχεδιασμό της ενήλικης ζωής. Μάθαμε ότι έχετε τρία παιδιά. Πώς καταφέρνετε να συνδυάσετε το ρόλο της μάχιμης δικηγόρου, που έχει το δικό της δικηγορικό γραφείο με αυτόν της μητέρας;

Ακροβατώ σε τεντωμένο σχοινί.  Δίνω αγώνα για να είμαι επαρκής και στους δύο ρόλους, λάθος και στους τρεις ρόλους και σε αυτόν της συζύγου.  Προσπαθώ προτεραιότητά μου να είναι η οικογένειά μου, αλλά απαγορεύω στον εαυτό μου να παραμελεί τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις.  Έχει συμβεί πολλές φορές να επιστρέψω από το γραφείο στις 12 το βράδυ ή να εργαστώ Σαββατοκύριακο ή να φύγω από το σπίτι το πρωί πολύ νωρίς, να αργήσω να επιστρέψω το βράδυ και να μην καταφέρω να δω καθόλου τα παιδιά μου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθώ να αφήνω τις υποθέσεις του γραφείου εκτός σπιτιού, αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό, αφού το κινητό μου τηλέφωνο είναι ανοικτό όλο το εικοσιτετράωρο. Προσπαθώ να αφήνω την κούραση, την υπερένταση και την αγωνία για τις υποθέσεις του γραφείου όταν αγκαλιάζω τα παιδιά μου και τα ρωτώ για τα νέα της δικής τους ημέρας, προσπαθώ να τους μαγειρεύω εγώ το φαγητό τους, να τους κάνω πολλές αγκαλιές το βράδυ πριν κοιμηθούν.

Εάν ξεκινούσατε σήμερα την επαγγελματική σας σταδιοδρομία, θα επιλέγατε το ίδιο επάγγελμα;

«Εάν δεν ήμουν δικηγόρος, θα γινόμουν δικηγόρος».

 

*Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δικηγορικό Γραφείο της κ. Λαμπρινής Μασούρα το απόγευμα της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου 2011 και στη συζήτηση με τη Δικηγόρο συμμετείχαν οι μαθήτριες Ιωάννα Κατσαγάνη, Κατερίνα Λαμπροπούλου και Μαρία Λινάρδου, οι μαθητές Φίλιππος Τσιρίγκας  και Χρήστος Χριστόπουλος και η Υπεύθυνη του ΓΡΑ.ΣΕΠ Παναγιώτα Οικονομάκου.

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  . .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση