Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024!

Δεκ 20235

panellhnies2

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνουν διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με τίτλο «Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024» την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου και ώρα 17:30. Η θεματολογία της εκδήλωσης περιλαμβάνει την υποστήριξη των υποψηφίων σε θέματα διαχείρισης άγχους, τη συμπλήρωση της Αίτησης-Δήλωσης και την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το 5%, καθώς και τον νέο τρόπο εισαγωγής στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών / Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

Στη διάθεσή σας για πληροφορίες,
Τερψίδου Κρυσταλία, τηλ.2314 437642
Κουγιουμτζόγλου Μαρία, τηλ.2310 474829

Σωτηράκη Γραμματία, τηλ. 2310 474813
Προϊσταμένη του Τμήματος Α΄ Διοικητικών Υποθέσεων
Αυτοτελής Δ/νση Διοικητικής, Οικονομικής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης
Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Διατροφή και άνοια: προστατευτικοί παράγοντες για τον εγκέφαλο!

Νοέ 202310

Απαντήσεις στην ύλη του ΕΟΠΠΕΠ για την ειδικότητα “Στέλεχος Τεχνολογίας Τροφίμων”!

Οκτ 202313

.jpg

Οι απαντήσεις στις 306 ερωτήσεις της ύλης του ΕΟΠΠΕΠ για την ειδικότητα “Στέλεχος Τεχνολογίας & Ελέγχου Τροφίμων & Ποτών” είναι διαθέσιμες. Επικοινωνήστε μέσω του mail στο fotraz@gmail.com.

Βουργουνδία: Γουρουνάκια της Ν. Ζηλανδίας στην υπηρεσία πρωτοπόρων αμπελουργών!

Οκτ 20238

pigs

Αμπελουργοί της ευρύτερης περιοχής της Βουργουνδίας είναι ενθουσιασμένοι με την πειραματική χρήση χοίρων στους αμπελώνες τους και αυτό γιατί εργάζονται αποτελεσματικά στην εκρίζωση των ζιζανίων γύρω από το αμπέλι.

Διαβάστε περισσότερα…

 

 

Υπέροχες αναμνήσεις από τη χρονιά που πέρασε!

Ιούν 202325

Αναμνήσεις Τεχν. Τροφίμων 2022-2023

Πώς ένα ανατέλλον λαμπερό αστέρι έχασε (προσωρινά) το φως του…

Ιούν 202311

Alcaraz2 Alcaraz

Στα χωμάτινα γήπεδα του διάσημου τουρνουά τέννις Roland Garros εκτυλίχθηκε το δράμα του πιο σπουδαίου από τους ανερχόμενους νέους αστέρες του επαγγελματικού τέννις. Οι φίλοι του αθλήματος παρακολουθήσαμε την πολυαναμενόμενη μάχη μεταξύ του πολύπειρου Νόβακ Τζόκοβιτς και του νεαρού, πολλά υποσχόμενου, Κάρλος Αλκαράθ. Κι ενώ τρίβαμε τα χέρια μας κατά τα δύο πρώτα σετ για το εκπληκτικό θέαμα που προσέφεραν οι δύο αθλητές για περισσότερο από δυόμιση ώρες, με τον Ισπανό να κάνει εκπληκτική εμφάνιση και να βελτιώνει, προϊόντος του χρόνου, την απόδοσή του, εντελώς απρόοπτα συνέβη ο τραυματισμός του νεαρού, ο οποίος αποδόθηκε όπως μας πληροφόρησαν οι παρουσιαστές σε κράμπες αρχικά στο χέρι και μετά σε όλο το σώμα του Ισπανού αθλητή.  Οι φιλοδοξίες του για την πρώτη κατάκτηση του Grand Slam του Παρισιού έλαβαν τέλος. Ο ίδιος αποκάλυψε στη συνέχεια ότι είχε κράμπες και στο προηγούμενο παιχνίδι με τον Στέφανο Τσιτσιπά και απέδωσε τον τραυματισμό του στην ένταση και το στρες που ένιωθε στον αγώνα εναντίον του Τζόκοβιτς.

