μ-σενάριο “Βρες τα κράτη της Ευρώπης”

Ακολουθεί μια μ-δραστηριότητα  που δημιουργήθηκε κατά την επιμόρφωση Β1 ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΠΕ

Τα κράτη της Ευρώπης

Η δραστηριότητα αυτή είναι ένα παιχνίδι (κουίζ), που διερευνά τις γνώσεις των μαθητών σχετικά με την γεωγραφική θέση των χωρών της Ευρώπης και έπεται της διδασκαλίας της ενότητας    « Οι κάτοικοι και τα κράτη της Ευρώπης», Γεωγραφία,  Στ΄τάξη.

Η μ-δραστηριότητα έχει διάρκεια 15 λεπτά και είναι μια δραστηριότητα με την υποστήριξη των ΤΕ και συγκεκριμένα με την υποστήριξη του Εθνικού Συσσωρευτή Εκπαιδευτικού Περιεχομένου «ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ» Κεντρική πύλη: http://photodentro.edu.gr

 

Οι μαθητές/τριες εργάζονται τόσο ατομικά όσο και ομαδικά.

Ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού είναι συμβουλευτικός και υποστηρικτικός: προτείνει το παιχνίδι, βοηθάει τις ομάδες των μαθητών/τριών και ενθαρρύνει τη συμμετοχή.

Η μ-δραστηριότητα είναι σύμφωνη με τα ΑΠΣ και ΔΕΠΠΣ και αφορά την αξιολόγηση των γνώσεων.

Προτείνονται εναλλακτικές λύσεις στα πρόσθετα στοιχεία.

Η μ-δραστηριότητα έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία πολλές φορές.

1) Τίτλος μ-δραστηριότητας: Βρες τις χώρες της Ευρώπης

2) Γνωστικό αντικείμενο ή γνωστικά αντικείμενα: Γεωγραφία

3) Τάξη ή τάξεις στις οποίες απευθύνεται: Στ΄ τάξη

4) Διδακτικοί στόχοι ή αναμενόμενα αποτελέσματα:

Κατά την διάρκεια της μ-δραστηριότητας οι μαθητές/τριες αναμένεται:

Ως προς το γνωστικό αντικείμενο:

– Να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την γεωγραφική θέση των ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα την ικανότητα τους  να εντοπίζουν τις ευρωπαϊκές  χώρες σε κενό χάρτη.

Ως προς την χρήση των ΤΠΕ:

– Να αποκτήσουν θετική στάση ως προς την χρήση νέων τεχνολογιών.

Ως προς την μαθησιακή διαδικασία:

– Να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους.

– Να αποκτήσουν δεξιότητες συνεργασίας, μέσα από τη συμμετοχή

τους σε ομάδες.

5) Συνοπτική περιγραφή:

Οι μαθητές/τριες εργάζονται σε ομάδες, στην αίθουσα του ΤΠΕ, που έχει σύνδεση στο διαδίκτυο και  έναν υπολογιστή για κάθε δύο παιδιά.

Αφού ολοκληρωθεί η διδασκαλία της ενότητας «Οι κάτοικοι και τα κράτη της Ευρώπης» κεφ. 29 , Γεωγραφία Στ΄ τάξης,  στην φάση της αξιολόγησης, οι μαθητές καλούνται να παίξουν το παιχνίδι    « Βρες τις χώρες της Ευρώπης». http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/3231

Τα παιδιά είναι σε θέση λόγω ηλικίας και πρότερης εξοικείωσης με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές να αναζητήσουν στην μηχανή αναζήτησης της google το παιχνίδι ακολουθώντας τις οδηγίες του δασκάλου.

Περιγραφή παιχνιδιού:

Το  παιχνίδι είναι άσκηση εντοπισμού δέκα ευρωπαϊκών χωρών στον χάρτη της Ευρώπης.

Ζητιέται από τους μαθητές να εντοπίσουν  10 χώρες, κάνοντας κλικ πάνω στην σωστή χώρα.

Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού δεν ενημερώνονται οι μαθητές αν οι απαντήσεις τους είναι σωστές ή λανθασμένες. Στο τέλος μόνο βαθμολογούνται και τους δίνεται η δυνατότητα να ελέγξουν τις απαντήσεις τους , να δουν τις λύσεις και να ξαναπαίξουν το παιχνίδι.

Ο/Η εκπαιδευτικός αφήνει τις ομάδες για 5 λεπτά να παίξουν το παιχνίδι. Τους ενθαρρύνει να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τις απαντήσεις τους.Στο τέλος του παιχνιδιού κάθε ομάδα παίρνει βαθμολογία ανάλογα με την επίδοσή της.

Στην συνέχεια ο /η εκπαιδευτικός προτρέπει τους μαθητές να επιλέξουν την «αναθεώρηση του κουίζ» και να ελέγξουν τις απαντήσεις τους. Χρειάζονται περίπου 5 λεπτά.

Φύλλο εργασίας: Στη συνέχεια ο  εκπαιδευτικός προτείνει στους μαθητές να ξαναπαίξουν το παιχνίδι και να συμπληρώσουν το φύλλο εργασίας που ακολουθεί ( εκτυπωμένο)

«Γράψτε τις χώρες του κουίζ και στη συνέχεια βάλτε Χ στο σωστό κουτάκι. Θα σας βοηθήσει η εικόνα 29.2: Διαίρεση της Ευρώπης σε τέσσερις περιοχές (στη σελίδα 101 του βιβλίου σας.)

Χώρα Σκανδιναβία Βόρεια – Κεντρική  Ευρώπη Νότια

Ευρώπη

Ανατολική Ευρώπη
Ιρλανδία   Χ    
         
         
         
         
         
         
         
         
         

Διάρκεια δραστηριότητας περίπου 5 λεπτά

7) Πρόσθετα στοιχεία:

Επίσης η μ-δραστηριότητα μπορεί να γίνει και με τη χρήση βιντεοπροβολέα ή  διαδραστικού πίνακα , (απαραίτητη η σύνδεση στο δίκτυο) αν δεν υπάρχει αίθουσα υπολογιστών με επαρκή αριθμό υπολογιστών.

Σε αυτήν την περίπτωση ο/η εκπαιδευτικός προβάλλει το παιχνίδι και οι μαθητές παίζουν χωρισμένοι σε δύο ομάδες, χρησιμοποιώντας το  ποντίκι του υπολογιστή. Πρακτικά, έπειτα από μικρή συνεννόηση μεταξύ των μελών της ομάδας ,  απαντά μια ερώτηση κάθε μαθητής της ομάδας.

Αφού ολοκληρώσουν το παιχνίδι και πάρουν την βαθμολογία τους, αν έχουν κάνει λάθη , επιλέγουν την αναθεώρηση του κουίζ για να δουν τις σωστές απαντήσεις και μετά το ξαναπαίζουν για να συμπληρώσουν το φύλλο εργασίας.