NIPIAGOGIKA

Παίζουμε με την κυρία Μουσική

Κατά τη διάρκεια της εκμάθησης των διαφόρων εννοιών της μουσικής μπορούμε να παίζουμε διάφορα παιχνίδια με τα παιδιά για να κατανοούν πιο εύκολα το νόημα τους.

ΠΩΣ  ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ:

  • Δίνουμε στα παιδιά χαρτόνια σε μέγεθος Α4 και τα προτρέπουμε να το κουνήσουν μπροστά στο πρόσωπό τους πάνω – κάτω και να νιώσουν τον αέρα, αλλά να ακούσουν και τον “ήχο” που βγάζει. Έτσι βοηθάμε τα παιδιά να συνδέσουν τον αέρα με την παραγωγή του ήχου.
  • Μια άλλη δραστηριότητα είναι να τους δώσουμε πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια στα παιδιά να φυσήξουν μέσα και να ακούσουν και πάλι τους ήχους που βγαίνουν.
  • Άλλη δραστηριότητα – παιχνίδι για τη σύνδεση αέρα και παραγωγής ήχου είναι να δώσουμε στα παιδιά το τριγωνάκι και να ζητήσουμε να το χτυπήσουν και αμέσως να το πιάσουν και να παρατηρήσουν ότι διακόπτεται ο ήχος μόλις “κόβουν” τον αέρα από το τριγωνάκι.Χτυπάω το τριγωνάκι πιάνοντάς το σωστά και ο ήχος έχει διάρκεια, χτυπάω το τριγωνάκι και το πιάνω σταματάει ο ήχος.

ΧΡΟΙΑ:

  • Παιχνίδι ακουστικής συγκέντρωσης που βοηθάει να καταλάβουν τα παιδιά τη διαφορά στη χροιά είναι να δέσουμε τα μάτια ενός παιδιού και να προσπαθήσει να αναγνωρίσει τη φωνή ενός παιδιού που μιλάει και αργότερα να προσπαθεί να αναγνωρίσει ένα κρουστό που χτυπάει.
  • Τα παιδιά μιμούνται τις φωνές ζώων εντοπίζονας τις διαφορές στη χροιά, π.χ λιοντάρι βροντερή και χοντρή, γάτα ψηλή και σιγανή κλπ.

 

ΕΝΤΑΣΗ:

  • Χτυπάμε παλαμάκια δυνατά και σιγά
  • Τραγουδάμε το αγαπημένο μας τραγούδι δυνατά και σιγά
  • Λέμε τις ημέρες της εβδομάδας δυνατά και σιγά
  • Χτυπάμε το ταμπουρινο δυνατά και σιγά
  • Η νηπιαγωγός χτυπάει το ταμπουρίνο δυνατά και τα παιδιά πηδάνε –  το χτυπάει σιγά και τα παιδιά περπατάνε στα τέσσερα.
  • Η νηπιαγωγός σηκώνει τα χέρια – τα παιδιά χτυπάνε παλαμάκια δυνατά, η νηπιαγωγός κατεβάζει τα χέρια – τα παιδιά χτυπάνε παλαμάκια σιγανά.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

  • Η νηπιαγωγός χτυπάει το τριγωνάκι με διάρκεια τα παιδιά μένουν ακίνητα, το χτυπάει κοφτά τα παιδιά πηδάνε επιτόπου.

 

ΥΨΟΣ:

  • Η νηπιαγωγός χτυπάει μια χαμηλή νότα στο μεταλλόφωνο και τα παιδιά κάθονται κάτω η νηπιαγωγός χτυπάει μια ψηλή νότα και τα παιδιά σηκώνονται με τα χέρια ψηλά.
  • Η νηπιαγωγός μιλάει με χοντρή φωνή και με ψηλή φωνή και τα παιδιά τη μιμούνται.