Τα ερωτήματα πολλά:

  • γιατί ο προπονητής και όλη η ομάδα της ιατρικής/διαιτολογικής υποστήριξης του αθλητή δεν αφουγκράστηκε τα σημάδια από τα προηγούμενα παιχνίδια του, ώστε να προλάβει τυχόν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών (ηλεκτρολυτών, νερού και άλλων);
  • δεν γνώριζαν πως ο αθλητής πρέπει να αναπληρώνει όλα εκείνα τα διατροφικά στοιχεία που χάνει κατά την συμμετοχή του, μέρα παρά μέρα, σε αγώνες απαιτητικούς που δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής, της ευλυγισίας, της εκρηκτικότητας, της ταχύτητας και της μυϊκής του δύναμης και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας;
  • μήπως δεν είναι γνωστή η προληπτική αλλά και θεραπευτική δράση της ισορροπημένης φυσικής διατροφής και των, προσεκτικά επιλεγμένων, εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής;
  • αγνοούσαν την επίδραση συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων στον έλεγχο του στρες και την πρόληψή του εφοδιάζοντας τον αθλητή στο προαγωνιστικό του γεύμα με τις αντίστοιχες τροφές και συμπληρώματα;
  • το ίδιο στρες, ίσως και μεγαλύτερο, δεν θα έπρεπε να νιώθει και ο Τζόκοβιτς, ο οποίος αν και 16 χρόνια μεγαλύτερος, δεν παρουσίασε κανένα σημάδι κόπωσης αλλά διατηρήθηκε «φρέσκος» καθ’ όλη τη διάρκεια του απαιτητικού αγώνα;

Οι υψηλού επιπέδου αθλητές σε τέτοιου μεγέθους αυξημένες επιβαρύνσεις (συνεχόμενοι αγώνες συνήθως με μεγάλη διάρκεια, με έντονο στρες και δύσκολες καιρικές συνθήκες), δοκιμάζουν τις σωματικές και πνευματικές τους δυνάμεις και για τον λόγο αυτό απαιτείται καλά σχεδιασμένη διατροφική υποστήριξη από αγώνα σε αγώνα με στόχο τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης και τη γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση.

Τι έπρεπε να είχε προβλέψει η ιατρική-διαιτολογική του ομάδα;

  • Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών καθημερινά και κυρίως την ημέρα του κάθε αγώνα με έμφαση στους σύνθετους υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης που θα διατηρήσουν τα επίπεδα ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με δεδομένη τη μεγάλη διάρκεια των αγώνων.
  • Κάλυψη των πρωτεϊνών με έμφαση στην πρόσληψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων (κυρίως της τρυπτοφάνης) αλλά και του μη απαραίτητου αλλά αναγκαίου αμινοξέος γλουταμίνη. Η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος ουσία της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της καλής διάθεσης και τη διαχείριση του στρες και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο έντερο και τον εγκέφαλο.
  • Κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και μαγνήσιο, αρωγές ουσίες στο ταξίδι της τρυπτοφάνης προς τον εγκέφαλο.
  • Πρόσληψη προβιοτικών και γλουταμίνης για καλύτερη λειτουργία του εντέρου και θετική επίδραση στο ΚΝΣ και στον μηχανισμό ανάπτυξης στρες.
  • Πλήρη καταγραφή της απώλειας υγρών και πρόσληψη – αναπλήρωσή τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον κάθε αγώνα. Παράλληλη αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνονται διαμέσου της εφίδρωσης με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία του κεντρικού νευρικού αλλά και του μυϊκού συστήματος του αθλητή. Ένα καλά σχεδιασμένο αθλητικό ποτό μπορεί να εξασφαλίσει τα παραπάνω αλλά και τον εφοδιασμό με άμεση ενέργεια πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα καθώς και μεταγωνιστικά να βοηθήσει στην αναπλήρωση και του μυϊκού γλυκογόνου, ώστε ο αθλητής να πάει με γεμάτες τις αποθήκες ενέργειας στον επόμενο αγώνα.
  • Κατανάλωση, κατά τα διαλείμματα του αγώνα, τροφίμων όπως μπανάνα (πλούσια σε κάλιο), μπάρες και τζελ ενέργειας (πλούσια σε υδατάνθρακες άμεσης απορρόφησης) και φυσικά άφθονου νερού και ηλεκτρολυτών.
  • Πρόσληψη εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής για αντιμετώπιση εξατομικευμένων ελλείψεων του αθλητή, οι οποίες μπορούν να γίνουν γνωστές με την αρωγή των τεστ DNA.

