Βίντεο με παραδείγματα εφαρμογής της Ανεστραμμένης τάξης

Το παρακάτω βίντεο δημιουργήθηκε με αφορμή το επιμορφωτικό σεμινάριο του ΠΕΚ Πατρών «Τεχνολογικά υποστηριζόμενη Ανεστραμμένη τάξη» και παρουσιάζει παραδείγματα εφαρμογής του εκπαιδευτικού μοντέλου της Ανεστραμμένης τάξης.

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Βίντεο για την Ανεστραμμένη τάξη

Το παρακάτω βίντεο δημιουργήθηκε με αφορμή το επιμορφωτικό σεμινάριο του ΠΕΚ Πατρών «Τεχνολογικά υποστηριζόμενη Ανεστραμμένη τάξη» και παρουσιάζει τα κυριότερα σημεία του εκπαιδευτικού μοντέλου της Ανεστραμμένης τάξης.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Μαθήματα Edpuzzle με βεβαίωση (στα αγγλικά)

Το Edpuzzle είναι μια υπηρεσία φιλοξενίας και επεξεργασίας βίντεο η οποία χρησιμοποιείται συχνά στο μοντέλο της Ανεστραμμένης τάξης. Χρησιμοποιώντας δωρεάν το Edpuzzle μπορείτε μετατρέψετε ένα απλό εκπαιδευτικό βίντεο σε διαδραστικό βιντεομάθημα κόβωντάς το στην επιθυμητή διάρκεια, προσθέτοντας τη φωνή σας και ενσωματώνοντας ερωτήσεις και σχόλια σε οποιοδήποτε σημείο του βίντεο. Η υπηρεσία σας επιτρέπει να αναθέσετε το βιντεομάθημα στους μαθητές σας (ιδιωτικά) και να έχετε την εποπτεία της προόδου τους. Το Edpuzzle έχει δημιουργηθεί από εκπαιδευτικούς και συνεχώς εξελίσσεται. Εδώ και λίγες μέρες προσφέρει σειρά βιντεομαθημάτων για το ίδιο το Edpuzzle (σε 3 επίπεδα) καθώς και σειρά βιντεομαθημάτων για την Ανεστραμμένη τάξη με χρήση του Edpuzzle. Τα βιντεομαθήματα είναι δωρεάν, στην αγγλική γλώσσα και μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή τους λαμβάνετε και την ανάλογη βεβαίωση. Μπορείτε να ξεκινήσετε πατώντας στην παρακάτω εικόνα.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Η Ανεστραμμένη τάξη σε animation

Ένα πολύ ωραίο βίντεο με animation περιγράφει τι είναι η Ανεστραμμένη τάξη.

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Σεμινάριο επιμορφωτών για την Ανεστραμμένη τάξη

Δείτε εδώ την 1η ανακοίνωση για το σεμινάριο «Επιμόρφωση επιμορφωτών στο διδακτικό μοντέλο της Ανεστραμμένης τάξης (Flipped classroom)» , που διοργανώνει το ΠΕΚ Πάτρας, από Νοέμβριο 2017  έως Ιανουάριο 2018.

Στιγμιότυπο από 2017-10-28 23-35-14

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Εκπαιδευτής Edpuzzle

Με μεγάλη μου χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση, παρακολούθησα το πρόγραμμα εκπαίδευσης του Edpuzzle και αφού πέρασα τις εξετάσεις πιστοποιήθηκα επίσημα ως εκπαιδευτής του Edpuzzle. Η ψηφιακή πλατφόρμα μεταφόρτωσης, επεξεργασίας και διαμοιρασμού βιντεομαθημάτων προσφέρεται δωρεάν στον ιστότοπο www.edpuzzle.com  και χρησιμοποιείται από χιλιάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές σε όλο τον κόσμο. Ταιριάζει σε διδακτικές μεθοδολογίες όπως η «Ανεστραμμένη τάξη», η διαφοροποιημένη διδασκαλία και το Project based Learning. Προσωπικά χρησιμοποιώ συστηματικά το Edpuzzle στην τάξη μου τα τελευταία χρόνια και πιστεύω ότι τα παιδαγωγικά του οφέλη είναι σημαντικά αφού ο κάθε μαθητής μπορεί να παρακολουθήσει το διαδραστικό βιντεομάθημα με τη θεωρία, στο σπίτι του, στον δικό του χρόνο, χωρίς το πιεστικό ωράριο του σχολείου, να απαντήσει στις ερωτήσεις που έχω ενσωματώσει ή να εκτελέσει τις δραστηριότητες που του ζητάω και να έρθει στο μάθημα έτοιμος για πιο ενεργητικές και ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες εμπέδωσης και εφαρμογής της νέας γνώσης. Παράλληλα, ο εκπαιδευτικός παίρνει χρήσιμη ανατροφοδότηση από το πρόγραμμα ώστε να γνωρίζει πριν μπει στην τάξη, τις αδυναμίες και τα ισχυρά σημεία του κάθε μαθητή. Εκτός αυτών, αυτό που κάνει το edpuzzle ελκυστικό είναι ότι μπορείς να διαλέξεις οποιοδήποτε βίντεο από διάφορες πλατφόρμες όπως το Youtube, να το επεξεργαστείς κόβοντάς το, προσθέτοντας αφήγηση με τη φωνή σου και ερωτήσεις κατανόησης που πρέπει να απαντηθούν για να προχωρήσει το βίντεο. Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου και ανήσυχου εκπαιδευτικού, το προτείνω σε εκπαιδευτικούς από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το edpuzzle το είχα δείξει και σε σεμινάριο που διοργάνωσε το ΠΕΚ Πάτρας σε 32 εκπαιδευτικούς και έμειναν όλοι ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητές του. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια ή υποστήριξη αφορά το Edpuzzle.Badge168x191

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Προετοιμασία για την επόμενη ανεστραμμένη σχολική χρονιά!

Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε το μοντέλο της αντιστραμμένης μάθησης, την επόμενη σχολική χρονιά, τώρα είναι ο κατάλληλος καιρός για να ετοιμαστείτε. Αν ξέρετε ήδη ποια τάξη θα πάρετε, σκεφτείτε ποιο μάθημα θα θέλατε να αναστρέψετε! Αν είναι η πρώτη σας φορά μπορείτε να δοκιμάσετε ένα θεωρητικό μάθημα με λίγες ώρες, όπως η Μελέτη Περιβάλλοντος, η Ιστορία, η Γεωγραφία ή κάτι ανάλογο. Αφού μελετήσετε την ύλη του μαθήματος και αποφασίσετε αν θα αναστρέψετε όλα τα κεφάλαια ή μόνο κάποια, αρχίστε να ψάχνετε στο διαδίκτυο για κατάλληλα βιντεάκια ή σκεφτείτε ιδέες για να φτιάξετε δικά σας. Πολύ χρήσιμο θα είναι να αρχίσετε να δημιουργείτε σχέδια μαθημάτων όπου θα περιγράφετε τους στόχους του μαθήματος, το περιεχόμενο του βίντεο και τις βιωματικές, ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες μέσα στην τάξη. Άν έχετε ετοιμάσει τα περισσότερα βίντεο από το καλοκαίρι, η χρονιά θα βγει πολύ εύκολα. Το έχω δοκιμάσει και δουλεύει. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι συνήθως περισσότερο χρόνο χρειάζονται τα πρώτα βίντεο, μέχρι να εξοικειωθείτε με τη διαδικασία της δημιουργίας. Μετά από τα πρώτα βίντεο, ο χρόνος που απαιτείται για τη δημιουργία τους ελαχιστοποιείται. Καλές αναστροφές της διδασκαλίας σας και καλό καλοκαίρι!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Ανεστραμμένη διδασκαλία στα Μαθηματικά της Στ΄ Δημοτικού

Η σχολική χρονιά 2016-17 ολοκληρώθηκε και με ανώνυμα ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις από μαθητές και γονείς της τάξης μου διαπίστωσα αυτό που έβλεπα. Το μοντέλο της ανεστραμμένης τάξης που εφάρμοσα όλη τη σχολική χρονιά στα Μαθηματικά είχε επιτυχία, τόσο στα μαθησιακά αποτελέσματα όσο και στην αποδοχή από γονείς και μαθητές. 70 βίντεο δημιούργησα, κάποια από αυτά με τη συμμετοχή μαθητών και αρκετές βιωματικές και ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν μέσα στην τάξη. Οποιαδήποτε τεχνικά προβλήματα ξεπεράστηκαν με ευελιξία και έγκαιρο προγραμματισμό. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν κάποιες απαντήσεις γονέων οι οποίοι δήλωναν ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι ήταν επιφυλακτικοί στην αρχή της χρονιάς και είχαν τις αμφιβολίες τους για την επιτυχία του νέου μοντέλου. Κλείνοντας, μπορώ να διαβεβαιώσω οποιονδήποτε ότι μπορεί άνετα να εφαρμοστεί το μοντέλο στα Μαθηματικά της έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου. Περισσότερες λεπτομέρειες στην εργασία που ετοιμάζω. Όπως έγραψε πρόσφατα ο φίλος και πρωτοπόρος της μεθόδου Flipped classroom, Jon Bergmann, προσφέρει 500$ σε όποιον αποδείξει ότι υπάρχει μάθημα σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης, στο οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί η ανεστραμμένη διδασκαλία.