 

 

Παιχνίδια στο νηπιαγωγείο

Τα κινητικά παιχνίδια : ¨ Παρέχουν πλούσιες δυνατότητες στον Ψυχοκινητικό, Γνωστικό και Συναισθηματικό τομέα. ¨ Έχουν από τη φύση τους μια παρακινητική επίδραση και μπορούν να είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για ιδιαίτερες κατηγορίες παιδιών και ενηλίκων όπως, τον απρόθυμο να μάθει ή να συνεργασθεί ή να δραστηριοποιηθεί ή αυτόν που χρειάζεται « θεραπευτική » βοήθεια. ¨ Επιπλέον, τα άτομα που είναι φοβισμένα ή αντιδραστικά, τα ντροπαλά ή μοναχικά, τα βαριεστημένα ή τα λιγότερο ικανά, συχνά παίζουν με ενθουσιασμό ένα παιχνίδι, το οποίο στη συνέχεια λειτουργεί σαν ένα ισχυρό κίνητρο για μάθηση και επιπλέον συμμετοχή. ¨ Αυτό όμως που πρέπει να μας απασχολεί είναι η ανάπτυξη κατάλληλων παιχνιδιών για τους σκοπούς μας …

Παιχνίδια ¨ Οι παίκτες περπατούν ελεύθερα στο χώρο. Με το δικό μας σήμα π. χ. σφύριγμα, χτύπημα χεριών κ. α. πρέπει να σταθούν ακίνητοι, ή στο ένα πόδι, ή να καθίσουν στο έδαφος … Σε μεγαλύτερες ηλικίες προσθέτουμε λέξεις π. χ. ουρανός, θάλασσα, γη, για συγκεκριμένες στάσεις του σώματος. ¨ « Τυφλό πέρασμα εμποδίων » Οριοθετούμε 2 διαδρομές βάζοντας διάφορα εμπόδια ( τα ίδια σε κάθε διαδρομή ). Χωρίζουμε τους παίκτες σε 2 ομάδες. Οι παίκτες κάθε ομάδας γίνονται ζευγάρια. Σε κάθε ζευγάρι ο ένας είναι ο τυφλός και ο άλλος ο οδηγός. Οι οδηγοί δεν επιτρέπεται να αγγίζουν τους τυφλούς. Ο τυφλός πρέπει να φτάσει στο τέρμα της διαδρομής, ακούγοντας τις οδηγίες του συντρόφου του. Όταν περάσει την τελική γραμμή, ξεκινά το επόμενο ζευγάρι.

Παιχνίδια ¨ « Οι δρόμοι » Χωρίζουμε τους παίκτες σε ισάριθμες ομάδες. Οι παίκτες κάθε ομάδας πρέπει να διανύσουν μια απόσταση όσο πιο γρήγορα μπορούν ξεκινώντας από διάφορες στάσεις και τρέχοντας με διάφορους τρόπους π. χ. σε ύπτια θέση με κάμψη των ποδιών, μπουσουλώντας, έρποντας ή έχοντας επάνω τους διάφορα αντικείμενα π. χ. με μαξιλάρι πλεύσης ή σανίδα ανάμεσα στα γόνατα, σωσίβιο στη μέση κ. α. ¨ « Φτιάχνω τον Πύργο » Χωρίζουμε τους παίκτες σε ισάριθμες ομάδες. Κάθε παίκτης κρατάει ένα σπόγγο και πρέπει να διανύσει μια απόσταση και να τον τοποθετήσει μέσα σε ένα στεφάνι. Οι επόμενοι κάνουν το ίδιο βάζοντας τον ένα σπόγγο επάνω στον άλλο για να σχηματισθεί ένας πύργος. Κερδίζει η πιο γρήγορη ομάδα.

Παιχνίδια ¨ « Τρέξιμο σε κύκλους » Χωρίζουμε τους παίκτες σε ισάριθμες ομάδες. Σε απόσταση μπροστά από κάθε ομάδα βάζουμε έναν κώνο. Οι παίκτες κάθε ομάδας, σχηματίζουν κύκλο πλέκοντας τα χέρια τους ή δεμένοι με σκοινί στο ύψος της μέσης, με την πλάτη γυρισμένη στο κέντρο. Μόλις δώσουμε το σύνθημα, κάθε ομάδα πρέπει να τρέξει μέχρι τον κώνο, να κάνει κύκλο και να επιστρέψει πίσω. ¨ « Γρήγορη κούρσα » Χωρίζουμε τους παίκτες σε ισάριθμες ομάδες. Οι παίκτες της μιας ομάδας στέκονται όρθιοι ο ένας πίσω από τον άλλο. Σε απόσταση, οι παίκτες της άλλης ομάδας σε ζευγάρια είναι τα εμπόδια. Κάθε παίκτης πρέπει να τρέξει όσο πιο γρήγορα μπορεί και να περάσει τα εμπόδια ( πέρασμα κάτω από πόδια ή χέρια, άλμα, γύρω – γύρω κ. α.) και να επιστρέψει στη θέση του. Χρονομετρούμε τις δύο ομάδες. Κερδίζει η γρηγορότερη.

Παιχνίδια ¨ « Μαθαίνω να περπατώ ωραία » Οι παίκτες περπατούν σε μια απόσταση και περνούν διάφορα εμπόδια, έχοντας ένα αντικείμενο επάνω στο κεφάλι τους π. χ. ένα περιοδικό, ένα σπόγγο, μια χαρτοπετσέτα, ένα βιβλίο κ. α. ¨ « Οι Κινέζοι » Διασκορπίζουμε πολλούς μαλακούς κώνους. Οι παίκτες, μαζεύουν όσους κώνους μπορούν και τους ισορροπούν επάνω στο κεφάλι τους. Στη συνέχεια πρέπει να διανύσουν μια συγκεκριμένη απόσταση, χωρίς να τους πέσουν. ¨ « Πήδημα προς τα πίσω » Οι παίκτες στέκονται πίσω από ένα « ρυάκι ή ποτάμι ». Μετά πηδάνε προς τα πίσω και όποιος δεν πέσει στο νερό είναι ο νικητής.

Παραμύθια και ψυχισμός του παιδιού

Η επίδραση των παραμυθιών στην παιδική ψυχή είναι καταλυτική, μιας και τα παραμύθια διεγείρουν την παιδική φαντασία, διευκολύνουν την ανάπτυξη της συμβολικής σκέψης και της συναισθηματικής νοημοσύνης, ενώ παράλληλα εμπεριέχουν πανανθρώπινες αλήθειες και μεταφέρουν μηνύματα που έχουν διαχρονική ισχύ.

Ο κόσμος των παραμυθιών βοηθάει το παιδί να αντιληφθεί τη λειτουργία της κοινωνίας µε τις αντιξοότητες και τις κοινωνικές ανισότητες κι έτσι το προετοιμαζεί για την προσαρμογή του στην κοινωνία των ενηλίκων. Πέρα από αυτό, αξίζει να σας αναφέρω πόσο λυτρωτικός και ψυχοθεραπευτικός είναι ο ρόλος των παραμυθιών στον ψυχισμό του παιδιού. Όλοι οι µεγάλοι ψυχαναλυτές πίστευαν ότι τα παραµύθια αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν τον ψυχισµό των παιδιών, µε έναν τρόπο ασφαλή. Τι εννοούμε όμως με τον όρο «ασφαλή»;