Ο Καρλίτος έχει εκπληκτικές αθλητικές ικανότητες (ταχύτητα, επιτάχυνση, δύναμη, ευλυγισία) που δεν έχουμε ξαναδεί σε άλλον αθλητή του τέννις σε τέτοιον εξαιρετικό βαθμό και το μέλλον του διαγράφεται λαμπρό, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Στην αναμενόμενη εκπληκτική καριέρα του, όπου θα “μετρήσει” πολλές ώρες επίπονης προπόνησης και πολλούς κουραστικούς αγώνες, θα πρέπει να έχει ως σύμμαχο την καλοσχεδιασμένη διατροφική υποστήριξη των αναγκών του γιατί “η νίκη δεν ανήκει μόνο στον πιο επίμονο” αλλά και στον άριστα προετοιμασμένο προπονητικά, ψυχολογικά και οπωσδήποτε διατροφικά.

Φωτεινή Ραζάκου, Msc, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα του μαθήματος Ἁρχές Βιολογικής Γεωργίας”!

Ιούν 20237

panellinies 2023

Ενημερωθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο για τις ενδεικτικές απαντήσεις των θεμάτων του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος “Ἁρχές Βιολογικής Γεωργίας”

Ενδεικτικές απαντήσεις_Αρχές_Βιολογικής_Γεωργίας_2023

Τρίτη θέση στα “ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ CHALLENGES III” για το 1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ!

Ιούν 20232

Ακόμα μια Επιτυχία!

Ομάδα μαθητών από την ειδικότητα Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καλαμαριάς, με την πρόταση τους «Η πορτοκαλί λίμνη» κατέλαβαν την 3η θέση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ CHELLENGES III», που για τρίτη συνεχή χρονιά υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ι.Δ.Μ.Ε. και την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 13 σχολεία με 18 ομάδες μαθητών από όλη την Ελλάδα, γενικής αλλά και ειδικής εκπαίδευσης.

Κατά τον διαγωνισμό, οι ομάδες των μαθητών που έλαβαν μέρος, κλήθηκαν να παρασκευάσουν  ένα υγιεινό και θρεπτικό πλήρες μεσημεριανό γεύμα, με κριτήρια την:

  • ποιότητα των συστατικών
  • βιωσιμότητά του
  • θρεπτική αξία του τελικού τροφίμου
  • γεύση και αισθητική του
  • ευκολία παρασκευής του
  • πρωτοτυπία της συνταγής
  • τελική αποτύπωση του έργου σε μια φωτογραφία

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, για το ενδιαφέρον, το ζήλο και την υποστήριξή τους σε μια καινοτόμα πρακτική για την εκπαίδευση και αφύπνιση των παιδιών σε θέματα σωστής, ισορροπημένης και βιώσιμης διατροφής και προαγωγής της υγείας.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος του video με την συνταγή. Απολαύστε την!

https://youtu.be/dF7zYHbQILM

 

Τα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν στο 1ο ΕΠΑΛ-ΕΚ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ!

Μάι 202316

Πρόγραμμα πανελληνίων 2023!

Μάι 20231

panellinies 2023

 

Ενημερωθείτε στους παρακάτω συνδέσμους για το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων 2023 και για τα παλαιά θέματα των μαθημάτων του τομέα Γεωπονίας.

 

Πρόγραμμα πανελληνίων εξετάσεων τομέα Γεωπονίας 2023

Αρχές βιολογικής γεωργίας: παλαιά θέματα

Σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις: παλαιά θέματα

« Παλιότερα άρθραΠιο πρόσφατα άρθρα »

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate

Σαν σήμερα

23/4: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από την ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
   - Σχετικές αναρτήσεις



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων