Comenius 5ου Γυμνασίου Τρικάλων

 

 

 

Το 5ο Γυμνάσιο  Τρικάλων

με Πολυμερή Σύμπραξη  Comenius

στην Ισπανία

 Το πρόγραμμα Comenius είναι  ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο στοχεύει:

·         στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης,

·         στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης,

·         στην προαγωγή εκμάθησης ξένων γλωσσών,

·        στη διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση  μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων.

Για να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι ενθαρρύνονται οι διακρατικές συνεργασίες  μεταξύ σχολικών ιδρυμάτων. Όταν στις συνεργασίες εμπλέκονται 2 σχολικά ιδρύματα 2 χωρών  έχουμε διμερείς συμπράξεις ενώ όταν εμπλέκονται περισσότερα σχολικά ιδρύματα έχουμε πολυμερείς συμπράξεις.

  Ο Κομένιος (1592-1670), θεολόγος φιλόσοφος και παιδαγωγός, γεννήθηκε στα εδάφη της σημερινής Τσεχίας. Υποστήριζε ότι η παιδεία είναι ο μόνος τρόπος ολοκλήρωσης του ανθρώπου. Ο Κομένιος ήταν, επίσης, κοσμοπολίτης και διεθνιστής, προασπίστηκε  με σθένος τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατέβαλε άοκνες προσπάθειες υπέρ της ειρήνης και της ομόνοιας μεταξύ των εθνών.

 

100_2948.JPG

Από τις  16/11/2009 μέχρι 22/11/2009  διήρκησε η πρώτη συνάντηση των αντιπροσώπων της Πολυμερούς  Σύμπραξης Comenius που έλαβε χώρα στην Igualada της Ισπανίας. Στη σύμπραξη συμμετέχουν 5 σχολικές μονάδες χωρών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ισπανία, Ελλάδα (5ο Γυμνάσιο Τρικάλων), Ολλανδία,  Πορτογαλία και Ιταλία. Οι αντιπρόσωποι της σύμπραξης επέλεξαν να διαπραγματευτούν με ένα επίκαιρο και φλέγον θέμα για όλη την Ευρώπη, την μετανάστευση. Ο ευρηματικός τίτλος, “Migration: A Pilgrimage to Welfare – Μετανάστευση: Ένα Οδοιπορικό προς την Ευημερία”, ο σχεδιασμός και η πρόταση για την εκτέλεση του κοινού προγράμματος που υποβλήθηκε στο ΙΚΥ, είναι καρπός ετήσιας εξ αποστάσεως συνεργασίας των συντονιστών/στριών  των 5 χωρών κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά (2008-2009).

Η ομάδα οδηγήθηκε σ’ αυτό το θέμα επειδή η μετανάστευση έχει επηρεάσει σημαντικά τον πολιτισμό όλων των λαών όλων των εποχών. Έτσι μια πρισματική  προσέγγιση του θέματος από μαθητές και μαθήτριες των κρατών μελών της σύμπραξης αφενός θα διευρύνει τα ενδιαφέροντά τους και τους ορίζοντές τους, αφετέρου όμως θα τους οδηγήσει στο να καταρρίψουν την ξενοφοβία, στερεότυπα και προκαταλήψεις. Ενημερωμένοι μαθητές σήμερα, συνειδητοποιημένοι πολίτες αύριο.

Κατά την εκπόνηση αυτού του προγράμματος, επιδιώκεται μέσα από τη συνεργατική και βιωματική μάθηση, οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν τις δικές τους τεχνικές μάθησης. Να μάθουν δηλαδή πώς να μαθαίνουν.

Οι μαθητές αναμένεται να αναπτύξουν δεξιότητες σε πολλούς τομείς, να βελτιώσουν τους τρόπους επικοινωνίας τους συνεργαζόμενοι με μαθητές άλλων χωρών, να μάθουν να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν, να εκτιμούν, να σέβονται και να προασπίζονται αξίες όπως: ανθρώπινα δικαιώματα, ειρήνη, δημοκρατία, πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα κ.ά.

Αυτή η συνεργασία πιστεύουμε πως θα εφοδιάσει μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς, κηδεμόνες αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινωνία με πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία ώστε να αποκτήσουμε την κατάλληλη παιδεία που θα μας επιτρέπει με άνεση να διαχειριζόμαστε και συναναστρεφόμαστε άτομα με διαφορετικές πολιτισμικές συνήθειες σαν ίσο προς ίσο.

 

Για όλα τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα που θα αποκτήσουν οι μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί κλπ που θα εμπλακούν άμεσα ή έμμεσα με το πρόγραμμα, ο διευθυντής του 5ου Γυμνασίου κ. Λάππας Δημήτριος  με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά έλαβε την έγκριση  της Πολυμερούς Σύμπραξης από το Υπουργείο  και παρότρυνε τους καθηγητές/τριες,  μαθητές/τριες, γονείς και κηδεμόνες  του σχολείου να  ασχοληθούν με το πρόγραμμα και να το στηρίξουν.

Πρώτος στόχος του προγράμματος η προετοιμασία και  οργάνωση  για την πρώτη δια ζώσης συνάντηση στην Ισπανία. Στην υποβληθείσα πρόταση είχαν  ήδη καθοριστεί η γλώσσα επικοινωνίας (Αγγλικά), οι διεργασίες  της πρώτης  συνάντησης και ο τόπος.

Πραγματοποιήθηκε  λοιπόν η πρώτη συνάντηση στην Igualada της Catalonia  στην Ισπανία. Εκεί εν πρώτοις έγινε μια εισαγωγική παρουσίαση της ιστορικής πορείας των χωρών μελών της σύμπραξης, του εκπαιδευτικού συστήματος κάθε χώρας καθώς και των σχολικών μονάδων. Επίσης δρομολογήθηκαν  και ιεραρχήθηκαν οι εργασίες, οι στόχοι, τα καθήκοντα των εμπλεκομένων σχολείων και τρόποι αξιολόγησης και διάδοσης του προγράμματος. Η επόμενη συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών   της σύμπραξης θα πραγματοποιηθεί  τον Απρίλιο του 2010 στην Ελλάδα, οπότε και θα παρουσιαστεί η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος.

 

100_2952.JPG

 

Επικεφαλής της Παιδαγωγικής Ομάδας Comenius του 5ου Γυμνασίου είναι ο διευθυντής κ. Δημήτριος Λάππας. Στη συνάντηση της Ισπανίας συμμετείχαν τα εξής μέλη της παιδαγωγικής ομάδας: κ.  Μεγαρχιώτη Ελένη, υποδιευθύντρια, κ. Ανθοπούλου Μακρίνα, κ. Ευαγγελοπούλου Παρασκευή και κ.  Σμιξιώτη Φανή, συντονίστρια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

3 σχόλια

  1. Γεια, αυτό είναι ένα σχόλιο.
    Για να διαγράψετε ένα σχόλιο, απλά συνδεθείτε και μεταβείτε στην προβολή Σχολίων μηνυμάτων, εκεί θα βρείτε την επιλογή για επεξεργασία ή διαγραφή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση