Φεβ 03 2018

Pencil Code

Συντάκτης:

To PencilCode είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού που επιτρέπει στο μαθητή να χρησιμοποιεί παράλληλα ένα περιβάλλον πλακιδίων και ένα περιβάλλον συγγραφής γραμμών κώδικα. Ο μαθητής μπορεί να εργάζεται σε όποιο περιβάλλον επιθυμεί και να μεταπηδά από το ένα περιβάλλον στο άλλο.
Το περιβάλλον πλακιδίων είναι παρόμοιο με όλα τα γνωστά περιβάλλοντα πλακιδίων π.χ το Scratch (άλλα όχι τόσο πολύπλοκο).
Η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιεί είναι η Coffeescript  η οποία είναι μια μικρογλώσσα της Javascript με χαρακτηριστικά python. Το περιβάλλον είναι τύπου logo like (περιέχει τη βιβλιοθήκη logo της Python!) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το υπάρχον βιβλίο Πληροφορικής.
Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι η δυνατότητα εργασίας των μαθητών με κώδικα ο οποίος παρέχει σημαντικές επεκτάσεις και  μπορεί να  χρησιμοποιηθεί και για τις πρώτες τάξεις του Γενικού Λυκείου (με κατάλληλες δραστηριότητες). 
Το περιβάλλον αυτό δοκιμάστηκε στη Β΄ Αθήνας και στην Ανατολική Αττική το προηγούμενο εκπαιδευτικό έτος σε ένα σημαντικό αριθμό σχολείων  με πολύ θετικά αποτελέσματα. 
Από αυτή την πειραματική εφαρμογή αναπτύχτηκε ένα μεγάλο μέρος από δραστηριότητες τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι δικοί σας εκπαιδευτικοί.  Οι δραστηριότητες περιέχουν οδηγίες και φύλλα εργασίας βήμα προς βήμα, ακολουθώντας τη διδακτική πορεία του βιβλίου.
Στον ιστότοπο του συναδέλφου Μιχάλη Τζωρτζάκη θα βρείτε υλικό για να εντάξετε το Pencil Code στο μάθημα της Πληροφορικής της Γ΄ Γυμνασίου (και όχι μόνο).