Οι χαρακτήρες των παραμυθιών παρουσιάζουν ομοιότητες στη συμπεριφορά τους με ανθρώπινους χαρακτήρες, τους οποίους συναντούν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, η κακιά µάγισσα μπορεί να ισοδυναµεί µε μια απειλητική µητέρα, ο δράκος µπορεί να εκφράζει έναν ευνουχιστικό πατέρα, ο γέρος σοφός µπορεί να είναι το πρότυπο ενός καλού παππού, τα τρία γουρουνάκια μπορεί να συμβολίζουν τα αδέλφια του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται στο παιδί η δυνατότητα να ταυτιστεί ακόμα και µε το χειρότερο ήρωα, µε τον πιο αδικηµένο, µε τον εγωιστή πλούσιο ή τον αλτρουιστή φτωχό και να φανταστεί ότι θέλει σε σχέση µε αυτούς, χωρίς να απειλείται από το εξωτερικό περιβάλλον. Το παιδί λοιπόν, ταυτιζόμενο με έναν ήρωα, είναι ελεύθερο να εκφράσει ακόμα και τα αρνητικά του συναισθήματα (αντιπάθεια, μίσος), κάτι που δεν έχει το θάρρος να κάνει απέναντι σε πρόσωπα υπαρκτά της καθημερινότητάς του. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να επέλθει η αποβολή του στρες και των ενοχών και κατά συνέπεια και η ψυχική αποφόρτιση του παιδιού.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι, οι συναισθηματικές αυτές διεργασίες που πραγματοποιούνται σε ένα συμβολικό-φαντασιακό επίπεδο μέσω του παραμυθιού, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δόμηση ολόκληρης της προσωπικότητας του παιδιού, καθώς το εμψυχώνουν, δίνουν απαντήσεις στους προβληματισμούς του, του εμπνέουν αισιοδοξία, καταστέλλουν τις φοβίες του και το ηρεμούν.

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

 

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Τα συναισθήματα θύμος, θλίψη, φόβος, χαρά   βρίσκονται στην καρδιά του ατόμου, είναι η έκφραση της Ζωής του. Το παιδί είναι ένα άτομο.Το να ξέρεις να το ακούς και να το σέβεσαι, σημαίνει ότι το σέβεσαι σαν άνθρωπο.

συναισθήματα

Ο ΦOBOΣ

Ένας φόβος έχει λόγο ύπαρξης έστω κι αν είναι ακατανόητος για έναν ενήλικα, ένας φόβος πρέπει να ακούγεται να είναι σεβαστός και καλοδεχούμενος. Θαρραλέος δεν είναι αυτός που δεν αισθάνεται φόβο άλλα αυτός που τον αναγνωρίζει τον αποδέχεται και παίρνει τις πληροφορίες που του μεταφέρει. Συνήθως ο φόβος είναι υγιές συναίσθημα ενεργοποιείται μπροστά στο κίνδυνο. Όμως όπως και να έχει ακόμα και αν είναι φόβοι υπερβολικοί πρέπει να συμπαραστεκόμαστε στα παιδιά όταν τους περνάνε, να είμαστε εκεί να τους εξηγήσουμε, να τους παρηγορήσουμε να τους εξερευνήσουμε μαζί τους.

Οι νυχτερινοί φόβοι που είναι συνήθης και ξυπνούν τρομαγμένο το παιδί δείχνουν τα συναισθήματα που δεν κατάφερε να χαλιναγωγήσει την ημέρα,

Ο ΘΥΜΟΣ

Η οργή και ο θυμός είναι πολύ υγιή συναισθήματα αλλά όταν οι γονείς το απαγορεύουν και το παιδί απαγορεύει στον εαυτό του να τα νιώσει. Το παιδί αισθάνεται κακό που νιώθει οργή και έτσι τη στρέφει ενάντια στον εαυτό του με αποτέλεσμα να αισθάνεται ασήμαντο λειψό.

Το παιδί που δε μπορεί να εκφράσει το θυμό μου μπορεί επίσης να αρχίσει να φοβάται.

 

Συνοψίζοντας οι θυμοί είναι πολλοί κάποιοι υπερβολικοί , πρόκειται για συσσωρευμένη ένταση , την έκφραση ενός ασυνείδητου φόβου του γονιού, η έκφραση ενός άλλου συναισθήματος που καμουφλάρεται από το θυμό γιατί το πραγματικό συναίσθημα δε μπορεί να εκφραστεί. Επίσης η επιθετικότητα κρύβει πάντα κάποια έλλειψη.

Ο θυμός είναι καλός γιατί επιτρέπει στο άτομο να υπερασπιστεί το έδαφος του το σώμα του, τις ιδέες του, τις αξίες του, την ακεραιότητα του.

Τέλος ανταπόκριση στο θυμό σημαίνει ότι τον ακούμε τον σεβόμαστε , τον συναισθανόμαστε.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα φοβισμένο και ένα θυμωμένο παιδί.

 

Η ΘΛΙΨΗ

Η θλίψη των παιδιών και τα δάκρυα μας ταράζουν , λέμε έλα σταμάτα τώρα θα σου αγοράσω καινούργιο παιχνίδι, τα δάκρυα όμως ανακουφίζουν ,γιατρεύουν ,ειδικά όταν συμβεί ένα θλιβερό γεγονός στην οικογένεια μια θλίψη χωρίς δάκρυα θα μείνει μπλοκαρισμένη για χρόνια σε περίπτωση που δεν εκφραστεί .

Συμπαρασταθείτε στη θλίψη αφήστε χώρο για τα δάκρυα. Το να ερμηνεύει κανείς την εκδήλωση των συναισθημάτων ως αδυναμία είναι ξεπερασμένο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.Οταν συμβεί κάποιο θλιβερό γεγονός πέστε την αλήθεια, είναι αποδεδειγμένο ότι κάνει πάντα λιγότερο κακό, τα παιδιά νιώθουν εύκολα υπεύθυνα για αυτά που συμβαίνουν στο περίγυρο τους και για αυτό το λόγο χρειάζεται να τους τονίσετε πως δεν ευθύνεται για τίποτα απολύτως και πως έχει το δικαίωμα να νιώθει όλα τα συναισθήματα από θυμό μέχρι και θλίψη.

Τα στάδια που μπορεί να ακολουθήσουν μετά από ένα θλιβερό γεγονός είναι:

Άρνηση

Θυμός

Κατάθλιψη

Αποδοχή που σηματοδοτεί το τέλος του πένθους.

Η ΧΑΡΑ

Η ικανότητα της χαράς είναι έμφυτη στα παιδιά.

Για να διατηρήσει το παιδί την φυσική του ικανότητα για χαρά, πρέπει να φτιάξουμε έτσι τη ζωή του ώστε να είναι όσο πιο ευτυχισμένο γίνεται, να αγαπάει και να ολοκληρώνεται ως άνθρωπος.

Όταν τα παιδιά φορτώνονται τη θλίψη, τις στερήσεις, τα ανικανοποίητα συναισθήματα των γονέων δεν είναι ελεύθερα να ευτυχήσουν.

Είναι ευθύνη των γονέων να είναι ευτυχισμένοι, να μεταδίδουν ή τουλάχιστον να μην αλλοιώνουν την όρεξη για ζωή στο παιδί. Το να είσαι ευτυχισμένος είναι επιλογή. Για να βοήθησε τα παιδιά σας να διατηρήσουν την ικανότητα για χαρά, να τους δίνεται συγχαρητήρια, να τα ενθαρρύνεται, αντί να επικεντρώνεστε σε ότι στραβό κάνουν, ξαφνιάστε τα και επιβραβεύεστε όταν κάνουν κάτι καλό.

Παίξτε με τα παιδιά, ξεχάστε για λίγο ότι σας προβληματίζει και εισχωρήστε στο κόσμο τους, κάντε θόρυβο, γελάστε ένας γονέας με εσωτερική χαρά τη μεταδίδει στα παιδιά του και αυτή είναι η πιο ωραία κληρονομιά που μπορεί να λάβουν

Μόνο αν αυξήσουμε το επίπεδο της χαράς μέσα στις οικογένειες και μέσα στα σχολεία θα μπορέσουμε να συμπαρασταθούμε στα παιδιά στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευχαρίστησης του να ζει.

Φροντίστε να έρθετε σε επαφή με το χαρούμενο μέρος του εαυτό σας .Πάρτε μια βαθιά ανάσα νιώστε τη ζωή μέσα σας, θυμηθείτε την απλή χαρά του να ζεις. Βρείτε τρόπο να νιώσετε την αγάπη και τη χαρά, και αν δε σας αρέσουν κάποια πράγματα σημαντικά στη ζωή σας, αλλάχτε τα.

ΠΑΙΔΙ 2  ΠΑΙΔΙ 3ΠΑΙΔΙ 1 ΠΑΙΔΙ 1

 

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ.
Η Σύμβαση αυτή, που υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (νόμος 2101/92).

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

  • Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)
  • Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)
  • Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)

Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Παρακάτω θα βρεις ορισμένα από τα δικαιώματα που περιέχονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

  1. Όλα τα παιδιά είναι ίσα και πρέπει να προστατεύονται από διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής, πεποιθήσεων, νομικής κατάστασης των ίδιων ή μελών της οικογένειάς τους.
  2. Το συμφέρον του παιδιού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις αποφάσεις που το αφορούν.
  3. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ταυτότητα, δηλαδή σε ένα όνομα, επώνυμο και ιθαγένεια.
  4. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει τα αναγκαία υλικά αγαθά (στέγη, ρούχα, τροφή) και διασφαλίζει τη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
  5. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μην αποχωρίζονται από τους γονείς τους, εκτός αν αυτό γίνεται με κοινή απόφαση των γονέων ή ύστερα από απόφαση της Πολιτείας, επειδή οι γονείς τα παραμελούν ή τα κακομεταχειρίζονται.
  6. Όλα τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους, έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη και τις απόψεις τους σε θέματα που τα αφορούν. Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη τους πριν πάρουν αποφάσεις γι’ αυτά.
  7. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους.
  8. Κανείς δεν μπορεί να επεμβαίνει αυθαίρετα στην ιδιωτική ζωή των παιδιών, στην οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία τους, ούτε να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή τους.
  9. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ηλεκτρονικά μέσα) αλλά πρέπει και να προστατεύονται από τις αρνητικές επιδράσεις τους.
  10. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφής κακομεταχείριση: βία, παραμέληση, κακοποίηση (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική) και εκμετάλλευση, μέσα και έξω από την οικογένεια.
  11. Τα παιδιά που προέρχονται από ξένη χώρα έχουν δικαίωμα φροντίδας και προστασίας.
  12. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν δικαίωμα στη δωρεάν ειδική φροντίδα, εκπαίδευση και επιμόρφωση, ώστε να απολαμβάνουν ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή.
  13. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, τους εμβολιασμούς, τη νοσηλεία, κ.λπ.
  14. Όταν η οικογένεια δεν μπορεί να φροντίσει ένα παιδί, τότε η Πολιτεία αναλαμβάνει τη φροντίδα του με θεσμούς όπως η υιοθεσία, η φιλοξενία σε ανάδοχη οικογένεια ή σε ίδρυμα, που πρέπει να σέβονται πλήρως τα δικαιώματά του.
  15. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους. Το κράτος πρέπει να παίρνει μέτρα ώστε τα παιδιά να γράφονται και να μη διακόπτουν στο σχολείο, να αναπτύσσουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους. Τα πειθαρχικά μέτρα δεν πρέπει να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των μαθητών.
  16. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ανάπαυση, στο παιχνίδι και την ψυχαγωγία.
  17. Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφής οικονομική εκμετάλλευση (επαιτεία, εκπόρνευση, πορνογραφία, δουλεμπόριο, κ.λπ.) Έχουν όμως δικαίωμα στην εργασία με ασφάλιση και υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με την ηλικία, το είδος εργασίας, το ωράριο, κ.λπ.
  18. Τα παιδιά που είτε τα ίδια είτε μέλη της οικογένειάς τους κάνουν χρήση ναρκωτικών ή άλλων ουσιών που προκαλούν εξάρτηση έχουν δικαίωμα κατάλληλης υποστήριξης.
  19. Τα παιδιά που συλλαμβάνονται και δικάζονται έχουν δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ιδιωτική τους ζωή, να ενημερώνονται αναλυτικά από τις Αρχές σε κατανοητή γλώσσα και να έχουν νομική βοήθεια. Σε περίπτωση που είναι απολύτως απαραίτητη η κράτησή τους, αυτή πρέπει να γίνεται χωριστά από ενήλικα άτομα και με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ανάγκες τους.

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση