Σολωμός Διονύσιος

 

Αποτέλεσμα εικόνας

Κορυφαιος Επτανησιος ποιητης (1798-1857). Γεννηθηκε στην Ζακυνθο. Δεκα ετων,εχοντας χασει τον πατερα του,πηγαινει στην Ιταλια. Εκει σπουδαζει Νομικα, Φιλολογικα, Φιλοσοφια και Κοινωνιολογια, ενω παράλληλα έρχεται σε επαφή με το κίνημα του ρομαντισμου και τους εκπροσώπους του.Στη Ζάκυνθο θα επιστρέψει σε ηλικία 20 ετών. Τον Μάιο του 1823 συνθέτει τον ”Ύμνο εις την Ελευθερίαν”,που θα τον καθιερωσει ως εθνικο ποιητη και θα γινει ο Εθνικος Υμνος της χωρας.

Το 1828 ο Σολωμος εγκαθίσταται στην Κέρκυρα και αφοσιώνεται στο γράψιμο. Τα γεγονότα της Επανάστασης του ’21 (Ελεύθεροι πολιορκημένοι’), η κοινωνια της εποχης (Η Γυναικα της Ζάκυνθος),η αγάπη για την ζωη (Πόρφυρας), η υπερασπιση της δημοτικης γλωσσας (Διαλογος) ειναι μερικα απο τα θέματα των ποιηματων του.

  • Ο Διονύσιος Σολωμος πέθανε στην Κερκυρα. Την ημερα εκεινη η Βουλγη των Ιονιων Νησψν κηρυξε πένθος στην πολη,ενω ο κοσμος αποχαιρετουσε τον υμνητη της ελευθεριας, Λιγα χρονια μετα τον θανατο του, η σορος του ποιητη μεταφερθηκε στη γενέτειρά τουκαι τοποθετηθηκε στο Μουσειο Σολωμου και Επιφανών Ζακυνθιων.

Για περισσότερες πληροφοριές πατήστε εδω

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.