Να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο, συνάδελφο και συνεργάτη Βρεττό Κολύρη για την πολύτιμη συνεργασία του φέτος και για την εκπληκτική δημιουργία του λογότυπου του ονόματός μου, με αρχές ανεστραμμένης τάξης! -))

Μακροδήμος

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Η εφαρμογή του μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης στα Μαθηματικά της Ε΄ τάξης

Δημοσιεύτηκε το άρθρο «Σχολική εξ αποστάσεως εκπαίδευση: μια μελέτη περίπτωσης με τη μέθοδο της Ανεστραμμένης Τάξης για τα Μαθηματικά της Ε΄ Δημοτικού.» στο περιοδικό Open Education, the Journal for Open and Distance Education and Education Technology.

Το άρθρο παρουσιάζει αναλυτικά, με σχέδιο μαθήματος και δραστηριότητες την επιτυχημένη εφαρμογή του μοντέλου της Ανεστραμμένης τάξης στα Μαθηματικά της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Η ανεστραμμένη τάξη δεν είναι μόνο βίντεο!

Όσο η μεθοδολογία της ανεστραμμένης τάξης, ή ανεστραμμένης μάθησης όπως δείχνει να επικρατεί στο εξωτερικό ο όρος, εξαπλώνεται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τόσο αυξάνει και η σύγχυση για τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες της μεθόδου. Πολλοί εκπαιδευτικοί ακούν ότι στη συγκεκριμένη μεθοδολογία η θεωρία του μαθήματος στέλνεται στο σπίτι ως βιντεομάθημα και νομίζουν ότι πρόκειται για άλλη μια εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στην εκπαιδευτική διαδικασία και αν νιώθουν τεχνολογική φοβία απορρίπτουν τη μέθοδο επειδή δεν τους ταιριάζει. Άλλοι εκπαιδευτικοί, ακούν για το βίντεο και πιστεύουν ότι απαιτείται ψηφιακός εξοπλισμός μέσα στην τάξη. Στην πραγματικότητα τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει και δεν μπορεί να σταθεί ως δικαιολογία για να αρνηθείτε έστω τη δοκιμή της μεθόδου.

Η ανεστραμμένη τάξη μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς βίντεο. Η πιο απλή μορφή της, που πολλοί εκπαιδευτικοί ήδη εφαρμόζουν, είναι να πούμε στους μαθητές μας να διαβάσουν στο σπίτι το παρακάτω μάθημα και την άλλη μέρα, μέσα στην τάξη, να το συζητήσουμε, να λύσουμε απορίες και να εμπεδώσουμε τις γνώσεις με διάφορες βιωματικές τεχνικές. Το βίντεο είναι μια πολυτέλεια που πλεον είναι εφικτή από τον μέσο δάσκαλο ώστε να εμπλουτίσουμε το κείμενο με κινούμενες εικόνες, τη φωνή μας και περισσότερα στοιχεία από αυτά του βιβλίου. Αν κάνουμε μόνοι μας βίντεο ή χρησιμοποιήσουμε κάποιο έτοιμο βίντεο, τότε η αλληλεπίδραση η δική μας και των μαθητών μας με το βίντεο γίνεται εκτός τάξης. Εμείς το προετοιμάζουμε στο σπίτι μας και οι μαθητές το βλέπουν στο σπίτι τους. Στο σχολείο δεν χρειάζεται να έχουμε ούτε καν υπολογιστή. Φυσικά, αν υπάρχει υπολογιστής, βοηθάει αυτούς που δεν μπόρεσαν να το δουν στο σπίτι τους και θα το δουν σε κάποια στιγμή στο σχολείο, πριν το μάθημα. Συνεπώς, το βίντεο δεν πρέπει να μας τρομάζει, ούτε να αποτελεί εμπόδιο στη εφαρμογή της μεθόδου.

Η ανεστραμμένη τάξη είναι μια μαθητοκεντρική προσέγγιση που απαλλάσει εμάς και τους μαθητές μας από το βαρετό κομμάτι της διάλεξης, κάνει τους εκπαιδευτικούς δημιουργικούς και τους μαθητές ενεργητικούς. Οι μαθητές αναλαμβάνουν την ευθύνη για την πορεία της μάθησης, προσεγγίζουν τη γνώση με τον δικό τους ρυθμό και στην τάξη έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να εκφραστούν. να δημιουργήσουν και να επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές και τον δάσκαλό τους. Ο δάσκαλος κερδίζει χρόνο από το μάθημά του για να το κάνει πιο βιωματικό, ελκυστικό και αποδοτικό. Αν και αρκετοί εκπαιδευτικοί εστιάζουν στο κομμάτι του βίντεο, επειδή είναι κάτι καινοτόμο, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ανεστραμμένης τάξης είναι αυτό που γίνεται μέσα στην τάξη με τους μαθητές να συμμετέχουν σε οργανωμένες δραστηριότητες εφαρμογής της γνώσης.

11c241a392ebdb053876aff6124da54e

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο